Рішення
від 20.09.2010 по справі 2-9009/10
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

№ 2-9009/10

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 вересня 2010 року місто Ма ріуполь

Орджонікідзевський районн ий суд міста Маріуполя Донец ької області в складі:

головуючого судді - Вайно вського А.М.,

при секретарі - Григор А.Г. ,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фо нду України в Орджонікідзевс ькому районі міста Маріуполя Донецької області про зобов ' язання призвести перераху нок і виплату недоотриманої пенсії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачка звернулася до суду з позовною заявою до від повідача Управління Пен сійного фонду України в Ордж онікідзевському районі міст а Маріуполя про зобов' язанн я провести перерахунок пенс ії у відповідності з ч. 4 ст. 42 За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування», постанови Ка бінету Міністрів України від 28.05.2008 року № 530, виплатити недоот риману пенсію з 01 травня 2010 року відповідно до вк азаних норм законодавства із застосуванням показника сер едньомісячної заробітної пл ати в середньому на одну особ у в цілому по Україні за 2009 рік. Позивачка в о бґрунтування своїх вимог заз начила, що перебуває на облік у Управління ПФУ в Орджон ікідзевському районі міста М аріуполя та отримує пенсію, а ле продовжувала свою трудову діяльність після призначенн я пенсії з метою пі двищення розміру пенсії шлях ом перерахунку відповідно до діючого законодавства. Пози вачка звернулася до відповід ача із заявою про перерахуно к своєї пенсії відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону України «Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування», з ур ахуванням середньомісячної заробітної плати по Україні за 2009 рік. Попередн ьо їй було проведене зазначе не перерахування з урахуванн ям середньомісячної заробіт ної плати по Україні за 2007 рік . У перер ахунку пенсії з урахуванням середньомісячної заробітно ї плати по Україні за 2009 рік від повідачем їй було відмовлено з посиланням на лист Міністе рства праці та соціальної по літики України та Пенсійного фонду України від 11.09.2009 року. От же, вважає, що діями відповіда ча порушені її права та інтер еси. Просить зобов' язати УП ФУ перерахувати його пенсію із застосуванням показника с ередньомісячної заробітної плати в середньому на одну ос обу в цілому по Україні за 2009 рі к відповідно до діючого зако нодавства і виплатити недоот риману пенсії згідно до цьог о перерахунку.

Позивачка у судове засідан ня не з' явилася, надавши суд у заяву про розгляд справи у ї ї відсутність, в якій зазначи ла, що позовні вимоги підтрим ує у повному обсязі.

Представник відповідача д о суду не з' явився, надавши л ист про розгляд справи у його відсутність.

Дослідивши письмові матер іали справи, суд вважає позов обґрунтованим і таким, що під лягає задоволенню з наступни х підстав.

Судом встановлено, що позив ач ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІ Я_1, перебуває на обліку в У правлінні Пенсійного фонд у України в Орджонікідзевськ ому районі міста Маріуполя Д онецької області.

Згідно даних Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі міста Маріуполя, позивачці б ув проведений перерахунок пе нсії з урахуванням страховог о стажу з 01 травня 2010 року із застосуванням зароб ітної плати (доходу) на одну ос обу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону Укр аїни «Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання» враховується для пере рахунку пенсії по заробітку за 2007 рік - 1197,91 гривень.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Консти туції України органи державн ої влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноваж ень та у спосіб, що передбачен і Конституцією та законами У країни.

Статтею 92 Конституції Украї ни встановлено, що виключно з аконами України визначаютьс я права і свободи людини і гро мадянина, гарантії цих прав і свобод; основні обов'язки гро мадянина.

Відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування» (1058-15), у разі якщо застр ахована особа після призначе ння пенсії продовжувала прац ювати, проводиться перерахун ок пенсії з урахуванням труд ового стажу після призначенн я пенсії. Кожний наступний пе рерахунок пенсії провадитьс я не раніш як через два роки пі сля попереднього перерахунк у з урахуванням страхового с тажу після призначення пенсі ї.

Законом України «Про Держа вний бюджет України на 2008 рік т а про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (107-17) ст. 35, були внесені зміни до ч. 4 ст. 42 Закону України «Про за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування» (1058-15), від повідно до якої у разі, якщо за страхована особа після призн ачення пенсії продовжувала п рацювати, провадиться перера хунок пенсії з урахуванням н е менше ніж 24 місяців страхово го стажу після призначення (п опереднього перерахунку) пен сії незалежно від перерв у ро боті. Перерахунок пенсії зді йснюється із заробітної плат и (доходу), з якої була обчисле на пенсія. За бажанням пенсіо нера перерахунок пенсії пров адиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій с татті 40 цього Закону, із засто суванням показника середньо ї заробітної плати працівник ів в середньому на одну застр аховану особу в цілому по Укр аїні, з якої сплачено страхов і внески та яка відповідно до цього Закону враховується д ля обчислення пенсії, за кале ндарний рік, що передує року п ерерахунку пенсії. При цьому з періоду, за який враховуєть ся заробітна плата (дохід) для перерахунку пенсії, період п ісля призначення пенсії не п ідлягає виключенню згідно із абзацом третім частини перш ої статті 40 цього Закону. Та зм іни до абз. ч.1 ст. 40 Закону, відпо відно до якої за вибором особ и, яка звернулася за пенсією, з періоду, за який враховуєтьс я заробітна плата (дохід) для о бчислення пенсії, виключаєть ся період до 60 календарних міс яців страхового стажу підряд за умови, що зазначений періо д становить не більше ніж 10 ві дсотків тривалості страхово го стажу, врахованого в одина рному розмірі. У всіх випадка х, крім випадку, передбаченог о абзацом другим частини пер шої цієї статті, період, за яки й враховується заробітна пла та, після виключення 10 відсотк ів тривалості страхового ста жу, не може бути меншим ніж 60 ка лендарних місяців.

Разом з тим, Рішенням Консти туційного Суду України від 22 т равня 2008 року № 10-рп/2008 визнані не конституційними, серед іншог о, і положення підпунктів 9 та 10 пункту 35 розділу II Закону Укр аїни «Про Державний бюджет У країни на 2008 рік та про внесенн я змін до деяких законодавчи х актів України».

Отже, з 22.05.2008 року відновлена д ія статей 40, 42 Закону України «П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування», в ідповідно до якої п ри при значенні пенсій у 2009 році заст осовується показник заробіт ної плати (доходу) в середньом у на одну особу в цілому по Укр аїні, з якої сплачено страхов і внески та яка відповідно до Закону враховується для обч ислення пенсії за 2008 рік (1573,99 грн .), як це визначено підпунктом другим пункту 11 постанови Каб інету Міністрів України від 28.05.2008 № 530 ( 530-2008-п ) «Деякі питання со ціального захисту окремих ка тегорій громадян».

Відповідно до підпункту 2 пу нкту 11 Постанови Кабінет у Міністрів України від 28.05.2008 № 530 ( 530 ) «Деякі питання соціально го захисту окремих категорій громадян», для обчисленн я пенсії відповідно до части ни другої статті 40 Закону вико ристовується середня заробі тна плата (дохід) в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої спла чено страхові внески та яка в ідповідно до Закону враховує ться для обчислення пенсії, з а календарний рік, що передує року звернення за призначен ням пенсії. Порядок визначен ня показників зазначеної зар обітної плати затверджуєтьс я Пенсійним фондом України з а погодженням з Державним ко мітетом статистики, Міністер ством економіки, Міністерств ом праці та соціальної політ ики і Міністерством фінансів .

Відповідно до Порядку визн ачення показників середньої заробітної плати (доходу) в се редньому на одну застрахован у особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внеск и та яка відповідно до Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» враховується для о бчислення пенсії, затверджен ого постановою Правління Пен сійного фонду України та зар еєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.02.2008р., при при значенні пенсій у 2009 році заст осовується показник заробіт ної плати (доходу) в середньом у на одну особу в цілому по Укр аїні з якої сплачено стра хові внески та яка відповідн о до Закону враховується для обчислення пенсії за 2008 рік ст ановить - 1573,99 гривень, як це визн ачено підпунктом другим пунк ту 11 постанови Кабінету Мініс трів України від 28.05.2008 № 530 ( 530-2008-п ) « Деякі питання соціального за хисту окремих категорій гром адян».

Таким чином, з' ясувавши об ставини справи та перевіривш и їх доказами, суд вважає, що п озов підлягає задоволенню. Є достатньо підстав для визна ння неправомірною відмову Управління Пенсійного фон ду України в Орджонікідзевсь кому районі міста Маріуполя Донецької області щодо прове дення перерахунку пенсії з у рахуванням страхового стажу , набутого після її призначен ня позивачу із застосуванням показника заробітної плати (доходу) в середньому на одну о собу в цілому по Україні, з яко ї сплачено страхові внески т а яка відповідно до Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування» за 2009 рік у розмірі 1650,43 г ривень.

І суд, відновлюючи порушені права позивачки вважає, що за значений перерахунок має бут и здійснений з 01 травня 20 10 року , оскільки порядок проведення перерахунку пенс ій встановлений ст. 45 Закону У країни „Про загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування”, у відповідності до частини 4 якої перерахунок пр изначеної пенсії, крім випад ків, передбачених частиною п ершою статті 35, частиною друго ю статті 38, частиною третьою с татті 42 і частиною п'ятою стат ті 48 цього Закону, у разі виник нення права на підвищення пе нсії провадиться з першого ч исла місяця, в якому пенсіоне р звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяв у з усіма необхідними докуме нтами подано ним до 15 числа вк лючно, і з першого числа насту пного місяця, якщо заяву з усі ма необхідними документами п одано ним після 15 числа.

Оскільки судом встановлен о, що позивачка подала заяву п ро перерахунок до УПФУ в Ордж онікідзевському районі міст а Маріуполя Донецької област і 11 травня 2010 року , то такий перерахунок у відпові дності до вищезазначених вим ог Закону має бути проведени й з 01 травня 2010 року.

Враховуючи , що відповідно до законодавс тва, саме на Пенсійний фонд Ук раїни покладено обов' язок п роведення розрахунку розмір у пенсій та доплат, суд вважає за необхідне зобов' язати Управління Пенсійного фон ду України в Орджонікідзевсь кому районі міста Маріуполя Донецької області здійснити позивачу перерахунок його п енсії з урахуванням страхово го стажу, набутого після її пр изначення відповідно до ч. 4 ст . 42 Закону України «Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування» від 09.07.2003 ро ку і виплату недоотриманих с ум по перерахованій пенсії, і з врахуванням фактичних випл ат.

Керуючись ст. 40, ч. 4 ст. 42, ст. 45 З акону України «Про загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування», п.п.3 п. 11 постано ви Кабінету Міністрів Україн и « Деякі питання соціаль ного захисту окремих категор ій громадян» від 28.05.2008 року , ст.ст. 10, 11, 209, 212, 214-215, 224-226 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Зобов' яз ати Управління Пенсійно го фонду України в Орджонікі дзевському районі міста Марі уполя Донецької області здій снити ОСОБА_1 перер ахунок та виплату, із врахува нням фактично отриманих сум, пенсії за віком з 01 травн я 2010 року відповідно до ч . 4 ст. 42 Закону України «Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування», пост анови Кабінету Міністрів Укр аїни « Деякі питання соці ального захисту окремих кате горій громадян» від 28.05.2008 р оку із застосуванням показни ка середньомісячної заробіт ної плати в середньому на одн у застраховану особу в цілом у по Україні за 2009 рік, що стано вить 1650 гривень 43 копійки.

Рішення суду може бути оск аржене шляхом подачі апеляці йної скарги до Апеляційного суду Донецької області через Орджонікідзевський районни й суд міста Маріуполя протяг ом десяти днів з дня його прог олошення. Особи, які брали уча сть у справі, але не були прису тні у судовому засіданні під час проголошення судового р ішення, можуть подати апеляц ійну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії ць ого рішення.

Суддя


СудОрджонікідзевський районний суд м.Маріуполя
Дата ухвалення рішення20.09.2010
Оприлюднено15.11.2010
Номер документу11919711
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-9009/10

Ухвала від 26.08.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Олійник О. О.

Ухвала від 16.08.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Новіченко Н. В.

Ухвала від 14.08.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Олійник О. О.

Ухвала від 09.08.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Новіченко Н. В.

Ухвала від 15.11.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Рішення від 19.08.2010

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Ромахов В. І.

Ухвала від 03.02.2011

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Махіборода Н. О.

Рішення від 13.12.2010

Цивільне

Центральний районний суд м. Сімферополя

Андреєва Ольга Миколаївна

Рішення від 05.10.2010

Цивільне

Куйбишевський районний суд м.Донецька

Машкіна Наталя Василівна

Рішення від 20.09.2010

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Вайновський Артур Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні