Рішення
від 24.05.2024 по справі 700/218/24
ЛИСЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №700/218/24

Провадження №2-во/700/6/24

УХВАЛА

про виправлення описки

24 травня 2024 року селище Лисянка

Лисянський районний суд Черкаської області у складі головуючої судді Чорненької О.І., розглянувши у судовому засіданні в залі суду в селищі Лисянка, з власної ініціативи питання про виправлення описки в рішенні Лисянського районного суду Черкаської області від 02 травня 2024 року в цивільній справі за заявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:Служба у справах дітей Лисянської селищної ради, Лисянський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уЗвенигородському районіЧеркаської областіЦентрального міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Київ), Головне управління Пенсійного фонду України у Черкаській області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про встановленняфакту батьківства,-

В С Т А Н О В И В:

23.05.2024 року до Лисянського районного суду Черкаської області надійшла довідна записка секретяря Лисянського районного суду Черкаської області про те, що при виконанні рішення суду від 02.05.2024 у цивільній справі №700/218/24 провадження №2-о/700/23/24 за заявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:Служба у справах дітей Лисянської селищної ради, Лисянський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уЗвенигородському районіЧеркаської областіЦентрального міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Київ), Головне управління Пенсійного фонду України у Черкаській області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про встановленняфакту батьківства. у резолютивній частині рішення, а саме: у другому та третьому абзацах було виявлено полку у імені дитини.

Ухвалою Лисянського районного суду Черкаської області від 23 травня 2024 року відкрито провадження про виправлення описки у рішенні та призначено до судового розгляду на 10:00 годину 24 травня 2024 року без повідомленнямучасників справи.

Виправлення описки проводиться за ініціативою суду без виклику сторін.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Судом встанолено, що в резолютивній частині вказаного рішення суду допущено описку, яка підлягаєвиправленню заініціативою суду, асаме:в абзацахдругому та третьому невірнозазначено ім`я дитини,замість " ОСОБА_4 "вказано " ОСОБА_5 ".Зазначена описка унеможливлює виконання рішення суду.

Відповідно до статті 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до вимог статті 269 ЦПК України суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень. Ухвала про внесення виправлень надсилається всім особам, яким видавалося чи надсилалося судове рішення, що містить описки чи арифметичні помилки.

Поняття «описка» та «арифметична помилка» різняться за своєю суттю. Описки це помилки, зумовлені неправильним написанням слів. Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. До таких належить написання прізвищ та імен, адрес, найменувань спірного майна, зазначення дат та строків. Особливо це стосується резолютивної частини рішення. В резолютивній частині будь-яка описка має істотне значення, оскільки вона може утруднити виконання рішення.

Не є описками граматичні помилки, які не спотворюють текст судового рішення та не призводять до його неправильного сприйняття: неправильне розташування розділових знаків, неправильні відмінкові форми слів, застосування русизмів і діалектизмів тощо.

Арифметична помилка це помилка у визначенні результату підрахунку: пропуск цифри, випадкова перестановка цифр, спотворення результату обчислення у зв`язку із використанням несправної техніки.

Не є арифметичною помилкою, а отже, і не може бути виправлене в порядку, передбаченому вказаною статтею, застосування неправильних методик підрахунку, а так само застосування неправильних вихідних даних для проведення арифметичних обчислень.

Суд може виправити лише ті помилки, яких він сам припустився.

Пунктом 19 постанови Пленуму Верховного Суду України «Просудове рішенняу цивільнихсправах» від 18 грудня 2009 року №14 передбачено, що, вирішуючи питання про виправлення описки чи арифметичної помилки, допущених у судовому рішенні (рішенні або ухвалі), суд не має права змінювати зміст судового рішення, він лише усуває такі неточності, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його правосудності.

Допущена описка в рішенні суду є технічною та її виправлення не впливає на зміст рішення.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає що в резолютивній частині рішення суду від 02.05.2024 допущена описка, а саме: в абзацахдругому татретьому невірно зазначено ім`я дитини, що унеможливлює виконання рішення суду. Виправлення описки не змінює змісту даного рішення, тому допущена описка підлягає виправленню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 269 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Виправити описку в резолютивній частині рішення Лисянського районного суду Черкаської області від 02 травня 2024 року у цивільній справі № 700/218/24 за заявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:Служба у справах дітей Лисянської селищної ради, Лисянський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уЗвенигородському районіЧеркаської областіЦентрального міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Київ), Головне управління Пенсійного фонду України у Черкаській області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про встановленняфакту батьківства, а саме: абзаци другий та третій резолютивної частини рішення викласти в наступній редакції:

"Встановити факт батьківства ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уроженця Черкаської області, м.Черкаси, громадянина України, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , стосовно дитини - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки смт. Лисянка, Звенигородського району Черкаської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Внести зміни до актового запису про народження дитини №12 від 25.01.2008 року, складеного Відділом реєстрації актів цивільного стану Лисянського районного управління юстиції Черкаської області, включивши у відомості про ОСОБА_6 , як батька дитини ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , змінивши по батькові дитини з " ОСОБА_8 " на " ОСОБА_9 ", а прізвище дитини, імя, дату народження, місце народження залишити без змін та видати нове свідоцтво про народження дитини, з урахуванням зазначених змін".

В решті рішення залишити без змін.

Ухвала є невід`ємною частиною рішення Лисянського районного суду Черкаської області від 02 травня 2024 року.

Копію ухвали направити сторонам у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Текс ухвали виготовлено 24 травня 2024 року.

Головуюча суддя Олена ЧОРНЕНЬКА

СудЛисянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення24.05.2024
Оприлюднено28.05.2024
Номер документу119281833
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про виправлення помилки у судовому рішенні

Судовий реєстр по справі —700/218/24

Рішення від 24.05.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Чорненька О. І.

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Чорненька О. І.

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Чорненька О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні