Ухвала
від 06.06.2024 по справі 613/387/24
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/387/24 Провадження № 2/613/334/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

6 червня 2024 року Богодухівський районний суд Харківської області у складі головуючого судді Харченка С.М., при секретарі судового засідання Мізяк М.О., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м.Богодухові в режимі відеоконференції цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Богодухівської міської ради Харківської області про позбавлення батьківських прав,-

В С Т А Н О В И В :

На розгляді Богодухівського районного суду Харківської області перебуває вищевказана справа, провадження у якій відкрито судом 20 березня 2024 року.

Ухвалою Богодухівського районного суду від 15 травня 2024 року продовжено строк проведення підготовчого провадження у справі.

Позивач до канцелярії суду 30 травня 2024 року подав заяву про зміну предмету позову, в порядку ч.3 ст.49 ЦПК України, за якою він, окрім раніше заявлених вимог, просить встановити факт самостійного виховання та утримання ним дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в період із березня 2019 року до дня ухвалення рішення суду про визначення місця його проживання, з посиланням на те, що він має намір здійснити своє право на відстрочку від мобілізації на підставі п.4 ч.1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», відповідно до якої не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані чоловіки, які мають дитину віком до 18 років, коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду, в зв`язку з чим він має намір встановити в суді факт самостійного виховання та утримання дитини.

Крім того, від представника відповідача ОСОБА_2 адвоката Багмат П.Д. надійшло клопотання про залучення третьої особи, згідно якого представник відповідача просить залучити до участі у справі №613/387/24 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору ІНФОРМАЦІЯ_2 , мотивуючи його тим, що в разі ухвалення судом рішення про позбавлення батьківських прав та визначення місця проживання дитини ІНФОРМАЦІЯ_3 втратить повноваження щодо проведення мобілізації позивача, оскільки позивач набуде статусу особи, яка не підлягає призову на військову службу.

Позивач заяву про зміну предмета позову від 30.05.2024 року підтримав, просив прийняти до розгляду. Проти задоволення клопотання представника відповідача щодо залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору ІНФОРМАЦІЯ_3 заперечував, вважав відсутньою потребу у цьому.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, про день, час та місце розгляду справи була повідомлена.

Представник відповідача адвокат Багмат П.Д. проти прийняття до розгляду заяви про зміну предмета позову від 30.05.2024 року не заперечував, подане ним клопотання про залучення третьої особи підтримав, просив задовольнити.

Представник третьої особи Служби у справах дітей Богодухівської міської ради Харківської області щодо прийняття вказаної заяви та задоволення клопотання поклалась на розсуд суду.

При вирішенні заяви позивача про зміну предмету позову суд виходить з наступного.

Процесуальні права та обов`язки сторін визначені ст.49 ЦПК України, тож відповідно до п.2 ч.2 ст.49 ЦПК України, позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч.3 ст.49ЦПК України до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Верховний Суд у постанові від 09 липня 2020 року по справі №922/404/19 зазначив, що позовом у процесуальному сенсі є звернення до суду з вимогою про захист своїх прав та інтересів, який складається із двох елементів: предмета і підстави позову.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача.

Отже зміна предмета позову означає зміну матеріальної вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача. Одночасна зміна і предмета, і підстав позову не допускається, оскільки у разі одночасної зміни предмета та підстав позову фактично виникає нова матеріально-правова вимога позивача, яка обґрунтовується іншими обставинами, що за своєю суттю є новим позовом.

Відповідно до ч.3 ст.49ЦПК України до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Особа, яка звертається до суду з позовом, самостійно визначає у позовній заяві, яке її право чи охоронюваний законом інтерес порушено особою, до якої пред`явлено позов, та зазначає, які саме дії необхідно вчинити суду для відновлення порушеного права. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Предмет позову кореспондується із способами захисту права, які визначені, зокрема у статті 16 Цивільного кодексу України, а відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, що може полягати в обранні позивачем іншого/інших, на відміну від первісно обраного/них способу/способів захисту порушеного права, в межах спірних правовідносин.

Необхідність у зміні предмету позову може виникати тоді, коли початкові вимоги позивача не будуть забезпечувати чи не в повній мірі забезпечать позивачу захист його порушених прав та інтересів.

Зміна предмету позову можлива, зокрема у такі способи: 1) заміна одних позовних вимог іншими; 2) доповнення позовних вимог новими; 3) вилучення деяких із позовних вимог; 4) пред`явлення цих вимог іншому відповідачу в межах спірних правовідносин.

Вивчивши заяву про зміну предмета позову у даній справі, суд вважає, що така заява не суперечить закону, не виходить за межі спірних правовідносин, позивач змінив предмет позову, не змінюючи підстави позову, тому суд вважає за необхідне заяву позивача задовольнити та прийняти до провадження заяву про зміну предмета позову.

Щодо поданого представником відповідача клопотання про залучення третьої особи, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 3 ст.53ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», на всій території України введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який у подальшому було продовжено та не скасовано й на даний час.

Триває загальна мобілізація в Україні.

Згідно з абзацем 1 ч.5 ст.22Закону України«Про мобілізаційнупідготовку тамобілізацію» призов громадян на військову службу під час мобілізації або залучення їх до виконання обов`язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, забезпечують місцеві органи виконавчої влади та здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки або командири військових частин (військовозобов`язаних, резервістів Служби безпеки України - Центральне управління або регіональні органи Служби безпеки України, військовозобов`язаних, резервістів розвідувальних органів України - відповідний підрозділ розвідувальних органів України, осіб, які уклали контракти про перебування у резерві служби цивільного захисту, - відповідні органи управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

Згідно з частиною 1 статті 189 ЦПК України завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Враховуючи обставини справи,також зазначене позивачем в заяві про зміну предмета позову від 30 травня 2024 про його намір реалізувати своє право на відстрочку від мобілізації суд вважає, що рішення по справі , у період воєнного стану, може вплинути на інтереси Держави в особі ІНФОРМАЦІЯ_3 , а тому клопотання сторони відповідача підлягає задоволенню, вказана особа залученню до участі у справі у якості третьої особи,в зв`язку з чим судове засідання необхідно відкласти.

Керуючись ст.ст.49, 53, 189 197, 260, 279, 353 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Прийняти до розгляду заяву позивача про зміну предмета позову від 30.05.2024 року.

Залучити до участі у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Богодухівської міської ради Харківської області про позбавлення батьківських прав - ІНФОРМАЦІЯ_2 , у якості третьої особи.

Відповідач протягом п`ятнадцяти днів із дня отримання заяви про зміну (доповнення) предмета позову має право подати відзив із викладенням заперечення проти позову, разом з доказами, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, та документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу.

Відповідно дост.181 ЦПК України, у поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову. Пояснення третьої особи підписуються третьою особою або її представником. До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами третьою - шостоюстатті 178 цього Кодексу.

Встановити третім особам п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії ухвали для подачі пояснень щодо заяви про зміну (доповнення) предмета позову.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам ч.ч.3 5 ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Підготовче засідання відкласти на 14 год. 00 хв. 24 червня 2024 року, з викликом позивача, відповідача, представників відповідача та третіх осіб.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

СудБогодухівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення06.06.2024
Оприлюднено10.06.2024
Номер документу119568291
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —613/387/24

Ухвала від 10.07.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Харченко С. М.

Ухвала від 06.06.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Харченко С. М.

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Харченко С. М.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Харченко С. М.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Харченко С. М.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Харченко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні