Ухвала
від 05.06.2024 по справі 906/855/22
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33601 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

"05" червня 2024 р. Справа № 906/855/22

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Василишин А.Р.

судді Бучинська Г.Б.

судді Філіпова Т.Л.

при розгляді у відкритому судовому засіданні матеріалів апеляційної скарги ОСОБА_1 на рішення Господарського суду Житомирської області від 16 травня 2023 року по справі №906/855/22 (суддя Соловей Л.А.)

час та місце ухвалення рішення: 16 травня 2023 року; АДРЕСА_1 ; вступна і резолютивна частина проголошена о 15:40 год; повний текст рішення складено 30 травня 2023 року

за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ОСББ на Бориса Тена,90/1,92"

до ОСОБА_1

про зобов`язання вчинити певні дії

за участю представників сторін:

від Позивача - Соломонюк С.А.;

від Відповідача - Левчук Т.В..

ВСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ОСББ на Бориса Тена,90/1,92" (надалі - Позивач) звернувся до Господарського суду Житомирської області з позовом, у якому просить зобов`язати ОСОБА_1 (надалі - Відповідач) передати по акту приймання-передачі документи згідно переліку, викладеному у прохальній частині позовної заяви.

В обґрунтування позовних вимог Позивач зазначає, що рішенням загальних зборів вирішено звільнити голову Позивача - Відповідача. Вказує, що як колишньому керівнику Позивача Відповідачу надіслано лист з проханням передати усі бухгалтерські документи та всю технічну документацію на будинок та прибудинкову територію, і що Відповідач лист Позивача проігнорував, документи Позивачу не повернув.

Рішенням Господсрького суду Житомирської обалсті від 16 травня 2023 року позов задоволено. Зобов`язано Відповідача передати Позивачу по по акту приймання-передачі документи згідно переліку, викладеному у прохальній частині позовної заяви.

Не погоджуючись з винесеним рішенням, Відповідач подав до Північно-західного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу, просив поновити пропущений процесуальний строк на оскарження судового рішення від 16 травня 2023 року по справі №906/855/22, звільнити Відповідача від сплати судового збору на підставі пункту 12 частини 1 статті 5 Закону України "Про судовий збір", а також постановити нове судове рішення, яким скасувати рішення Господарського суду Житомирської області від 16 травня 2023 року по справі №906/855/22 повністю із залишенням позову без розгляду.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 9 квітня 2024 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Відповідача на рішення Господарського суду Житомирської області від 16 травня 2023 року по справі №906/855/22.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 25 квітня 2024 року розгляд апеляційної скарги по справі №906/855/22 призначено на 5 червня 2024 року о 14:00 год..

У зв`язку із перебуванням у відпустці судді-члена колегії Маціщук А.В., на підставі Службової записки головуючого судді по даній справі, розпорядженням в.о. керівника апарату суду від 4 червня 2024 року за №01-05/255 призначено заміну судді-члена колегії по справі №906/855/22.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями визначено колегію суддів у складі: головуючий суддя Василишин А.Р., суддя Філіпова Т.Л., Бучинська Г.Б..

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 4 червня 2024 року прийнято справу 906/855/22 до провадження у складі колегії суддів: головуючий суддя Василишин А.Р., суддя Філіпова Т.Л., суддя Бучинська Г.Б.. Клопотання представника Відповідача про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції по справі №906/855/22 - задоволено. Розгляд апеляційної скарги призначено на 5 червня 2024 року об 14:00 в режимі відеоконференції у приміщенні Північно-західного апеляційного господарського суду та у приміщенні Житомирського апеляційного суду.

В судовому засіданні від 5 червня 2024 року судом апеляційної інстанції з`ясовано позиції сторін з приводу зупинення апеляційного провадження на підставі пунктом 3 частини 1 статті 227 Господарського процесуального кодексу України.

Представник Позивача в судовому засіданні від 5 червня 2024 року, яке проведено в режимі відеоконференції, заперечив проти зупинення провадження по справі. Вказав, що для діяльності Позивача необхіжні документи, котрі витребовуються в даній справи та зазначені в прохальній частині заяві. Окрім того, зазначив, що Відповідач не залучений до виконання бойових завдань з огляду на його стан здоров`я.

Представник Відповідача в судовому засіданні від 5 червня 2024 року вказав, що Відповідач не уповноважував його заявляти клопотання про зупинення провадження по справі.

Колегія суду зважаючи на імперативну норму Господарського процесуального кодексу України, яка є зобов`язального характеру та визначє випадки обов`язкового зупинення провадження по справі, після виходу з нарадчої кімнати постановила судове рішення щодо зупинення апеляційного провадження по даній справі з огляду на наступне.

Згідно з пунктом 3 частини 1 статті 227 Господарського процесуального кодексу України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадках перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Колегія суддів дослідивши докази, долучені до матеріалів справи, а саме: повідомлення ІНФОРМАЦІЯ_1 за №92/МВ від 26 січня 2023 року; довідку від 3 березня 2023 року за №190/26 про зарахування до списків військової частини солдата ОСОБА_1 з 23 січня 2023 року; витяг з наказу командира військової частини НОМЕР_1 від 23 січня 2023 року за №23 про зарахування до списків особового складу військової частини НОМЕР_1 та на всі види забезпечення з 23 січня 2023 року (том 1, а.с. 109, 121, 131), звертає увагу, що даними доказами підтверджено перебування Відповідача у складі Збройних Сил України.

Відтак, Відповідач низкою доказів підтвердив обставини зазначені в частині 3 статті 277 Господарського процесуального кодексу України, які є процесуальним обов`язком, в силу імператиної дії даної статті, для зупинення провадження по справі (подавши такі докази суду першої інстанції).

Згідно з Указом Президента України №64/2022 "Про введення воєнного стану в України" постановлено військовому командуванню (Генеральному штабу Збройних Сил України, командуванням видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, управлінням оперативних командувань, командирам військових з`єднань, частин Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Управління державної охорони України) разом із Міністерством внутрішніх справ України, іншими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати передбачені Законом України "Про правовий режим воєнного стану" заходи і повноваження, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.

У зв`язку з військовою агресією проти України Указом Президента України від 5 лютого 2024 року №49/2024 (Указ затверджено Законом №3564- IX від 6 лютого 2024 року) продовжено воєнний стан в Україні строком на 90 діб.

Виходячи з аналізу положень Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу", Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року №1153/2008, Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністра оборони України від 10 квітня 2009 року№170, враховуючи лист Міністерства оборони України від 21 серпня 2014 року № 322/2/7142, документом, який підтверджує призов та проходження військової служби військовослужбовцем у особливий період, а також підтверджує призов під час мобілізації резервістів та військовозобов`язаних, є військовий квиток, в якому в відповідних розділах здійснюються службові відмітки. Також документами, які підтверджують призов військовозобов`язаних на військову службу під час мобілізації, можуть бути довідка про призов військовозобов`язаного на військову службу, видана ІНФОРМАЦІЯ_2 або військовою частиною, а для резервістів - витяг із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини, які видаються військовою частиною.

Зазначені документи можуть видаватися родинам військовозобов`язаних та резервістів для пред`явлення їх за місцем вимоги.

Початком військової служби військовозобов`язаних є день призову на військову службу у районному військовому комісаріаті, а для резервістів - день зарахування до списків особового складу військової частини, про що робиться відповідний запис до військового квитка.

Закінченням військової служби для резервістів та військовозобов`язаних є день виключення військовослужбовців із списків особового складу військової частини, про що робиться відповідний запис до військового квитка.

Закінчення особливого періоду в Україні здійснюється у відповідності до рішення Президента України про демобілізацію, що визначається Указом Президента України.

Відтак, зважаючи на підтвердження Відповідачем належними доказами (довідкою, наказом, повідомленням) факту перебування у складі Збройних Сил України, колегія суду зупиняє апеляційне провадення по справі №906/855/22 за апеляційною скаргою Відповідача на рішення Господарського суду Житомирської області від 16 травня 2023 року до припинення перебування Відповідача у складі Збройних Сил України та у інших, утворених відповідно до закону, військових формуваннях, що переведені на воєнний стан.

В той же час, суд не бере до уваги доводи представників Позивача про те, що в даному разі відсутні ніби-то підстави для зупинення з огляду на те, що Відповідач не залучений до виконання бойових завдань (з посиланням на подібні висновки Верховного Суду).

Суд апеляційної інстанції наголошує, що частиною 2 статтею 236 Господарського процесуального кодексу України, законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права.

Як вбачається з частини 4 статті 236 Господарського процесуального кодексу України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Колегія апеляційної інстанції наголошує, що вищевказана норма процесу (частина 4) вказує про врахування господарськими судами виснувків викладених у постановах Верховного Суду щодо застосування норм права, а не процесу.

Разом з тим оцінюючи доводи Позивача суд апеляційної інстанції наголошує на тому, що стаття 227 Господарського процесуального кодексу України на відміну від статті 228 Господарського процесуального кодексу України побудована так, що не надає прав суду на оцінку щодо можливості чи не можливості зупинення провадження у справі, а чітко визначає саме обов`язок суду зупинити провадження у справі в разі існування визначених у ній обставин (зокрема і обставин, що існує у даній справі, а саме перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України). Тобто, Законодавець, виписуючи господарській процес для господарських судів чітко визначив, коли дії є обов`язковими. Разом з тим, Законодавець не навів у статті 227 Господарського процесуального кодексу України жодних визначень, котрі б вказували, що дана норма застосовується лише до окремого кола осіб, що перебувають у складі Збройних Сил України (за доводами Позивача це стосується лише тих осіб, що перебувають у складі ЗСУ, котрі щей виконують бойові завдання), що абсолютно не випливає із норм пункту 3 частини 1 статті 227 Господарського процесуального кодексу України, а тому не приймається господарським судом до уваги.

Також колегія апеляційного господарського суду звертає увагу і на те, що законодавець не надав жодною нормою ГПК України (чи іншого процесуального кодексу) права судам самостійно змінювати діючі норми процесу, і єдиним шляхом їх змінити є прийняття ВРУ поправок до таких Кодексів, в тому числі за ініціативи (пропозицій) судових органів.

Керуючись статтями 227, 234 ГПК України, Північно-західний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Зупинити апеляційне провадення по справі №906/855/22 за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Господарського суду Житомирської області від 16 травня 2023 року до припинення перебування ОСОБА_1 у складі Збройних Сил України та у інших, утворених відповідно до закону, військових формуваннях, що переведені на воєнний стан.

2. Зобов`язати сторони повідомити Північно-західний апеляційний господарський суд про припинення перебування у складі військових формувань, що переведені на воєнний стан відповідача - ОСОБА_1 .

3. Ухвала апеляційної інстанції набуває законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст ухвали виготовлено 10 червня 2024 року.

Головуючий суддя Василишин А.Р.

Суддя Бучинська Г.Б.

Суддя Філіпова Т.Л.

СудПівнічно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення05.06.2024
Оприлюднено13.06.2024
Номер документу119645778
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —906/855/22

Ухвала від 23.09.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 12.09.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Постанова від 30.08.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Студенець В.І.

Ухвала від 22.07.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Студенець В.І.

Ухвала від 05.06.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 04.06.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 29.03.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Рішення від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні