Ухвала
від 10.06.2024 по справі 49/126-б-44/565-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

10.06.2024Справа № 49/126-б-44/565-2012 (910/981/24)За позовом Підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Русанівський м`ясокомбінат" (02002, м. Київ, вул. Сагайдака, 114) в особі ліквідатора арбітражного керуючого Іванченко Анастасії Валеріївни (04116, м. Київ, а/с 52)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Віал" (79035, м. Львів, вул. Зелена, буд. 115-Б, каб. 413)

про визнання договорів міни недійсними та повернення майна

В межах справи № 49/126-б-44/565-2012

За заявою Підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Русанівський м`ясокомбінат" (код ЄДРПОУ 24732110)

про банкрутство

Суддя Чеберяк П.П.

Представники сторін:

Від позивача не з`явились

Від ТОВ "Профкапітал" Несвіт О.В. - представник

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У провадженні Господарського суду м. Києва перебуває справа № 49/126-б-44/565-2012 за заявою Підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Русанівський м`ясокомбінат" про банкрутство на стадії ліквідаційної процедури, введеної постановою Господарського суду м. Києва від 04.11.2015.

25.01.2024 до Господарського суду м. Києва надійшла заява Підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Русанівський м`ясокомбінат" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Іванченко Анастасії Валеріївни про забезпечення позову до пред`явлення позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 05.02.2024 задоволено заяву Підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Русанівський м`ясокомбінат" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Іванченко Анастасії Валеріївни про забезпечення позову до пред`явлення позовної заяви.

08.02.2024 до Господарського суду м. Києва звернулось Підприємство з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Русанівський м`ясокомбінат" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Іванченко Анастасії Валеріївни з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Віал" про визнання договорів міни недійсними та повернення майна.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 28.02.2024 позовну заяву залишено без руху.

14.03.2024 до Господарського суду м. Києва надійшла заява позивача про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 20.03.2024 прийнято позовну заяву Підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Русанівський м`ясокомбінат" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Іванченко Анастасії Валеріївни до Товариства з обмеженою відповідальністю "Віал" про визнання договорів міни недійсними та повернення майна до розгляду в межах справи № 49/126-б-44/565-2012 про банкрутство Підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Русанівський м`ясокомбінат", позовна заява розглядається за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін та призначити розгляд справи на 20.05.2024.

14.05.2024 до Господарського суду м. Києва надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

17.05.2024 до Господарського суду м. Києва надійшло клопотання ліквідатора про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

20.05.2024 до Господарського суду м. Києва надійшло клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Віал" про відкладення розгляду справи.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 20.05.2024 відкладено розгляд справи на 10.06.2024.

У судовому засіданні 10.06.2024 розглядалось клопотання позивача про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Згідно ч. 4 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обгрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про: 1) залишення заяви відповідача без задоволення; 2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Відповідно до ч. 6 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Частиною 1 ст. 1 Господарського процесуального кодексу України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Відповідно до ст. 15 Господарського процесуального кодексу України суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання господарського судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Розглянувши клопотання позивача про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження, беручи до уваги завдання господарського судочинства, з метою повного та всебічного з`ясування обставин справи в їх сукупності, суд дійшов висновку про його обгрунтованість та здійснення розгляду даної позовної заяви в межах справи № 49/126-б-44/565-2012 (910/981/24) про визнання договорів міни недійсними та повернення майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Віал" за правилами загального позовного провадження.

Крім того у судовому засіданні 10.06.2024 розглядалась заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" надав пояснення по суті поданої заяви.

Подана заява мотивована наступним.

Залучення у справі Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача обґрунтоване тим що майно, яке є предметом договорів, що визначаються недійсними є заставним майном, яке забезпечує кредиторські вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Віал" № 914/1573/19 як правонаступника Приватного акціонерного товариства КБ "Хрещатик", який був первинним заставодержателем спірного майна та забезпеченим кредитором у справі № 49/126-б-44/565-2012 про банкрутство Підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Русанівський м`ясокомбінат".

Частиною 1 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Слід зазначити, що метою участі третіх осіб у справі є обстоювання ними власних прав і законних інтересів, на які може справити вплив рішення чи ухвала суду.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, виступає в процесі на боці тієї сторони, з якою в неї існують певні правові відносини.

Залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, до участі у справі вирішується господарським судом з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес до даної справи.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (частина 4 статті 50 Господарського процесуального кодексу України).

Оскільки рішення в даній справі в разі можливого задоволення позову може вплинути на права та обов`язки Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал", суд вважає за доцільне заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" задовольнити та залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Керуючись пунктом 3 частиною другою статті 183 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках коли питання, визначені частиною другою статті 182 Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Відповідно до ч. 7 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України, у разі відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви підготовче засідання продовжується зі стадії, на якій засідання було відкладене або у ньому була оголошена перерва.

Відповідно до ст. 216 Господарського процесуального кодексу України господарський суд відкладає розгляд справи,у випадках встановлених частиною другою статті 202 Кодексу.

Відповідно до частини 3 статті 216 Господарського процесуального кодексу України про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засіданні або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутні в судовому засіданні. Учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому засіданні, повідомляються про судове засідання ухвалами.

З огляду на викладене, суд вважає за доцільне відкласти розгляд справи.

Керуючись ст. 1, 15, 50, 202, 216, 234, 250 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Клопотання позивача про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження задовольнити.

2. Здійснювати розгляд справи № 49/126-б-44/565-2012 (910/981/24) за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 10.07.2024 о 14:10 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 1 .

4. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" про залучення до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача задовольнити.

5. Залучити Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" до участі у справі № 49/126-б-44/565-2012 (910/981/24) за позовом Підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Русанівський м`ясокомбінат" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Іванченко Анастасії Валеріївни до Товариства з обмеженою відповідальністю "Віал" про визнання договорів міни недійсними та повернення майна в межах справи № 9/126-б-44/565-2012 про банкрутство Підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Русанівський м`ясокомбінат" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

6. Підприємству з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Русанівський м`ясокомбінат" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Іванченко Анастасії Валеріївни направити на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" позовну заяву з доданими до неї документами. Докази направлення надати суду.

7. Запропонувати Товариству з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" у п`ятиденний строк з дня отримання ухвали надати суду письмові нормативно обґрунтовані пояснення з викладенням своїх аргументів і міркувань щодо позову, оформлені з урахуванням вимог ч. 3-7 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

8. Повідомити сторін про можливість взяти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою програмного забезпечення EasyCon у порядку ст. 197 Господарського процесуального кодексу України.

9. Запропонувати учасникам судового процесу для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання подати до суду заяву (засобами поштового зв`язку, на електронну пошту суду (підписану, за наявності, електронним підписом) або до скриньки для кореспонденції, встановленої у приміщенні канцелярії суду) про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою програмного забезпечення EasyCon із зазначенням його облікового запису (логіну).

10. Копію ухвали направити учасникам провадження у справі та Товариству з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профкапітал" (01014, м. Київ, вул. Професора Підвисоцького, 14).

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення, якщо інше не передбачено Господарським процесуальним кодексом України, Кодексом України з процедур банкрутства та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, встановлені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя П.П. Чеберяк

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.06.2024
Оприлюднено19.06.2024
Номер документу119773072
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —49/126-б-44/565-2012

Ухвала від 10.06.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні