Ухвала
від 17.06.2024 по справі 210/1456/24
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №210/1456/24 провадження № 2/403/298/24

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду та

відкриття провадження у справі

17 червня 2024 року с-ще Устинівка

Суддя Устинівського районного суду Кіровоградської області Атаманова С.Ю.,розглянувши позовну заяву

ОСОБА_1 (позивач), адреса місця проживання, вказана в позовній заяві: АДРЕСА_1 до

Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області (відповідач), адреса місцезнаходження, вказана в позовній заяві: вул.Академіка Корольова, буд.№26 м.Кропивницький, поштовий індекс 25030,

предмет позову: про встановлення факту належності правовстановлюючого документа та визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В:

12червня 2024 року до Устинівського районного суду Кіровоградської області в порядку ч.3ст.31 ЦПК України на підставі ухвали судді Кіровського районного суду м.Кіровограда Мохонько В.В. від 23 квітня 2024 року надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про: 1) встановлення факту належності матері позивача - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , державного акта на право приватної власності на землю серія ІV-КР №006922, виданого на земельну ділянку площею 3,97 га, кадастровий номер: 3525884400:02:000:0478; та 2) визнання за позивачем права власності на зазначену вище земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_2 ..

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12 червня 2204 року цивільну справу передано на розгляд судді Атамановій С.Ю..

Відповідно до ч.2ст.32 ЦПК України справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомуст.31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

При вирішенні питання про відкриття провадження у справі суддя приходить до наступного висновку.

Зі змісту позовної заяви та доданих до неї копій документів вбачається, що до складу спадщини, яка відкрилась внаслідок смерті ОСОБА_2 та про визнання права власності на яку позивач звернувся до суду з даним позовом, входить земельна ділянка для ведення товарного сільсьгосподарського виробництва площею 3,97 га, кадастровий номер: 3525884400:02:000:0478, розташована на території Устинівської селищної територіальної громади Кропивницького району Кіровоградської області (до реформування - територія колишньої Докучаєвської сільської ради Устинівського району).

Згідно правил виключної підсудності, передбачених ч.1 ст.30 ЦПК України, позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Відповідно до ч.1 ст.181 ЦК України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Згідно роз`яснень п.42 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 01 березня 2013 року №3 «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна, до якого належать земельні ділянки, наприклад, це позови про право власності на таке майно.

Відповідно до правових висновків, викладених у п.п.7.23, 7.25 постанови Великої Палати Верховного Суду від 16 лютого 2021 року у справі №911/2390/18, виключна підсудність застосовується до тих спорів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном. Словосполучення «з приводу нерухомого майна» необхідно розуміти таким чином, що правила виключної підсудності поширюються на будь-які спори, які стосуються прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном.

З огляду на викладене, враховуючи, що заявлена ОСОБА_1 позовна вимога стосується визнання його права власності на спадкування земельної ділянки, яка є нерухомим майном та знаходиться на території Устинівської селищної територіальної громади, позовна заява підсудна Устинівському районному суду Кіровоградської області.

Позовна заява за формою та змістом відповідає вимогамст.175 ЦПК України.

Позовну заяву подано з додержанням вимогст.177 ЦПК України.

На підставі викладеного, суддя приходить до висновку, що подана ОСОБА_1 позовна заява відноситься до предметної, субєктної та територіальної юрисдикції Устинівського районного суду Кіровоградської області та підлягає прийняттю до розгляду у порядку цивільного судочинства з відкриттям провадження у справі.

З урахуванням принципу пропорційності у цивільному судочинстві, у відповідності до ч.3 ст.274 ЦПК України цивільна справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження, оскільки вирішуючи питання про вид позовного провадження, за правилами якого буде здійснюватися розгляд справи, суддею враховано, зокрема: 1) значення справи для сторін; 2) категорію та складність справи (пред`явлений позов належить до позовів, що виникають із приводу нерухомого майна); 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) обсяг та характер доказів у справі (в тому числі наявність клопотання про витребування доказів).

Крім того, системний аналіз ст.376 ЦПК України дає можливість прийти до висновку, що розгляд даної справи за правилами загального позовного провадження жодним чином не порушує, обмежує чи звужує гарантовані законом права та свободи учасників судового процесу і не може бути підставою для скасування або зміни рішення, як обставина, що виплинула на правильність вирішення справи.

Згідно положень п.п.15.3 п.15 Розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК України, п.п.113, 116 розділу V Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - ЄСІТС), п.1 розділу VII Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, враховуючи обов`язковість реєстрації органами державної влади електронних кабінетів у підсистемі (модулі) ЄСІТС, до яких належить відповідач ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області, та відсутність такого обов`язку у позивача по справі, як фізичної особи, розгляд (формування) справи у суді здійснюватиметься за матеріалами у змішаній формі (паперовій та електронній).

До позовної заяви позивачем ОСОБА_1 було додане клопотання про витребування доказів (спадкової справи №157-2019, заведеної після смерті ОСОБА_2 ).

Інші клопотання та заяви в порядку ст.ст.43,84,183 ЦПК Українипозивачем разом з позовною заявою до суду подані не були.

Відповідно до вимогст.196 ЦПК Українидля виконання завдання підготовчого провадження у справі необхідно провести підготовче засідання. Підготовче судове засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.19, 27, 83, 84, 178, 181, 187, 190, 191, 196, 258, 260, 274, 353 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В:

1.Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про встановлення факту належності правовстановлюючого документа та визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом.

2.Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3.Призначити підготовче засідання у справіна 17 липня 2024 року о 09 год. 30 хв. в залі судових засідань Устинівського районного суду Кіровоградської області за адресою: вул.О.Мазуренка, буд.№42 с-ще Устинівка Кропивницького району Кіровоградської області, про що повідомити учасників справи.

4.Встановити відповідачу строк для подачі відзиву на позов протягом пятнадцяти днів з дня вручення йому копії даної ухвали.

Розяснити відповідачу, що відповідно до ч.4 ст.174, ч.1 ст.191 ЦПК України, протягом встановленого судом строку вінмає право надіслати суду відзив на позовну заяву і всі письмові докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; позивачу - копію відзиву та доданих до нього документів.

Відзив підписується відповідачем або його представником. Відзив повинен містити: повне найменування відповідача, його місцезнаходження, поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України; номери засобів звязку, адресу електронної пошти, за наявності, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем; обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, надану позивачем, з якою відповідач погоджується; заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права; перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву, та зазначення документів і доказів, які не можуть бути подані разом із відзивом, із зазначенням причин їх неподання; заперечення (за наявності) щодо заявленого позивачем розміру судових витрат, які позивач поніс та очікує понести до закінчення розгляду справи по суті; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в звязку із розглядом справи. До відзиву додаються: докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем. До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача згідно вимог ст.ст.58, 62 ЦПК України.

Розяснити відповідачу, що відповідно до ч.4 ст.178 ЦПК України, у разі подання відзиву на позов він повинен одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) копію відзиву та доданих до нього доказів позивачу ОСОБА_1 ..

Розяснити відповідачу, що відповідно до ч.5 ст.178 ЦПК Українидо відзиву, наданого до суду, необхідно додати документи, що підтверджують надіслання (надання) ним відзиву і доданих до нього доказів позивачу ОСОБА_1 ..

Розяснити відповідачу, що згідно положень ч.8 ст.178, ч.2 ст.191 ЦПК Україниу разі ненадання відзиву (заперечення проти позову) у встановлений строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами.

Розяснити відповідачу право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву (ст.193 ЦПК України).

5. Роз`яснити сторонам, що у разі подання ними письмових заяв і клопотань, їх форма та зміст мають відповідати вимогам ст.183 ЦПК України.

Розяснити сторонам, що відповідно до ч.9 ст.83 ЦПК Україникопії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Розяснити сторонам, що згідно ст.95 ЦПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Роз`яснити учасникам справинеобхідністьзазначенняу разі подання ними до суду процесуальних документів (заяв по суті справи, інших заяв, клопотань, заперечень тощо)відомостей про наявність або відсутність у них електронного кабінету, зареєстрованого в підсистемі «Електронний кабінет» Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

6.Розгляд цивільної справи здійснювати за матеріалами у змішаній (паперовій та електронній) формі.

7.Подане позивачем клопотання про витребування від приватного нотаріуса Трутня О.Я. копії спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_2 , підлягає вирішенню судом під час підготовчого засідання з урахуванням вимог п.3 ч.1 ст.43, ст.84, п.п.7,10ч.2 ст.197 ЦПК України.

8.Повідомити учасників справи про наявність в Устинівському районному суді Кіровоградської області технічної можливості забезпечити їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду. У цьому разі відповідна заява учасника справи має бути подана до суду не пізніше ніж за пять днів до судового засідання з направленням копії такої заяви в той же строк іншому учаснику справи.

9.Копії ухвали про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи. Відповідачу одночасно надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

10.Розяснити, що учасники справи мають право отримати інформацію щодо розгляду справи, зайшовши на веб-адресу сторінки суду, розміщеної на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (веб-сайт:court.gov.ua/sud1123/).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Відповідно до положень ст.353 ЦПК України ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя С.Ю.Атаманова

СудУстинівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення17.06.2024
Оприлюднено19.06.2024
Номер документу119785209
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —210/1456/24

Ухвала від 19.09.2024

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 03.09.2024

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 20.08.2024

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 17.07.2024

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Мохонько В. В.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні