Ухвала
від 15.07.2024 по справі 308/10110/23
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/10110/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 липня 2024 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайоннийсудЗакарпатськоїобласті вскладі:головуючоїсуддіЛогойда І.В.,заучастісекретаря судовогозасіданняЯнцоМ.В.,представникапозивача ОСОБА_1 ,розглянувшиу судовомузасіданні клопотанняпредставникапозивача адвокатаТирпакА.В.прозалучення спеціаліста,визнання явкивідповідача обов`язковоюуцивільній справізапозовом ОСОБА_2 , в інтересах якої діє представник адвокат Тирпак Антон В`ячеславович, до Ужгородської районної державної нотаріальної контори, Товариства з обмеженою відповідальністю «Агровиробничоторгова фірма «ГРОНО» Л.Т.Д., Середнянської селищної ради Ужгородського району Закарпатської області, Ужгородської районної державної адміністрації Закарпатської області, третя особа без самостійних вимог на боці позивача Головне управління Держгеокадастру у Закарпатській області, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинських областях, про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 , в інтересах якої діє представник адвокат Тирпак Антон В`ячеславович, звернулася в суд з позовною заявою до Ужгородської районної державної нотаріальної контори, Товариства з обмеженою відповідальністю «Агровиробничоторгова фірма «ГРОНО» Л.Т.Д., Середнянської селищної ради Ужгородського району Закарпатської області, Ужгородської районної державної адміністрації Закарпатської області, третя особа без самостійних вимог на боці позивача Головне управління Держгеокадастру у Закарпатській області, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинських областях, про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування.

Ухвалою судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 19.06.2023 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у цивільній справі за вказаною позовною заявою. Постановлено розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження.

Представником позивачаподано клопотанняпро залученняспеціаліста,згідно зяким просить залучити до участі у справі спеціаліста Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області (код ЄДРПОУ 39766716, поштовий індекс 88008, Закарпатська область, м.Ужгород, пл.Народна, 4, відомі засоби зв`язку тел.0312-61- 23-12, 0312-61-29-55, 050-60-96-220, електронна пошта zakarpattia@land.gov.ua, наявний зареєстрований 06.10.2021 Електронний кабінет у підсистемі Електронний суд ЄСІТС) як фахівця, що має досвід у здійсненні досліджень у галузі земельного законодавства. Визнати обов`язковою участь у справі спеціаліста Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області.

Представник позивача у судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити таке.

Представник відповідача Середнянської селищної ради у судове засідання не з`явився, подав письмове клопотання про проведення судового засідання без його участі.

Розглянувши зазначене клопотання про залучення спеціаліста, вивчивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Згідно з ч. 1ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до положеньст. 74 ЦПК України, спеціалістом є особа, яка володіє спеціальними знаннями та навичками, необхідними для застосування технічних засобів, і призначена судом для надання консультацій та технічної допомоги під час вчинення процесуальних дій, пов`язаних із застосуванням таких технічних засобів (фотографування, складання схем, планів, креслень, відбору зразків для проведення експертизи тощо).

Допомога та консультації спеціаліста не замінюють висновок експерта.

Спеціаліст зобов`язаний з`явитися до суду за його викликом, відповідати на поставлені судом питання, надавати консультації та роз`яснення, у разі потреби надавати суду іншу технічну допомогу. За відсутності заперечень учасників справи спеціаліст може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Спеціаліст має право знати мету свого виклику до суду, відмовитися від участі у судовому процесі, якщо він не володіє відповідними знаннями та навичками, звертати увагу суду на характерні обставини чи особливості доказів, а також право на оплату виконаної роботи та на компенсацію витрат, пов`язаних з викликом до суду.

Аналіз вказаної нормиЦПК Українита предмета позову вказує, що спеціаліст - це фізична особа, яка надає допомогу під час вчинення певних процесуальних дій, що потребують спеціальних знань або навичок. Оскільки завданням спеціаліста є сприяння суду та особам, які беруть участь у справі, в дослідженні доказів і допомога спеціаліста технічного характеру не замінює висновку експерта, то в разі якщо за результатами консультації чи роз`яснень спеціаліста виникнуть обставини, які потребуватимуть дослідження або оцінки, суд може запропонувати сторонам надати докази або заявити клопотання про призначення експертизи.

З огляду на викладене, з урахуванням того, що для надання безпосередньої технічної допомоги, до якої, зокрема, належить і розгляд та аналіз схем, планів, креслень з питань землеустрою, картографічних документів, які знаходяться у матеріалах справи Проєкт землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) КСП «Гроно», що складався ТОВ «Центр проектів» на основі розпорядження Ужгородської РДА від 13.12.2016 №537, слід залучити спеціаліста, який володіє спеціальними знаннями та навичками, клопотання представника позивача підлягає до задоволення.

Разом з тим, представником позивача подано клопотання про визнання явки відповідача обов`язковою, згідно з якого просить визнати явку відповідача №3 Середнянської селищної ради Ужгородського району в судове засідання обов`язковою.

Згідно з пунктом 3 частини 2 статті 43 ЦПК України, учасники справи зобовязані з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою.

Відповідно ч.1ст. 128 ЦПК України суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою.

В силу п.5 ч.2 ст. 223 ЦПК України суд відкладає розгляд справи, у разі, якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення. Викликати позивача або відповідача для особистих пояснень можна і тоді, коли в справі беруть участь їх представники.

Суд вважає клопотання обґрунтованим, оскільки для забезпечення принципів цивільного судочинства, а саме диспозитивності та змагальності, з урахуванням предмету позову та поданих суду доказів, необхідно визнати явку відповідача Середнянської селищної ради Ужгородського району обов`язковою.

Керуючись ст. ст. 74, 261, 353-355 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання представника позивача адвоката Тирпак А.В. про залучення спеціаліста задовольнити.

Залучити спеціалістаГоловного управлінняДержгеокадастру уЗакарпатській області(кодЄДРПОУ 39766716,поштовий індекс88008,Закарпатська область,м.Ужгород,пл.Народна,4,відомі засобизв`язку тел.0312-61-23-12,0312-61-29-55,050-60-96-220,електронна пошта zakarpattia@land.gov.ua,наявний зареєстрований06.10.2021Електронний кабінету підсистеміЕлектронний судЄСІТС) як фахівця, що має досвід у здійсненні досліджень у галузі земельного законодавства.

Відкласти підготовче судове засідання на 22 липня 2024 року на 13 год.30 хв.

Копію ухвали направити до Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області (код ЄДРПОУ 39766716, поштовий індекс 88008, Закарпатська область, м. Ужгород, пл. Народна, 4, відомі засоби зв`язку тел.0312-61- 23-12, 0312-61-29-55, 050-60-96-220, електронна пошта zakarpattia@land.gov.ua, наявний зареєстрований 06.10.2021 Електронний кабінет у підсистемі Електронний суд ЄСІТС).

Визнати явку представника Середнянської селищної ради Ужгородського району у підготовче судове засідання 22 липня 2024 року на 13 год.30 хв. обов`язковою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються в апеляційну скаргу на рішення суду.

Суддя Ужгородського міськрайонного суду

Закарпатської області І.В.Логойда

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення15.07.2024
Оприлюднено16.07.2024
Номер документу120356611
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —308/10110/23

Ухвала від 08.08.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Логойда І. В.

Ухвала від 15.07.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Логойда І. В.

Постанова від 04.07.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кожух О. А.

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Логойда І. В.

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Логойда І. В.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кожух О. А.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Логойда І. В.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Кожух О. А.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Логойда І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні