Ухвала
від 15.07.2024 по справі 560/8258/24
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залучення третьої особи

м. Вінниця

15 липня 2024 р.Справа № 560/8258/24

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Чернюк Алли Юріївни, розглянувши у письмовому провадженні матеріали справи за позовом Хмельницького окружного адміністративного суду до Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Хмельницькій області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про визнання протиправними та скасування постанов

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Хмельницького окружного адміністративного суду до Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Хмельницькій області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про визнання протиправними та скасування постанов.

Заявлені позовні вимоги обґрунтовані протиправністю, на думку позивача, постанов державного виконавця від 27.05.2024 ВП № 75126719 про відкриття виконавчого провадження, стягнення виконавчого збору та витрат виконавчого провадження в загальному розмірі 32245 грн.

Ухвалою суду від 01.07.2024 року позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк на усунення її недоліків.

У встановлений судом строк позивачем усунуто недоліки, зазначені в ухвалі від 01.07.2024 року.

03.07.2024 року позивачем подано до суду клопотання про залучення до справи в якості третьої особи Державну судову адміністрацію, яке обґрунтовано тим, що остання є розпорядником коштів, що виділяються Хмельницькому окружному суду для виконання судового рішення та сплати виконавчого збору і витрат виконавчого провадження.

Ухвалою від 08.07.2024 року позовну заяву прийнято до розгляду, призначено розгляд справи в порядку письмового провадження, відмовлено в задоволенні клопотання позивача про залучення до справи в якості третьої особи Державну судову адміністрацію та залучено до участі у даній справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ОСОБА_1 .

11.07.2024 року на адресу суду від представника позивача повторно надійшло клопотання про залучення до участі в справі третьої особи. Обґрунтовуючи подане клопотання зазначає, що саме ДСА України виділяє позивачу кошти на сплату виконавчого збору у розмірі 32000 гривень та витрат виконавчого провадження на суму 245 гривень, як головний розпорядник коштів, відповідно до п. .2 ч.3 ст.148 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Відтак, на ДСА України буде покладено обов`язок виділення коштів для сплати виконавчого збору та витрат виконавчого провадження згідно постанов у ВП №75126719, які є предметом розгляду у справі №560/8258/24. Тобто, вирішення судом цієї справи, на переконання представника позивача, стосується прав та обов`язків ДСА України, тому її слід залучити до участі у розгляді в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача, відповідно до вимог ст.49 КАС України.

Визначаючись щодо заявленого клопотання, суд виходить з наступного .

Відповідно до частини другої статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Відповідно до статті 165 Кодексу адміністративного судочинства України у поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову. Пояснення третьої особи подаються в строк, встановлений судом. Суд має встановити такий строк, який дасть змогу третій особі підготувати свої міркування, аргументи та відповідні докази і надати пояснення до позову або відзиву, а іншим учасникам справи - відповідь на такі пояснення завчасно до початку розгляду справи по суті.

Таким чином, необхідною умовою залучення третіх осіб є той факт, що судове рішення у справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки осіб, які не є стороною у справі.

За таких підстав, враховуючи обставини вказані представником позивача та її позицію щодо необхідності залучення до участі в справі третьої особи, суд вважає за можливе залучити Державну судову адміністрацію України в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову на стороні позивача.

Керуючись ст.ст. 49, 248, 256 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача задовольнити.

Залучити до участі в розгляді справи в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Державну судову адміністрацію України (вул. Липська, 18/5, м. Київ, 01601, код ЄДРПОУ 26255795).

Запропонувати третій особі надати до суду письмові пояснення та копії всіх документів, що стосуються предмету спору протягом 3 (трьох) днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

СуддяЧернюк Алла Юріївна

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.07.2024
Оприлюднено17.07.2024
Номер документу120373954
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо примусового виконання судових рішень і рішень інших органів

Судовий реєстр по справі —560/8258/24

Постанова від 10.09.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Ухвала від 09.09.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Ухвала від 30.08.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Ухвала від 20.08.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Рішення від 26.07.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

Ухвала від 15.07.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

Ухвала від 08.07.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

Ухвала від 01.07.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

Ухвала від 14.06.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Ухвала від 05.06.2024

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні