Рішення
від 28.10.2010 по справі 18/340
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 18/340 28.10.10

За позовом Заступник а прокурора Подільського рай ону м. Києва в інтересах держа ви в

особі Київської міської ради;

До Приватного підприємства «Авто - Сервіс »(відповідач 1);

Комунального пі дприємства «Поділпарксерві с»(відповідач 2);

Про визнання нед ійсним договору;

Суддя Мандриченко О.В.

Представники

Від прокуратури: Тєл ічко І.В., помічник прокурор а, довіреність б/н від 10.03.2010 р.;

Від позивача: не з'явил ись;

Від відповідача 1: Го нчарук І.І., директор;

Від відповідача 2: не з' явились;

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 06.09.2010 р. поруш ено провадження у справі №18/340, справа призначена слуханням на 12.10.2010 р.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 12.10.2010 р. слуха ння справи було відкладене н а 28.10.2010 р.; до участі у справі в як ості відповідача 2 було залуч ено Комунальне підприємство «Поділпарксервіс».

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Заступник прокурора П одільського району м. Києва з вернувся до господарського с уду в інтересах держави в осо бі позивача з позовною заяво ю, в якій просить визнати неді йсною угоду №2 від 01.07.2004 р., укладе ну між КП «Поділпарксервіс»т а ПП «Авто - Сервіс»про спіл ьну діяльність з організації та експлуатації об' єктів п латного зберігання (тимчасов ого відстою) транспортних за собів у Подільському районі м. Києва; зобов' язати ПП «Авт о - Сервіс»у десятиденний ст рок з дня набрання рішенням з аконної сили повернути Київс ькій міській раді за актом пр иймання-передачі земельну ді лянку площею 0,21 га за адресою: м . Київ, проспект Свободи, 24 з мот ивів, вказаних у позовній зая ві.

Позивач у наданих письмови х поясненнях позовні вимоги підтримав, просив позов задо вольнити у повному обсязі.

Відповідач 1 наданому відзи ві на позов та представник ос таннього у судовому засіданн і позовні вимоги прокурора з аперечував, у їх задоволенні просив відмовити, посилаючи сь на те, що угода №2 від 01.07.2004 р. ві д 01.07.2004 р., укладена між відповід ачами, про спільну діяльніст ь з організації та експлуата ції об' єктів платного збері гання (тимчасового відстою) т ранспортних засобів у Поділь ському районі м. Києва з метою організації паркування за а дресою: м. Київ, проспект Свобо ди, 24, повністю відповідає ріш енню Київради від 26.06.2007р. №930/1591 «П ро вдосконалення паркування автотранспорту та покращенн я умов безпеки руху пішоході в і автотранспорту, а також ро звитку мережі платних місць паркування транспортних зас обів у м. Києві, в межах функці й органу місцевого самовряду вання».

Відповідач 2 - Комунальне п ідприємство «Поділпарксерв іс», повноважних представник ів в судове засідання не напр авив, відзив на позов не надав , позовні вимоги по суті не зап еречив. Керуючись статтею 75 ГП К України, господарський суд вважає за можливе розглянут и справу і вирішити спір по су ті за наявними у справі матер іалами.

Розглянувши документи і ма теріали, додані до позовної з аяви, заслухавши пояснення п редставників прокуратури та відповідача 1, всебічно і повн о з' ясувавши всі обставини справи, оцінивши докази, які м ають значення для вирішення спору, господарський суд

В С Т А Н О В И В:

01.04.2004 р. між відповідачами укладена угода №2 про спільну діяльність з організації та експлуатації об' єктів плат ного зберігання (тимчасового відстою) транспортних засоб ів у Подільському районі м. Ки єва, за умовами якої сторони з обов' язалися шляхом об'єдна ння зусиль створити належні умови для організації та екс плуатації об' єктів платног о зберігання (тимчасового ві дстою) транспортних засобів у Подільському районі м. Києв а, адреса якого вказана в дода тку №2, який є невід' ємною час тиною угоди.

Додатком №2 до договору визн ачена адреса об' єкту - м. Ки їв, пр. Свободи, 24.

За умовами вищезазначеної угоди відповідач 2 зобов'язав ся організувати відповідно д о вимог законодавства Україн и об' єкти зберігання (тимча сового відстою) автотранспор тних засобів у Подільському районі м. Києва.

Пунктом 2.2.1. угоди передбачен о, що відповідач 1 зобов'язався здійснювати експлуатацію об ' єкта, на підставі угоди та д одатку до неї.

Оцінюючи наявні в матері алах справи документи та дос ліджені в засіданні суду док ази, господарський суд вважа є позовні вимоги позивача об ґрунтованими та такими, що пі длягають задоволенню, виходя чи з наведеного нижче.

Згідно з частиною 1 статт і 215 Цивільного кодексу Україн и підставою недійсності прав очину є недодержання в момен т вчинення правочину стороно ю (сторонами) вимог, які встано влені частинами першою - трет ьою, п'ятою та шостою статті 203 ц ього Кодексу.

Частинами першою - третьо ю, п' ятою та шостою статті 203 Ц ивільного кодексу України ви значено, що зміст правочину н е може суперечити цьому Коде ксу, іншим актам цивільного з аконодавства, а також мораль ним засадам суспільства; осо ба, яка вчиняє правочин, повин на мати необхідний обсяг цив ільної дієздатності; волевия влення учасника правочину ма є бути вільним і відповідати його внутрішній волі; правоч ин має бути спрямований на ре альне настання правових насл ідків, що обумовлені ним; прав очин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може супе речити правам та інтересам ї хніх малолітніх, неповнолітн іх чи непрацездатних дітей.

Актом №614/28 перевірки дотрим ання вимог земельного законо давства, складеним 06.05.2010 р. Упра влінням державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель Головног о управління Держкомзему у м істі Києві, встановлено, що ві дповідач 1 самовільно займає земельну ділянку загальною площею 00,21 га під розміщення ав тостоянки у м. Києві по проспе кту Свободи, 24.

Як визначено статтею 9 Земе льного кодексу України, до по вноважень Київської і Севаст опольської міських рад у гал узі земельних відносин на їх території належить, зокрема :

- розпорядження землями т ериторіальної громади міста ;

- передача земельних діля нок комунальної власності у власність громадян та юридич них осіб;

- надання земельних ділян ок у користування із земель к омунальної власності.

Частинами 1, 2 статті 116 Земель ного кодексу України визначе но, що громадяни та юридичні о соби набувають права власнос ті та права користування зем ельними ділянками із земель державної або комунальної вл асності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визнач ених цим Кодексом, або за резу льтатами аукціону.

Набуття права на землю гром адянами та юридичними особам и здійснюється шляхом переда чі земельних ділянок у власн ість або надання їх у користу вання.

Статтею 83 Земельного кодек су України визначено, що у ком унальній власності перебува ють усі землі в межах населен их пунктів.

Згідно зі статтею 80 Земельн ого кодексу України суб' єкт ами права власності на землі комунальної власності є тер иторіальні громади, які реал ізують це право безпосереднь о, або через органи місцевого самоврядування.

Відповідно до статті 125 Земе льного кодексу України право власності на земельну ділян ку, а також право постійного к ористування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстра ції цих прав.

Статтею 126 Земельного кодек су України визначений перелі к документів, що посвідчують право на земельну ділянку:

- право власності на земел ьну ділянку посвідчується де ржавним актом;

- право постійного корист ування земельною ділянкою по свідчується державним актом на право постійного користу вання земельною ділянкою;

- право оренди земельної д ілянки посвідчується догово ром оренди землі, зареєстров аним відповідно до закону.

Згідно з частиною 1 статті 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у дер жавній або комунальній власн ості, здійснюється на підста ві рішення відповідного орга ну виконавчої влади або орга ну місцевого самоврядування чи договору купівлі-продажу права оренди земельної діля нки (у разі продажу права орен ди) шляхом укладення договор у оренди земельної ділянки.

Матеріали справи не містят ь доказів про те, що Київська м іська рада не приймала рішен ня про передачу відповідачев і 2 земельної ділянки для розм іщення автостоянки (тимчасов ого відстою, платного зберіг ання транспортних засобів) з а адресою: проспект Свободи, 24 у Подільському районі м. Києв а та не укладала договору оре нди землі.

Використання відповідаче м 1 земельної ділянки площею 0, 21 га за адресою: м. Київ, проспек т Свободи, 24 без документів, що посвідчують право власності або право користування земе льною ділянкою, підтверджуєт ься актом перевірки дотриман ня вимог земельного законода вства №А 614/28 від 06.05.2010 р. та актом о бстеження земельної ділянки від 06.05.2010 р. №160, складених Управл інням державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель Головного у правління Держкомзему у міст і Києві.

Оцінюючи наявні в матеріал ах справи документи, господа рський суд дійшов до висновк у, що угода №2 від 01.07.2004 р., укладен а між відповідачами, не відпо відає вимогам чинного законо давства України та підлягає визнанню недійсною, оскільки її об' єктом є земельна діля нка, яка на жодній правовій пі дставі не належить відповіда чам.

Відповідно до статті 49 ГПК У країни судові витрати поклад аються на відповідачів.

Посилання відповідача 1 на рішення Київради від 26.06.2007р. №930/1 591 «Про вдосконалення паркува ння автотранспорту та покращ ення умов безпеки руху пішох одів і автотранспорту, а тако ж розвитку мережі платних мі сць паркування транспортних засобів у м. Києві, в межах фун кцій органу місцевого самовр ядування»не приймається гос подарським судом до уваги, ос кільки дане рішення не врегу льовує питання надання відпо відачем у власність чи корис тування земельної ділянки по проспекту Свободи, 24 у Поділь ському районі м. Києва.

Враховуючи викладе не та керуючись статтями 43, 49, 82-8 5 ГПК України, господарський с уд,-

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовол ьнити повністю.

2. Визнати недійсною уг оду №2 від 01.07.2004 р. про спільну дія льність з організації та екс плуатації об' єктів платног о зберігання (тимчасового ві дстою) транспортних засобів у Подільському районі м. Києв а, укладену між Комунальним п ідприємством «Поділпарксер віс»(інд. 04070, м. Київ, вул. Андрії вська, 3/29, код ЄДРПОУ 32960670) та Прив атним підприємством «Авто - Сервіс»(інд. 03151, м. Київ, пр. Пові трофлотський, 54, код ЄДРПОУ 31169079 ).

3. Зобов'язати Приватне підприємство «Авто - Сервіс »(інд. 03151, м. Київ, пр. Повітрофло тський, 54, код ЄДРПОУ 31169079) поверн ути Київській міській раді (і нд. 01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 36, ко д ЄДРПОУ 22883131) за актом прийманн я-передачі земельну ділянку площею 0,21 га за адресою: м. Київ , проспект Свободи, 24. Видати наказ.

4. Стягнути з Приватно го підприємства «Авто - Серв іс»(інд. 03151, м. Київ, пр. Повітроф лотський, 54, код ЄДРПОУ 31169079) в дох ід Державного бюджету Україн и 85 (вісімдесят п' ять) грн. дер жавного мита та 118 (сто вісімна дцять) грн. витрат на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу. Видати на каз.

5. Стягнути з Комуналь ного підприємства «Поділпар ксервіс»(інд. 04070, м. Київ, вул. Ан дріївська, 3/29, код ЄДРПОУ 32960670) в д охід Державного бюджету Укра їни 85 (вісімдесят п' ять) грн. д ержавного мита та 118 (сто вісім надцять) грн. витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу. Видати наказ.

6. Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя О.В. Мандриченко

Дата складання рішення 03.11.20 10 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.10.2010
Оприлюднено16.11.2010
Номер документу12211597
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/340

Ухвала від 04.11.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 02.07.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 05.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Рішення від 28.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 12.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 06.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 24.03.2008

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Рішення від 30.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Постанова від 31.07.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Кот O.B.

Ухвала від 11.07.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Кот O.B.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні