Постанова
від 06.10.2010 по справі 2а-15
ДУБРОВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2а-15/10

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 жовтня 2010 року Дубровиць кий районний суд Рівненської області в складі:

головуючого - судді Сидоре нко З.С.,

за участю секретаря Пінчук О.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом ОС ОБА_1 до ОСОБА_2 праці та с оціального захисту населенн я Дубровицької райдержадмін істрації про стягнення забор гованості по невиплаченій де ржавній допомозі по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в сумі 6395 грн. 54 коп.,

В С Т А Н О В И В:

Позивачка ОСОБА_1 зве рнулася до суду з позовом до в ідповідача ОСОБА_2 праці т а соціального захисту населе ння Дубровицької райдержадм іністрації та просить визнат и неправомірними дії відпові дача щодо недоплати їй щоміс ячної соціальної допомоги по догляду за дитиною до досягн ення нею трирічного віку за п еріод з 09 липня 2007 року по 31 груд ня 2008 року включно у розмірі, ви значеному в ст.15 Закону Україн и «Про державну допомогу сім ' ям з дітьми».

Крім того, просить стягнути з ОСОБА_2 праці та соціаль ного захисту населення Дубро вицької РДА на її користь різ ницю недоплаченої допомоги п о догляду за дитиною до досяг нення нею трирічного віку за період з 09.07.2007 року по 31.12.2008 року в сумі 6395 грн. 54 коп.

Свої вимоги мотивує тим, що відповідно до положення ч.1 ст .15 Закону України «Про державн у допомогу сім' ям з дітьми» , що діяла в період з 09.07.2007 року до 31.12.2008 року вона має право на доп омогу по догляду за дитиною д о досягнення нею трирічного віку у розмірі встановленого законом прожиткового мініму му для дітей віком до 6 років. П роте, п.14 ст.71 Закону України «П ро Державний бюджет України на 2007 рік» було зупинено дію ви щезгаданих положень. Рішення м Конституційного Суду Украї ни від 09.07.2007 року №6-рп/2007 було виз нано такими, що не відповідаю ть Конституції України і є не конституційним п.14 ст.71 в части ні зупинення на 2007 рік дії ст.12, ч .1 ст.15 та п.3 розділу 8 «Прикінцев і положення» Закону України «Про державну допомогу сім»я м з дітьми» щодо встановленн я розміру допомоги по догляд у за дитиною до досягнення не ю трирічного віку. Дане рішен ня є обов' язковим до викона ння на території України, ост аточним і не може бути оскарж ене. Відповідач і надалі здій снював нарахування та виплат у допомоги, керуючись положе ннями нормативних документі в, положення яких визнані нек онституційними. Отже, держав на соціальна допомога по дог ляду за дитиною до досягненн я нею трирічного віку має вип лачуватися відповідно до нор м Закону України «Про держав ну допомогу сім»ям з дітьми» , - в розмірі не менше прожитко вого мінімуму встановленого для дітей віком до 6 років.

В судовому засіданні позив ачка позов підтримала.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, надав суду письмові запер ечення проти позову, якими по відомив, що позов не визнає і п росить здійснити розгляд спр ави без участі його представ ника. В обґрунтування своїх з аперечень, посилаючись на ст . 56 Закону України «Про Держав ний бюджет України на 2007 рік», с т. 95 Конституції України, ст. 4, ч .ч. 5, 6 ст. 51 Бюджетного кодексу У країни, відповідач зазначив, що допомога по догляду за дит иною до досягнення нею трирі чного віку виплачувалася поз ивачу в розмірах, передбачен их чинним законодавством; ви датки держави на загальносус пільні потреби, розмір і ціль ове спрямування цих видатків визначаються виключно закон ом про Державний бюджет Укра їни; положення нормативно-пр авових актів застосовуються лише в частині, в якій вони не суперечать положенням Закон у про Державний бюджет Украї ни. Частиною 10 ст.78 Бюджетного к одексу України визначено, що «після введення в дію Закону про Державний бюджет Україн и органам державної влади та їх посадовим особам заборон яється приймати рішення, що п риводить до виникнення нових бюджетних зобов' язань місц евих бюджетів, які не забезпе чені бюджетними асигнування ми, без визначення джерел кош тів, виділених державою для в иконання цих зобов' язань». Крім того, згідно ст.43 Закону У країни «Про загальнообов' я зкове державне соціальне стр ахування у зв' язку з тимчас овою втратою працездатності та витратами, зумовленими на родженням та похованням» пер едбачено, що допомога по догл яду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надаєть ся застрахованій особі у роз мірі, що встановлюється прав лінням Фонду, але не менше роз міру прожиткового мінімуму, встановленого законом. В 2007 ро ці допомога виплачувалась за рахунок коштів державного б юджету, тому правлінням Фонд у розмір допомоги не встанов лювався. В зв' язку з викладе ним, ОСОБА_2 праці та соціа льного захисту населення Дуб ровицької райдержадміністр ації просить в задоволенні п озову відмовити.

За таких обставин суд вважа є, що справа може бути розглян ута без участі представника відповідача на підставі наяв них у справі доказів.

Дослідивши подані позивач ем письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім перек онанням, що ґрунтується на вс ебічному, повному і об' єкти вному розгляді у судовому пр оцесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов підлягає ч астковому задоволенню з наст упних підстав.

Згідно копії свідоцтва про народження (а.с.9) ОСОБА_1 є м атір' ю ОСОБА_3, ІНФОРМА ЦІЯ_1.

Дитина позивачки - ОСОБ А_3, має статус дитини, яка по терпіла від Чорнобильської к атастрофи, що підтверджуєтьс я копією посвідчення НОМЕР _1 (а.с.13).

На даний час ОСОБА_1 є неп рацюючою, а тому не є застрахо ваною в системі загальнообов ' язкового державного соціа льного страхування у зв' язк у з тимчасовою втратою праце здатності та витратами, зумо вленими народженням та похов анням.

Відповідно до ст.ст.1, 3 Закону України «Про державну допом огу сім' ям з дітьми» (в редак ції станом на 09.07.2007р.), громадяни України, в сім' ях яких вихов уються та проживають неповно літні діти, мають право на дер жавну допомогу у випадках та на умовах, передбачених цим З аконом та іншими законами Ук раїни. Відповідно до цього За кону призначаються такі види державної допомоги сім' ям з дітьми як, зокрема, допомога по догляду за дитиною до дося гнення нею трирічного віку.

Згідно із ч.1 ст.15 Закону Укра їни «Про державну допомогу с ім' ям з дітьми» (в редакції с таном на 09.07.2007р.) допомога по дог ляду за дитиною до досягненн я нею трирічного віку надаєт ься у розмірі встановленого законом прожиткового мініму му для дітей віком до 6 років. Д опомога по догляду за дитино ю до досягнення нею трирічно го віку надається на кожну ди тину незалежно від кількості народжених (усиновлених, взя тих під опіку) дітей у сім' ї, по догляду за якими надаєтьс я допомога.

Зі змісту ст.5 вказаного зак ону вбачається, що всі види де ржавної допомоги сім' ям з д ітьми, крім допомоги у зв' яз ку з вагітністю та пологами ж інкам, зазначеним у частині д ругій статті 4 цього Закону, пр изначають і виплачують орган и соціального захисту населе ння за місцем проживання бат ьків (усиновителів, опікуна, п іклувальника).

Матеріалами справи підтве рджується, що позивачка відп овідно до положень Закону Ук раїни «Про державну допомогу сім' ям з дітьми» має право н а пільги відповідно до вимог цього Закону, а саме на отрима ння щомісячної грошової допо моги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного в іку в розмірі встановленому законом прожиткового мініму му для дітей віком до 6 років.

Статтею 56 Закону України «П ро Державний бюджет України на 2007 рік» встановлено, що у 2007 р оці щомісячна грошова допомо га по догляду за дитиною до до сягнення нею трирічного віку , яка виплачується відповідн о до Закону України «Про держ авну допомогу сім' ям з діть ми» передбачена у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсот ками прожиткового мінімуму, встановленого для працездат них осіб, та середньомісячни м сукупним доходом сім' ї в р озрахунку на одну особу за по передні шість місяців, але не менше 90 гривень для незастрах ованих осіб та не менше 23 відс отків прожиткового мінімуму , встановленого для працезда тних осіб, для застрахованих осіб, у порядку, встановленом у Кабінетом Міністрів Україн и.

Згідно із довідкою ОСОБА _2 праці та соціального захи сту населення Дубровицької р айонної державної адміністр ації від 11.02.2009 року №672 (а.с.11), позив ачці у цій справі, починаючи з липня 2007 року щомісячна грошо ва допомога по догляду за дит иною до досягнення нею трирі чного віку виплачувалася в р озмірі, передбаченому Законо м України «Про державний бюд жет на 2007 рік».

Рішенням Конституційного суду України у справі за конс титуційним поданням 46 народн их депутатів України щодо ві дповідності Конституції Укр аїни (конституційності) поло жень статей 29, 36, частини другої статті 56, частини другої стат ті 62, частини першої статті 66, п унктів 7, 9, 12, 13, 14, 23, 29, 30, 39, 41, 43, 44, 45, 46 статті 71, статей 98, 101, 103, 111 Закону України «Про Державний бюджет Украї ни на 2007 рік» (справа про соціа льні гарантії громадян) від 09. 07.2007 року № 6-рп/2007 визнано такими, що не відповідають Конститу ції України (є неконституцій ними), положення ст.56 Закону Ук раїни «Про Державний бюджет України на 2007 рік», за якою щомі сячна грошова допомога по до гляду за дитиною до досягнен ня нею трирічного віку випла чується у розмірі, який дорів нює різниці між 50 відсотками п рожиткового мінімуму, встано вленого для працездатних осі б, та середньомісячним сукуп ним доходом сім' ї в розраху нку на одну особу за попередн і шість місяців, але не менше 9 0 гривень для незастраховани х осіб та не менше 23 відсотків прожиткового мінімуму, вста новленого для працездатних о сіб, для застрахованих осіб, у порядку, встановленому Кабі нетом Міністрів України.

Рішення Конституційного С уду України у цій справі має п реюдиціальне значення для су дів загальної юрисдикції при розгляді ними позовів у зв' язку з правовідносинами, які виникли внаслідок дії полож ень статей зазначених законі в, що визнані неконституційн ими. Положення статті 56 Закону України «Про Державний бюдж ет України на 2007 рік», які визна ні неконституційними, втрача ють чинність з дня ухвалення Конституційним Судом Україн и цього Рішення.

За таких обставин, відповід ач повинен нарахувати та вип латити позивачу щомісячну гр ошову допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею тр ирічного віку в розмірі вста новленому законом для прожит кового мінімуму для дітей ві ком до 6 років, починаючи з 09.07.2007 р оку.

Згідно ч.1 ст.2 КАС України зав данням адміністративного су дочинства є захист прав, своб од та інтересів фізичних осі б, прав та інтересів юридични х осіб у сфері публічно-право вих відносин від порушень з б оку органів державної влади, органів місцевого самовряду вання, їхніх посадових осіб, і нших суб' єктів при здійснен ні ними владних управлінськи х функцій на основі законода вства, в тому числі на виконан ня делегованих повноважень.

Статтею 62 Закону України «П ро державний бюджет України на 2007 рік» передбачено, що прож итковий мінімум на одну особ у на місяць для дітей віком до 6 років становить: з 01 січня - 434 гривні, з 01 квітня - 463 гривні , з 01 жовтня - 470 гривень.

Розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, визначений ст.56 Закону України «Про держ авний бюджет України на 2007 рік », передбачений і Постановою КМ України від 11.01.2007 року №13 «Дея кі питання призначення і вип лати допомоги сім' ям з діть ми», п.2 якої установлено, що на виконання статті 56 Закону Укр аїни «Про Державний бюджет У країни на 2007 рік» допомога по д огляду за дитиною до досягне ння нею трирічного віку особ ам, не застрахованим у систем і загальнообов' язкового де ржавного соціального страху вання, призначається та випл ачується з метою створення н алежних умов для повноцінног о утримання та виховання дит ини з урахуванням таких особ ливостей:

- допомога призначається у р озмірі, що дорівнює різниці м іж 50 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середн ьомісячним сукупним доходом сім' ї в розрахунку на одну о собу за попередні шість міся ців, але не менше 90 гривень (мін імальний розмір).

Крім того, вказаною постано вою призупинено дію абзацу п ершого п.22 Порядку призначенн я і виплати державної допомо ги сім' ям з дітьми, затвердж еного Постановою КМ України від 27.12.2007 року №1751, якою передбач ався розмір вказаної допомог и на рівні прожиткового міні муму для дітей віком до шести років.

Відповідно до ч.4 ст.9 Кодексу адміністративного судочинс тва України, у разі невідпові дності нормативно-правового акта Конституції України, За кону України, міжнародному д оговору, згода на обов' язко вість якого надана Верховною Радою України, або іншому пра вовому акту суд застосовує п равовий акт, який має вищу юри дичну силу.

Суд приходить до висновку, щ о постанова Кабінету Міністр ів України від 11.01.2007 року №13 «Дея кі питання призначення і вип лати допомоги сім' ям з діть ми» є підзаконними нормативн о-правовим актом, а у разі вини кнення колізії між її нормам и та нормами Закону, застосув анню підлягають положення за кону.

На підставі вищенаведеног о, загальна сума недоотриман ої допомоги по догляду за дит иною до досягнення нею трирі чного віку за період з 09.07.2007 рок у по 31.12.2007 року становить 4793 грн. т а підлягає до задоволення.

Враховуючи те, що Рішенням К онституційного Суду від 22.05.2008 р оку не визнано неконституцій ним п.23 розділу ІІ «Внесення з мін до деяких законодавчих а ктів України» Закону України «Про Державний бюджет Украї ни на 2008 рік та про внесення змі н до деяких законодавчих акт ів України» суд не вбачає під став для задоволення вимоги щодо стягнення з відповідача недоотриманої допомоги по д огляду за дитиною до досягне ння нею трирічного віку за пе ріод з 01.01.2008 року по 31.12.2008 року.

З огляду на положення ст.ст. 21, 105, 162 КАС України адміністрати вний позов може містити вимо ги щодо визнання незаконними рішення, дії чи бездіяльност і відповідача, зобов' язання вчинити певні дії, відшкодув ати шкоду, заподіяну незакон ними рішеннями, дією чи безді яльністю.

Виходячи із вищенаведеног о, суд вважає, що стягнення заб оргованості конкретного роз міру по виплаті допомоги по д огляду за дитиною до досягне ння нею трьохрічного віку є п омилковим.

Керуючись ст.ст.160-163, 186 Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задоволити частко во.

Визнати дії ОСОБА_2 пра ці та соціального захисту на селення Дубровицької райдер жадміністрації, щодо недопла ти ОСОБА_1 щомісячної соці альної допомоги по догляду з а дитиною до досягнення нею т рирічного віку за період з 09 л ипня 2007 року по 31 грудня 2008 року в ключно у розмірі, визначеном у в ст.15 Закону України «Про де ржавну допомогу сім' ям з ді тьми» неправомірними.

Зобов' язати ОСОБА_2 пр аці та соціального захисту н аселення Дубровицької район ної державної адміністрації Рівненської області нарахув ати та виплатити ОСОБА_1 н едоплачену щомісячну держав ну допомогу по догляду за дит иною до досягнення нею трирі чного віку у розмірі 4793,13 грн. (чо тири тисячі сімсот дев' янос то три гривні 13 копійок) за пер іод з 09.07.2007 року по 31.12.2007 року.

Постанова може бути оск аржена до Львівського апеляц ійного адміністративного су ду через Дубровицький районн ий суд, шляхом подання апеляц ійної скарги в десятиденний строк, з дня проголошення пос танови. Копія апеляційної ск арги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львів ського апеляційного адмініс тративного суду.

Суддя: підпис.

З оригіналом згідно.

Голова Дубровицького

районного суду ОСОБА_4

СудДубровицький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення06.10.2010
Оприлюднено19.11.2010
Номер документу12236231
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-15

Ухвала від 12.07.2011

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Майор Г.І.

Ухвала від 07.04.2011

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Майор Г.І.

Ухвала від 11.04.2011

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Майор Г.І.

Ухвала від 24.10.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Матковська З.М.

Ухвала від 19.09.2012

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кушнерик М.П.

Ухвала від 27.12.2010

Адміністративне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник Микола Федорович

Ухвала від 27.12.2010

Адміністративне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник Микола Федорович

Постанова від 06.10.2010

Адміністративне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Сидоренко Зоя Сергіївна

Ухвала від 18.01.2010

Адміністративне

Кіровський міський суд Донецької області

Волкова Наталія Юріївна

Постанова від 24.03.2010

Адміністративне

Буринський районний суд Сумської області

Стеценко Валентина Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні