Рішення
від 08.01.2008 по справі 2-20/2008
КАМ'ЯНСЬКО-ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-20/2008р.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 січня 2008 року Кам"янсько- Дніпровський районний суд За порізької області в складі: г оловуючого судді Юхно Л.М.

при секретарі Веретеніній О.М.

розглянувши у попередньом у судовому засіданні в залі с уду м. Кам"янка-Дніпровська ци вільну справу за позовом ОС ОБА_1, треті особи без самост ійних вимог ОСОБА_2, ОСОБ А_3, ОСОБА_4, Кам"янсько-Дні провська нотаріальна контор а про встановлення факту род инних відносин, встановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності на майно у порядку спадкування ,

встановив:

Позивачка звернулась до суду з позовною заявою, згідн о якої 3 1 листопада 1975 року вона знаходилась в зареєстровано му шлюбі з ОСОБА_5.

Згідно рішення сесії Камян сько - Дніпровської міської р ади № 2 від 21 грудня 2001 року батьк у її чоловіка ОСОБА_6 пере дано в приватну власність зе мельну ділянку площею 3, 38 га на території Камянсько - Дніпро вської міської ради для веде ння товарного сільськогоспо дарського виробництва. 21 бере зня 2002 року ОСОБА_6

Спадщину у вигляді вказано ї вище земельної ділянки при йняли за законом діти померл ого: ОСОБА_5 (її чоловік) і ОСОБА_2, і 6 грудня 2002 року їм бу ло видано нотаріально посвід чене свідоцтво про право на с падщину за законом, згідно з я ким кожен із спадкоємців оде ржав по 1/2 частині земельної д ілянки. ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_5 помер.

Позивачка прийняла спадщи ну після його смерті, так як пр оживає в будинку, який вони ма ли з померлим в спільній сумі сній власності, використовує земельний пай.

Діти померлого, як спадкоєм ці першої черги, ОСОБА_3 і ОСОБА_4 спадщину не прийнял и і не претендують на неї.

В зв' язку з тим, що чоловік не одержав державного акту н а землю, позивачка не може офо рмити спадщину через нотаріа льну контору.

Крім того, в свідоцтві про ш люб на російській мові прізв ище чоловіка записано „ОСО БА_3, , а її „ОСОБА_1, , але зв ' язку з тим що після отриман ня Україною незалежності док ументи почали заповнюватись українською мовою при перек ладі прізвища з російської м ови на українську були допущ ені неточності. Прізвище све кра і чоловіка в документах н а українській мові записувал ось „ОСОБА_3, , а позивачки „ ОСОБА_1 , .

В зв' язку з тим, що чоловік і свекор померли внести змін и в актові записи в свідоцтво про народження, про смерть, в свідоцтво про право на спадщ ину неможливо.

Тому необхідно в судовому п орядку встановити факт родин них відносин між позивачкою і ОСОБА_5.

Позивачка просить встанов ити факт того, що вона ОСОБА _1, являється дружиною помер лого ІНФОРМАЦІЯ_1 року О СОБА_5.

Встановити факт того, що О СОБА_5 прийняв спадщину піс ля смерті ОСОБА_6.

Встановити факт того, що О СОБА_5 до ІНФОРМАЦІЯ_1 ро ку мав на праві власності 1, 69 га земельної ділянки на терито рії Камянсько - Дніпровської міської ради для ведення тов арного сільськогосподарськ ого виробництва, що складає 1/2 частину земельної ділянки п лощею 3, 38 га, яку до 21 березня 2002 р оку мав на праві власності ОСОБА_6

Встановити факт, що вона, О СОБА_1, прийняла спадщину пі сля смерті ОСОБА_5.

Визнати за нею, ОСОБА_1, п раво власності на земельну д ілянку площею 1, 69 га розташова ної на території Кам"янсько - Д ніпровської міської ради для ведення товарного сільськог осподарського виробництва.

В судовому засіданні позив ач позов підтримав, просить з адовольнити позовні вимоги.

Треті особи без самостійни х вимог - ОСОБА_2, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 Заперечень поти п озовних вимог не надали.

Третя особа - Державний нота ріус просить справу розгляда ти без його участі, заперечен ь відносно позовних вимог не має.

Дослідивши матеріали спра ви, вислухавши пояснення поз ивачки, третіх осіб, що не заяв ляють самостійних вимог, суд приходить до висновку, що поз ов обгрунтований та підлягає задоволенню. Згідно п. 3 ч.3 пост анови Пленуму Верховного Суд у України № 5 від 31 березня 1995 рок у зі змінами, внесеними поста новою Пленуму Верховного Суд у України № 15 від 25 травня 1998 рок у "Про судову практику по спра ва м про встановлення фактів , що мають юридичне значення" я кщо встановлення підвідомчо го суду факту пов"язано з розв ' язанням спору про право, та кі позовні вимоги розглядают ься в загальному позовному п ровадженні. Відповідно ст. 1270 Ц К України для прийняття спад щини встановлюється строк в шість місяців, який починаєт ься з миті відкриття спадщин и.

Відповідно ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно м ешкав разом з спадкодавцем н а мить відкриття спадщини, вв ажається прийнявшим спадщин у, якщо на протязі строку, вста новленого ст. 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї .

Відповідно ст. 256 ЦПК України в судовому порядку можуть бу ти встановлені факти, від яки х залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майенових прав фізичних осі б, якщо законом не встановлен о іншого порядку їх встановл ення.

Також позов підтверджуєть ся наданими документами: дер жавним актом на землю, свідоц твами про спадщину, про шлюб, п ро смерть, про народження, дог овором аренди, довдкою № 3635.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 15, 27, 3, 158, 173, 193, 292 ЦПК Ук раїни, ст. ст. ч.3 ст. 1268, ч. 2 ст. 328 ЦК У країни, суд

вирішив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , треті особи без самостійни х вимог - ОСОБА_2, ОСОБА_3 , ОСОБА_4, Кам"янсько-Дніпро вська нотаріальна контора пр о встановлення факту родинни х відносин, встановлення фак ту прийняття спадщини та виз нання права власності на май но у порядку спадкування зад овольнити.

Встановити факт того, що О СОБА_1, являється дружиною п омерлого ІНФОРМАЦІЯ_1 рок у ОСОБА_5.

Встановити факт того, що О СОБА_5 прийняв спадщину піс ля смерті ОСОБА_6.

Встановити факт того, що О СОБА_5 до ІНФОРМАЦІЯ_1 ро ку мав на праві власності 1, 69 га земельної ділянки на терито рії Кам"янсько - Дніпровської міської ради для ведення тов арного сільськогосподарськ ого виробництва, що складає 1/2 частину земельної ділянки п лощею 3, 38 га, яку до 21 березня 2002 р оку мав на праві власності ОСОБА_6

Встановити факт того, що О СОБА_1, прийняла спадщину пі сля смерті ОСОБА_5.

Визнати за ОСОБА_1, право власності на земельну ділян ку площею 1, 69 га розташованої н а території Камянсько - Дніпр овської міської ради для вед ення товарного сільськогосп одарського виробництва.

Рішення може бути оскаржен е до Запорізького апеляційно го суду через Кам"янсько-Дніп ровський районний суд Запорі зької області протягом двадц яти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. З аяву про апеляційне оскаржен ня рішення може бути подано п ротягом десяти днів з дня про голошення рішення.

СудКам'янсько-Дніпровський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення08.01.2008
Оприлюднено12.02.2011
Номер документу12254661
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-20/2008

Ухвала від 20.09.2021

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 15.09.2021

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 02.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Гірняк Л. А.

Ухвала від 02.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Гірняк Л. А.

Ухвала від 14.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Сидоренко І. П.

Ухвала від 11.09.2014

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Міщенко С. В.

Ухвала від 29.01.2013

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Дмитренко М. І.

Рішення від 08.01.2008

Цивільне

Кам'янсько-Дніпровський районний суд Запорізької області

Юхно Л.М.

Ухвала від 29.02.2008

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Мусієнко Н.М.

Рішення від 10.11.2008

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Костенко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні