Ухвала
від 20.09.2021 по справі 2-20/2008
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-20/2008

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 вересня 2021 року смт.Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді - Левченка В.В.,

за участі секретаря судового засідання - Нікітенко В.Г.,

заявника - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Чорнобаївського районного суду Черкаської області матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа: Чорнобаївський районний відділ державної виконавчої служби у Золотоніському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), про скасування заходів забезпечення позову у справі №2-20/2008, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 (далі - заявник)звернулася до Чорнобаївського районного суду Черкаської області із заявою про скасування заходів забезпечення позову, мотивуючи тим, що ухвалою Чорнобаївського районного суду від 07 грудня 2007 року у справі № 2-847/2007 вжито заходи забезпечення зустрічного позову шляхом накладення арешту на квартиру, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , яка згідно свідоцтва про право власності від 12 липня 2004 року виданого Чорнобаївською селищною радою належить заявнику та сину заявника ОСОБА_2 в рівних частинах. При винесенні рішення 18.12.2008 року Чорнобаївський районний суд не постановив одночасно ухвалу про скасування заходів забезпечення позову. В даний час заявнику стало відомо, що арешт з квартири не знятий, що пурушує її право на розпорядження своєю власністю. В зв`язку з чим заявник просить суд скасувати арешт на належну їй квартиру.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 15 вересня 2021 року прийнято заяву до розгляду та призначено судове засідання.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 просила заяву задовольнити з підстав викладених в заяві.

Представник заінтересованої особи Чорнобаївського районного відділу державної виконавчої служби у Золотоніському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Виходячи з приписів ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Заслухавши заявника, дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду від 07 грудня 2007 року у справі

№ 2-847/2007 накладено арешт на квартиру, розташовану за адресою:

АДРЕСА_1 , яка згідно даних Чорнобаївського відділу ЧООБТІ зареєстрована за ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , згідно свідоцтва про право власності від 12.07.2004 року.

Рішенням Чорнобаївського районного суду від 18 грудня 2008 року в задоволенні зустрічного позову ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про визнання права власності на майно, в тому числі на квартиру по АДРЕСА_1 - відмовлено.

У відповідності до ч.ч. 1, 2, 4, 5, 6 ст. 158 ЦПК України, суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи. Клопотання про скасування заходів забезпечення позову розглядається в судовому засіданні не пізніше п`яти днів з дня надходження його до суду. За результатами розгляду клопотання про скасування заходів забезпечення позову, вжитих судом, постановляється ухвала. Ухвала суду про скасування заходів забезпечення позову, вжитих судом, або про відмову в скасуванні забезпечення позову може бути оскаржена. Відмова у скасуванні забезпечення позову не перешкоджає повторному зверненню з таким самим клопотанням при появі нових обставин, що обґрунтовують необхідність скасування забезпечення позову.

Згідно ч. 11 ст. 158 ЦПК України примірник ухвали про скасування заходів забезпечення позову невідкладно після набрання такою ухвалою законної сили надсилається заявнику, всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а також державним та іншим органам, які повинні були та (або) виконували ухвалу про забезпечення позову, для здійснення ними відповідних дій щодо скасування заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову - це вжиття судом, в провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача, які гарантують за його позовом про присудження, реальне виконання позитивно прийнятого рішення.

Отже, заходи забезпечення позову, за своєю правовою суттю - є гарантією забезпечення інтересів позивача у майбутньому при реалізації судового рішення.

Вирішуючи питання щодо наявності підстав для скасування заходів забезпечення позову, суд враховує, що позов був забезпечений за заявою позивача за зустрічним позовом ОСОБА_3 .

Відповідно до п.10 постанови Пленуму Верховного Суду України №9 від 22.12.2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті. Зважаючи на це, суд при задоволенні позову не вправі скасовувати вжиті заходи до виконання рішення або зміни способу його виконання, за винятком випадків, коли потреба в забезпеченні позову з тих чи інших причин відпала або змінились обставини, що зумовили його застосування.

У зв`язку із тим, що рішення Чорнобаївського районного суду Черкаської областівід 18 грудня 2008 року набрало законної сили, а тому на даний час відпала потреба в застосуванні заходів забезпечення позову, які були накладені ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 07 грудня 2007 року, та за таких обставин, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 про скасування заходів забезпечення позову по цивільній справі є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 158, 259-261 ЦПК України , суд, -

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 про скасування заходів забезпечення позову у справі №2-20/2008 - задовольнити.

Скасувати заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 07 грудня 2007 року, у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про визнання права власності на 1/2 частину будинковолодіння та зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про визнання права власності на майно, у виді накладеного арешту на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 .

Копію ухвали про скасування заходів забезпечення позову невідкладно після набрання такою ухвалою законної сили направити заявнику, всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а також державним та іншим органам, які повинні були та (або) виконували ухвалу про забезпечення позову, для здійснення ними відповідних дій щодо скасування заходів забезпечення позову.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття рішення суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасником справи до або через відповідний суд.

Суддя В.В.Левченко

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення20.09.2021
Оприлюднено20.09.2021
Номер документу99707512
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-20/2008

Ухвала від 20.09.2021

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 15.09.2021

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 02.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Гірняк Л. А.

Ухвала від 02.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Гірняк Л. А.

Ухвала від 14.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Сидоренко І. П.

Ухвала від 11.09.2014

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Міщенко С. В.

Ухвала від 29.01.2013

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Дмитренко М. І.

Рішення від 08.01.2008

Цивільне

Кам'янсько-Дніпровський районний суд Запорізької області

Юхно Л.М.

Ухвала від 29.02.2008

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Мусієнко Н.М.

Рішення від 10.11.2008

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Костенко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні