Рішення
від 14.02.2008 по справі 2-188/2008
КАМ'ЯНСЬКО-ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-188/2008 рік

РІШЕННЯ

ІМ' ЯМ УКРАЇНИ

14 лютого 2008 року м. Кам"янка -Дніпровська

Кам"янсько-Дніпровський ра йонний суд Запорізької облас ті

у складі головуючого судді : Комишній Н.І.,

при секретарі: Гайванюк М. М .,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Кам"янк а-Дніпровська цивільну справ у за позовом ОСОБА_1 до О СОБА_2 про визнання угоди ук ладеною та визнання права вл асності, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 про ви знання угоди укладеною та ви знання права власності.

В обгрунтування своїх позо вних вимог позивачка вказує, що на праві приватної власно сті відповідач володіє житло вим будинком з надвірними пр ибудовами та приватизованою присадибною земельною ділян кою площею 0, 25 га, розташованим и в АДРЕСА_1.

В жовтні 2007 року між нею, ОС ОБА_1 та ОСОБА_2 була укла дена угода, за якою за 5500 доларі в США ОСОБА_2 продав їй жит ловий будинок з надвірними п рибудовами та приватизовану присадибну земельну ділянку за вказаною адресою. При укла денні угоди ними було погодж ено всі належні умови купівл і-продажу нерухомості, зокре ма щодо ціни, передачі житлов ого будинку у власність, офор млення договору в нотаріальн ій конторі тощо.

На підтвердження угоди нею було сплачено продавцю під р озпис 5500 доларів США, вона повн істю розрахувалась за придба ні будинок та земельну ділян ку, отримала від відповідача ключи від будинку та вселила сь з сім' єю в будинок.

Проте до теперішнього часу вона не має змоги визначитис ь з фактично придбаним житло вим будинком та земельною ді лянкою, оскільки відповідач ухиляється від оформлення но таріально угоди купівлі-прод ажу, посилаючись на тимчасов і матеріальні труднощі, стан здоров' я, брак часу, помилко во вважаючи свої обов' язки продавця вже виконаними. Фак тично виконавши угоду, всели вшись з сім' єю в будинок, вон а зробила поточний ремонт бу динку та будівель, оброблює п рисадибну земельну ділянку, сплачує комунальні та податк ові платежі.

Просить визначити правочи н між нею та відповідачем куп івлі-продажу земельної ділян ки та житлового будинку за ад ресою АДРЕСА_1 області дій сним, визнати за нею право вла сності.

В судове засідання позивач ка ОСОБА_1 не з' явилась, п одала заяву, в якій просить сп раву розглянути у її відсутн ість, позовні вимоги підтрим ує в повному обсязі, просить с уд задовольнити.

У судовому засіданні відпо відач ОСОБА_2 позовні вимо ги визнав у повному обсязі, не заперечує проти задоволення позову.

Вислухавши пояснення відп овідача, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги позивача обгрунтован і і підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 61 ЦПК Укр аїни обставини, визнані стор онами та іншими особами, які б еруть участь у справі, не підл ягають доказуванню.

Згідно державного акту на п раво приватної власності - на землю власником земельної д ілянки, розташованої по АДР ЕСА_1 є ОСОБА_2.

Як вбачається з витягу про р еєстрацію права власності на нерухоме майно виданого ОП З МБТІ 30.09.2003 року ОСОБА_2 на пра ві приватної власності належ ить жилий будинок по АДРЕСА _1.

З договору купівлі-продажу вбачається, що ОСОБА_2 від позивачки отримав 5500 доларів США за продані земельну діля нку та житловий будинок з над вірними прибудовами, які роз ташовані по АДРЕСА_1.

Тобто, в судовому засіданні встановлено, що 02.10.2007 року ОСО БА_2 продав ОСОБА_1 земел ьну ділянку та житловий буди нок з надвірними прибудовами , які розташовані по АДРЕСА _1 за 5500 доларів США по домашні й угоді без нотаріального по свідчення. На виконання угод и ОСОБА_2 передав ОСОБА_1 земельну ділянку та житлов ий будинок з надвірними приб удовами, які розташовані по АДРЕСА_1, а вона в свою чергу сплатила продавцю обумовлен у ціну за земельну ділянку та житловий будинок.

Згідно ч.2 ст. 220 ГК України, якщ о сторони домовилися щодо вс іх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне а бо часткове виконання догово ру, але одна зі сторін ухилила ся від його нотаріального по свідчення, суд може визнати т акий договір дійсним. У цьому випадку наступне нотаріальн е посвідчення договору не по трібно.

Згідно ст. 256 ЦПК України, якщ о діюче законодавство не пер едбачає іншого порядку від я кого залежить встановлення о собистих або майнових прав г ромадян, то у судовому порядк у такі права можуть бути вста новлені.

Керуючись, ст. ст. 202, 203, 219, ч.2 ст. 220, ст. ст. 655, 656, 657 ГК України ст. ст. ст . ст. 60, 215, 256, 291, 292, 294 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання уг оди укладеною та визнання пр ава власності - задовольнити .

Визнати факт угоди по якій ОСОБА_2 продав, а ОСОБА_1 купила житловий будинок з на двірними прибудовами (згідно технічного паспорту ЗМБТІ в ід 19.08.2003 року під літерами „А" - жи тловий будинок, „а" -службова п рибудова, „ПГ" -погріб з шійкою , „Б" - літня кухня, „В" - сарай, „Г" - гараж, „У-вбиральня, № 1- парка н, № 2 - ворота, І - замощення) та пр иватизовану присадибну земе льну ділянку площею 0, 25 га за ад ресою АДРЕСА_1 - дійсним.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на:

- житловий будинок з надвірн ими прибудовами (згідно техн ічного паспорту ЗМБТІ від 19.08.20 03 року під літерами „А" - житлов ий будинок, „а" -службова прибу дова, „ПГ" -погріб з шійкою, „Б" - літня кухня, „В" - сарай, „Г" - гар аж, „У- вбиральня, № 1- паркан, № 2 - ворота, І - замощення) за адрес ою АДРЕСА_1;

- приватизовану присадибну земельну ділянку площею 0, 25 га за адресою АДРЕСА_1.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви на апеляц ійне оскарження, якщо заяву п ро апеляційне оскарження не буде подано. Заяву про апеляц ійне оскарження рішення суду може бути подано протягом де сяти днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга н а рішення суду подається про тягом двадцяти днів після по дання заяви про апеляційне о скарження.

СудКам'янсько-Дніпровський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення14.02.2008
Оприлюднено21.02.2011
Номер документу12254721
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-188/2008

Ухвала від 03.09.2015

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

Ухвала від 16.12.2008

Цивільне

Армянський міський суд Автономної Республіки Крим

Шестаковська Л. П.

Рішення від 13.02.2008

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Потоцький В.В.

Рішення від 14.02.2008

Цивільне

Кам'янсько-Дніпровський районний суд Запорізької області

Комишня Н.І.

Ухвала від 16.01.2008

Цивільне

Комсомольський районний суд м.Херсона

Ігнатенко О.Й.

Рішення від 01.12.2008

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

Лепеха В.А.

Рішення від 10.07.2008

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Гребик Л.В.

Рішення від 26.02.2008

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Варневич Л.Б.

Ухвала від 29.02.2008

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Литвиненко О.Л.

Рішення від 20.02.2008

Цивільне

Петровський районний суд м.Донецька

Трінька О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні