Рішення
від 12.11.2010 по справі 2-10950/10
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 2-10950/10

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

12 листопада 2010 року Приморський районний суд м. Одеси у складі :

головуючого - судд і Науменко А.В.

при секретарі - Ков аленко Д.А.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у у місті Одесі справу за позо вом ОСОБА_1 до Всеукраїнсь кої громадської організації «Федерація регбі України» п ро поновлення на роботі,

ВСТАНОВИВ:

У липні 2010 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом д о Всеукраїнської громадсько ї організації «Федерація рег бі України» про поновлення н а роботі на посаді віце-прези дента Федерації з питань роз витку регбі в Україні.

Свої вимоги ОСОБА_1 обґр унтовує тим, що на підставі на казу Президента ВГО «Федерац ія регбі України» № 47 з органі заційних питань від 30.06.2009 року, виданий на виконання рішення Президії ВГО «Федерація рег бі України» від 30.06.2009 року, він б ув призначений на посаду віц е-президента ВГО «Федерація регбі України» з питань розв итку регбі в Україні та також призначений на посаду керів ника структурного підрозділ у ВГО «Федерація регбі Украї ни» «Генеральна дирекція про фесійного регбі».

На підставі наказу Презид ента ВГО «Федерація регбі Ук раїни» № 28 від 31.05.2010 року, отриман ого позивачем у червні 2010 року засобами електронного зв' я зку, позивач був звільнений з посади віце-президента ВГО « Федерація регбі України» в з в' язку з грубим порушенням статуту ВГО «Федерація регбі України» під час організаці ї та проведення кваліфікацій ного турніру Чемпіонату Євро пи з регбі-7 з 29.05.2010 року по 30.05.2010 рок у в м. Одеса, як порушення зазн ачені: відсутність стягів FIRA-AER та ФРУ при проведенні змаган ь, логотипу ФРУ на носіях рекл амної продукції турніру, сте ндах, афішах, програмках турн іру, на телевізійному банері , що є обов' язковою умовою пр и проведенні на території Ук раїни всіх регбійних заходів .

Укладання від імені ВГО «Фе дерація регбі України» угод, контрактів, видача доручень відповідно до п.п. «д» п. 4.5.9 стат уту ВГО, та здійснення контро лю за організацією та провед енням змагань, що проводятьс я на території України за зат вердженим календарем відпов ідно до п.п.«й» п.4.5.9 статуту ВГО , належать до компетенції Пре зидента ВГО «Федерація регбі України»

Обов' язки щодо організац ії та проведення відбірного турніру Чемпіонату Європи з регбі-7 в 2010 році, у тому числі за безпечення стратегічного пл анування, рекламної компанії матчу, встановлення реклами , оформлення стадіону та ін., б ули покладені на ТОВ «Некста р», з яким ВГО «Федерація регб і України» в особі її Президе нта в межах покладених на ньо го повноважень був укладений відповідний договір № 3 від 18.03 .2010 року.

З цих підстав позивач вважа є, що з його боку не мало місця та не могло бути скоєно будь-я кого порушення статуту ВГО « Федерація регбі України», як відповідального за організа цію та проведення кваліфікац ійного турніру Чемпіонату Єв ропи з регбі-7 з 29 по 30 травня 2010 ро ку в м. Одеса, так як відповіда льність за організацію та пр оведення цього турніру було ВГО «Федерація регбі України » в особі його Президента пок ладено на ТОВ «Некстар».

З цих підстав, а також посил аючись на ч.1, 3 ст. 24, п.1 ч.1 ст.41, ч.1 ст.233 КЗпП України позивач пр осить суд позов задовольнити .

Відповідачем до суду були н адіслані листи від 29.07.2010 року №1 26 та від 05.08.2010 року №133, в яких відп овідач наголосив про те, що вс і призначення і зміни у склад і Президії ВГО «Федерація ре гбі України» проводяться за пропозицією Президента і наб увають чинності після затвер дження їх на Конференції ВГО «Федерація регбі України», а також про те, що 16.12.2009 року рішен ням Президії ОСОБА_1 був р екомендований на посаду віце -президента по розвитку регб і. Відповідач також повідомл яє про планування проведення Конференції, як єдиного повн оважного органа з питань при йму та звільнення вищих поса дових осіб, орієнтовно у лист опаді 2010р. та просить в зв' язк у з цим зупинити провадження по справі.

В задоволенні заяви відпов ідача про зупинення провадже ння по справі відмовлено суд ом, так як відповідачем не бул о наведено підстав зупинення провадження відповідно до с т.ст. 201, 202 ЦПК України.

20 вересня 2010 року ухвалою При морського районного суду м. О десі по справі була задоволе на заява позивача про витреб ування доказів та судом в пор ядку ст.137 ЦПК України було вит ребувано з ВГО «Федерація ре гбі України»: регламентні до кументи, щодо встановлення о бов' язкових умов при провед енні на території України вс іх регбійних заходів (турнір ів, змагань); інформацію щодо н аявності в регламентних доку ментах встановлення обов' я зкової наявності на регбійни х заходах (турнірах, змагання х) стягів, логотипів на носіях рекламної продукції турніру , стендах, афішах, програмках т урніру, на телевізійному бан ері та встановлення їх конкр етного вигляду й змісту інфо рмації; документи яки підтве рджують особисте доведення д іючих у Федерації обов' язко вих регламентних умов до від ома осіб, відповідальних за о рганізацію та проведення рег бійних заходів, утому числі д о відома позивача.

Вимога суду про витребуван ня доказів відповідачем вико нана не була, причини неможли вості надати витребувані док ази відповідач суду не повід омив.

У судовому засіданні предс тавник позивача підтримав за явлені позовні вимоги в повн ому обсязі та просив суд задо вольнити позов.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, про день та ч ас розгляду справи був належ ним чином повідомлений, прич ин неявки суду не відомі.

Згідно ч.1 ст.224 ЦПК України у р азі неявки в судове засіданн я відповідача, який належним чином повідомлений і від яко го не надійшло заяви про розг ляд справи за його відсутнос ті або якщо повідомлені ним п ричини неявки визнані непова жними, суд може ухвалити заоч не рішення на підставі наявн их у справі доказів, якщо пози вач не заперечує проти таког о вирішення справи.

Вислухавши пояснення пози вача, дослідивши матеріали с прави й оцінивши представлен і докази в їх сукупності, суд д ійшов до висновку про те, що по зов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ОСО БА_1 з 30.06.2009 року займає виборн у посаду віце-президента ВГО «Федерація регбі України» з питань розвитку регбі в Укра їні на безоплатної основі, то му справа підлягає розгляду Приморським районним судом м . Одеси, відповідно до ст.221 КЗпП України та ч.1 ст.110 ЦПК України .

Відповідно до наказу № 47 від 30.06.2009 року ОСОБА_1 введений д о складу Президії Федерації в якості віце-президента Фед ерації з питань розвитку рег бі в України, який був виданий Президентом ВГО «Федерація регбі України» на підставі р ішення Президії ВГО «Федерац ія регбі України» від 30.06.2009 року .

Підставою звільнення ОСО БА_1 відповідно до розділу 3 ( членство Федерації) п.3.6 підпу нкту 6 статуту ВГО «Федерація регбі України» з посади віце-президента ВГО «Фед ерація регбі України», як вба чається з наказу Президента ВГО «Федерація регбі України » № 28 від 31.05.2010 року, стало грубе п орушення позивачем, як відпо відального за організацію та проведення кваліфікаційног о турніру Чемпіонату Європи з регбі-7 з 29.05.2010 року по 30.05.2010 року в м. Одеса, статуту ВГО «Федерац ія регбі України», а саме: відс утність стягів FIRA-AER та ФРУ при п роведенні змагань, логотипу ФРУ на носіях рекламної прод укції турніру, стендах, афіша х, програмках турніру, на теле візійному банері, що є обов' язковою умовою при проведенн і на території України всіх р егбійних заходів.

Проте, розділ 3 «Членство в Ф едерації» статуту ВГО «Федер ація регбі України» не місти ть вимог щодо обов' язкових умов проведення регбійних за ходів, вимог вигляду й змісту інформації на рекламних нос іях, обов' язкової при прове денні регбійних заходів.

Докази наявності регламен тних документів щодо встанов лення обов' язкових умов при проведенні ВГО «Федерація р егбі України» на території У країни всіх регбійних заході в, регламентних документів щ одо встановлення обов' язко вої наявності на регбійних з аходах певних рекламних носі їв (стягів, логотипів на носія х рекламної продукції турнір у, стендів, афіш, програмок тур ніру, телевізійних банерів) т а встановлення їх конкретног о вигляду й змісту інформаці ї, а також докази підтверджен ня особистого доведення діюч их у Федерації обов' язкових регламентних умов до відома осіб, відповідальних за орга нізацію та проведення регбій них заходів, утому числі до в ідома позивача, суду не надан і.

Обов' язки щодо підготовк и та проведення турніру Чемп іонату Європи з регбі-7 з 29 по 30 т равня 2010 року в м. Одеса, у тому ч ислі: юридична підготовка, ст ратегічне планування, реклам на компанія матчу, реалізаці я квитків, транспортна комун ікація, пошук готелів з розсе ленням гостей та організатор ів матчу, робота з командами, р обота з гостями та спонсорам и, встановлення реклами та оф ормлення стадіону, розробка сценарію відкриття, закриття матчу, нагородження учасник ів та організація фуршетів, б анкетів, офіціальної вечері під час проведення заходу, бу ли покладені на ТОВ «Некстар » (код ЄДРПОУ 34321783, місцезнаходж ення: м. Одеса, вул. Нежинська, 58 /1), з яким ВГО «Федерація регбі України» в особі її президен та Джангирян Г.В. 18 березня 2010 року був укладений відпові дний договір № 3.

Суду не надані докази щодо п ризначення ОСОБА_1 відпов ідальним за організацію та п роведення турніру Чемпіонат у Європи з регбі-7 з 29 по 30 травня 2010 року в м. Одеса.

Згідно ч.1,3,4 ст. 24 КЗпроП Украї ни трудовий договір укладаєт ься, як правило, в письмовій фо рмі. Укладення трудового дог овору оформляється наказом ч и розпорядженням власника аб о уповноваженого ним органу про зарахування працівника н а роботу. Трудовий договір вважається укладени м і тоді, коли наказу чи розпор ядження не було видано, але пр ацівника фактично було допущ ено до роботи.

Згідно п.1 ч.1 ст.41 КЗпроП України трудовий дого вір може бути розірваний з ін іціативи власника або уповно важеного ним органу у випадк у одноразового грубого поруш ення трудових обов'язків кер івником підприємства, устано ви, організації всіх форм вла сності (філіалу, представниц тва, відділення та іншого від окремленого підрозділу), йог о заступниками.

П ри цьому вирішуючи пи тання про те, чи є порушення тр удових обов'язків грубим, суд виходить з характеру просту пку, обставин, за яких його вчи нено, яку завдано ним (могло бу ти завдано) шкоду.

Суд вважає, що обставини, вс тановлені у судовому засідан ні, свідчать про відсутність факту скоєння з боку ОСОБА _1 грубого порушення статут у ВГО «Федерація регбі Украї ни», що стало підставою для йо го звільнення з посади віце-п резидента ВГО «Федерація рег бі України». Суд вважає, що вст ановлені обставини свідчать про порушення з боку ВГО «Фед ерація регбі України» в особ і її президента законодавств а України про працю, що призве ло до незаконного звільнення позивача з займаної посади т а порушення його законних тр удових прав.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 24, 41, 221, 235 КЗпП Украї ни, ст.ст. 4-8, 11, 15, 110, ч.3 ст.208, ст.ст. 209, 212-215, 218, 223, 224, 233 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Поновити ОСОБА_1 на робо ті у Всеукраїнської громадсь кої організації «Федерація р егбі України» (код ЄДРПОУ 14304933, м ісцезнаходження: 01023, м. Київ, ву л. Еспланадна, 42,) на посаді віце -президента Федерації з пита нь розвитку регбі в Україні.

Рішення підлягає негайном у виконанню.

Заочне рішення може бути п ереглянуте судом, що його ухв алив, за письмовою заявою від повідача, поданою протягом д есяти днів з дня отримання йо го копії.

Рішення суду може бути оска ржене позивачем шляхом подач і апеляційної скарги через П риморський районний суд м. Од еси до Одеської області прот ягом десяти днів з дня його пр оголошення. Особи, які брали у часть у справі, але не були при сутні у судовому засіданні п ід час проголошення судового рішення, можуть подати апеля ційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії ць ого рішення.

Суддя підпис А.В. Науменко

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення12.11.2010
Оприлюднено26.11.2010
Номер документу12399905
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-10950/10

Рішення від 09.12.2010

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Рішення від 24.11.2010

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Ромахов В. І.

Ухвала від 09.11.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Бурко Р. В.

Рішення від 05.10.2010

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Кушнарьова Валентина Андріївна

Рішення від 12.11.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Науменко Андрій Володимирович

Рішення від 25.08.2010

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Петруня Ніна Василівна

Рішення від 05.10.2010

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Вайновський Артур Миколайович

Рішення від 15.09.2010

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Чернобай Анжеліка Олександрівна

Рішення від 17.09.2010

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Литвиненко Наталя Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні