Вирок
від 17.09.2010 по справі 1-145/2010
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-145/2010р.

В И Р О К

Іменем України

17 вересня 2010р. м. Ромни

Роменський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючого судді Глущенко Є.Д.,

при секретарі Салій О.І.,

з участю прокурора Думал С.М.,

захисників ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3

потерпілих - ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7,

ОСОБА_8, ОСОБА_9

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Ромни кримінальну справу про обвинувачення

ОСОБА_10,

ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця та мешканця

АДРЕСА_1, з середньою освітою,

військовозобовязаного, працюючого єгерем

Роменської районної організації УТМР,

не одруженого, не судимого

- за ст.ст. 185 ч. 3, 187 ч. 3 КК України ,

в с т а н о в и в:

23 січня 2009р. близько 15 годин ОСОБА_10 на автомобілі «ВАЗ 2101» з причепом з метою крадіжки чужого майна приїхав до частково огородженої території МТФ в с. Кашпури Роменського району, що на околиці села. Реалізуючи злочинний намір ОСОБА_10 таємно зі сторони поля підїхав до сараю № 5 МТФ, відчинив забиті двері, проїхав всередину приміщення сараю і за допомогою газорізального обладнання зліва від входу до сараю вирізав 18,2 м на 14 відрізків металевого жолоба гноєтранспортеру вагою 800 кг, що належить ДП ДГ«Іскра» СІАПВ УААН та розпорядився викраденим як металобрухтом, завдавши ДП ДГ«Іскра» СІАПВ УААН матеріальної шкоди на суму 974 грн.

26 січня 2009р. близько 15 години ОСОБА_10 на цьому ж автомобілі з причепом з метою крадіжки чужого майна з особою, матеріали досудового слідства відносно якої закриті, приїхав до частково огородженої території МТФ в с. Кашпури Роменського району, що на околиці села, яка охороняється. Відкривши двері сараю № 5, заїхав всередину приміщення, там з транспортного засобу вийняв газорізальне обладнання і почав різати зліва від входу до сараю металевий жолоб гноєтранспортеру на частини. ОСОБА_10 відрізав 6 металевих пластин загальною довжиною 11,4 м, а особа, матеріали досудового слідства відносно якої закриті, допомогла завантажити їх в причеп. Дії ОСОБА_10 стали відомими завідуючій МТФ ОСОБА_4, охороннику ОСОБА_5, агроному ОСОБА_8, та іншим мешканцям с. Кашпури ОСОБА_7, ОСОБА_6, ОСОБА_9, які прийшли до цього сараю припинити злочинні дії.

ОСОБА_10, розуміючи, що його таємні дії стали відкритими для сторонніх, маючи на меті утримати викрадене, вийняв з автомобіля зареєстровану за ним рушницю ТОЗ-34 12-к № НОМЕР_4 вийшов до людей, спрямував в їх сторону рушницю та висловився, що буде стріляти, давши зрозуміти, що він застосує зброю у випадку протидії йому, тим самим вчинив напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя чи здоровя осіб, що зазнали нападу. Сприймаючи погрозу як реальну та злякавшись погрози, мешканці с. Кашпури відійшли від сараю, давши змогу ОСОБА_10 та особі, матеріали досудового слідства відносно якої закриті, покинути територію МТФ.

Викраденими пластинами загальною вагою 550 кг ОСОБА_10 завдав ДП ДГ«Іскра» матеріальної шкоди на загальну суму 610 грн.

Допитаний в судовому засіданні як підсудний ОСОБА_10 вину в скоєнні крадіжки визнав частково, суду пояснив, що 23 січня 2009р на автомобілі «Нива» він обїжджав угіддя і у другій половині дня в районі с. Кашпури біля ферми знайшов метал, який завантажив в автомобіль, привіз в м. Ромни в пункт прийому металобрухту, здав 800 кг, за що отримав 400 грн.

Вину в скоєнні злочину, передбаченого ст. 187 ч. 3 КК України визнав повністю, суду пояснив, що 26 січня 2009р. в сараї МТФ с. Кашпури він дійсно погрожував людям рушницею з тим, щоб утримати у себе вирізані та завантажені в причеп пластини з гноєтрансопортеру.

Крім часткового визнання вини підсудним в скоєнні злочину, передбаченого ст. 185 ч. 3 КК України, та повного визнання вини в скоєнні злочину, передбаченого ст. 187 ч. 3 КК України, його вина в інкримінованих злочинах підтверджується зібраними у справі доказами.

Потерпілі ОСОБА_4, ОСОБА_6 кожен зокрема, підтвердили, що 26 січня 2009р. в другій половині дня в с. Кашпури Роменського району на фермі в сараї, куди зайшли першими, вони бачили двох осіб, що різали гноєтранспортер, і один з них взяв рушницю та погрожував їм рушницею, від чого вони втекли з сараю.

Потерпілий ОСОБА_7 підтвердив, що 26 січня 2009р. в другій половині дня в тамборі ферми с. Кашпури Роменського району він чув, як односельці кричали про наявність рушниці у осіб, що різали гноєтранспортер. Від зброї він тікав разом з іншими односельцями.

Потерпілий ОСОБА_5 підтвердив, що 26 січня 2009р. від ОСОБА_4 йому стало відомо про те, що на фермі с. Кашпури Роменського району вирізають метал, куди він і пішов з односельцями. Там він чув, як ОСОБА_10, тримаючи рушницю в руках , погрожував їм, що буде стріляти. В кінці січня 2009р. до нього звертався ОСОБА_10, просив поміняти покази і підтвердити, що рушниці у ОСОБА_10 не було.

Потерпілий ОСОБА_9 підтвердив, 26 січня 2009р. в другій половині дня на фермі в с. Кашпури Роменського району він бачив в руках одного з чоловіків рушницю, направлену на односельців, тому злякавшись вийшов з ферми.

Потерпілий ОСОБА_8 підтвердив, що 26 січня 2009 р. в другій половині дня на фермі в с. Кашпури Роменського району він бачив автомобіль синього кольору з причепом . З іншими односельцями тікав з ферми, бо там бачив двох чоловіків, та чув погрози.

Свідок ОСОБА_11 підтвердив, що 23 січня 2009р. біля 15 години він бачив, як від сараю МТФ с. Кашпури Роменського району відїжджав автомобіль «Нива» синього кольору з причепом. Пізніше бачив зірвані поли в сараї та вирізані металеві пластини від гноєтранспортеру, тут відчув запах диму від різання металу . 26 січня 2009р. біля 15 години йому стало відомо про чергову крадіжку пластин гноєтранспортеру з цього сараю.

Свідок ОСОБА_12 підтвердив, що 23 січня 2009р. в обідній час він обходив територію ферми в с. Кашпури Роменського району, обійшов гараж і знову повернувся на територію ферми. Там біля сараю побачив чоловіка, до якого обізвався, і який зник. Він вийшов за сарай і побачив автомобіль «Нива» синього кольору з причепом, який поїхав . Він зайшов у сарай і виявив крадіжку частин гноєтранспортеру, відчув запах диму від різання металу. Коли він в обід обходив територію ферми, то біля цього сараю вирізаних пластин гноєтранспортеру не було.

Свідок ОСОБА_13 підтвердив, що від односельців він знає про крадіжку з сараю ферми в с. Кашпури 23 та 26 січня 2009р. частин гноєтранспортеру та про погрози рушницею односельцям. Який-небудь метал поблизу сараю, з якого сталася крадіжка, не зберігається, він це бачив, оскільки постійно обходить територію .

Свідок ОСОБА_14 підтвердив, що на дільницю по прийому металобрухту 23 січня 2009 р ОСОБА_10 привіз металеві пластини сам, а 26 січня 2009р з іншим чоловіком, які погодився придбати ОСОБА_15

Свідок ОСОБА_15 підтвердив, що він погодився придбати за ціною металобрухту металеві пластини, які 23 та 26 січня 2009р ОСОБА_10 привіз на дільницю по прийому металобрухту.

Свідок ОСОБА_16 підтвердив, що ОСОБА_10 попросив його допомогти завантажити метал на фермі в с. Кашпури Роменського району. Там в післяобідній час 26 січня 2009р. ОСОБА_10 різаком різав металеві платини з гноєтранспортеру, які він допоміг завантажити в причеп. Він бачив, як ОСОБА_10 кинув різак у причеп, коли туди прийшли люди, дістав рушницю, погрожував нею людям, з металевими пластинами поїхали в м.Ромни.

Свідок ОСОБА_17 підтвердила, що 26 січня 2009р. в вечірній час вона проводила огляд автомобіля з причепом в присутності ОСОБА_10, одягненого в камуфляжну куртку. Вона бачила як ОСОБА_10 витягував рушницю з автомобіля, пояснював, що рушницю завжди возить із собою.

Свідок ОСОБА_18, ОСОБА_19, кожен зокрема, підтвердили, що 26 січня 2009р. в вечірній час в приміщенні Роменського МВ ГУМВС України бачили ОСОБА_10, одягненого в камуфляжну куртку.

Свідок ОСОБА_20 підтвердив, що 26 січня 2009р. в вечірній час на території Роменського МВ ГУМВС України він бачив , як з багажного відділення автомобіля «Нива» ОСОБА_10 виймав рушницю, одягнений ОСОБА_10 був у камуфляжну куртку, спортивну чорну шапку.

Вина ОСОБА_10 підтверджується і:

- протоколами огляду місця події, відповідно до яких встановлено :

- місце вчинення злочину (Т.1 а.с. 24-26)

- зазначено , що в багажному відділенні автомобіля виявлене обладнання для різання металу (Т.1 а.с. 27-31)

- виявлено 19 металевих пластин (Т. 1 а.с. 33-36)

- протоколами предявлення особи для впізнання з фототаблицями до них, відповідно до яких потерпілі ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, впізнали ОСОБА_10, як особу, що 26 січня 2009р. погрожувала їм зброєю на фермі с. Кашпури Роменського району. (Т.1 а.с. 111-118),

- висновком експерта, відповідно до якого лист металу, що зберігається на приймальному пункті металобрухту м. Ромни, та залишок металевої конструкції від гноєтранспортеру у приміщенні МТФ № 5 в с. Кашпури Роменського району до розподілу являли собою одне ціле (Т. 2. а.с. 141-156);

- протоколами очних ставок та іншими матеріалами справи

Оцінюючи зібрані по справі докази суд вважає вину ОСОБА_10 доведеною повністю і його дії кваліфікує за ст. 185 ч. 3 КК України як крадіжка чужого майна вчинена з проникненням приміщення і за ст. 187 ч. 3 КК України як напад з метою заволодінням чужим майном, поєднаний з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя чи здоровя особи, яка зазнала нападу, поєднаний з проникненням у приміщення.

Доводи підсудного про те, що 23 січня 2009р. він не проникав в сарай № 5 МТФ с. Кашпури , пластини гноєтрансопортеру не вирізав, а знайшов їх біля цього сараю, керував автомобілем «Нива» без причепа спростовуються поясненнями свідків ОСОБА_11 і ОСОБА_12, які підтвердили, що в другій половині цього дня бачили, як автомобіль «Нива» синього кольору з причепом відїжджав від ферми , а в сараї чули запах диму від різання металу. Свідок ОСОБА_12 в обід обходив територію ферми і викрадених пластин гноєтранспортеру біля цього сараю не було. Крім того свідок ОСОБА_13 пояснив, що бачив, що метал поблизу сараю, з якого сталася крадіжка, не зберігається. Це він бачив , оскільки постійно обходить територію ферми.

Крім того, відповідно до основних технічних характеристик автомобіля ВАЗ 2101 маса вантажу, що може перевозитися цим автомобілем, становить 400 кг (т. 2 а.с. 39-40).

З пояснень свідків ОСОБА_21 та ОСОБА_13 можна зробити висновок, що ОСОБА_10 23 січня 2010р. при вчиненні крадіжки користувався газорізальним обладнанням, яке разом з вирізаним металом також перевозив транспортним засобом.

Не вірити цим свідкам у суда підстав немає.

Визнання підсудним своєї вини у вчиненні злочину, передбаченого ст. 187 ч. 3 КК України в кінці судового слідства суд розцінює не як щире каяття, а як вимушене під вагою досліджених в судовому засіданні доказів та під суворістю можливого покарання.

Призначаючи покарання суд враховує ступінь тяжкості вчиненого, дані про особу винного. ОСОБА_10 позитивно характеризується, до кримінальної відповідальності притягується вперше, добровільно відшкодував заподіяну шкоду, на утриманні має неповнолітню дитину.

Керуючись ст.ст. 323-324 КПК України, суд

з а с у д и в:

ОСОБА_10 визнати винним у вчиненні злочинів, передбачених ст. ст. 185 ч. 3, 187 ч. 3 КК України і призначити йому покарання за цими статтями:

- за ст. 185 ч. 3 КК України 3 (три) роки позбавлення волі

- за ст. 187 ч. 3 КК України 7 (сім) років позбавлення волі з конфіскацією майна.

На підставі ст. 71 КК України остаточно визначити покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим - 7 (сім) років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Строк відбування покарання відраховувати з 19 листопада 2009р.

Стягнути з ОСОБА_10 на користь НДЕКЦ при ГУМВС України в Сумській області Код СДРПОУ 25574892 (у призначенні платежу обовязково вказувати код класифікації доходів бюджету 25010100) р/р 31256272210011 МФО 837013 банк ГУДКУ в Сумській області 6277 грн 92 коп за проведеня двох балістичних і трасологічної експертизи згідно рахунків №№ 17/1441 від 12 лютого 2009р., 17/2149 від 10 березня 2009р., 17/14 292 від 4 вересня 2009р. та на користь ПП «Ромен екс-Л» 640 грн на р/р 26005301640863 в філії ПІБ м. Ромни ЄДРПОУ 34254953, МФО 337256 .

Речові докази:

- рушницю ТОЗ 34 Р, що знаходиться в сховищі зброї та вибухових пристоїв Роменського МВ ГУМВС України в Сумській області, причеп марки ХТ 81024, 1991 року випуску, державний номер НОМЕР_1, газорізальне обладнання, що належать ОСОБА_10, як знаряддя злочину, що знаходяться на подвірї Роменського МВ ГУМВС України в Сумській області, карабін ТОЗ-17-01, 5,6 калібру, НОМЕР_2, патронташ з 15-тю мисливськими набоями 12 калібру та 147 набої 5,6 калібру, що знаходиться на зберіганні в сховищі зброї та вибухових пристроїв Роменського МВ ГУМВС України в Сумській області конфіскувати на користь держави

- номерний знак, що знаходиться в камері зберігання речових доказів Роменського МВ ГУМВС України в Сумській області знищити

- автомобіль ВАЗ 2121 державний номер НОМЕР_3, який належить ОСОБА_22 та зберігається на подвірї Роменського МВ ГУМВС України в Сумській області повернути власнику ОСОБА_22

- 16 відрізків металевих пластин від гноєтранспортеру , що знаходяться на зберіганні на дільниці прийому металобрухту по АДРЕСА_2 та 3 відрізки металевих пластин від гноєтранспортеру, які зберігаються на подвірї Роменського МВ ГУМВС України в Сумській області повернути ДП ДГ«Іскра» СІАПВ УААН

Запобіжний захід ОСОБА_10 залишити тримання під вартою.

Вирок може бути оскаржено до апеляційного суду Сумської області протягом 15 діб з моменту його проголошення, а засудженим - в той же строк з моменту вручення копії вироку.

Головуючий - підпис -

Копія вірна:

Суддя Роменського

міськрайонного суду Є.Д.Глущенко

СудРоменський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення17.09.2010
Оприлюднено21.12.2022
Номер документу12469505
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-145/2010

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Кожевник О. А.

Ухвала від 18.10.2023

Кримінальне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Корягін В. О.

Ухвала від 18.11.2021

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Міросєді А. І.

Постанова від 02.04.2010

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Малюк Т. О.

Постанова від 20.04.2010

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Малюк Т. О.

Вирок від 15.12.2010

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Гордєєв В. О.

Постанова від 08.04.2010

Кримінальне

Енергодарський міський суд Запорізької області

Федоренко О. І.

Постанова від 09.04.2010

Кримінальне

Селидівський міський суд Донецької області

Моцний О. С.

Постанова від 31.08.2010

Кримінальне

Тростянецький районний суд Сумської області

Шевченко В. С.

Вирок від 28.09.2010

Кримінальне

Тростянецький районний суд Сумської області

Шевченко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні