Постанова
від 10.01.2008 по справі 18/323
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/323

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

          "10" січня 2008 р.       Справа №  18/323

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Тимошевської В.В.  при секретарі судового засідання Горловій М.С. розглянув у відкритому судовому засіданні 10.01.2008 р. о 14:50 год. адміністративну справу №18/323

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в м.Кіровограді,                           м. Кіровоград  

до відповідача:  Приватного підприємства "Профекобуд", м. Кіровоград        

про стягнення 180,98 грн.  

За участю представників сторін:

від позивача - Тімохіна Ю.В., довіреність № 2 від 03.01.08, головний спеціаліст - юрисконсульт;

від відповідача - участі не брали.

Управлінням Пенсійного фонду України в м.Кіровограді подано позовну заяву  № 07-10/215 від 10.12.2007 року про стягнення з приватного підприємства "Профекобуд" заборгованості у розмірі 180,98 грн. з яких: 170,71 грн. фінансових санкцій та 10,27 грн. пені за несвоєчасне перерахування сум страхових внесків.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач позов не заперечив, витребувані господарським судом документи не подав, у судове засідання не з'явився. Судова повістка повернута на адресу господарського суду органом поштового зв'язку з відміткою про неможливість вручення з причин того, що закінчився термін зберігання.

Однак, господарський суд вважає відповідача таким, що належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання, виходячи з наступного.

Ухвалу про відкриття провадження у справі № 18/323 від 14.12.2007р.  разом з повісткою про виклик до суду надіслано на адресу відповідача, зазначену в позовній заяві. Місцезнаходження відповідача за вказаною адресою підтверджується довідкою головного управління статистики № 14-10520 від 21.12.2007 року з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (а.с.13).

Відповідач несе відповідальність за всі можливі наслідки неподання відомостей стосовно змін свого місцезнаходження, оскільки згідно правил статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" юридичні особи зобов'язані подавати відомості стосовно змін свого місцезнаходження державному реєстратору.

До повноважень господарського суду не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб на час вчинення тих чи інших процесуальних дій.

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та оцінивши досліджені в судовому засіданні докази, господарський  суд

                                                ВСТАНОВИВ:

 

Порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками визначається Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. №1058-ІV (далі по тексту - Закон).

За вимогами частини 3 статті 18 вказаного Закону страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України. Платниками страхових внесків згідно зі статтею 14 та 15 Закону є страхувальники-роботодавці, які набувають статусу платників страхових внесків з дня їх взяття на облік територіальним органом  Пенсійного фонду.

Органом, який здійснює керівництво та управління солідарною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, є Пенсійний фонд, який, при цьому, є центральним органом виконавчої влади, що слідує з Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001 р. №121,  та  Положення  про  Пенсійний фонд України, затвердженого постановою  Кабінету  Міністрів України  № 1261 від 24.10.2007 р.

Виконавчими органами правління Пенсійного фонду є  виконавча дирекція та підвідомчі їй територіальні органи, які уповноважені стягувати з платників страхових внесків несплачені суми страхових внесків та застосовувати санкції, передбачені Законом  (ст.63, 64 Закону). З урахуванням частини 12 Прикінцевих  Положень Закону України №1058-ІV функції виконавчої дирекції та її територіальних  органів протягом п'яти років з дня набрання  чинності цим Законом виконують відповідно  Пенсійний фонд України та головні управління Пенсійного фонду в Автономній республіці Крим, областях, містах Києві, Севастополі та управління Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах.

Згідно частини 1 статті 19 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхові внески для роботодавця нараховуються  на суми фактичних витрат на оплату  праці (грошового  забезпечення)  працівників, що включають виплату основної і додаткової  заробітної плати та інших заохочувальних  та компенсаційних   виплат,   у  тому  числі  в натуральній  формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами,  прийнятими  відповідно  до  Закону  України  "Про  оплату праці",  виплату  винагород  фізичним  особам   за виконання  робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів  роботодавця,  та  допомоги   по тимчасовій непрацездатності.

Відповідно до статті 20 Закону обчислюються страхові внески виключно у грошовій формі та мають сплачуватись за відповідний базовий період (календарний місяць) не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду та підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника.  Якщо страхувальники несвоєчасно або не в повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом.

Частина 9 статті 106 Закону встановлює  розмір штрафу за несплату або несвоєчасну сплату страхових внесків  від  10 до 50 відсотків своєчасно несплачених сум залежно від строку затримки платежу. При цьому, Законом передбачено одночасне нарахування пені на суми своєчасно не сплачених страхових внесків і фінансових санкцій.

Приватне підприємство "Профекобуд" згідно поданої ним заяви зареєстровано в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Кіровограді, а тому є платником страхових внесків відповідно до Закону (а.с. 15).

Рішенням Управління Пенсійного фонду в м. Кіровограді № 1496 від 29.05.2007 року за несвоєчасну сплату страхувальником страхових внесків до відповідача застосовано фінансову санкцію у вигляді штрафу в розмірі 170,71 грн. та нараховано пеню в розмірі 10,27 грн. (а.с. 10).

Відповідно до частини 13 статті 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" рішення органу Пенсійного фонду про застосування фінансових санкцій може бути оскаржено  страхувальником  до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним письмовим повідомленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійного фонду, яким прийнято оскаржуване рішення.   

Однак, за повідомленням позивача рішення управління Пенсійного фонду в м. Кіровограді №1496 від 29.05.2007 року відповідачем не оскаржувалось (а.с. 14).

Відповідно до пунктів 13, 14 статті 106 Закону України "Про загальнобов"язкове державне пенсійне страхування" суми пені та штрафів підлягають сплаті страхувальником протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. Несплачені суми фінансових санкцій і пені стягуються в такому ж порядку, що й недоїмка із сплати страхових внесків.

Враховуючи викладене та з огляду на відсутність в матеріалах справи доказів сплати відповідачем сум фінансової санкції і пені, всього 180,98 грн. позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. 71, п. 4 ст. 94,  ч.ч. 1-2 ст. 160, ч. 1 ст. 162, ст. 163,  ст. 186, ч.ч. 1-4 ст. 254, ст. 258, п. 6 розділу VІІ Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд

                                              ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного підприємства "Профекобуд" (25031, м. Кіровоград, просп. Університетський, 25, р/р26005012160200 в АКЦ.-КОМ. ІННОВ. Банк "Укрсиббанк", МФО 351005, ідентифікаційний код 33428783) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді (25001, м. Кіровоград, вул. 50 років Жовтня, 4, р/р 256073011226 в Облуправлінні Ощадбанку, МФО 323475, ідентифікаційний код 20650088) - заборгованість у розмірі 180 грн. 98 коп. з яких: 170 грн. 71 коп. фінансова санкція та 10 грн. 27 коп. пеня.

Після набрання постановою законної сили за заявою стягувача видати виконавчий лист.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений Кодексом адміністративного судочинства України, постанова суду першої інстанції набирає законної сили  після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом  двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив судове рішення.

 

 

           Суддя

  В.В.Тимошевська

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення10.01.2008
Оприлюднено16.01.2008
Номер документу1268201
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/323

Ухвала від 01.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Рішення від 20.01.2009

Господарське

Господарський суд Львівської області

Іванчук С.В.

Постанова від 28.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Мележик Н.І.

Ухвала від 21.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Мележик Н.І.

Постанова від 04.06.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кравчук Н.М.

Ухвала від 17.03.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кравчук Н.М.

Ухвала від 21.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Рішення від 23.10.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Постанова від 04.09.2007

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні