Постанова
від 07.12.2010 по справі 20/233
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.12.2010 № 20/233

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Андріє нка В.В.

суддів:

За участю представникі в:

заявника а/с, ОСОБА_1 , довіреність № 33/10 від 19.02.10,

заявника а/с, ОСОБА_2, дов іреність № 35/10 від 16.03.10,

заявника а/с, ОСОБА_3, дов іреність № б/н від 25.02.10,

позивача, не зявився,

відповідача, Сухоярська Л.М., довіреність № 4 від 09.06.10,

розглянувши у відкрито му судовому засіданні апеляц ійну скаргу Публічного акціо нерного товариства «Райфф айзен Банк Аваль»

на рішення Господарськ ого суду м.Києва від 23.06.2010

у справі № 20/233 ( .....)

за позовом ОСОБА_6

до Відкритого акціонер ного товариства «Укрпромпро ектбудсервіс»

про визнання недійсним и в частині рішень загальних зборів акціонерів ВАТ "Укрпр омпроектбудсервіс" від 21.03.2008 р., від 22.04.2009 р. та від 31.03.2010 р.

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_6 звернулась до Господарського суду міст а Києва з позовом про визнанн я недійсними в частині рішен ь загальних зборів акціонері в ВАТ “Укрпромпроектбудсерв іс” від 21.03.2008р., від 22.04.2009р. та від 31.03. 2010р.

Рішенням Господарського с уду міста Києва від 23.06.2010 р. у спр аві № 20/233 позов задоволено повн істю.

ПАТ «Райффайзен Банк Ав аль» не погодилось з вказани м рішенням господарського су ду м. Києва та подало на нього апеляційну скаргу, в якій про сило суд апеляційної інстанц ії скасувати рішення та відм овити у задоволенні позову

Свої вимоги апелянт обґрун товує тим, що рішення місцево го господарського суду прийн яте з неповним з' ясуванням обставин, що мають значення д ля справи, місцевий господар ський суд неправильно застос ував і порушив норми процесу ального та матеріального пр ава.

Зокрема ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» стверджує про т е, що оскаржуване рішення сто сується прав банка, оскільки він є кредитором відповідач а на підставі Генеральної кр едитної угоди від 07.11.2007 р. № 010/08/3800 т а укладеного на її підставі к редитного договору № 010/08/3801. На д умку апелянта він не був залу чений до участі у справі, але р ішення у даній справі вплива є на його права та обов' язки .

Відповідач у письмовому ві дзиві на апеляційну скаргу п росив суд у задоволенні апел яційної скарги відмовити.

Дослідивши матеріали спра ви, обговоривши доводи апеля ційної скарги, колегія судді в відзначає наступне.

ОСОБА_6 є акціонером Відкр итого акціонерного товарист ва “Укрпромпроектбудсервіс ”, що підтверджується довідк ою ВАТ “КОМЕКС- реєстратор”в ід 31.05.2010р. та випискою №278 з реєст ру власників іменних цінних паперів про стан особового р ахунку від 31.05.2010р.

Як вбачається із виписки №27 8 з реєстру власників іменних цінних паперів про стан особ ового рахунку від 31.05.2010р., позив ач є власником 45 простих іменн их акцій Відкритого акціонер ного товариства “Укрпромпро ектбудсервіс”загальною ном інальною вартістю 11,25грн., що ск ладає у процентному відноше нні до статутного фонду -0,0010%.

04.02.2010р. позивач, як акціонер то вариства (відповідача по спр аві), звернувся до Голови прав ління товариства із запитом про надання копій протоколі в зборів акціонерного товари ства, якими відбулось затвер дження звітів Правління про результати фінансово-господ арської діяльності Товарист ва за 2006рік, 2007рік., 2008рік та 2009рік, з вітів та висновків ревізійно ї комісії про затвердження р ічних звітів та балансів.

У відповідності до відпові ді (вих. №30 від 15.04.2010р.) на запит поз ивача, відповідачем повідомл ено, що 16.01.2007р. Протоколом №01/07 заг альних зборів акціонерів Від критого акціонерного товари ства “Укрпромпроектбудсерв іс”Ревізійна комісія була зв ільнена, у зв' язку з виходом з числа акціонерів ЗАТ “Беар с”та ДП “Беарс-Центр”, предст авники якої формували склад Ревізійної комісії. Обов' яз ок щодо обрання нового склад у Ревізійної комісії було по кладено на Спостережну раду товариства, яка даний обов' язок не виконала, тому на підп риємстві відсутня Ревізійна комісія, у зв' язку з чим нада ти звіти та висновки Ревізій ної комісії про затвердження річних звітів та балансів не має можливості. Затвердженн я фінансово-господарської ді яльності підприємства відбу валось на підставі Актів ауд иторів, які залучались правл інням кожний рік. До відповід і на запит позивача додано ко пії наступних документів: Ст атуту Відкритого акціонерно го товариства “Укрпромпроек тбудсервіс”; протоколів №01/07, № 1/08, №01/09, №02/10 загальних зборів акц іонерів Відкритого акціонер ного товариства “Укрпромпро ектбудсервіс”.

Згідно ст. 167 Господарського кодексу України корпоративн і права - це права особи, частк а якої визначається у статут ному фонді (майні) господарсь кої організації, що включают ь правомочності на участь ці єї особи в управлінні господ арською організацією, отрима ння певної частки прибутку (д ивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до зак ону, а також інші правомочнос ті, передбачені законом та ст атутними документами.

Частиною третьою вказаної статті визначено, що під корп оративними відносинами мают ься на увазі відносини, що вин икають, змінюються та припин яються щодо корпоративних пр ав.

Законом України “Про внесе ння змін до деяких законодав чих актів України щодо визна чення підсудності справ з пи тань приватизації та з корпо ративних спорів”передбачен о, що спори, які виникають з ко рпоративних відносин, підвід омчі господарським судам і в тому разі, якщо сторонами в су довому процесі виступають фі зичні особи, що не є суб' єкта ми підприємницької діяльнос ті.

Згідно п. 4 ст. 12 ГПК України го сподарським судам підсудні с прави, що виникають з корпора тивних відносин у спорах між господарським товариством т а його учасником (засновнико м, акціонером), у тому числі уч асником, який вибув, а також мі ж учасниками (засновниками, а кціонерами) господарських то вариств, що пов' язані із ств оренням, діяльністю, управлі нням та припиненням діяльнос ті цього товариства, крім тру дових спорів.

З наявних у матеріалах спра ви виписки № 278 від 31.05.2010 р. з реєст ру власників цінних паперів та довідки реєстратора (ВАТ “ Комекс-реєстратор”) № 116/173 від 31. 05.2010р. вбачається, що позивач є а кціонером відповідача, а отж е, з урахуванням наведених ви ще приписів чинного законода вства України суд приходить до висновку, що позивач обґру нтовано звернувся до господа рського суду за захистом сво їх порушених прав.

Відповідно до ст. 23 Закону У країни “Про господарські тов ариства”управління товарис твом здійснюють його органи, склад і порядок обрання (приз начення) яких здійснюється в ідповідно до виду товариства . Органами акціонерного това риства є загальні збори това риства (ст. 41-45), рада акціонерно го товариства (наглядова рад а) (ст. 46), виконавчий орган (ст. 47-48 ), ревізійна комісія (ст. 49).

Згідно із ст. 49 Закону, контр оль за фінансово-господарськ ою діяльністю правління акці онерного товариства здійсню ється ревізійною комісією, я ка обирається з числа акціон ерів.

Членами ревізійної комісі ї не можуть бути члени правлі ння, наглядової ради акціоне рного товариства та інші пос адові особи.

Порядок діяльності ревізі йної комісії та її кількісни й склад затверджуються загал ьними зборами акціонерів згі дно із статутом товариства.

Перевірки фінансово-госпо дарської діяльності правлін ня проводяться ревізійною ко місією за дорученням загальн их зборів, наглядової ради ак ціонерного товариства, з її в ласної ініціативи або на вим огу акціонерів, які володіют ь у сукупності більш як 10 відс отками голосів. Ревізійній к омісії акціонерного товарис тва повинні бути подані всі м атеріали, бухгалтерські або інші документи і особисті по яснення посадових осіб на її вимогу.

Ревізійна комісія доповід ає про результати проведених нею перевірок загальним збо рам акціонерного товариства або наглядовій раді акціоне рного товариства.

Члени ревізійної комісії в праві брати участь з правом д орадчого голосу у засіданнях правління.

Ревізійна комісія складає висновок по річних звітах та балансах. Без висновку ревіз ійної комісії загальні збори акціонерів не вправі затвер джувати баланс.

Ревізійна комісія зобов'яз ана вимагати позачергового с кликання загальних зборів ак ціонерів у разі виникнення з агрози суттєвим інтересам ак ціонерного товариства або ви явлення зловживань, вчинених посадовими особами.

Відповідно до ст. 73 Закону Ук раїни “Про акціонерні товари ства” в акціонерних товарист вах з кількістю акціонерів-в ласників простих акцій до 100 о сіб запроваджується посада р евізора (або обирається реві зійна комісія).

Згідно із ст. 74 Закону Україн и “Про акціонерні товариства ”ревізійна комісія (ревізор) проводить перевірку фінансо во-господарської діяльності акціонерного товариства за результатами фінансового ро ку, якщо інше не передбачено с татутом товариства, положенн ям про ревізійну комісію або рішенням загальних зборів. В иконавчий орган забезпечує ч ленам ревізійної комісії (ре візору) доступ до інформації в межах, передбачених статут ом або положенням про ревізі йну комісію.

Товариство забезпечує дос туп членів ревізійної комісі ї (ревізора) до інформації в ме жах, що визначаються положен ням про ревізійну комісію, за твердженим загальними збора ми.

За підсумками перевірки фі нансово-господарської діяль ності акціонерного товарист ва за результатами фінансово го року ревізійна комісія (ре візор) готує висновок, в якому міститься інформація про:

підтвердження достовірнос ті та повноти даних фінансов ої звітності за відповідний період;

факти порушення законодав ства під час провадження фін ансово-господарської діяльн ості, а також встановленого п орядку ведення бухгалтерськ ого обліку та подання звітно сті.

Згідно з п. 10.1, 10.4, 10.7 Статуту Від критого акціонерного товари ства “Укрпромпроектбудсерв іс”, який затверджений загал ьними зборами акціонерів ВАТ “Укрпромпроектбудсервіс”з гідно протоколу №01/07 від 16.01.2007р., к онтроль за фінансово-господа рською діяльністю Правління Товариства здійснюється Рев ізійною комісією. Перевірки фінансово-господарської дія льності Правління проводять ся Ревізійною комісією за до рученням Загальних зборів ак ціонерів, Спостережної ради, з її власної ініціативи.

Ревізійна комісія доповід ає про результати проведених нею перевірок Загальним збо рам акціонерів та Спостережн ій раді Товариства.

Ревізійна комісія складає висновок по річних звітах та балансах. Без висновку Ревіз ійної комісії Загальні збори акціонерів не вправі затвер джувати баланс.

Згідно з п. 10.5 Статуту Ревізі йна комісія має право залуча ти до своєї діяльності спеці алістів Товариства, експерті в та аудиторів.

Як вбачається із Протоколу №01/07 загальних зборів акціоне рів Відкритого акціонерного товариства “Укрпромпроектб удсервіс”від 16.01.2007р., по питанн ю 5 порядку денного “Про перео брання членів Ревізійної ком ісії”було вирішено звільнит и голову Ревізійної комісії, членів ревізійної комісії, а саме, представників ЗАТ “БЕА РС”та доручено Спостережні й раді Товариства відповідно до нової редакції Статуту на своєму засіданні обрати нов ий склад Ревізійної комісії.

Матеріали справи №20/233 не міс тять доказів обрання Спосте режною радою Товариства ново го складу Ревізійної комісії , що також підтверджується ли стом відповідача (вих. №30 від 15. 04.2010р.).

Відповідно до Протоколу №1/0 8 загальних зборів акціонері в Відкритого акціонерного то вариства “Укрпромпроектбуд сервіс”від 21.03.2008р., за результат ами розгляду питання 1 порядк у денного було затверджено з віт Правління Товариства про результати фінансово-господ арської діяльності Товарист ва за 2007рік.

За результатами розгляду п итання 2 порядку денного було затверджено звіт та висновк и Ревізійної комісії Товарис тва за 2007рік.

За результатами розгляду п итання 4 порядку денного було затверджено річний звіт, бал анс та порядок розподілу при бутку та покриття збитків То вариства за 2007рік.

Відповідно до Протоколу №01/ 09 загальних зборів акціонері в Відкритого акціонерного то вариства “Укрпромпроектбуд сервіс”від 22.04.2009р., за результат ами розгляду питання 1 порядк у денного було затверджено з віт Правління про результати фінансово-господарської дія льності Товариства за 2008рік.

За результатами розгляду п итання 3 порядку денного було затверджено аудиторський зв іт фінансово-господарської д іяльності Товариства за 2008р. а удиторської фірми (у зв' язк у з тим, що Ревізійна комісія н е обрана).

За результатами розгляду п итання 4 порядку денного було затверджено річний звіт, бал анс та порядок розподілу при бутку і покриття збитків Тов ариства за 2008рік.

Відповідно до Протоколу №02/ 10 загальних зборів акціонері в Відкритого акціонерного то вариства “Укрпромпроектбуд сервіс”від 31.03.2010., за результата ми розгляду питання 1 порядку денного було затверджено зв іт Правління про результати фінансово-господарської дія льності Товариства за 2009рік т а визначення основних напрям ків діяльності на 2010рік.

За результатами розгляду п итання 3 порядку денного було затверджено звіт та висновк и Аудиту за 2009рік (у зв' язку з тим, що Ревізійна комісія не о брана).

За результатами розгляду п итання 4 порядку денного було затверджено річний звіт та б аланс Товариства за 2009рік.

Згідно з п. 5 ст. 98 Цивільного к одексу України рішення загал ьних зборів може бути оскарж ене учасником товариства до суду.

Відповідачем у спорі про ви знання недійсним рішення заг альних зборів акціонерного т овариства має бути саме акці онерне товариство, а не загал ьні збори (як орган управлінн я) і не акціонери (як учасники загальних зборів). Спір має ро зглядатися судом за місцезна ходженням відповідача. З ура хуванням наведеного, даний с пір розглядається Господарс ьким судом міста Києва за міс цезнаходженням відповідача .

Чинним законодавством не в становлено вичерпного перел іку випадків, коли особа, прав о якої порушено рішенням заг альних зборів чи органів упр авління товариства, може зве рнутись по захист до суду. При розгляді спорів про визнанн я недійсними рішень загальни х зборів та органів управлін ня товариства суду слід з' я совувати, чи відповідає спір не рішення вимогам чинного з аконодавства та/або компетен ції органу, що ухвалив це ріше ння, а також встановлювати фа кт порушення у зв' язку з ухв аленням спірного рішення пра в та охоронюваних законом ін тересів позивача у справі.

Правом на звернення до суду з позовом про визнання недій сними рішень загальних зборі в та інших органів товариств а наділені, насамперед, акціо нери товариства, до яких у дан ому випадку, відноситься поз ивач.

При цьому суд враховує, що о днією із обов' язкових умов визнання акта недійсним є по рушення у зв' язку з його при йняттям прав та охоронюваних законом інтересів позивача у справі. Якщо за результатам и розгляду справи факту тако го порушення не встановлено, у господарського суду немає правових підстав для задово лення позову.

Судом встановлено, що з січн я 2007р. Ревізійна комісія Відкр итого акціонерного товарист ва “Укрпромпроектбудсервіс ”відсутня, у зв' язку з тим, що дії стосовно обрання нового складу Ревізійної комісії н е були вчинені Спостережною радою Товариства.

Проте, Статутом Товариства передбачено, що контроль за ф інансово-господарською діял ьністю Правління Товариства здійснюється Ревізійною ком ісією.

Таким чином, Ревізійна комі сія є обов' язковим органом Товариства.

В силу положень Статуту Тов ариства та ст. 49 Закону Україн и “Про господарські товарист ва”ревізійна комісія склада є висновок по річних звітах т а балансах. Без висновку Реві зійної комісії Загальні збор и акціонерів не вправі затве рджувати баланс.

Також, саме Ревізійна коміс ія (а не будь-який інший орган товариства) наділена відпові дно до положень статуту повн оваженнями щодо залучення д о своєї діяльності спеціаліс тів Товариства, експертів та аудиторів.

Жодною із сторін спору не на дано суду доказів того, що по р ічних звітах та балансах Тов ариства за 2007-2009роки було склад ено висновки Ревізійною комі сією.

Таким чином, результати фін ансового-господарської діял ьності Товариства, річні зві ти та баланси за 2007-2009роки були з атверджені з порушенням вимо г чинного законодавства Укра їни, тобто неправомірно.

При цьому, суд враховує, що п орушення охоронюваних прав п озивача оспорюваними частин ами рішень загальних зборів акціонерів Товариства поляг ає у тому, що позивачу, як акці онеру, надано право брати уча сть у розподілі прибутку тов ариства та одержувати його ч астку (дивіденди). Результати фінансово-господарської дія льності товариства за 2007-2009рок и прямо пов' язані з реаліза цією позивачем його права на отримання дивідендів за вка зані періоди, оскільки безпо середньо впливають на одержа ння дивідендів та їх розмір. Т аким чином, оспорювані рішен ня загальних зборів акціонер ів порушують права позивача, як одного із акціонерів Това риства.

З огляду на викладене, колег ія суддів погоджується з вис новком місцевого господарсь кого суду про задоволення по зовних вимог ОСОБА_6.

Учасниками судового проце су у спорах про визнання неді йсними рішень загальних збор ів господарських товариств з підстав недотримання вимог закону та/або установчих док ументів під час їх скликання та проведення є учасник (учас ники) або акціонер (акціонери ), права яких на участь у загал ьних зборах було порушено, та господарське товариство.

Оскільки результат виріше ння спору залежить лише від в становлення судом наявності та ступені порушень прав поз ивача (позивачів) під час скли кання та проведення загальни х зборів, залучення інших уча сників (акціонерів) товарист ва або осіб, з якими на підстав і спірних рішень товариство вступило у правовідносини, н е вимагається (п. 5.6 рекомендац ій ВГСУ від 28.12.2007 р. N 04-5/14 «Про практ ику застосування законодавс тва у розгляді справ, що виник ають з корпоративних відноси н»).

Враховуючи викладене коле гія суддів вважає безпідстав ними твердження Публічного а кціонерного товариства «Р айффайзен Банк Аваль» про т е, що рішення суду у даній спра ві впливає на його права та об ов' язки та те, що банк має бут и залучений до участі у даній справі.

З урахуванням викладеного судова колегія вважає, що ріш ення господарського суду м. К иєва від 23.06.2010 року у справі № 20/233 прийнято з повним і достовір ним встановленням всіх факти чних обставин, які мають знач ення для вирішення даного сп ору.

У зв' язку з цим, Київський апеляційний господарський с уд не вбачає підстав для скас ування рішення господарсько го суду м. Києва від 23.06.2010 року у с праві № 20/233.

Керуючись ст. ст. 99, 101, 103, 105 Госпо дарського процесуального ко дексу України, Київський апе ляційний господарський суд , -

ПОСТАНОВИВ:

Рішення господарсько го суду м. Києва від 23.06.2010 року у с праві № 20/233 залишити без змін, а апеляційну скаргу Публічног о акціонерного товариства « Райффайзен Банк Аваль» - б ез задоволення.

Головуючий суддя

Судді

14.12.10 (відправлено)

Дата ухвалення рішення07.12.2010
Оприлюднено21.12.2010
Номер документу12903714
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/233

Рішення від 15.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Рішення від 29.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 26.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Рішення від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 06.07.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Постанова від 16.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 01.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Судовий наказ від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Постанова від 07.12.2010

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні