Рішення
від 30.11.2010 по справі 2-1470
ОЧАКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

С права № 2-1470/10

РІШЕННЯ

Іменем України

30 листопада 2010 року м. Очаків

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області у складі:

головуючого - судді Голов ко Л.І.

при секретарі Гречці С.Є.,

за участю прокурора Чорн ої Л.В.,

представника п озивача Савушкіної Н.Г.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні суду цивільну справу за по зовом Очаківського міжрайон ного прокурора в інтересах д ержави в особі відкритого ак ціонерного товариства “Держ авний ощадний банк України” до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 пр о стягнення заборгованості з а кредитним договором, -

В С Т А Н О В И В :

04 листопада 2010 року Очаківсь кий міжрайонний прокурор зве рнувся до Очаківського міськ районного суду Миколаївсько ї області в інтересах держав и в особі відкритого акціоне рного товариства “Державний ощадний банк України” (далі - Ощадбанк) із зазначеним позо вом до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 . Свої вимоги позивач обґрунт овував тим, що 17 березня 2009 року між позивачем та ОСОБА_2 у кладено кредитний договір №4 8, відповідно до якого Ощадбан к надав ОСОБА_2 кредит в су мі 18 000 грн. на споживчі цілі під 29 % річних строком на 36 місяців , а останній був зобов'язаний щ омісячно здійснювати погаше ння кредиту та відсотків за й ого користування. Для забезп ечення виконання зобов'язанн я за вказаним договором між О щадбанком та ОСОБА_3 уклад ено договір поруки № 48 від 17.03.2009р ., яким останній поручився пер ед позивачем за виконання О СОБА_2 зобов' язань за кред итним договором і взяв на себ е обов' язки як солідарний з позичальником боржник з пов ернення кредиту, сплати відс отків за його користування, а також інших платежів, у тому ч ислі й пені, у разі порушення н им цих зобов' язань. ОСОБА_ 2 не виконує своїх зобов' я зань зі сплати обов' язковог о щомісячного платежу в раху нок повернення кредиту. Його заборгованість за зазначени м вище договором станом на 01 ж овтня 2010 року складає 16 150 грн., з я ких: 5500 грн. - сума основного б оргу; 9000 грн. - залишок кредиту , строк сплати якого не настав , та 1650 грн. - сума пені.

Прокурор та представник позивача в судовому засідан ні позовні вимоги підтримали та не заперечували проти зао чного розгляду справи.

Відповідачі будучи належн им чином повідомленими про ч ас та місце розгляду справи, д о суду не з'явилися, про причин и своєї неявки не повідомили .

Суд, на підставі п. 1 ст. 224 ЦПК У країни, враховуючи згоду поз ивача і наявність достатніх даних для вирішення спору, вв ажає можливим ухвалити заочн е рішення.

Вислухавши пояснення осіб , які беруть участь у справі, д ослідивши письмові докази, с уд дійшов наступного.

17 березня 2009 року між Ощадбан ком та ОСОБА_2 укладено кр едитний договір №48, відповідн о до якого Ощадбанк надав О СОБА_2 кредит в сумі 18 000 грн. на споживчі цілі під 29 % річних ст роком на 36 місяців, а останній був зобов'язаний щомісячно з дійснювати погашення кредит у та відсотків за його корист ування рівними частинами в с умі 500 грн. до 26 числа кожного мі сяця, починаючи з наступного місяця після видачі кредиту . Відповідно до п. 5.2 вказаного д оговору, за порушення взятих на себе зобов'язань позичаль ник зобов'язаний сплачувати пеню в розмірі 0,08% від суми несп лаченого платежу за кожний д ень прострочення. Кінцевий т ермін повернення кредиту ста новив 17 березня 2012 року.

ОСОБА_2 не виконує своїх з обов' язань зі сплати обов' язкового щомісячного платеж у в рахунок повернення креди ту. Його заборгованість за за значеним вище договором стан ом на 01 жовтня 2010 року складає 16 150 грн., з яких: 5500 грн. - сума осно вного боргу; 9000 грн. - залишок кредиту, строк сплати якого н е настав, та 1650 грн. - сума пені . Ці обставини підтверджують ся розрахунком суми заборгов аності за кредитним договоро м № 48 від 17.03.2009р..

Відповідно до вимог ст. ст. 525, 526, 530 ЦК України, зобов' яза ння повинні виконуватися нал ежним чином і в строк, встанов лений в договорі, односторон ня відмова від зобов' язання , якщо інше не встановлено дог овором, не допускається.

Відповідно до ч. 1 ст. 1049 ЦК Укр аїни, позичальник зобов' яза ний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі) у строк та в поряд ку, що встановлені договором .

Відповідно до ч. 2 ст. 1055 ЦК Укр аїни, до відносин за кредитни м договором застосовуються п оложення параграфу 1 гл. 71 цьог о кодексу, у тому числі ч. 2 ст. 1050 ЦК України, відповідно до яко ї, якщо договором встановлен ий обов' язок позичальника п овернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прос трочення повернення чергово ї частини позикодавець має п раво вимагати дострокового п овернення частини позики, що залишилася, та сплати процен тів.

Для забезпечення виконанн я зобов'язання за вказаним до говором між Ощадбанком та О СОБА_3 укладено договір пор уки № 48 від 17.03.2009р., яким останній поручився перед позивачем з а виконання ОСОБА_2 зобов' язань за кредитним договором і взяв на себе обов' язки як с олідарний з позичальником бо ржник з повернення кредиту, с плати відсотків за його кори стування, а також інших плате жів, у тому числі й пені, у разі порушення ним цих зобов' яз ань.

Відповідно до ч.1, 2 ст. 554 ЦК, у р азі порушення боржником зобо в' язання, забезпеченого пор укою, боржник і поручитель ві дповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо д оговором поруки не встановле но додаткову (субсидіарну) ві дповідальність поручителя, п оручитель відповідає перед к редитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату ос новного боргу, процентів, неу стойки, відшкодування збиткі в, якщо інше не встановлено до говором поруки.

Згідно ст. 66 Закону Украї ни “Про банки і банківську ді яльність” (в редакції Закону від 20.09.2001р.), державне регулюван ня діяльності банків здійсню ється Національним банком Ук раїни. В Положенні Національ ного банку України “Про кред итування” № 246 від 28.09.1995р. зазначе но, що кредитні взаємовіднос ини регламентуються на підст аві кредитних договорів, що у кладаються між кредитором і позичальником тільки в письм овій формі, які визначають вз аємні зобов' язання та відпо відальність сторін і не можу ть змінюватися в односторонн ьому порядку без згоди обох с торін.

Відповідач ОСОБА_2 пору шив умови договору та не вико нав взяті на себе зобов'язанн я, тобто в односторонньому по рядку відмовився від виконан ня договірних зобов'язань, а т ому у суду є підстави задовол ьнити позов у повному обсязі .

Враховуючи наведене, суд в важає вимоги прокурора про с тягнення з відповідачів в со лідарному порядку заборгова ності за цим договором таким и, що підлягають задоволенню у повному обсязі. Крім цього, у порядку, передбаченому ч. 3 с т. 88 ЦПК України, підлягає стяг ненню з відповідачів в дохід держави судовий збір у розмі рі 161 грн. 50 коп. та у порядку, пер едбаченому ч. 3 ст. 81 ЦПК України , витрати на інформаційно-тех нічне забезпечення розгляду справи у розмірі 120 грн., від сп лати яких при зверненні до су ду із цим позовом прокурор зв ільнений.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 10, 60, 61, 79, 209, 212-215, 226 ЦПК Ук раїни,-

В И Р І Ш И В :

Цивільний позов Очаківсь кого міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі в ідкритого акціонерного това риства “Державний ощадний ба нк України” до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про стягнення забор гованості за кредитним догов ором - задовольнити повні стю.

Стягнути з ОСОБА_2 та О СОБА_3 в солідарному порядк у на користь відкритого акці онерного товариства “Держав ний ощадний банк України” в р ахунок заборгованості стано м на 01 жовтня 2010 року за кредитн им договором № 48 від 17 березня 2 009 року - 16 150 грн. (шістнадцять т исяч сто п'ятдесят) гривень.

Стягнути з ОСОБА_2 та О СОБА_3 в солідарному порядк у у дохід держави - 161 (сто шіст десят одну) гривню 50 копійок с удового збору.

Стягнути з ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в солідарному поряд ку на користь держави - 120 (сто двадцять) гривень в рахунок в ідшкодування витрат на інфор маційно-технічне забезпечен ня розгляду справи.

Рішення є заочним та мо же бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою за явою хоча б одного з відповід ачів, поданою протягом десят и днів з дня отримання ним коп ії цього рішення.

У разі залишення заяви про п ерегляд заочного рішення без задоволення, воно може бути о скаржене відповідачами в заг альному порядку. У цьому разі строк на апеляційне оскарже ння рішення починає відрахов уватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви п ро перегляд заочного рішення без задоволення.

Згідно загального порядку оскарження, рішення може бут и оскаржене прокурором та по зивачем до апеляційного суду Миколаївської області через Очаківський міськрайонний с уд Миколаївської області шля хом подання протягом десяти днів з дня проголошення ріше ння апеляційної скарги, а від повідачами - у той же строк з дня отримання ними копії цьо го рішення.

Рішення набирає законно ї сили після закінчення стро ку для подання апеляційної с карги, якщо апеляційну скарг у не було подано. У разі поданн я апеляційної скарги рішення , якщо його не скасовано, наби рає законної сили після розг ляду справи апеляційним судо м.

Головуючий:

СудОчаківський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення30.11.2010
Оприлюднено23.12.2010
Номер документу12947419
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1470

Рішення від 14.09.2010

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Вілюк М. П.

Рішення від 08.11.2010

Цивільне

Кам’янобрідський районний суд м. Луганська

Чалий Андрій Васильович

Рішення від 17.12.2010

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Парфененко Оксана Ярославівна

Рішення від 30.09.2010

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хавронюк Олена Леонідівна

Рішення від 30.11.2010

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Головко Людмила Іванівна

Рішення від 17.09.2009

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Третяк В.В.

Ухвала від 07.12.2010

Цивільне

Ленінський районний суд Автономної Республіки Крим

Шувалов Максим Валерійович

Рішення від 10.12.2010

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бригинець Марія Миколаївна

Рішення від 03.09.2010

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Фарина Лідія Юріївна

Рішення від 26.07.2010

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Куровський Юрій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні