Рішення
від 18.08.2010 по справі 2-495-10
РОЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РОЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ С УД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-495

2010 року

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Р І Ш Е Н Н Я

18 серпня 2010 року смт Розівка

Розівський районний суд Запорізької області у склад і:

головуючого судді Кущ Т.М.,

при секретарі судового з асідання Літвіновій Т.А.,

за відсутності осіб, які п овинні брати участь у справі ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Ро зівського районного суду Зап орізької області цивільну сп раву за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Розівському район і Запорізької області (далі - Управління ПФУ) про визнання неправомірною бездіяльніст ь Управління ПФУ та зобов' я зання здійснити перерахунок та виплату недоплаченої щом ісячної суми допомоги «Дітям війни», -

В С Т А Н О В И В :

08 липня 2010 року ОСОБА_1 звернулася із зазначеним поз овом до суду, в якому вказала, що має статус дитини війни, а т ому відповідно до статті 6 Зак ону України «Про соціальний захист дітей війни» №2195-IV від 18 л истопада 2004 року (далі - Закон №2195-IV) має право на підвищення р озміру пенсії на 30% мінімально ї пенсії за віком. Проте Управ лінням ПФУ така надбавка до п енсії не нараховувалась та н е виплачувалась у повному об сязі. ОСОБА_1 зазначила, що бездіяльність Управління ПФ У щодо нездійснення перераху нку та невиплати їй у повному обсязі надбавки до пенсії зг ідно Закону №2195-IV є неправомірн ою та такою, що суперечить Кон ституції України та Законам України. Позивач ОСОБА_1 п рохала зобов' язати відпові дача - Управління ПФУ здійс нити їй перерахунок та випла ту надбавки до пенсії за пері оди з 01 січня 2009 року по 30 червня 2010 року, визнавши її право на о тримання недоплаченої суми п ідвищення пенсії.

Позивач ОСОБА_1 письмо во повідомила судові про під тримання пред'явленого позов у.

Відповідач подав письмов і заперечення, в яких позовні вимоги не визнав у повному об сязі, посилаючись на те, що пр изначення та виплата позивач у надбавки до пенсії, як дитин і війни, за вказані періоди зд ійснювалися в повному обсязі згідно з вимогами чинного за конодавства.

Особи, які повинні брати участь у справі, в судове зас ідання не з' явились, про час і місце слухання справи були повідомлені належним чином, до суду подали заяви з прохан ням слухати справу без їх уча сті.

Виходячи з наведеного, а т акож положень ч.2 ст.158 ЦПК Украї ни, суд вважає, що рішення у сп раві можливо постановити при проведенні судового засідан ня за відсутності осіб, які по винні брати участь у справі.

Суд, розглянувши матеріал и справи та дослідивши письм ові докази, вважає, що позов сл ід задовольнити частково, ви ходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.1 Закону №2195-IV дитиною війни є особа, як а є громадянином України та я кій на час закінчення (2 вересн я 1945 року) Другої світової вій ни було менше 18 років.

Статтею 6 даного Закону пере дбачено, що доплата до пенсії нараховується у розмірі 30 % мі німальної пенсії за віком.

З матеріалів справи вба чається, що ОСОБА_1 перебу ває на обліку в Управлінні ПФ У та має правовий статус дити ни війни, що надає йому права н а отримання пільг та державн ої соціальної підтримки, вст ановлених Законом №2195-IV.

Відповідно до ст.22 Констит уції України права і свободи людини і громадянина, закріп лені цією Конституцією, не є в ичерпними. Конституційні пра ва і свободи гарантуються і н е можуть бути скасовані. При п рийнятті нових законів або в несенні змін до чинних закон ів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих пр ав і свобод.

Зміст ст.6 Закону №2195-IV не кори гувався та її дія на 2009-2010 роки з аконами України не була зупи нена.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідач виплачув ав щомісячно позивачу ОСОБ А_1, як дитині війни, підвищен ня до пенсії з 01 липня 2009 року по 30 червня 2010 року відповідно до постанови Кабінету Міністрі в України від 28 травня 2008 року № 530 в розмірі 49 грн. 80 коп..

Постанова Кабінету Мініст рів України від 28 травня 2008 рок у №530 «Про деякі питання соціа льного захисту окремих катег орій громадян» є підзаконним нормативним актом і не повин на застосовуватись відповід ачем, як така, що суперечить За кону №2195-IV, який має вищу юридич ну силу.

Законами України «Про Держ авний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяки х законодавчих актів України » та «Про Державний бюджет Ук раїни на 2009 рік» прожитковий м інімум для осіб, які втратили працездатність, був встанов лений відповідно: з 01 жовтня 2008 року - 498 грн., з 01 листопада 2009 р оку - 573 грн., з 01 січня 2010 року - 695 грн., з 01 квітня 2010 року - 705 грн ..

Враховуючи наведене, суд ді йшов висновку про проявлення відповідачем бездіяльності щодо невиконання повною мір ою законодавчо визначеного о бов' язку здійснити за періо д з 01 липня 2009 року по 30 червня 2010 р оку перерахунок надбавки до пенсії позивачу та виплатити йому пенсію у розмірі, встано вленому ст.6 Закону №2195-IV.

Доводи відповідача, виклад ені у запереченнях проти поз ову, не можуть бути прийняті д о уваги та слугувати підстав ою для відмови в задоволенні у повному обсязі вимог позив ача, оскільки особливий стат ус «дітей війни» та обумовле ні цим Законом державні соці альні гарантії дітям війни, н е можуть бути обмежені або ск асовані іншими нормативно-пр авовими актами (ч.2 ст.3 Закону № 2195-IV).

Відповідачем не було надан о будь-яких доказів щодо прав омірності його бездіяльност і, також як і не наведено підст ав не застосування у виникли х правовідносинах належним ч ином положень ст.7 Закону №2195-IV, я кою визначено, що фінансове з абезпечення державних соціа льних гарантій, передбачених цим Законом, здійснюється за рахунок коштів Державного б юджету України.

Що стосується доводів відп овідача про те, що поняття «мі німальна пенсія за віком», пр о яке йдеться в ст.28 Закону Укр аїни «Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання» №1058-IV від 09 липня 2003 року (д алі - Закон №1058-ІV), застосовуєть ся виключно для визначення п енсій, що призначаються лише за цим Законом і не стосуєтьс я «дітей війни» відповідно д о ст.6 Закону №2195-IV , то вони є безп ідставними. Положення ч.3 ст.28 З акону №1058-IV не є перешкодою для застосування зазначеної вел ичини (мінімального розміру пенсії за віком) для розрахун ку інших пов'язаних із нею пен сій чи доплат, оскільки чинни м законодавством не встановл ено іншого мінімального розм іру пенсії за віком, крім пере дбаченого ч.1 цієї статті.

Ухвалою Розівського район ного суду Запорізької област і від 18 серпня 2010 року дана циві льна справа в частині вимог ОСОБА_1 про визнання неправ омірною бездіяльність Управ ління ПФУ щодо невиконання з аконодавчо визначеного обов ' язку здійснити за періоди з 01 січня 2009 року по 31 червня 2009 ро ку перерахунок та виплату пі двищення пенсії у розмірі, вс тановленому ст.6 Закону №2195-IV, пр овадженням закрита на підста ві п.2 ч.1 ст.205 ЦПК України.

Враховуючи викладене, вихо дячи з меж заявлених позовни х вимог, системного аналізу п оложень чинного законодавст ва України та матеріалів спр ави, суд дійшов висновку, що ви кладені в позовній заяві дов оди позивача підлягають част ковому задоволенню, оскільки йому, як дитині війни, відпові дачем за період з 01 липня 2009 рок у по 30 червня 2010 року частково н араховане та виплачене підви щення до пенсії.

На підставі викладеного, ке руючись ст.22 Конституції Укра їни, ст.6 Закону України «Про с оціальний захист дітей війни », ст.28 Закону України «Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування», стст .10,11,60,88,209,212-215 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1, - задо вольнити частково.

Визнати неправомірною б ездіяльність Управління Пенсійного фонду України в Р озівському районі Запорізьк ої області щодо невиконання законодавчо визначеного обо в' язку здійснити за період з 01 липня 2009 року по 30 червня 2010 ро ку перерахунок та виплату пі двищення пенсії ОСОБА_1 у розмірі, встановленому ст.6 За кону України «Про соціальний захист дітей війни».

Зобов' язати Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Розівському районі Запор ізької області провести пере рахунок та виплату підвищенн я пенсії ОСОБА_1 в розмірі 30% мінімальної пенсії за віко м як це передбачено ст.6 Закону України «Про соціальний зах ист дітей війни» за 2009 рік - з 01 липня 2009 року по 31 грудня 2009 рок у, за 2010 рік - з 01 січня 2010 року по 30 червня 2010 року з урахуванням фактично сплачених сум у ці п еріоди.

Рішення суду відповідно до частини 1 статті 223 ЦПК України набирає законної сили після закінчення строку для подан ня апеляційної скарги, якщо а пеляцій скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним судом.

Рішення може бути оскарж ено в апеляційному порядк у до апеляційного суду Запор ізької області через суд пер шої інстанції - Розівський районний суд Запорізької обл асті шляхом подання в 10-денний строк з дня проголошення ріш ення апеляційної скарги. Осо би, які брали участь у справі, але не були присутні у судово му засіданні під час проголо шення судового рішення, можу ть подати апеляційну скаргу протягом 10-денного строку з дн я отримання копії цього ріше ння.

Суддя: Т.М .Кущ

РОЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАП ОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-495

2010 року

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

У Х В А Л А

18 серпня 2010 року смт Розівка

Розівський районний суд Запорізької області у склад і:

головуючого судді Кущ Т.М.,

при секретарі судового з асідання Літвіновій Т.А.,

за відсутності осіб, які п овинні брати участь у справі ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Ро зівського районного суду Зап орізької області цивільну сп раву за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Розівському район і Запорізької області (далі - Управління ПФУ) про визнання неправомірною бездіяльніст ь Управління ПФУ та зобов' я зання здійснити перерахунок та виплату недоплаченої щом ісячної суми допомоги «Дітям війни», -

В С Т А Н О В И В :

08 липня 2010 року ОСОБА_1 звернулася із зазначеним поз овом до суду, в якому вказала, що має статус дитини війни, а т ому відповідно до статті 6 Зак ону України «Про соціальний захист дітей війни» №2195-IV від 18 л истопада 2004 року (далі - Закон №2195-IV) має право на підвищення р озміру пенсії на 30% мінімально ї пенсії за віком. Проте Управ лінням ПФУ така надбавка до п енсії не нараховувалась та н е виплачувалась у повному об сязі. ОСОБА_1 зазначила, що бездіяльність Управління ПФ У щодо нездійснення перераху нку та невиплати їй у повному обсязі надбавки до пенсії зг ідно Закону №2195-IV є неправомірн ою та такою, що суперечить Кон ституції України та Законам України. Позивач ОСОБА_1 п рохала зобов' язати відпові дача - Управління ПФУ здійс нити їй перерахунок та випла ту надбавки до пенсії за пері оди з 01 січня 2009 року по 30 червня 2010 року, визнавши її право на о тримання недоплаченої суми п ідвищення пенсії.

З матеріалів справи вбача ється, що постановою Розівсь кого районного суду Запорізь кої області від 19 жовтня 2009 рок у позов ОСОБА_1, поданий не ю для розгляду в порядку адмі ністративного судочинства, б ув частково задоволений.

Так, бездіяльність Управлі ння ПФУ щодо невиконання зак онодавчо визначеного обов' язку здійснити за період з 09 л ипня 2007 року по 31 грудня 2007 року, з 22 травня 2008 року по 31 грудня 2008 ро ку та з 01 січня 2009 року по 31 червн я 2009 року перерахунок та випла ту підвищення пенсії ОСОБА _1 у розмірі, встановленому с т.6 Закону №2195-IV, ви знана неправо мірною.

Управління ПФУ зобов' яза но здійснити перерахунок і в иплату ОСОБА_1 підвищення пенсії згідно ст.6 Закону №2195-IV за період з 09 липня 2007 року по 31 г рудня 2007 року, з 22 травня 2008 року п о 31 грудня 2008 року та з 01 січня 2009 р оку по 31 червня 2009 року з врахув анням раніше проведених підв ищень до пенсії «Дітям війни » за відповідний період.

В задоволенні іншої частин и позовних вимог, зокрема, які стосуються періодів з 01 січня 2006 року по 31 грудня 2006 року, 01 січн я 2007 року по 08 липня 2007 року та з 01 с ічня 2008 року по 21 травня 2008 року, - відмовлено.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.205 ЦПК У країни суд своєю ухвалою зак риває провадження у справі, я кщо набрали законної сили рі шення суду або ухвала суду пр о закриття провадження у спр аві у зв' язку з відмовою поз ивача від позову або укладен ням мирової угоди сторін, ухв алені або постановлені з при воду спору між тими самими ст оронами, про той самий предме т і з тих самих підстав.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку про те, що дан а цивільна справа в частині в имог ОСОБА_1 про визнання неправомірною бездіяльніст ь Управління ПФУ щодо невико нання законодавчо визначено го обов' язку здійснити за п еріоди з 01 січня 2009 року по 31 чер вня 2009 року перерахунок та вип лату підвищення пенсії у роз мірі, встановленому ст.6 Закон у №2195-IV, підлягає закриттю пров адженням на підставі п.2 ч.1 ст.20 5 ЦПК України.

Керуючись п.2 ч.1 ст.205 ЦПК Укр аїни, суд -

У Х В А Л И В :

Цивільну справу №2-495/2010 за позовом ОСОБА_1 до Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Розівському районі За порізької області про визнан ня неправомірною бездіяльні сть Управління ПФУ та зобов' язання здійснити перерахуно к та виплату недоплаченої що місячної суми допомоги «Дітя м війни» в частині вимог, я кі стосуються періоду з 01 січня 2009 року по 31 червня 2009 рок у , - закрити.

Ухвалу може бути оскарж ено в апеляційному порядк у до апеляційного суду Запор ізької області через суд пер шої інстанції - Розівський районний суд Запорізької обл асті шляхом подання в 5-денний строк з дня проголошення ухв али апеляційної скарги. Особ и, які брали участь у справі, а ле не були присутні у судовом у засіданні під час проголош ення судового рішення, можут ь подати апеляційну скаргу п ротягом 5-денного строку з дня отримання копії цього рішен ня.

Суддя: Т.М.Кущ

СудРозівський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення18.08.2010
Оприлюднено24.12.2010
Номер документу12971216
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-495-10

Рішення від 09.03.2010

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Галчанський С. В.

Рішення від 18.08.2010

Цивільне

Розівський районний суд Запорізької області

Кущ Тетяна Миколаївна

Рішення від 14.07.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Кулеша Лариса Михайлівна

Рішення від 07.09.2010

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Глянь Сергій Іванович

Рішення від 08.07.2010

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко Ігор Володимирович

Ухвала від 21.06.2010

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Разумовська Ольга Георгіївна

Ухвала від 21.06.2010

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Разумовська Ольга Георгіївна

Ухвала від 22.06.2010

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський Сергій Миколайович

Рішення від 30.04.2010

Цивільне

Ленінський районний суд Автономної Республіки Крим

Кондрак Наталя Йосифівна

Рішення від 10.06.2010

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Гашинська Олена Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні