Рішення
від 14.07.2009 по справі 2-893/2009
СТАРОБІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 2-893/2009 р.

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України 14 липня 2009 рік Старобільськ ий районний суд Луганської області

у складі: головуючого - судд і Пелиха О.О.,

при секретарі Кудрявцевій Ю.В.,

за участю позивача ОСОБА_1,

представника відповідача Холодняка І.М.

розглянувши у відкритому попередньому судовому засід анні у приміщенні Старобіль ського районного суду цивіль ну справу за позовом ОСОБА_ 1 до Старобільської районно ї державної адміністрації, К араяшницької сільської рад и Старобільського району про поновлення строку позовної давності, визнання права вла сності на земельну ділянку (п ай) та виділ земельної частк и в натурі ,

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернув ся до суду з позовом до Староб ільської районної державної адміністрації, Караяшницько ї сільської ради Старобільсь кого району, третя особа Відд іл Держкомзему у Старобільсь кому районі Луганської облас ті про поновлення строку поз овної давності, визнання пра ва власності на земельну діл янку (пай) та виділ земельної частки в натурі .

В обґрунтування позову поз ивач посилається на те, що згі дно п.2 Наказу Президента Укра їни № 720 від 08.08.1995 року “Про поря док паювання земель, передан их у колективну власність сі льськогосподарським підпри ємствам і організаціям” прав о на земельну частку мають чл ени колективного сільського сподарського підприємства, с ільськогосподарського кооп еративу, сільського господар ського акціонерного товарис тва, в тому числі пенсіонери, я кі раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначе ного підприємства, кооперати ву, товариства, відповідно до списку, що додається до держа вного акта на право колектив ної власності на землю. Його р ідний брат ОСОБА_3, ІНФОР МАЦІЯ_1 був внесений до спис ків, які додаються до Державн ого акту на право колективно ї власності на землю серія НОМЕР_1 виданий по КСП “1 Трав ня” Старобільського району від 09.10.1995 року за реєстраційним № 4 “а” під №6.

Згідно матеріалів технічн ої документації по розподілу земель колективної власност і КСП “1 Травня” середня варті сть земельної частки складає ться 76257, 16 грн з урахуванням кое фіцієнту індексації 3,022. Розпо рядженням голови Старобільс ької районної державної адмі ністрації затверджений сере дній розмір земельної долі п лощею 8,02 умовних кадастрових гектарів.

ОСОБА_3 мешкав один. В пері од часу з вересня 1991 року до мом енту смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 часто хворів, він з дійснював догляд за ним. Вони мешкали разом в с. Бондарево С таробільського району. ІНФ ОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 помер. Я к член КСП “1Травня” ОСОБА_3 мав право на земельну частку , тому, як в період часу з 1992 року до моменту смерті 1996 році прац ював в КСП. У зв' язку зі смерт ю ОСОБА_3 не встиг отримат и правовстановлюючого докум енту на земельну частку.

Рішенням Старобільського районного суду № 2-1242 від 18.07.2001 рок у встановлений факт того, що ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 і п омерлий ІНФОРМАЦІЯ_2 є рід ним сином ОСОБА_4, яка є ма тір' ю позивача, що підтверд жується ступінь родинності м іж позивачем та ОСОБА_3.

Про право ОСОБА_3 на земе льну частку йому стало відом о в 2009 році, коли він звернувся в відділ Дермзему в Старобіл ьському районі Луганської об ласті, тому вважає, що строк дл я звернення до суду ним пропу щений по поважній причині та підлягає поновленню. У зв' я зку з цим просить суд поновит и пропущений термін для звер нення в суд з позовом. Винести рішення, яким визнати його сп адкоємцем на земельну частку (пай) по КСП “1 Травня” Старобі льського району Луганської о бласті вартістю 76257,16 грн, земел ьну частку (пай) виділити за ра хунок кормових угідь (пасови щ), які знаходяться в спільній частковій власності, членів КСП “1 Травня” Старобільсько го району, на контурі № НОМЕ Р_2 площею 23,2 га та контурі № НОМЕР_3 площею 2,1 га.

У попередньому судовому за сіданні позивач позов підтри мав.

Відповідач - представник Старобільської районної дер жавної адміністрації Холо дняк І.М. у попередньому суд овому засіданні позов визнав в повному обсязі.

Відповідач - представник К араяшницької сільської рад и Старобільського району у п опереднє судове засідання не з' явився, просив провести п опередній розгляд справи про вести у його відсутності , поз ов визнав у повному обсязі (а.с .12).

Третя особа - представник відділу Держкомзему в Старо більському районі Лугансько ї області вважав, заяву такою є підлягає задоволенню (а.с.11).

Оскільки відповідно до п.6 П рикінцевих та Перехідних пол ожень Цивільного Кодексу Укр аїни в редакції 2003 року правил а Цивільного Кодексу України (в редакції 2003) року про позовн у давність застосовуються до позовів, строк пред' явленн я яких, встановлений законод авством що діяло раніше, не сп лив до набрання чинності цим Кодексом, і відповідно до п.5 П рикінцевих та Перехідних пол ожень Цивільного Кодексу Укр аїни в редакції 2003 року правил а книги шостої Цивільного Ко дексу України в редакції 2003 ро ку застосовуються також до с падщини, яка відкрилась, але н е була прийнята ніким із спад коємців до набрання чинності Цивільним Кодексом України в редакції 2003 року, то суд вважа є за необхідне при вирішенні даної справи до вимог про поз овну давнину застосувати нор ми Цивільного Кодексу Україн и в редакції 1963 року, а до вимог про визнання права власност і у порядку спадкування за за коном застосувати норми Циві льного Кодексу України в ред акції 2003 року.

Відповідно до вимог ч.4 ст. 130 Ц ПК України при визнанні позо ву ухвалюється судове рішенн я в порядку, встановленому ст . 174 цього ж Кодексу. Згідно з ч. 4 ст. 174 ЦПК України у разі визнан ня відповідачем позову, суд з а наявності для того законни х підстав ухвалює рішення пр о задоволення позову.

Судом встановлені такі фак ти та відповідні їм правовід носини.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБ А_3, що підтверджується копі єю свідоцтва про смерть (а.с.8).

Згідно довідки Відділу Дер жкомзему у Старобільському р айоні від 18.06.2009 р. ОСОБА_3 вне сений за № 6 до списків, які дод аються до Державного акту на право колективної власності на землю серії НОМЕР_1 вид аного КСП „Перше Травня” Ста робільського району від 09 жов тня 1995 р. та зареєстрованого в к низі записів Державних актів за № 4 а (а.с.5).

Визнання позову відповіда чами не суперечить закону і н е порушує права і свободи чи і нтереси інших осіб, а оскільк и відповідно до ч.1 ст.61 ЦПК Укра їни обставини, визнані сторо нами та іншими особами, які бе руть участь у справі, не підля гають доказуванню, а тому суд вважає позов обґрунтованим і таким, що підлягає задоволе нню.

Судові витрати сплачені по зивачем в повному обсязі і ві н не просить суд їх компенсув ати.

На підставі вищевикладено го, керуючись п.п.5,6 Прикінцеви х та Перехідних положень Цив ільного Кодексу України в ре дакції 2003 року, ч.2 ст. 80 ЦК Україн и в редакції 1963 року, ч.3 ст.1268 ЦК У країни в редакції 2003 року, ст.ст .130, 174 ЦПК України, суд

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до Староб ільської районної державної адміністрації, Караяшницько ї сільської ради Старобільсь кого району про поновлення с троку позовної давності, виз нання права власності на зем ельну ділянку (пай) та виділ з емельної частки в натурі зад овольнити.

Поновити ОСОБА_1 строк п озовної давності для звернен ня до суду з позовом до Староб ільської районної державної адміністрації, Караяшницько ї сільської ради Старобільсь кого району про поновлення с троку позовної давності, виз нання права власності на зем ельну ділянку (пай) та виділ з емельної частки в натурі.

Визнати за ОСОБА_1 право власності у порядку спадкув ання за законом на земельну д ілянку (пай) по КСП “Перше Трав ня” Старобільського району Л уганської області вартістю 76 257 грн. 16 коп., виділивши її за р ахунок кормових угідь (пасов ищ), які знаходяться в спільні й частковій власності колишн іх членів КСП “Перше Травня” Старобільського району Луга нської області на контурі № НОМЕР_2 площею 23,2 га. на конту рі № НОМЕР_3 площею 2,1 га.

Рішення може бути оскаржен о в апеляційному суді Луганс ької області через Старобіль ський районний суд протягом десяти днів з дня його прого лошення.

Заяву на апеляційне оскарж ення рішення суду може бути п одано протягом 10-ти днів з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга на рішен ня суду подається протягом 20-т и днів після подання заяви пр о апеляційне оскарження.

Суддя О.О.Пел их

Дата ухвалення рішення14.07.2009
Оприлюднено30.12.2010
Номер документу13003273
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-893/2009

Ухвала від 25.05.2009

Цивільне

Гірницький районний суд м.Макіївки

Юрко І.В.

Рішення від 25.05.2009

Цивільне

Гірницький районний суд м.Макіївки

Юрко І.В.

Ухвала від 06.02.2009

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Прийомова Ольга Юріївна

Рішення від 14.07.2009

Цивільне

Старобільський районний суд Луганської області

Пелих Олександр Олександрович

Ухвала від 05.05.2009

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Савченко С.І.

Рішення від 04.03.2009

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Мельничук Н.І.

Рішення від 30.04.2009

Цивільне

Калінінський районний суд м.Горлівки

Щербаченко І.В.

Рішення від 20.05.2009

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Димашок В.П.

Рішення від 19.01.2009

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Іваненко Ю.Г.

Рішення від 28.12.2009

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Гураш М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні