Постанова
від 17.12.2010 по справі 1-417
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

справа № 1-417/10

П О С Т А Н О В А

17 грудня 2010 року Зал ізничний районний суд міста Львова

у складі:

головуючого-судді Лі уша А.І.

при секретарі Спанча к О.Г.

з участю прокурора Шо лопи Р.В.

та захисника ОСОБА_1

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в залі с уду у місті Львові криміналь ну справу про обвинувачення:

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Конюшки, Мости ського району, Львівської об ласті, українця, громадянин а України, одруженого, не прац юючого, з середньою освітою , безпартійного, інваліда тр етьої групи, проживаючого с .Конюшки, Мостиського району , Львівської області, раніш е судженого 03.03.1995 року Мостиськ им районним судом Львівської області за ст.ст. 17, 81 ч.3, 188 ч.2, 42 КК У країни (редакція 1963 року) на 5 ро ків позбавлення волі з конфі скацією майна, 24.11.1999 року Залізн ичним районним судом м.Львов а за ст. 142 ч.1 КК України (редакці я 1963 року) на 5 років позбавленн я волі з конфіскацією майна, п окарання відбув повністю

за ст. 121 ч.1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

підсудний обвинувачую ться в тому, що 14.02.2009 року, прибли зно о 12.00 год., перебуваючи у кв. № АДРЕСА_1, із особистих неп риязних відносин, умисно нан іс удар, заздалегідь заготов леним кухонним ножем, в облас ть живота, ОСОБА_3 і заподі яв йому одне проникаюче пора нення живота з ушкодженням п етель та брижі тонкого кишкі вника, випаданням пасма саль ника, яке згідно висновку суд ово-медичної експертизи № 262/09 в ід 23.06.2009 року, відноситься до тя жкого тілесного ушкодження з а ознакою небезпеки для житт я на момент заподіяння.

В судовому засіданні захис ник заявив клопотання про на правлення справи на додатков е розслідування оскільки з м атеріалів справи вбачається , що ОСОБА_2 вину у скоєному злочині не визнає. На підтвер дження його вини у ході досуд ового слідства допитаний пот ерпілий ОСОБА_3, а також св ідок ОСОБА_4, проте ці дані не являються доказами його в ини, оскільки згідно рапорті в міліції потерпілий та свід ок, або проживають за неісную чими адресами, або за вказани ми адресами не проживають. На жоден виклик суду свідок та п отерпілий не з' явились, пос танови про їх привід не викон ані. З огляду на цей факт, підт вердити вину підсудного шлях ом допиту потерпілого та сві дків у судовому засіданні є н еможливим. Також в ході досуд ового слідства допущена знач на неповнота та неправильніс ть, що не може бути усунута в с удовому засіданні, а саме вза галі не перевірено твердженн я підсудного про те, що в день скоєєння здочину він перебув ав у с.Конюшки, Мостиського ра йону, Львівської області.

Прокурор в судовому засіда нні заперечив проти направле ння справи на додаткове розс лідування, оскільки не вбача є для цього підстав, оскільки дане клопотання є передчасн им, адже потерпілий ОСОБА_3 перебуває у розшуку, як обвин увачений у іншій кримінальні й справі, та після його розшук у може бути доставлений в суд ове засідання.

Підсудний, в судовому засід анні, клопотання підтримав т а вважає що справу слід напра вити на додаткове розслідува ння.

Заслухавши думку учасникі в процесу, перевіривши матер іали справи, суд вважає, що кло потання є підставним та підл ягає до задоволення.

Як встановлено в ході судов ого розгляду справи, органам и досудового слідства, при пр оведенні слідчих дій допущен о однобічність, неповноту та неправильність, які не можут ь бути усунуті в судовому зас іданні і є підставою для напр авлення справи на додаткове розслідування.

В ході розгляду справи підс удний зазначив, що вини у скоє ному злочині він не визнає, да ного злочину він не скоював т а пояснив, що 14.02.2009 року, в день ск оєння злочину, він у м.Львів не їздив та знаходився у с.Конюш ки, Мостиського району, Львів ської області, де постійно пр оживає. У м.Львів, він їздить л ише для отримання пенсії. Ана логічні покази дані підсудни м і на досудовому слідстві. /а. с. 97/

Однак дані покази підсудно го в ході досудового слідств а взагалі не перевірялись, ос оби, які могли б підтвердити ч и заперечити вказані підсудн им обставини досудовим слідс твом не встановлювались.

В показах свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_4, враховуючи їх с тан алкогольного сп' яніння на протязі тривалого часу, мі стяться значні протиріччя що до дати, часу та подій, які від бувались у кв. № АДРЕСА_1. Та кож свідок ОСОБА_4 у своїх показах, зазначає, що 14.02.2009 р. у к в. № АДРЕСА_1, був також прис утній ще один мужчина на ім' я ОСОБА_7, який прийшов раз ом з ОСОБА_5 Вказаний факт в судовому, засіданні підтве рдила і свідок ОСОБА_5 /а.с. 15-18, 20-24, 38, 39/

Також згідно постанови про відмову в порушенні криміна льної справи від 26.02.2009 року вказ ано, що матеріали з ТП-2 від лік аря Рабчинського, щодо тілес них ушкоджень потерпілого ОСОБА_3 надійшли у Залізнич ний РВ ЛМУ ГУМВС України 16.01.2009 р оку, хоча згідно обвинувачен ня подія злочину мала місце л ише 14.02.2009 року.

Вказані розбіжності та нет очності в ході досудового сл ідства усунуті не були, належ них заходів для встановлення особи на ім' я ОСОБА_7 дос удовим слідством вжито не бу ло, хоча це має важливе значен ня для встановлення істини у справі, усунення протиріч у п оказах свідків та підтвердже ння чи спростування певних о бставин справи. Також не вста новлено хто саме і в який час в икликав медичну допомогу пот ерпілому, не встановлено та н е допитано працівників швидк ої медичної допомоги, які при були за викликом, не витребув ано талону виклику та інших д окументів зі станції швидкої допомоги і не досліджено, як д ані докази узгоджуються з по казами потерпілих та свідків .

У своїх поясненнях від 05.06.2009 р оку потерпілий ОСОБА_3 заз начає, що до нього, у лікарню ш видкої допомоги приходили пр ацівники міліції та цікавили сь обставинами отримання тіл есних ушкоджень. Однак поясн ення давати він відмовився т а написав «зустрічну» заяву, про те, щоб довідку з травмпун кту не розглядали. /а.с. 8/ Також у матеріалах справи міститьс я заява потерпілого ОСОБА_3 від 18.02.2009 р. у якій він зазначи в, що тілесні ушкодження отри мав з власної необережності внаслідок алкогольного сп' яніння. /а.с. 35/ Заяву аналогічно го змісту, потерпілий ОСОБА _3, подав і на адресу суду. Одн ак будучи допитаний в якості потерпілого 23.06.2009 року, ОСОБА _3 покликався на інші обстав ини отримання ним тілесних у шкоджень та пояснив, що тілес ні ушкодження йому завдав чо ловік на ім'я ОСОБА_4. Також потерпілий зазначив, що на ву л. Городоцькій у м.Львові, післ я приїзду швидкої медичної д опомоги, до нього підходили д ва працівники міліції, які ро зпитували, що трапилось. /а.с 42/

Досудовим слідством не бул о вжито жодних заходів, щодо у сунення розбіжностей у показ ах потерпілого, не з' ясован о дійсних причин неодноразов ої зміни ним показів, не вжито жодних заходів для встановл ення та допиту працівників м іліції, які, згідно показів по терпілого, відбирали у нього пояснення в день скоєння зло чину та у приміщенні лікарні швидкої допомоги.

Також у порушення норм ст. 174 КПК України слідчим не пред' явлено для впізнання потерпі лому та свідкам підсудного ОСОБА_2, хоча у показах потер пілого та свідків не зазнача ється прізвище підсудного, а лише вказується особа на ім' я ОСОБА_4.

Дана неповнота досудового слідства не може бути усунут а в ході судового розгляду, ос кільки в судові засідання по терпілий та свідок ОСОБА_4 не з' являлись, постанови пр о їх привід органами внутріш ніх справ не виконано, рапорт ами працівників міліції суд повідомлено, що свідок ОСОБ А_4 за адресою, вказаною у мат еріалах справи, ніколи не про живали та буд. 19 на вул. Київськ ій у м.Львові взагалі не існує . Потерпілий ОСОБА_3, також за адресами вказаними у мате ріалах справи, не проживає та його місцезнаходження на да ний час встановити не можлив о.

Суд не бере до уваги поклика ння прокурора на те, що потерп ілий ОСОБА_3 перебуває у р озшуку, як обвинувачений у ін шій кримінальній справі, та п ісля його розшуку може бути д оставлений в судове засіданн я, оскільки прокурором не над ано суду жодних підтверджуюч их документів, які вказують н а оголошення розшуку потрепі лого ОСОБА_3 та згідно рап ортів працівників міліції ві д 17 грудня 2010 року потерпілий ОСОБА_3 за вказаними адреса ми не проживає та його місцез находження встановити не мож ливо. Про перебування потерп ілого ОСОБА_3 в розшуку у в казаних рапортах взагалі не йдеться.

Крім того, досудове слідств о у даній справі проведено не повно оскільки всупереч вимо гам ст.ст. 22, 64 КК України не були досліджені обставини, які ма ють істотне значення для нал ежного вирішення справи а са ме: згідно обвинувачення під судний ОСОБА_2 завдав поте рпілому тілесні ушкодження з а допомогою ножа, однак, досуд овим слідством не вжито жодн их заходів, таких, як обшук, ог ляд та інших необхідних слід чих дій для встановлення зна ряддя злочину - ножа, належн е дослідження якого є необхі дним для встановлення істини у справі.

Також у висновку експерта в ід № 262/09 від 23.06.2009 року, який покла дений в основу обвинувачення , не зазначено, що отримані пот ерпілим ОСОБА_3, тілесні у шкодження настали чи могли н астати саме 14.02.2009 року.

Крім того в матеріалах спра ви містяться вказівки прокур ора від 25.08.2009 року, щодо слідчих дій, які необхідно провести в ході досудового слідства у д аній справі. Дані вказівки пр окурора слідчим, в ході прове дення досудового слідства, в иконані не були, хоча згідно с т. 227 КПК України вказівки прок урора органам дізнання і дос удового слідства у зв' язку з порушенням і розслідування м ними кримінальних справ, да ні в порядку, передбаченому К ПК України, є для цих органів о бов' язковими.

Враховуючи наведене суд вв ажає, що досудове слідство у д аній справі проведено неповн о, під час його провадження вс упереч вимогам статей 22 і 64 КПК не були допитані та встановл ені особи, допит яких має важл иве значення для встановленн я чи спростування певних обс тавин; не встановлений та дос ліджений в якості речового д оказу ніж, як знаряддя злочин у, для підтвердження чи спрос тування обставин справи, орг анами досудового слідства пр и вчиненні процесуальних дій і прийнятті процесуальних р ішень були неправильно засто совані норми кримінально-про цесуального кодексу України і без усунення цих порушень с права не може бути розглянут а в суді.

З метою усунення зазначени х недоліків, в ході розгляду с прави, судом скеровано відпо відне судове доручення на ад ресу слідчого СВ Залізничног о РВ ЛМУ ГУ МВС України у Львів ській області Слободи А.В. , доручивши йому до 17 грудня 2010 р оку перевірити факт перебува ння підсудного ОСОБА_2 14 лю того 2009 року у с.Конюшки, Мостис ького району, Львівської обл асті, встановити осіб, які б мо гли підтвердити чи заперечит и вказані підсудним обставин и, встановити знаряддя злочи ну - ніж та долучити його в як ості речового доказу. Однак, о тримавши дане доручення та м аючи достатньо часу для його виконання, слідчий судове до ручення безпідставно не вико нав та не повідомив суд про пр ичини його невиконня.

Також причини невиконня су дового доручення, в судовому засіданні, не зміг пояснити і прокурор, який безпосереднь о зобов' язаний контролюват и хід виконання судового дор учення, що унеможливило усун ення неповноти судового слід ства в судовому засіданні та без усунення цих недоліків с права не може бути розглянут а в суді. Крім того, в ході розг ляду справи, представником д ержавного обвинувачення, не було заявлено жодних клопота нь та не висловлено будь-яких думок з приводу усунення вка заних недоліків в ході судов ого розгляду.

Таким чином суд вважає, що з азначена неповнота та неправ ильність досудового слідств а не може бути усунута в судов ому засіданні і тому криміна льну справу слід направити н а додаткове розслідування де необхідно усунути вказані н едоліки.

Запобіжний захід підсудно му ОСОБА_2, підписку про не виїзд, слід залишити без змін .

Керуючись ст.ст. 22, 64, 281 КПК У країни, Постановою Пленуму В ерховного Суду України «Про практику застосування судам и України законодавства, що р егулює повернення криміналь них справ на додаткове розсл ідування»№ 2 від 11.02.2005 року, -

П О С Т А Н О В И В:

кримінальну справу про обвинувачення ОСОБА_2 за ст. 121 ч.1 КК України направити п рокурору Залізничного район у міста Львова для проведенн я додаткового розслідування в ході якого провести необхі дні слідчі дії для усунення н едоліків, вказаних у мотивув альній частині постанови а с аме: встановити особу на ім' я ОСОБА_7, встановити хто с аме і в який час викликав меди чну допомогу потерпілому, вс тановити та допитати працівн иків швидкої медичної допомо ги, які прибули за викликом, ви требувати талон виклику та і нші документи зі станції шви дкої допомоги, встановити та допитати працівників міліці ї, які, згідно показів потерпі лого ОСОБА_3, відбирали у н ього пояснення в день скоєнн я злочину та у приміщенні лік арні швидкої допомоги, перев ірити факт перебування підсу дного ОСОБА_2 14 лютого 2009 рок у у с.Конюшки, Мостиського рай ону, Львівської області, вста новити осіб, які б могли підтв ердити чи заперечити вказані підсудним обставини, встано вити знаряддя злочину - ніж та долучити його в якості реч ового доказу, при необхіднос ті провести інші слідчі дії.

Запобіжний захід підсудно му ОСОБА_2 - підписку про невиїзд, залишити без змін.

На постанову може бути п одана апеляція до апеляційно го суду Львівської області п ротягом семи діб з дня її вине сення.

Суддя А.І.Ліуш

Дата ухвалення рішення17.12.2010
Оприлюднено17.01.2011
Номер документу13196871
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-417

Вирок від 19.08.2010

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Маринчук М. П.

Вирок від 18.07.2011

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Іванов А. А.

Постанова від 24.12.2010

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Овсієнко Володимир Васильович

Постанова від 17.12.2010

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Ліуш Андрій Ігорович

Постанова від 22.11.2010

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Ліуш Андрій Ігорович

Вирок від 30.08.2010

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Юрій Вікторович

Постанова від 24.12.2010

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Овсієнко Володимир Васильович

Постанова від 17.12.2010

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Ліуш Андрій Ігорович

Постанова від 22.11.2010

Кримінальне

Залізничний районний суд м.Львова

Ліуш Андрій Ігорович

Вирок від 23.12.2010

Кримінальне

Ленінський районний суд Автономної Республіки Крим

Шувалов Максим Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні