Постанова
від 21.12.2010 по справі 1239
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 2-а-1239/10

ПОСТАНОВА

іменем України

21 грудня 2010 року м.Ка мінь-Каширський

Камінь-Каширський районни й суд Волинської області в ск ладі головуючого - судді Горд ійчука В.М., розглянувши в поря дку скороченого провадження в місті Камені-Каширському с праву за адміністративним по зовом ОСОБА_1 до управл іння Пенсійного фонду Україн и в Камінь-Каширському район і про зобов' язання нарахува ти і виплатити надбавку до пе нсії як дитині війни,

встановив:

6 грудня 2010 року ОСОБА_1 з вернулася в суд із позовною з аявою, у якій зазначила, що вон а, як дитина війни, має право н а щомісячну надбавку до пенс ії в розмірі 30 відсотків міні мальної пенсії за віком. У 2009-2010 роках така надбавка їй випла чувалась у розмірі 10 відсоткі в мінімальної пенсії за віко м, з чим не погоджується.

Просить зобов' язати упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Камінь-Каширському рай оні (далі - Управління) нарах увати і виплатити щомісячну надбавку до пенсії як дитині війни в розмірі 30% мінімально ї пенсії за віком, як це передб ачено ст.6 Закону, за період з 6 червня 2010 року по день постан овлення судового рішення з у рахуванням ст.28 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня» та виплачених сум.

Відповідач у поданому 20 гру дня 2010 року письмовому запере ченні зазначив, що у 2010 році згі дно Закону України ?ро Держав ний бюджет України на 2010 рік" У правління провело виплату по зивачеві надбавки до пенсії як дитині війни у 2010 році в роз мірі по 49,80 грн.

Стверджує, що виплатити так у надбавку в інших розмірах У правління не могло, оскільки на даний час діє ч.3 ст.28 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» щодо виключного за стосування мінімального роз міру пенсії за віком тільки д ля визначення розмірів пенсі й, призначених згідно з цим За коном, а для Закону України «П ро соціальний захист дітей в ійни» ця величина застосовув атись не може.

Вважає, що кошти на такі вип лати у витратній частині бюд жету Пенсійного фонду Україн и не закладені, Управління не є розпорядником коштів Держ авного бюджету України.

Просить суд в задоволенні п озовних вимог відмовити.

Позовні вимоги підлягають до часткового задоволення.

Як вбачається з пенсійно го посвідчення позивача , ОСОБА_1 отримує пенсі ю за віком та має статус дитин и війни.

У зв' язку з цим вона в с илу ст.6 Закону має право на о тримання надбавки до пенсії в розмірі 30 відсотків мінімал ьної пенсії за віком.

Мінімальний розмір пенсії за віком, визначений ч. 1 ст. 28 За кону України «Про загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування», відповідно до якої, за наявності у чоловікі в 25, а у жінок - 20 років страхов ого стажу, встановлюється у р озмірі передбаченого законо м прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездат ність.

Такий прожитковий мінімум у 2010 році згідно ст. 52 Закону Ук раїни «Про Державний бюджет України на 2010 рік» складав з 1 с ічня - 695 гривень, з 1 квітня - 706 гривень, з 1 липня - 709 гривен ь, з 1 жовтня - 723 гривні.

Згідно листа Управління ОСОБА_1 як дитині війни надб авка до пенсії у 2010 році виплач увалась щомісячно у розмірі по 49,80 грн. Така виплата здійсню валась на підставі положень п.41 розділу ІІ Закону України «Про Державний бюджет Украї ни на 2008 рік», яким призупиняла сь дія ст.6 Закону.

Рішенням Конституційно го Суду України від 22 травня 2008 року згадані положення бюдж етного Закону визнано неконс титуційними. Жодними іншими нормативно-правовими актами , у тому числі Законом України «Про Державний бюджет Украї ни на 2010 рік», положення ст.6 Зак ону не змінювалось.

Зазначене свідчить про обо в' язок відповідача нарахов увати і виплачувати позиваче ві у 2010 році надбавку до пенсії як дитині війни в розмірі 30 % мі німальної пенсії за віком, як ого Управління не виконує.

Суд з огляду на відсутність іншого порядку визначення р озміру мінімальної пенсії за віком, ніж передбачений ч.2 ст .28 Закону України «Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування», з метою ре алізації конституційної га рантії на отримання надбавки до пенсії, приходить до висно вку про необхідність застосу вання відповідачем згаданої правової норми при визначен ні розміру мінімальної пенсі ї за віком, що є базовою величи ною для розрахунку основної і щомісячної додаткової пен сії за шкоду, заподіяну здоро в' ю внаслідок Чорнобильськ ої катастрофи, та дорівнює ро зміру визначеного законом пр ожиткового мінімуму для осіб , які втратили працездатніст ь.

Посилання відповідача на т е, що Управління не може бути належним відповідачем у дан ій справі, оскільки не є влас ником або розпорядником кошт ів Державного бюджету Україн и, безпідставне, так як згідно п.2.1 ?оложення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах" одним з основних завд ань управління є забезпеченн я призначення і виплати пенс ій.

Не мають правового значенн я і твердження відповідача п ро відсутність бюджетного фі нансування передбачених Зак оном розмірів надбавок до пе нсії як на причину невиконан ня державою взятих на себе зо бов' язань, оскільки реаліза ція особою права, що пов' яза не з отриманням бюджетних ко штів, яке базується на спеціа льних та чинних на час виникн ення спірних правовідносин н ормативно-правових актах нац іонального законодавства, не може бути поставлена у залеж ність від бюджетних асигнува нь.

Відповідач, всупереч ст.71 КА С України, заперечуючи проти позову, правомірності своїх дій в частині виплати ОСОБ А_1 надбавки до пенсії як дит ині війни у меншому, ніж встан овлений Законом, розмірі не д овів.

Таким чином, захисту підляг ає право позивача шляхом зоб ов' язання Управління перер ахувати і виплатити надбавку до пенсії як дитині війни у пе редбаченому ст.6 Закону розмі рі в межах визначеного ч.2. ст.9 9 КАС України шестимісячного строку звернення до суду за п еріод з 6 червня 2010 року по день звернення до суду з по зовом, яким є 6 грудня 2010 року, з в рахуванням ст.28 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня» та виплачених сум.

Суд не стягує з Управління с удового збору, оскільки від й ого сплати на підставі п.34 ст.4 Д екрету Кабінету Міністрів Ук раїни ?ро державне мито” від 31 січня 1993 року відповідач зві льнений.

Керуючись ст.ст.11, 17, 99, 183-2, 186 Кодексу адміністративно го судочинства України, ст.6 За кону України «Про соціальний захист дітей війни», ст.28 Зако ну України «Про загальнообов `язкове державне пенсійне ст рахування», Рішенням Констит уційного Суду України від 22 тр авня 2008 року №10-рп, суд

постановив:

Позов ОСОБА_1 до у правління Пенсійного фонду У країни в Камінь-Каширському районі про зобов' язання нар ахувати і виплатити надбавку до пенсії як дитині війни зад овольнити частково.

Зобов' язати управління П енсійного фонду України в Ка мінь-Каширському районі нара хувати і виплатити ОСОБ А_1 надбавку до пенсії в р озмірі 30 (тридцяти) відсотків від мінімальної пенсії за ві ком, як це передбачено ст.6 Зак ону України «Про соціальний захист дітей війни», за періо д з 6 червня 2010 року по 6 грудня 2010 року з урахуванням ст.28 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» та виплачених сум .

У задоволенні решти позовн их вимог відмовити.

Постанова може бути оскарж ена до Львівського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез Камінь-Каширський район ний суд шляхом подачі протяг ом десяти днів з дня отриманн я її копії апеляційних скарг .

Головуючий - підпис

З оригіналом згідно

Суддя Камінь-Каширськог о

районного суду В.М.Гордійчук

Дата ухвалення рішення21.12.2010
Оприлюднено15.01.2011
Номер документу13242490
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1239

Ухвала від 27.01.2011

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Кіпенко І. С.

Вирок від 28.10.2010

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Губко А. О.

Ухвала від 20.10.2010

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Губко А. О.

Ухвала від 20.10.2010

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Губко А. О.

Рішення від 31.05.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Іллічов М.М.

Ухвала від 20.04.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Іллічов М.М.

Рішення від 20.09.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Дворний І.І.

Постанова від 21.12.2010

Адміністративне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Гордійчук Віктор Миколайович

Ухвала від 03.08.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Автономної Республіки Крим

Соловйов Микола Володимирович

Ухвала від 06.08.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Кухар Олексій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні