Рішення
від 23.12.2010 по справі 2/29-к
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путят инський, 3/65

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "23" грудня 2010 р. Спра ва № 2/29-К

Господарський суд Житом ирської області у складі:

головуючого - судді Тимошен ка О.М.

при секретарі Кудряшовій М .І.

за участю представників ст орін

від позивачів ОСОБА_1 (до віреності від 11.09.10)

від відповідача ОСОБА_2 (довіреність від 02.06.10)

розглянув у відкритому суд овому засіданні в м.Житомирі справу

За позовом ОСОБА_3 (м.Мін ськ Республіка Білорусь), О СОБА_4 (м.Мінськ Республіка Б ілорусь), ОСОБА_5 (м.Мінськ Р еспубліка Білорусь), ОСОБА_ 6 (м.Мінськ Республіка Білор усь), ОСОБА_7 (м.Марьіна Горк а Мінська область Республіка Білорусь)

До Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо -комерційна фірма "Каміння Ел ен" (м.Коростень)

про визнання недійсним ріш ення загальних зборів від 20.11.20 07р.

Позивачами пред'явлено поз ов про визнання недійсним рі шення загальних зборів ТОВ "В иробничо-комерційна фірма "К аміння Елен" від 20.11.2007р. При цьом у, позивачі посилаються на те , що на цих зборах було вирішен о питання про виключення їх з і складу засновників товарис тва, тоді як про дату, час та мі сце проведення зборів та пор ядок денний проведення зборі в позивачі не повідомлялись, присутніми на них не були, зая ви про вихід зі складу заснов ників товариства не подавали .

Представник позивачів у су довому засіданні 14.12.10 позовні вимоги підтримав з підстав, в икладених у позовній заяві. З азначив, що в оскаржуваному р ішенні зборів учасників това риства від 20.11.2007р. підставою вик лючення позивачів зі складу учасників товариства було за значено п. 8.9.1 Статуту ТОВ "ВКФ "К аміння Елен", якого в існуючом у Статуті, зареєстрованому 29.1 2.2004р., не має. Іншого статуту тов ариства позивачі не приймали , не підписували та не затверд жували.

Представник відповідача у судовому засіданні позов не визнав. Вважає збори учасник ів ТОВ "Каміння Елен", проведен і 20.11.2007р., легітимними. Позивачі були завчасно та належним чи ном повідомлені про проведен ня зборів, на підтвердження ч ого надав копії повідомлень про проведення загальних збо рів учасників, що надсилалис я позивачам та копії поштови х повідомлень про вручення п озивачам повідомлень про про ведення зборів 20.11.07, а виключен ня позивачів зі складу учасн иків товариства є законним т а обґрунтованим.

У судовому засіданні 14.12.10 ого лошувалась перерва до 23.12.10.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, дослідивши матеріали справи, господарс ький суд

ВСТАНОВИВ:

20.11.07 відбулися збори учасн иків Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо -комерційна фірма "Каміння Ел ен", рішення яких оформлене пр отоколом №32 (а.с.21-22).

В протоколі зборів зазначе но, що на зборах присутні учас ники товариства в кількості трьох осіб, яким належить 80% ст атутного капіталу, що станов ить 100% голосів від загальної ї х кількості, в тому числі ОС ОБА_8 належить 78% статутного капіталу товариства, ОСОБ А_9 - 1%, ОСОБА_10 - 1% .

Зборами прийнято рішення щ одо фінансово-господарської діяльності товариства а так ож вирішено виключити ОСОБ А_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, О СОБА_7 (позивачі по справі) та ОСОБА_11 зі складу учасник ів Товариства за систематичн е невиконання своїх обов'язк ів чим вони перешкоджають до сягненню цілей товариства.

Згідно статуту ТОВ "Виробни чо-комерційна фірма "Каміння Елен" (в редакції станом на де нь проведення загальних збор ів), учасниками товариства є ОСОБА_8, ОСОБА_3, ОСОБА_4 , ОСОБА_5, ОСОБА_12, ОС ОБА_7, ОСОБА_9, ОСОБА_10 ( а.с.57).

Серед учасників товариств а ОСОБА_6 - не значиться.

Згідно довідки Державної н отаріальної контори Фрунзин ського району міста Мінська №1-9/2333 від 17.09.10, спадкомцем померл ого ОСОБА_12.(учасника това риства) є син ОСОБА_13 та вну чка ОСОБА_14. Частка в стату тному фонді ТОВ "Виробничо-ко мерційна фірма "Каміння Елен " не входить в спадкову масу.

Виходячи з приписів ст. 1 ч.1, с т. 12 ч.1 п.4, ст. 21 ч.1 ГПК України пози вач ОСОБА_6, який не є та не був учасником товариства, не може бути стороною в господа рському процесі, отже спір в ч астині позову ОСОБА_6 не п ідлягає розгляду в господарс ьких судах України, тому пров адження у справі в цій частин і підлягає припиненню відпов ідно до ст. 80 ч.1 п.1 ГПК України.

Позивачі зазначають, що вон и не були повідомлені про про ведення зборів та про порядо к денний зазначених зборів, я к це передбачено ст.61 ч.5 Закону України "Про господарські то вариства".

Відповідно до вимог статті 10 Закону України "Про господа рські товариства" виписано п рава учасників товариства: а ) брати участь в управлінні сп равами товариства в порядку, визначеному в установчих до кументах, за винятком випадк ів, передбачених цим Законом ; б) брати участь у розподілі п рибутку товариства та одержу вати його частку (дивіденди). П раво на отримання частки при бутку (дивідендів) пропорцій но частці кожного з учасникі в мають особи, які є учасникам и товариства на початок стро ку виплати дивідендів; в) вийт и в установленому порядку з т овариства; г) одержувати інфо рмацію про діяльність товари ства.

Частина 5 стаття 61 Закону Укр аїни "Про господарські товар иства" визначає, що про провед ення загальних зборів товари ства учасники повідомляютьс я передбаченим статутом спос обом з зазначенням часу і міс ця проведення зборів та поря дку денного. Повідомлення по винно бути зроблено не менш я к за 30 днів до скликання загал ьних зборів. Будь-хто з учасни ків товариства вправі вимага ти розгляду питання на загал ьних зборах учасників за умо ви, що воно було ним поставлен о не пізніш як за 25 днів до поча тку зборів. Не пізніш як за 7 дн ів до скликання загальних зб орів учасникам товариства по винна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денног о зборів. З питань, не включени х до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, прису тніх на зборах.

Відповідно п.9.2.9.5 Статуту Тов ариства, про проведення збор ів учасники товариства повід омляються письмовим повідом ленням (цінним, рекомендован им листом з відміткою про вру чення), телеграмою або особис то під розписку учасника про отримання повідомлення із з азначенням часу і місця пров едення зборів та порядку ден ного. Повідомлення повинно б ути зроблено не менш як за 30 д нів до скликання зборів. Будь -хто з учасників товариства в праві вимагати розгляду пита ння на загальних зборах учас ників за умови, що воно було ни м поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не піз ніш як за 7 днів до скликання з агальних зборів учасникам то вариства повинна бути надана можливість ознайомитися з д окументами, внесеними до пор ядку денного зборів. З питань , не включених до порядку денн ого, рішення можуть приймати ся тільки за згодою всіх учас ників, присутніх на зборах.

Згідно вказаних норм уча сники товариства мають пов ідомлятися про проведення з агальних зборів передбачен им Статутом способом з зазн аченням часу місця проведен ня зборів та порядку денног о.

При цьому, повідомлення по винно бути зроблено не мен ше як за 30 днів до скликанн я загальних зборів.

Вказані норми гарантують кожному учаснику товарист ва право на те, що до скликан ня загальних зборів повин на бути надана можливість о знайомитися з документами, внесеними до порядку денно го зборів.

До суду відповідачем предс тавлено докази повідомлення позивачів про проведення за гальних зборів учасників ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "Каміння Елен", які суд вважає належними та допустимими, а с аме:

- повідомлення від 10.10.07року №2 8 адресоване ОСОБА_3, №26 адр есоване ОСОБА_4, №27 адресов ане ОСОБА_5, №29 адресоване ОСОБА_7, (а.с.74,76,78,80);

- поштові повідомлення про в ручення адресатам (позивачам ) повідомлень про проведення зборів 20.11.10 (а.с.75,77,79,81).

Згідно Правил надання посл уг поштового зв'язку, повідом лення про вручення поштовог о відправлення, поштового пе реказу - повідомлення, яким о ператор поштового зв'язку до водить до відома відправник а чи уповноваженої ним особи інформацію про дату врученн я реєстрованого поштового ві дправлення, виплати коштів з а поштовим переказом та пріз вище одержувача.

Тобто, поштове повідомленн я засвідчує факт вручення ад ресату поштового відправлен ня.

Вказані повідомлення відп равлені завчасно 10.10.07, тобто за 40 днів до дати проведення збо рів, що підтверджується фіск альними чеками.

З наведеного вбачається, що відповідачем не було поруше но норму закону щодо належно го повідомлення позивачів як учасників товариства про пр оведення загальних зборів то вариства 20.11.07.

Нова редакція Статуту ТОВ "В иробничо-комерційна фірма "К аміння Елен" була затверджен а зборами учасників товарист ва, рішення яких оформлене пр отоколом №31 від 30.08.07 (а.с.56-73).

За п.9.2.8.1 Статуту товариства в редакції 2007 року, збори учасни ків вважаються повноважними , якщо на них присутні учасник и, що володіють у сукупності б ільш як 60 відсотків голосів.

Дана норма не була порушена відповідачем, оскільки на зб орах 20.11.07 були присутні учасни ки, які володіють 80 відсотками голосів, що робить ці збори ле гітимними.

Разом з тим господарський с уд вважає незаконним рішення загальних зборів товариства від 20.11.07 в частині виключення п озивачів з товариства.

Статтею 64 Закону, передбаче но, що учасника товариства з обмеженою відповідальніст ю, який систематично не вико нує або неналежним чином ви конує обов'язки, або перешкод жає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на основі рішення, за яке п роголосували учасники, що в олодіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кі лькості голосів учасників то вариства.

В пункті 29 Постанови Пленум у Верховного суду України №13 в ід 24.10.08 " Про практику розгляду с удами корпоративних спорів" зазначено, що при вирішенні с порів, пов'язаних з виключенн ям учасника з товариства, гос подарські суди, як випливає зі змісту статті 64 Закону про господарські товариства, по винні дослідити всі обставин и, пов'язані з виключенням уча сника з товариства, дати оцін ку його поведінці, встанови ти наявність негативних д ля товариства наслідків у з в'язку з діями (бездіяльністю ) учасника. Якщо негативні на слідки ще не настали, потрі бно правильно визначити вір огідність їх настання. Необх ідно встановити причинний зв 'язок між діями (бездіяльні стю) учасника товариства та негативними наслідками д ля товариства, а також дослід ити мотиви поведінки учасник а, форму вини тощо. Вирішуючи п итання про наявність факту п ерешкоджання учасником свої ми діями досягненню цілей то вариства, необхідно встанови ти, що поведінка учасника су ттєво ускладнює діяльність товариства чи робить її прак тично неможливою.

Приймаючи рішення про викл ючення позивачів з товариств а загальні збори виходили з т ого, що позивачі як учасники т овариства не приймали жодної особистої участі в засіданн ях зборів учасників не вноси ли жодної пропозиції щодо ді яльності товариства, діяли в иключно через представника і учасника ОСОБА_3, який пер ебуваючи на посаді директора з 01.10.01 по 17.03.04, заступника генерал ьного директора з 18.04.04 по 15.04.05 вик ористовував свою посаду та д елеговані голоси виключно у власних інтересах, тим самим завдаючи шкоди товариству. ОСОБА_4 призначена на посад у заступника генерального ди ректора по маркетингу, будуч и громадянкою республіки Бєл арусь з 13.11.2003 р. по 30.03.2005 р. жодного р обочого дня не провела на роб очому місті на підприємстві в м. Коростені , не зважаючи на повне не виконання своїх фун кціональних обов'язків. ОСО БА_3 будучи громадянином ре спубліки Бєларусь здійснюва в управління підприємством з а межами України. Безвідпові дальне і некомпетентне управ ління товариством, а також не цільове використання коштів інвестора протягом 2003-2005 р.р. пр извело до відмови іноземного інвестора від подальшого фі нансування ТОВ "ВКФ "Каміння Е лен" і згортанню виробничої п рограми, за ради якої і створю валося товариство. Після зня ття з посади генерального ди ректора ОСОБА_3, ОСОБА_4 , в порушення трудового закон одавства України самовільно відсторонилися від обов'язк ів, не передаючі справ по підп риємству, не повернули печат ку підприємства і частину фі нансових документів. Цим сам им було проявлено повну безв ідповідальність і недисципл інованість ОСОБА_3 ОСОБ А_4, як посадових осіб і учасн иків товариства. З лютого 2005 ро ку ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОС ОБА_3, ОСОБА_11, ОСОБА_17 перестали взагалі приймати у часть у справах товариства, с аботуючи прийняття важливих для товариства рішень. У вере сні місяці 2007року з використа нням наданої ОСОБА_3 довір еності без передбачених в до віреності повноважень була п роведена спроба "рейдерськог о" втручання" в діяльність тов ариства зі спробою захвату м айна товариства через умовне представництво інтересу уча сника товариства.

Відповідачем не надано док азів, які б свідчили про вчине ння позивачами, як учасникам и товариства, дій, про які зазн ачено в рішенні загальних зб орів. Також не надано доказів настання негативних наслідк ів для товариства в зв'язку з д іями чи бездіяльністю позива чів.

З урахуванням викладеного , суд приходить до висновку, що позивачі незаконно виключен і з товариства, що є підставою визнання недійсним рішення загальних зборів учасників Т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Виробничо-комерц ійна фірма "Каміння Елен" , яке викладене в протоколі №32 від 20.11.07, в частині пункту 4 порядку денного, яким вирішено виклю чити зі складу учасників тов ариства ОСОБА_3, ОСОБА_4 , ОСОБА_16, ОСОБА_7 та про вести з ними розрахунок.

Відповідно до вимог ст. 33 ГПК України, кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог та заперече нь.

Керуючись ст.ст.49,82-85 ГПК Укра їни, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити част ково.

Припинити провадження у сп раві в частині позовних вимо г ОСОБА_6.

Визнати частково не дійсни м рішення загальних зборів у часників Товариства з обмеже ною відповідальністю "Виробн ичо-комерційна фірма "Камінн я Елен" (код30597920), яке викладене в протоколі №32 від 20.11.07, в частині пункту 4 порядку денного, яким вирішено виключити зі склад у учасників товариства ОСО БА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_16, ОСОБА_7 та провести з ними ро зрахунок.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Вир обничо-комерційна фірма "Кам іння Елен" (Житомирська обл., А ндрушівський р-н, с.Андріївка , вул.Калініна, 1-А, код 30597920) на кор сть ОСОБА_4 (АДРЕСА_1) 42,50 г рн. витрат по оплаті державно го мита, 118 грн. витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу.

В іншій частині позову відм овити.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Апеляційна скарга подаєть ся на рішення місцевого госп одарського суду протягом дес яти днів з дня його оголошенн я. У разі якщо в судовому засід анні було оголошено лише вст упну та резолютивну частину рішення, зазначений строк об числюється з дня підписання рішення, оформленого відпові дно до статті 84 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни.

Дата підпи сання 28.12.10

Суддя Тимошенк о О.М.

Віддрукувати:

1- в справу

Дата ухвалення рішення23.12.2010
Оприлюднено06.01.2011
Номер документу13366659
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/29-к

Ухвала від 02.12.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О. М.

Ухвала від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О. М.

Рішення від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О.М.

Постанова від 11.08.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 18.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 26.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Постанова від 02.03.2010

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Майор Г.І.

Рішення від 14.01.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні