Рішення
від 20.12.2010 по справі 2-625
КОРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-625/2010р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 грудня 2010 року Корю ківський районний суд Черніг івської області у складі:

головуючого - судді Кут ового Ю.С.,

при секретарі - Лашко Л.І .,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Корюкі вка у приміщенні суду справу за позовом ОСОБА_1 до Бр ечської сільської ради Ко рюківського району про встан овлення права власності на н ерухоме майно, -

в с т а н о в и в:

Позивачка звернулас ь до суду з цим позовом, обґрун товуючи свої вимоги тим, що во на народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Ховдіївка Корюківськог о району Чернігівської облас ті. ЇЇ родове прізвище було - ОСОБА_3, а після укладення шлюбу змінила на - ОСОБА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її бат ько - ОСОБА_3, при житті ві н розпорядився своїм майном та склав заповіт на користь п озивачки. Як спадкоємець за заповітом, позивачка у вст ановлений законом строк звер нулася до Корюківської нотар іальної контори з метою офор млення спадщини, але в оформл енні спадщини позивачці було відмовлено. Підставою відмо ви було те, що право власност і на спадковий будинок АДРЕ СА_1 та господарські будівл і не оформлене. У зв' язку зі с мертю батька позивачки немає можливості провести реєстра цію права власності на будин ок. Так як нотаріус державної нотаріальної контори не мож е видати позивачці свідоцтво про право на спадщину за запо вітом за відсутності правовс тановлюючого документу на ви щезгаданий будинок, тому поз ивачка змушена звернутися до суду з цим позовом для встано влення права власності на бу динок та господарські будівл і, які знаходяться в с. Ховдіїв ка Корюківського району Черн ігівської області та який на лежав покійному батьку пози вачки. Просить суд позов задо вольнити.

Позивачка в судове засіда ння не з' явилася, звернулас я до суду з заявою про розгляд справи без участі, позовні ви моги підтримала повністю , просить суд їх задовольнити .

Представник відповідача Бречської сільської ради К орюківського району, в судов е засідання не з' явився зве рнувся до суду з заявою про ро згляд справи без участі, не за перечує проти задоволення ви мог позивачки.

Третя особа, предста вник Корюківської державної нотаріальної контори, в судо ве засідання не з' явилася, в матеріалах справи є її заява , в якій вона просить справу ро зглянути без її участі, у вирі шенні позову повністю поклад ається на розсуд суду.

Суд, вивчивши матеріали с прави, вважає за необхідн е позов задовольнити за наст упних підстав. По справі в становлено, що позивачка нар одилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Х овдіївка Корюківського райо ну Чернігівської області. ЇЇ родове прізвище було - ОС ОБА_3, а після укладення шлюб у змінила на - ОСОБА_1. І НФОРМАЦІЯ_2 помер її батько ОСОБА_3, при житті він розп орядився своїм майном та скл ав заповіт на користь позива чки. Як спадкоємець за зап овітом, позивачка у встановл ений законом строк звернулас я до Корюківської нотаріальн ої контори з метою оформленн я спадщини, але в оформленні с падщини позивачці було відмо влено. Підставою відмови бул о те, що право власності на сп адковий будинок АДРЕСА_1 т а господарські будівлі не оф ормлене. У зв' язку зі смертю батька позивачки немає можл ивості провести реєстрацію п рава власності на будинок. Та к як нотаріус державної нота ріальної контори не може вид ати позивачці свідоцтво про право на спадщину за заповіт ом за відсутності правовстан овлюючого документу на вищез гаданий будинок. Згід но довідки РКП «РАМПА» загал ьна вартість будинку - 57 717 гр н., з надвірних господарських будівель - сарай вартістю 4 8 69 грн., всього загальна вартіс ть нерухомого майна складає - 62 586 грн. Відповідач позовні вимоги визнав, визнання відп овідачем позову не суперечит ь закону, не порушує права, сво боди та інтереси інших осіб.

Відповідно до ст. 392 ЦК Україн и, власник майна може пред' я вити позов про визнання його права власності, якщо це прав о оспорюється або не визнаєт ься іншою особою, а також у раз і втрати документа, який засв ідчує його право власності.

Згідно ст. 328 ЦК України право власності набувається на пі дставах, що не заборонені зак оном, зокрема з правочинів. Пр аво власності вважається наб утим правомірно, якщо не випл иває із закону або незаконні сть набуття права власності не встановлена судом.

Дослідивши матеріали спра ви суд вважає, що за даних обст авин справи, вимоги позивачк и про встановлення права вла сності на нерухоме майно - житлового будинку та госпо дарських будівель в с. Ховдії вка Корюківського району Чер нігівської області не супере чать вимогам діючого законод авства, є обґрунтованими, зак онними та підлягають задовол енню.

Судові витрати залишити за позивачем.

Керуючись ст. 328, 331, 392, 1261, 1268, 1269 ЦК Ук раїни, ст.ст. 3, 10, 60, 130, 174, 208-215, 218, 294 ЦПК Ук раїни, суд, -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Бречс ької сільської ради Корюк івського району про встановл ення права власності на неру хоме майно - задовольнити.

Визнати ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженку с . Ховдіївка Корюківського ра йону Чернігівської області власником спадкового майна - житлового будинку з госпо дарськими будівлями (сарай) р озташованих по АДРЕСА_1 пі сля померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 (свідоцтво про см ерть від 28.05.2008 року НОМЕР_1).

Судові витрати залишити з а позивачем.

Рішення суду може бути оска ржено до апеляційного суду Ч ернігівської області шляхом подачі до Корюківського рай онного суду Чернігівської об ласті протягом десяти днів з дня проголошення рішення ап еляційної скарги.

Суддя Кутовий Ю.С.

Дата ухвалення рішення20.12.2010
Оприлюднено17.01.2011
Номер документу13436279
СудочинствоЦивільне
Сутьвстан овлення права власності на н ерухоме майно

Судовий реєстр по справі —2-625

Ухвала від 25.02.2010

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Плечищева О. В.

Ухвала від 10.07.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Шевченко В. А.

Ухвала від 22.06.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Шевченко В. А.

Рішення від 21.03.2011

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Спірідонова Т. В.

Рішення від 31.03.2011

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Цибенко І. В.

Рішення від 03.12.2010

Цивільне

Трускавецький міський суд Львівської області

Грицьків Віталій Теофільович

Рішення від 20.12.2010

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Кутовий Юрій Станіславович

Ухвала від 18.11.2010

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Семко Галина Вікторівна

Ухвала від 20.12.2010

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Семко Галина Вікторівна

Рішення від 23.12.2010

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець Олег Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні