Рішення
від 11.01.2011 по справі 30/317-10(1/306-10)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30/317-10(1/306-10)

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

11.01.11р.

Справа № 30/317-10(1/306-10)

За позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "КПМ", м. Дніпропетровськ 

до  відповідача-1: публічного акціонерного товариства "Донгорбанк", м. Донецьк

до відповідача-2: товариства з обмеженою відповідальністю "Реєстр-Дніпро", м. Дніпропетровськ

до відповідача-3: приватного акціонерного товариства "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів", м. Київ

до відповідача-4: товариства з обмеженою відповідальністю "Бета, ЛТД", м. Дніпропетровськ

про зобов'язання виконати певні дії

         

Суддя:  Євстигнеєва Н.М.

Секретар судового засідання: Бажанова Ю.А.

Представники:

Від позивача: Трайдук С.О., довіреність від 11.10.2010 року, представник, Юрченко О.М., довіреність від 25.05.2010 року, представник; Логвін Н.В., витяг з протоколу від 04.01.2009 року, директор

Від відповідача-1: Старенко Т.М., довіреність від 14.01.2010 року №193, представник

Від відповідача-2: не з'явився

Від відповідача-3: не з`явився  

Від відповідача-4: не з`явився  

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "КПМ" звернулося до господарського суду із позовом, яким просить:

1. зобов`язати товариство з обмеженою відповідальністю "Реєстр-Дніпро", як реєстроутримувача реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна" (код ЄДРПОУ 14309215):

- внести до системи реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн “Весна" запис про знерухомлення цінних паперів, належних товариству з обмеженою відповідальністю  "КПМ" у кількості 322 742 простих іменних акцій шляхом внесення на особовий рахунок номінального утримувача - приватного акціонерного товариства "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" інформації про знерухомлені цінні папери;

- списати 322 742 простих іменних акцій АТВТ "Концерн "Весна", належних товариству з обмеженою відповідальністю "КПМ" на рахунок номінального утримувача - приватного акціонерного товариства "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів";

- за наслідками виконання операції знерухомлення 322 742 простих іменних акцій АТВТ "Концерн "Весна", належних товариству з обмеженою відповідальністю "КПМ" оформити на ім`я приватного акціонерного товариства "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" свідоцтво про знерухомлення та направити його приватному акціонерному товариству "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів";

2. Зобов`язати приватне акціонерне товариство "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів", як депозитарія цінних паперів, зарахувати 322 742 простих іменних акцій АТВТ "Концерн "Весна", належних товариству з обмеженою відповідальністю "КПМ" на рахунок у цінних паперах публічного акціонерного товариства "Донгорбанк" в Депозитарії, за наслідками операції повідомити зацікавлених сторін;

3. зобов`язати публічне акціонерне товариство "Донгорбанк", як зберігача цінних паперів:

- зарахувати 322 742 простих іменних акцій АТВТ "Концерн "Весна", належних     товариству з обмеженою відповідальністю "КПМ", на рахунок у цінних паперах, відкритий в публічному акціонерному товаристві "Донгорбанк" № 006971;

- за наслідками операції видати товариству з обмеженою відповідальністю "КПМ"      виписку з рахунку у цінних паперах, яка є підтвердженням прав власності на цінні папери - прості іменні акції АТВТ "Концерн "Весна" у кількості 322 742 штуки, що обліковуються на рахунку.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на договір, укладений 12.03.2010р. між ТОВ "КПМ" та ПАТ "Донгорбанк" про відкриття рахунку у цінних паперах №49depo/4. Відповідно до умов цього договору ПАТ "Донгорбанк", який є зберігачем, зобов'язався надавати ТОВ "КПМ" послуги щодо відкриття та ведення рахунку у цінних паперах, зберігання цінних паперів, обслуговування операцій за цим рахунком. Рахунок №006971 у цінних паперах був відкритий Зберігачем 12.03.2010р. Як власник пакету простих іменних акцій позивач 19.03.2010р. ініціював облікову операцію знерухомлення належних йому цінних паперів, подавши Зберігачу відповідний пакет документів. Місцем зберігання та номінальним утримувачем цінних паперів визначене ПАТ "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів". Внесення до системи реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна" запису про знерухомлення цінних паперів здійснюється ТОВ "Реєстр-Дніпро". Позивач зазначає, що відповідач-1 19.03.2010р. прийняв від ТОВ "КПМ" пакет документів для виконання облікової операції –знерухомлення цінних паперів. На запит позивача Зберігач надав відповідь, що розпорядження про знерухомлення отримано Зберігачем 24.03.2010р. і виконане у повному обсязі. Позивач вважає, що Зберігачем не виконано облікову операцію із знерухомлення та зарахування цінних паперів на рахунок у цінних паперах. Для проведення операції знерухомлення Зберігачу був переданий сертифікат серії В №5280 від 20.10.2009р., однак взамін сертифікату Зберігач не надав виписки з рахунку у цінних паперах, яка підтверджує право власності на цінні папери, що обліковуються на рахунку.

Через відсутність правовстановлюючого документу на цінні папери позивач втрачає можливість розпоряджатися належними йому цінними паперами.

Вимога до відповідача-2, ТОВ "Реєстр-Дніпро", ґрунтується на тому, що Реєстратор не повідомляє ПАТ "Донгорбанк" про результати розгляду пакету документів щодо знерухомлення належних ТОВ "КПМ" цінних паперів на особовий рахунок номінального утримувача –ПАТ "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів". Позивач вважає, що Депозитарій та Реєстроутримувач не виконують покладені на них зобов'язання.

Публічне акціонерне товариство "Донгорбанк" (відповідач-1) позовні вимоги не визнає. Відповідач-1 зазначає, що місце зберігання 322 742 шт. простих іменних акцій АТВТ "Концерн "Весна" обрано позивачем та зазначено в розпорядженні про знерухомлення цінних паперів №12 від 19.03.2010р. –номінальним утримувачем вказано Приватне акціонерне товариство "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів". Відповідно до Положення про депозитарну діяльність №999 зарахування цінних паперів зобов'язана здійснити депозитарна установа, яка зареєстрована в системі реєстру власників іменних цінних паперів, що знерухомлюються, як номінальний утримувач цих цінних паперів протягом одного робочого дня з дня отримання від реєстроутримувача свідоцтва про знерухомлення іменних цінних паперів. Відповідач-1 зазначає, що 25.03.2010р. надіслав на адресу ТОВ "Реєстр-Дніпро" пакет документів щодо знерухомлення іменних цінних паперів емітента АТВТ "Концерн "Весна", але відповіді не отримав.

В доповненнях до відзиву на позовну заяву від 11.10.2010р. відповідач-1 зазначає, що відмови від ТОВ "Реєстр-Дніпро" від проведення операції в письмовому вигляді протягом трьох робочих днів від дати прийняття документів не отримував, отже розпорядження підлягало виконанню. На запит до ПрАТ "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів", коли реєстратору ТОВ "Реєстр-Дніпро" було надіслано свідоцтво про знерухомлення іменних цінних паперів емітента та коли реєстратор отримав дане свідоцтво відповідач-1 отримав відповідь про отримання відповідачем-2 вищевказаного свідоцтва 20.04.2010р.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Реєстр-Дніпро" (відповідач-2) проти задоволення позову заперечує з наступних підстав. Відповідач-2 зазначає, що серед документів, отриманих від ПАТ "Донгорбанк" були відсутні документи, що визначені Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.10.2006р. №1000 "Про затвердження Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів", які необхідні для внесення змін до системи реєстру, а саме: відсутність оригіналу або засвідченої відповідно до вимог Положення копії договору про відкриття рахунку у цінних паперах та свідоцтва про знерухомлення на ім'я ПАТ "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів". У зв'язку з відсутністю вказаних документів 01.04.2010р. ПАТ "Донгорбанк" направлена мотивована відмова.

Приватне акціонерне товариство "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" (відповідач-3) проти позову заперечує, посилається на те, що відповідно до Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів та Положення про депозитарну діяльність направив свідоцтво про знерухомлення №4 від 08.04.2010р. до ТОВ "Реєстр-Дніпро" в одному з листів від 16.04.2010р. або 14.04.2010р., обидва листи вручені уповноваженій особі Гашній. Підставою для вчинення ПрАТ "ВДЦП" дій по зарахуванню вищезазначених 322 742 акцій є отримання відповідного свідоцтва про знерухомлення від ТОВ "Реєстр-Дніпро". У зв'язку з тим, що свідоцтво про знерухомлення від ТОВ "Реєстр-Дніпро" не отримано,  ПрАТ "ВДЦП" не може виконати позовні вимоги ТОВ "КПМ".

Товариство з обмеженою відповідальністю "Бета", ЛТД (відповідач-4) проти задоволення позову заперечує тим, що з моменту прийняття від ТОВ "Реєстр-Дніпро" системи реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна", ТОВ "Бета", ЛТД, як новому реєстроутримувачу, пакет документів, передбачений п.п.1, 19.1 Розділу VІІ Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів та фондового ринку не надходив, отже відсутні підстави для внесення до неї змін про знерухомлення цінних паперів та їх списання.

05.10.2010р. ТОВ "КПМ"  надало клопотання про заміну первісного відповідача –2 (ТОВ "Реєстр-Дніпро") на належного відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Бета", ЛТД (м. Дніпропетровськ, Набережна Леніна,53). Клопотання мотивовано тим, що з 12.05.2010р. ведення реєстру власників іменних цінних паперів АТЗТ "Концерн "Весна" здійснюється новим реєстроутримувачем –ТОВ "Бета", ЛТД.

21.12.2010р. відповідач-4 надав клопотання про зупинення провадження у справі до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, а саме справи №39/288-10 за позовом ТОВ "Бета", ЛТД до АТВТ "Концерн "Весна" про визнання недійсним договору на ведення реєстру акцій останнього, яка розглядається господарським судом.

11.01.2011р. відповідач-4 надав клопотання про відкладення розгляду справи на іншу дату у зв'язку з участю його представника у розгляді іншої справи - №39/288-10.

В судовому засіданні 11.01.2011р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення представників сторін, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "КПМ" є власником 322 742шт. іменних акцій акціонерного товариства відкритого типу "Концерн "Весна", що підтверджується сертифікатом акцій серії В №5280, виданий 20.01.2009р.

12.03.2010р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "КПМ" (Депонент) та Публічним акціонерним товариством укладено договір про відкриття рахунку у цінних паперах №49depo/4.

Предметом цього договору є надання Зберігачем Депоненту послуг щодо відкриття та ведення рахунку у цінних паперах, зберігання належних Депоненту цінних паперів, обслуговування операцій за цим рахунком на умовах цього договору (п.1.1 договору). В свою чергу Депонент зобов'язується сплачувати послуги Зберігача відповідно до Тарифів на послуги Зберігача.

В цей же день (12.03.2010р.) позивачу був відкритий Зберігачем рахунок №006971 у цінних паперах.

Перелік цінних паперів, які обслуговуються у Національній депозитарній системі, основні функції депозитарних установ та правила здійснення операцій при виконанні ними зберігання та обслуговування обігу цінних паперів на рахунках у цінних паперах та операцій емітента щодо випущених ним цінних паперів, особливості депозитарного обслуговування інститутів спільного інвестування та пенсійних фондів, порядок взаємодії зберігачів і депозитаріїв цінних паперів з іншими учасниками Національної депозитарної системи, вимоги до складання облікового та зведеного облікового реєстру власників цінних паперів, вимоги до здійснення та суміщення депозитарної діяльності визначаються Положенням про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням ДКЦПФР від 17.10.2006р. №999.

Відповідно до п.1 розділу 9 Положення №999 власник цінних паперів, який має відкритий рахунок у цінних паперах у зберігача, може знерухомити належні йому документарні цінні папери, надавши зберігачу розпорядження про знерухомлення та зарахування цінних паперів (далі - розпорядження про знерухомлення). У розпорядженні має бути визначено місце зберігання цінних паперів (у зберігача або в депозитарії) та спосіб зберігання цінних паперів (при знерухомленні цінних паперів на пред'явника).

Разом з розпорядженням про знерухомлення подаються сертифікати цінних паперів. Приймання сертифікатів цінних паперів оформлюється складанням акта приймання-передавання. При знерухомленні документарних іменних цінних паперів для проведення відповідної операції в системі реєстру власників іменних цінних паперів відповідного емітента надається передавальне розпорядження про передачу цінних паперів від власника до номінального утримувача (зберігача або депозитарію).

Внесення до системи реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна" запису про знерухомлення цінних паперів здійснюється реєстроутримувачем, яким, станом на дату направлення позивачем пакету документів для знерухомлення цінних паперів на адресу ПАТ "Догорбанк", є Товариство з обмеженою відповідальністю "Реєстр-Дніпро".

19.03.2010р. позивач направив на адресу начальника відділу управління корпоративного та роздрібного бізнесу Центрального відділення ПАТ "Донгорбанк" у м. Дніпропетровську наступні документи:

- розпорядження №12 від 19.03.2010р. на виконання облікової операції (знерухомлення належних йому цінних паперів);

- акт приймання-передачі цінних паперів;

- акт відповідності сертифікату цінних паперів діючому законодавству;

- передавальне розпорядження від 19.03.2010р.;

- сертифікат акцій серії В №5280, виданий 20.01.2009р. (лист за вих. №13 від 19.03.2010р.).

Місцем зберігання цінних паперів та номінальним утримувачем цінних паперів визначене Приватне акціонерне товариство "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" (далі - Депозитарій).

Листом від 19.05.2010р. за вих. №25 позивач просив ПАТ "Донгорбанк" повідомити про стан виконання розпорядження ТОВ "КПМ" від 19.03.2010р. №12:

1.          Про приймання або відмову у виконанні ПАТ "Донгорбанк" розпорядження ТОВ "КПМ" №12 від 19.03.2010р. на виконання облікової операції –знерухомлення ЦБ.

2.          Про виконання ПАТ "Донгорбанк" вимог ч.1 п.5 розділу ІХ Положення про депозитарну діяльність від 27.11.2006р.:

-          щодо направлення реєстроутримувачу ТОВ "Реєстр-Дніпро" сертифікату акцій серії В №5280, виданого 20.01.2009р.;

-          щодо надання ПрАТ "ВДЦП" розпорядження про знерухомлення цінних паперів.

3.          Про направлення ПрАТ "ВДЦП" реєстроутримувачу ТОВ "Реєстр-Дніпро" у визначений строк документу, що підтверджує наявність на особовому рахунку номінального утримувача –депозитарію в системі реєстру власників іменних цінних паперів інформації про відповідну кількість знерухомлених у нього цінних паперів.

4.          Про виконання або відмову у виконанні ТОВ "Реєстр-Дніпро" у строк, визначений чинним законодавством України, операції щодо внесення до системи реєстру записів про знерухомлення цінних паперів, належних ТОВ "КПМ".

5.          Про зарахування цінних паперів на рахунок у цінних паперах №0-06971. У разі не зарахування цінних паперів на рахунок, повідомити про причини невиконання розпорядження ТОВ "КПМ" про знерухомлення.

Листом від 03.06.2010р. за вих. №3305 відповідач-1 (Зберігач) повідомив ТОВ "КПМ" про отримання розпорядження про знерухомлення 24.03.2010р., вх. №43791, яке виконано у повному обсязі.

Позивач вважає, що відповідач-1 не виконав облікову операцію із знерухомлення та зарахування цінних паперів на рахунок у цінних паперах у строк, визначений Положенням про депозитарну діяльність №999, проти чого заперечує відповідач-1, що є причиною спору.

Відповідно до п.1.3. Положення про депозитарну діяльність знерухомлення складається, в тому числі, з таких етапів: приймання документів, визначених пунктом 1 цього розділу; при знерухомленні документарних іменних цінних паперів - унесення в систему реєстру власників іменних цінних паперів відповідного емітента на особовий рахунок депозитарної установи як номінального утримувача інформації про знерухомлені цінні папери; зарахування цінних паперів на рахунок у цінних паперах власника цінних паперів, а також у разі визначення депозитарію як місце зберігання цінних паперів - зарахування цінних паперів на рахунок у цінних паперах зберігача в депозитарії, у кількості, зазначеній у розпорядженні про знерухомлення та в акті приймання-передавання сертифікатів цінних паперів; видача зберігачем депоненту виписки з рахунку у цінних паперах, видача депозитарієм зберігачу довідки з рахунку у цінних паперах.

Облікові операції виконуються протягом не більше трьох робочих днів з дати прийняття розпорядження та/або документів, що є підставою для здійснення цих операцій (п.20 глави 2 Положення №999).

26.03.2010р. відповідач-1 направив на адресу ТОВ "Реєстр-Дніпро" пакет документів на проведення операції знерухомлення іменних акцій емітента акціонерного товариства відкритого типу "Концерн "Весна" з особистого рахунку власника ТОВ "КПМ" на особовий рахунок номінального утримувача ПрАТ "ВДЦП". До пакету додані:

- передавальне розпорядження;

- копія договору про відкриття рахунку в цінних паперах від 12.03.2010р.;

- копія ліцензії серії АВ №507116;

- нотаріальна копія ліцензії серії АВ №507116;

- копія депозитарного договору Д6/10 від 13.01.2010р.;

- нотаріальна копія депозитарного договору Д6/10 від 13.01.2010р.;

- сертифікат іменних акцій серії В №5280.

Отже, розпорядження позивача було виконано зберігачем у повному обсязі, згідно вимог п.5 розділу ІХ Положення про депозитарну діяльність в строк три робочих дні від дати отримання зберігачем розпорядження від депонента (ТОВ "КПМ").

У якості доказу виконання розпорядження позивача відповідачем -1 надано також копію Акту проведення позапланової перевірки дотримання законодавства про цінні папери, яка проводилась на виконання доручення центрального апарату ДКЦПФР №12/01/10453 від 24.06.2010р. та письмового доручення т.в.о. начальника Донецького теруправління ДКЦПФР №18Л-ДО від 05.07.2010р. Зі змісту Акту перевірки вбачається, що відповідач-1 направив на адресу відповідача-2 пакет документів на виконання операції знерухомлення іменних цінних паперів емітента. На виконання п.5 р. ІХ Положення про депозитарну діяльність 25.03.2010р. у депозитарному комплексі ПрАТ "ВДЦП" –"DEPOER" була ініційована операція знерухомлення іменних цінних паперів Емітента (розпорядження на одержання цінних паперів без оплати №2510008466004858 від 25.03.2010р.)., порушень чинного законодавства з боку ПАТ "Донгорбанк" не виявлено.

Відповідно до п.п.2,7 розділу VІІ Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів №1000 від 17.10.2006р. у разі недостатності підстав для проведення операції реєстроутримувач повинен надати мотивовану відмову у письмовому вигляді протягом трьох робочих днів від дати прийняття документів.

У зв'язку з тим, що станом на 28.04.2010р. відповіді від реєстроутримувача (ТОВ "Реєстр-Дніпро") про результати розгляду пакету документів щодо знерухомлення іменних цінних паперів не було отримано, Зберігач (відповідач-1) звернувся до ТОВ "Реєстр-Дніпро" з проханням повідомити про результати розгляду пакету документів щодо знерухомлення іменних цінних паперів, але відповіді не отримав. Заперечуючи проти позовних вимог ТОВ "Реєстр-Дніпро" посилається на лист від 01.04.2010р. за вих. №467, щодо відсутності можливості виконати в системі реєстру дії, які вимагаються згідно з поданими документами, оскільки відсутні документи, що передбачені як необхідні Положенням про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів. Суд відхиляє посилання відповідача-2 на цей лист, оскільки лист не містить розшифровки підпису уповноваженої особи та відсутні докази його направлення відповідачу-1 (ПАТ "Донгорбанк").

Отже, належних доказів надання мотивованої  відмови щодо проведення операції по знерухомленню іменних цінних паперів емітента АТВТ "Концерн "Весна" з особового рахунку власника ТОВ "КПМ" на рахунок номінального утримувача ПрАТ "ВДЦП" та повернення отриманих від Зберігача (ПАТ "Донгорбанк")  не надано. Оскільки мотивованої відмови від виконання операції від реєстроутримувача не надходило, розпорядження підлягало виконанню. Згідно відповіді ПрАТ "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" на запит відповідача-1 щодо направлення реєстратору ТОВ "Реєстр-Дніпро" свідоцтва про знерухомлення іменних цінних паперів емітента АТВТ "Концерн "Весна" та коли реєстратор ТОВ "Реєстр-Дніпро" отримав дане свідоцтво (вих. №2651 від 29.04.2010р., а.с.70, т.1), відповідач-3 повідомив, що Свідоцтво про знерухомлення іменних цінних паперів  №4 від 08.04.2010р. було відправлене реєстроутримувачу ТОВ "Реєстр-Дніпро" 12.04.2010р. У відзиву на позовну заяву від 26.11.2010р. відповідач-3 повідомив про направлення Свідоцтва про знерухомлення іменних цінних паперів  №4 від 08.04.2010р. реєстроутримувачу ТОВ "Реєстр-Дніпро" в одному з листів від 16.04.2010р. або 14.04.2010р. Обидва листи були отримані ТОВ "Реєстр-Дніпро", що підтверджується матеріалами справи.

Згідно інформації, яка надана Дніпропетровським територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (лист №3368/01-19/03 від 29.11.2010р.), (а.с.64, т.1) емітентом АТВТ "Концерн "Весна" у березні 2010р. письмово повідомлено реєстратора (ТОВ "Реєстр-Дніпро") про припинення дії договору №1/642 на ведення реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна" від 18.07.2002р. з зазначенням дати закриття реєстру –30.04.2010р., підстави для передачі системи реєстру та про призначення нового реєстроутримувача –ТОВ "Бета", ЛТД. Ведення системи реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна" здійснюється ТОВ "Бета", ЛТД відповідно до Акту приймання-передачі документів та інформації системи реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна" від 12.05.2010р.

Відповідно до розділу 8 Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів (Положення №1000) при передачі реєстру власників іменних цінних паперів від одного реєстроутримувача до іншого повинні передаватися такі документи та інформація системи реєстру: реєстр власників іменних цінних паперів, складений на дату закриття реєстру;

оригінали документів, що подавались для внесення змін до системи реєстру за незавершеними операціями;

копії первинних документів про існуючі у реєстрі обтяження цінних паперів зобов'язаннями;

копії анкет зареєстрованих осіб;

копії (за наявності) журналу обліку записів у реєстрі цінних паперів;

фотокопії (ксерокопії) погашених свідоцтв про знерухомлення за весь період ведення реєстру реєстроутримувачем, який передає реєстр;

копії(я) журналів(у), у яких (якому) здійснювався облік виданих, утрачених, погашених та знищених сертифікатів іменних цінних паперів, а також свідоцтв про знерухомлення іменних цінних паперів реєстроутримувача, який передає реєстр, та копії таких журналів, переданих попередніми реєстроутримувачами (за наявності);

копії документів, що визначені в пункті 4 розділу V цього Положення;

копії проспектів емісій цінних паперів.

Оскільки за станом на дату передачі системи реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна" (датою передачі є 12.05.2010р.) операція по знерухомленню цінних паперів, належних ТОВ "КПМ" у кількості 322742 простих іменних акцій шляхом внесення на особовий рахунок номінального утримувача –ПрАТ "ВДЦП"  не завершена, оригінали документів, що подавались для внесення змін до системи реєстру за незавершеними операціями, повинні бути передані новому реєстроутримувачу.

Доказів внесення до системи реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн “Весна" запису про знерухомлення цінних паперів, належних ТОВ  "КПМ" у кількості 322 742 простих іменних акцій шляхом внесення на особовий рахунок номінального утримувача - ПрАТ "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" інформації про знерухомлені цінні папери,  списання цих акцій АТВТ "Концерн "Весна", належних ТОВ "КПМ" на рахунок номінального утримувача - ПрАТ "ВДЦП", оформлення за наслідками виконання операції знерухомлення 322 742 простих іменних акцій АТВТ "Концерн "Весна", на ім`я ПрАТ "ВДЦП" свідоцтва про знерухомлення цінних паперів та направлення на його адресу цього свідоцтва ні ТОВ "Реєстр-Дніпро", ні ТОВ "Бета", ЛТД не надано.

Зважаючи на те, що за станом на час розгляду справи реєстроутримувачем системи реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна" є ТОВ "Бета", ЛТД (відповідно до Акту приймання-передачі документів та інформації системи реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна" від 12.05.2010р.), вимоги позивача щодо зобов'язання реєстроутримувача:

внести до системи реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн “Весна" запис про знерухомлення цінних паперів, належних товариству з обмеженою відповідальністю  "КПМ" у кількості 322 742 простих іменних акцій шляхом внесення на особовий рахунок номінального утримувача - приватного акціонерного товариства "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" інформації про знерухомлені цінні папери; списати 322 742 простих іменних акцій АТВТ "Концерн "Весна", належних товариству з обмеженою відповідальністю "КПМ" на рахунок номінального утримувача - приватного акціонерного товариства "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів"; за наслідками виконання операції знерухомлення 322 742 простих іменних акцій АТВТ "Концерн "Весна", належних товариству з обмеженою відповідальністю "КПМ" оформити на ім`я приватного акціонерного товариства "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" свідоцтво про знерухомлення та направити його приватному акціонерному товариству "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів", стосуються ТОВ "Бета", ЛТД та підлягають задоволенню. В задоволенні позовних вимог до ТОВ "Реєстр-Дніпро" –слід відмовити.

Не підлягає задоволенню вимога позивача про зобов'язання ПрАТ "ВДЦП", як депозитарія цінних паперів, зарахувати 322 742 простих іменних акцій АТВТ "Концерн "Весна", належних товариству з обмеженою відповідальністю "КПМ" на рахунок у цінних паперах публічного акціонерного товариства "Донгорбанк" в Депозитарії, за наслідками операції повідомити зацікавлених сторін, оскільки вчинення такої операції можливо лише після оформлення реєстроутримувачем на ім'я Приватного акціонерного товариства "ВДЦП" свідоцтва про знерухомлення та направлення його на адресу останнього.

Відповідно до вимог ч.3 п.3.3 розділу 2 Положення №999 видання виписки з рахунку в цінних паперах, яка є підтвердженням права власності на цінні папери, що обліковуються на рахунку у цінних паперах, є виключно операцією зберігача.

Оскільки відсутні докази на підтвердження того, що ПрАТ "ВДЦП", як депозитарій цінних паперів, зарахував вказану кількість акцій, належних позивачу на рахунок у цінних паперах ПАТ "Донгорбанк" в депозитарії, суд не вбачає підстав для задоволення вимоги позивача до ПАТ "Донгорбанк" про зарахування 322 742 простих іменних акцій АТВТ "Концерн "Весна", належних  ТОВ "КПМ", на рахунок у цінних паперах, відкритий в ПАТ "Донгорбанк" № 006971 та зобов'язання за наслідками операції видати ТОВ "КПМ" виписку з рахунку у цінних паперах, яка є підтвердженням прав власності на цінні папери - прості іменні акції АТВТ "Концерн "Весна" у кількості 322 742 штуки, що обліковуються на рахунку. Отже, вимоги позивача до відповідача-1 та відповідача-3 є передчасними.

Клопотання ТОВ "КПМ"  про заміну первісного відповідача –2 (ТОВ "Реєстр-Дніпро") на належного відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Бета", ЛТД,  мотивоване тим, що з 12.05.2010р. ведення реєстру власників іменних цінних паперів АТЗТ "Концерн "Весна" здійснюється новим реєстроутримувачем –ТОВ "Бета", ЛТД, задоволенню не підлягає з огляду на те, що ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 30.11.2010р. до участі у справі було залучено ТОВ "Бета", ЛТД у якості відповідача-4.

З огляду на приписи ч.1 ст. 79 Господарського процесуального кодексу України суд не вбачає підстав для задоволення клопотання відповідача-4 про зупинення провадження у справі №30/317-10(1/306-10) до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, а саме справи №39/288-10 за позовом ТОВ "Бета", ЛТД до АТВТ "Концерн "Весна" про визнання недійсним договору на ведення реєстру акцій останнього, яка розглядається господарським судом. Клопотання про зупинення провадження у справі не містить викладу обставин, які унеможливлюють розгляд справи №30/317-10(1/306-10) до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, а саме справи №39/288-10.

Зважаючи на те, що про час і місце розгляду справи відповідач-4 був повідомлений належним чином, надання повноважень на представництво інтересів сторони в процесі не обмежено будь-яким певним колом осіб, клопотання про відкладення розгляду справи на іншу дату у зв'язку з участю його представника у розгляді іншої справи - №39/288-10 задоволенню не підлягає.

Відповідно до статті 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача-4, ТОВ "Бета", ЛТД.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст.1, 33, 34, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

                                                       В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити частково.

Зобов`язати товариство з обмеженою відповідальністю "Бета, ЛТД" (49027, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Леніна, 53, код ЄДРПОУ 24431779), як реєстроутримувача реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна" (код ЄДРПОУ 14309215), внести до системи реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн “Весна" запис про знерухомлення цінних паперів, належних товариству з обмеженою відповідальністю  "КПМ" (49038, м. Дніпропетровськ, вул. Ленінградська, 68, код ЄДРПОУ 35738308) у кількості 322 742 простих іменних акцій шляхом внесення на особовий рахунок номінального утримувача - приватного акціонерного товариства "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" інформації про знерухомлені цінні папери, про що видати наказ.

Зобов`язати товариство з обмеженою відповідальністю "Бета, ЛТД" (49027, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Леніна, 53, код ЄДРПОУ 24431779), як реєстроутримувача реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна" (код ЄДРПОУ 14309215), списати 322 742 простих іменних акцій АТВТ "Концерн "Весна" (код ЄДРПОУ 14309215), належних товариству з обмеженою відповідальністю "КПМ" (49038, м. Дніпропетровськ, вул. Ленінградська, 68, код ЄДРПОУ 35738308) на рахунок номінального утримувача - приватного акціонерного товариства "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" (м. Київ, вул. Тропініна, 7-Г, код ЄДРПОУ 35917889), про що видати наказ.

Зобов`язати товариство з обмеженою відповідальністю "Бета, ЛТД" (49027, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Леніна, 53, код ЄДРПОУ 24431779), як реєстроутримувача реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна" (код ЄДРПОУ 14309215), за наслідками виконання операції знерухомлення 322 742 простих іменних акцій АТВТ "Концерн "Весна" (код ЄДРПОУ 14309215), належних товариству з обмеженою відповідальністю "КПМ" (49038, м. Дніпропетровськ, вул. Ленінградська, 68, код ЄДРПОУ 35738308) оформити на ім`я приватного акціонерного товариства "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" (м. Київ, вул. Тропініна, 7-Г, код ЄДРПОУ 35917889) свідоцтво про знерухомлення та направити його приватному акціонерному товариству "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" (м. Київ, вул. Тропініна, 7-Г, код ЄДРПОУ 35917889), про що видати наказ.

В задоволенні позовних вимог до публічного акціонерного товариства "Донгорбанк" (м. Донецьк), товариства з обмеженою відповідальністю "Реєстр-Дніпро" (м. Дніпропетровськ), приватного акціонерного товариства "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" (м. Київ) - відмовити.

В задоволенні позовних вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю "Реєстр-Дніпро" –відмовити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Бета, ЛТД" (49027, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Леніна, 53, код ЄДРПОУ 24431779) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "КПМ" (49038, м. Дніпропетровськ, вул. Ленінградська, 68, код ЄДРПОУ 35738308) витрати по сплаті державного мита в розмірі 85грн. та 236грн. витрат, пов'язаних з інформаційно-технічним забезпеченням судового процесу, про що видати наказ.

Суддя                                                                                                        Н.М.Євстигнеєва

Повне рішення складено –17.01.2011р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.01.2011
Оприлюднено26.01.2011
Номер документу13488703
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/317-10(1/306-10)

Постанова від 28.12.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Головко Володимир Григорович

Постанова від 05.09.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 29.08.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 20.08.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Тищик Ірина Валентинівна

Ухвала від 25.07.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 06.07.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Постанова від 13.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Губенко H.M.

Ухвала від 05.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Губенко H.M.

Постанова від 30.03.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Ухвала від 13.03.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні