Рішення
від 31.01.2008 по справі 3/3
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

3/3

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№  3/3

31.01.08

За позовом     Товариства з обмеженою відповідальністю «Магазин № 832»

До                        Дарницької районної у місті Києві ради

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача    1. Товариство з обмеженою відповідальністю «Торгово-промислова

                        компанія «Регіон»

                        2. Комунальне підприємство «Господар»

Про                         визнання недійсним п. 2 рішення від 19.09.2007 № 17

                  

Суддя Сівакова В.В.

У засіданні брали участь

Представники:

Від позивача             Ковальчук С.М. –по дов. № б/н від 21.09.2007

Від відповідача           не з'явились

Від третьої особи 1  не з'явились

Від третьої особи 2  Топалова О.Є. –по дов. № 2542 від 30.10.2007    

Відповідно до ст. 77 Господарського процесуального кодексу України в судовому засіданні  24.01.2008 оголошувалась перерва.

          

СУТЬ СПОРУ:

         

На розгляд Господарського суду міста Києва передані вимоги  Товариства з обмеженою відповідальністю «Магазин № 832» про визнання недійсним п. 2 рішення Дарницької районної у місті Києві ради від 19.09.2007 № 17 «Про внесення змін до рішення Дарницької районної у місті Києві ради «Про приватизацію об'єктів комунальної власності територіальної громади Дарницького району міста Києва»від 24.12.2003 № 32».

                    

Відповідач в судове засідання не з'явився, у письмовому відзиві на позов заперечує проти позовних вимог в повному обсязі з наступних підстав. Відповідно до ст. 143 Конституції України Дарницька районна в м. Києві рада наділена повноваженням управління майном, що перебуває в комунальної власності територіальної громади Дарницького району м. Києва. Відповідно до ч.5, 6 ст. 60 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні»Дарницька районна в м. Києві рада від імені та в інтересах територіальних громад здійснює правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності, в т.ч., вирішувати питання їх відчуження. Згідно п. 10.4 наказу Фонду державного майна України № 1774 від 23.08.2000 «Про затвердження Типового договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності. У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення цього договору або зміну його умов після закінчення строку його чинності протягом одного місяця договір вважається продовженим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені цим договором. Зазначені дії оформляються додатковим договором, який є невід'ємною частиною договору при обов'язковій наявності дозволу органу, уповноваженого управляти об'єктом оренди. Згідно п.9.3 додатку № 3 до рішення Дарницької районної в м. Києві рад «Про затвердження Порядку передачі майна територіальної громад Дарницького району м. Києва в оренду, Методики розрахунку орендної плат за користування майном територіальної громади Дарницького району м. Києві Типового договору про оренду майна територіальної громади Дарницького району м. Києва»після закінчення строку дії цього договору його дія може бути продовжена на підставі розпорядження Дарницької райдержадміністрації. Враховуючи викладене просить у задоволенні позовних вимог відмовити в повному обсязі.

Третя особа 1 в засідання суду не з'явилась, вимог суду викладених в ухвалі про порушення провадження у справі від 10.12.2007 та ухвалі від 15.01.2008 не виконала.

Третя особа 2 у письмовому відзиві зазначає наступне. Відповідно до Статуту КП «Господар»здійснює обслуговування житлового та нежитлового фонду, що знаходиться у комунальній власності територіальної громади Дарницького району м. Києва та у своїй діяльності керується рішеннями Дарницької районної в м. Києві ради, розпорядженнями Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації. Згідно з ч. 5, 6 ст. 60 ЗУ «Про місцеве самоврядування»Дарницька районна у місті Києві рада здійснює правомочності щодо розпорядження об'єктами комунальної власності, в тому числі й вирішує питання щодо порядку передачі майна територіальної громади Дарницького району м. Києва в оренду. Пунктом 9.3. додатку № 3 до рішення Дарницької районної в м. Києві ради «Про затвердження Порядку передачі майна територіальної громади Дарницького району м. Києва в оренду, Методикою розрахунку орендної плати за користування майном територіальної громади Дарницького району м. Києва, Типового договору про оренду майна територіальної громади Дарницького району м. Києва»після закінчення строку дії цього договору його дія може бути продовжена на підставі розпорядження Дарницької райдержадміністрації. 01.10.2007 між КП «Господар»та ТОВ «Торгово-промислова компанія «Регіон»на підставі рішення Дарницької районної в м. Києві ради укладено договір № 386 оренди нежитлового приміщення загальною площею 456 кв. м., яке знаходиться за адресою м. Київ, вул. Поліська, 14. Строк дії договору з роки. Однак, нежитлове приміщення не було передано ТОВ «ТПК «Регіон»по акту прийому-передачі так, як до даного часу його займає ТОВ «Магазин № 832»на підставі викладеного просить в позові відмовити повністю.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

1 листопада 2002 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Магазин № 832»(орендар) та Комунальним підприємством «Господар»(орендодавець) був укладений договір № 87 оренди нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень), що є об'єктом комунальної власності територіальної громади Дарницького району міста Києва (далі договір).

Відповідно до п. 1.1. договору орендодавець на підставі розпорядження Дарницької районної у місті Києві державної адміністрації № 726 від 06.11.2002 передав, а орендар прийняв в строкове платне користування нерухоме майно (будівлю, споруду, приміщення), розташоване за адресою м. Київ, вул. Поліська, 14 загальною площею 490,50 кв. м. в тому числі на першому поверсі 416,30 кв. м. та підвал 74,20 кв. м. для використання під продовольчий магазин та кафе, що знаходиться на балансі Комунального підприємства «Господар».

У відповідності до приписів ст. 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»термін, на який укладається договір оренди є істотною умовою договору оренди.

Частина 1 ст. 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»визначає, що термін договору оренди визначається за погодженням сторін.

Згідно п. 11.1. договору сторонами погоджено строк терміну дії договору з 01.11.2002 до 01.03.2003.

01.03.2003 сторонами було укладено угоду про внесення змін до договору оренди № 87 від 01.11.2002, а саме:

В пункті 1.1. договору слова «для використання під продовольчий магазин та кафе»змінено на слова «для використання під продовольчий магазин та склад».

В пункті 11.1. договору змінено та викладено в наступній редакції : «Цей договір діє з 01.03.2003 до 01.03.2004 строком на 1 (один) рік».

Відповідно до п. 2 ст. 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»у  разі  відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Положеннями статті 764 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо наймач продовжує користуватись майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.

Відповідно до ч. 4 ст. 284 Господарського кодексу України у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення строку дії договору, він вважається продовженим на такий самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Як свідчать матеріали справи жодною із сторін договору оренди не було направлено заяву про припинення чи зміну договору оренди приміщень комунальної власності від 1 березня 2002 року за № 87, після спливу місячного терміну по закінченню строку на який його було укладено, а саме після 1 березня 2004 року, а тому даний договір вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах до 1 березня 2005 року, після якого знову ж таки жодна із сторін не звернулася до іншої сторони з вимогою про зміну чи припинення договору оренди, внаслідок чого він знову ж таки був продовжений на той самий строк та на тих самих умовах до 1 березня 2006 року, і як наслідок в подальшому до 1 березня 2007 року та до 1 березня 2008 року.

Представник третьої особи в судовому засіданні на запитання суду зазначив, що заяви позивачу про припинення строку дії договору № 87 від 01.11.2002 не направлялись.

Враховуючи викладене договір оренди № 87 від 01.03.2002 є продовженим до 01.03.2008.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Згідно з п. 5 ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»від  імені  та в  інтересах  територіальних  громад  права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Відповідно до частини другої ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

19 вересня 2007 року Дарницька районна в м. Києві рада винесла рішення за № 17, яким внесено зміни до рішення Дарницької районної в м. Києві ради «Про приватизацію об'єктів комунальної власності територіальної громади Дарницького району м. Києва»від 24 грудня 2003 року за № 32.

У відповідності до п. 2 вищевказаного рішення, Дарницька районна в м. Києві рада надала дозвіл Комунальному підприємству «Господар»укласти договір оренди нежитлового приміщення, загальною площею 456 кв. м., яке знаходиться за адресою: м Київ, вул. Поліська, 14, з Товариством з обмеженою відповідальністю «ТПК Регіон»з 1 жовтня 2007 року строком на 3 роки.

Відповідач при прийнятті оспорюваного рішення зазначає, що воно прийнято відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рішення Господарського суду міста Києва від 04.04.2007 № 40/365-45/576.

Однак, рішенням Господарського суду міста Києва від 04.04.2007 у справі      № 40/365-45/576 визнано недійсним рішення Дарницької районної в м. Києві ради від 24.12.2003 № 32 «Про приватизацію об'єктів комунальної власності територіальної громади Дарницького району м. Києва»в частині  затвердження до приватизації шляхом конкурсу нежитлового приміщення, що знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Поліська, 14, орендованого Товариством з обмеженою відповідальністю «Магазин № 832».

Відповідно до п. 2 ст. 77  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»спори про поновлення порушених прав юридичних і фізичних осіб, що виникають в результаті рішень, дій чи бездіяльності органів або посадових осіб місцевого самоврядування, вирішуються в судовому порядку.

Відповідно до п. 1 ст. 28 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»орендареві забезпечується захист його права на майно, одержане ним за договором оренди, нарівні із захистом, встановленим законодавством щодо захисту права власності.

Статтею 393 Цивільного кодексу України передбачено, що правовий акт органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, який не відповідає законові і порушує права власника, за позовом власника майна визначається судом незаконним та скасовується.

Підставами для визнання акта недійсним є невідповідність його вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції, органу, який видав цей акт. Обов'язковою умовою визнання акта недійсним є також порушення у зв'язку з прийняттям відповідного акта прав та охоронюваних інтересів підприємства чи організації - позивача у справі.

            Отже, Дарницькою районною у місті Києві радою неправомірно наданий дозвіл Комунальному підприємству «Господар»укласти договір оренди нежитлового приміщення, загальною площею 456 кв. м., яке знаходиться за адресою: м Київ, вул. Поліська, 14, з Товариством з обмеженою відповідальністю «ТПК Регіон»з 1 жовтня 2007 року строком на 3 роки, оскільки вказане приміщення до 01.03.2008 знаходиться в орендному користуванні позивача.

Стаття 33 Господарського процесуального кодексу України встановлює, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Заперечення відповідача судом до уваги не приймаються у зв`язку з недоведеністю обставин, на які він посилається як на підставу своїх заперечень.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що оспорюваний позивачем п. 2 рішення Дарницької районної у місті Києві ради від 19.09.2007 № 17 «Про внесення змін до рішення Дарницької районної у місті Києві ради «Про приватизацію об'єктів комунальної власності територіальної громади Дарницького району міста Києва» від 24.12.2003 № 32» прийнято відповідачем з порушенням вимог чинного законодавства та є таким, що порушує права та інтереси Товариства з обмеженою відповідальністю «Магазин № 832»який є орендодавцем.

Зважаючи на вищевказане, позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Магазин № 832»є обґрунтованою, а вимоги такими, що підлягають задоволенню повністю.

Витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись  ст. ст. 49, 82-85 ГПК України,-

В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити повністю.

2. Визнати п. 2 рішення Дарницької районної у місті Києві ради від 19.09.2007 № 17 «Про внесення змін до рішення Дарницької районної у місті Києві ради «Про приватизацію об'єктів комунальної власності територіальної громади Дарницького району міста Києва»від 24.12.2003 № 32», яким надано дозвіл Комунальному підприємству «Господар»укласти договір оренди нежитлового приміщення, загальною площею 456 кв. м., яке знаходиться за адресою: м Київ, вул. Поліська, 14, з Товариством з обмеженою відповідальністю «ТПК Регіон»з 1 жовтня 2007 року строком на 3 роки, недійсним.

3. Стягнути з Дарницької районної у місті Києві ради (м. Київ, вул. О.Кошиця, 11, код ЄДРПОУ 26077558) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Магазин № 832»(м. Київ, вул. Поліська, 14, код ЄДРПОУ 19026019) 85 (вісімдесят п'ять) грн. витрат по сплаті державного мита та 118 (сто вісімнадцять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

СуддяВ.В. Сівакова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення31.01.2008
Оприлюднено20.02.2008
Номер документу1371917
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/3

Ухвала від 19.09.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 04.09.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 27.05.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 23.06.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Фоміна В. О.

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Машевська О.П.

Ухвала від 27.01.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Машевська О.П.

Ухвала від 19.01.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Ухвала від 05.12.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Зубченко І.В.

Ухвала від 02.02.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні