Постанова
від 01.02.2011 по справі 44/44-б-50/813
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.02.2011 № 44/44-б-50/813

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Дзюбка П.О.

суддів: Сотніков С.В.

Сулім В.В.

при секретарі: Цюм ан Т.В.

За участю представникі в:

від ініціюючого креди тора:Цюпка О.В. - директор

від боржника:не з' явився

від ОСОБА_3ОСОБА_4 дов. №840 від 21.05.2009р.

розглянувши у відкрито му судовому засіданні апеляц ійну скаргу Дочірнє підприєм ство "Юридичний центр"

на ухвалу Господарсько го суду м.Києва від 26.11.2010

у справі № 44/44-б-50/813 (Голова тюк Л.Д. .....)

за позовом Дочірнє підприємств о "Юридичний центр"

до ТОВ "Мале підприємств о "Пульс"

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарсько го суду міста Києва від 26.11.2010 р. у справі №44/44-б-50/813 за заявою Дочір нього підприємства “Юридичн ий центр” (далі - ініціюючий кредитор) про визнання банкр утом товариства з обмеженою відповідальністю “Мале підп риємство “Пульс” (далі - бор жник) задоволено клопотання громадян ОСОБА_3, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 про залучення їх до участі у справі як заінтер есованих осіб та залучено ви щезазначених осіб до участі у справі. При цьому, задоволен о клопотання громадян ОСОБ А_3, ОСОБА_6, ОСОБА_7 про зупинення провадження у спр аві до вирішення цивільної с прави №2-3/2010, що знаходиться в п ровадженні Роменського місь крайонного суду Сумської обл асті та зупинено провадження у справі.

Ініціюючий кредитор, не пог оджуючись з прийняттям судом такої ухвали, звернувся до Ки ївського апеляційного госпо дарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасу вати ухвалу господарського с уду м. Києва від 26.11.2010 року, а спра ву передати до місцевого суд у для подальшого розгляду.

У судовому засіданні апеля ційної інстанції представни к скаржника висловився за за доволення апеляційної скарг и.

Представник ОСОБА_3 не н адав відзив на апеляційну ск аргу, однак в судовому засіда нні заперечував вимоги апеля ційної скарги та просить суд залишити її без задоволення , а ухвалу місцевого суду - без змін.

Боржник відзиви на апеляці йну скаргу не надав, в судове з асідання апеляційної інстан ції представника не направив , про причини неприбуття суд н е повідомив. в судове засідан ня не з' явились ОСОБА_6, ОСОБА_7 відзиви на апеляцій ну скаргу не надали причини н еявки суду не повідомили. Вра ховуючи те, що сторони про дат у, час та місце слухання справ и були повідомлені належним чином, колегія суддів вважає можливим здійснити перегляд постанови місцевого господа рського суду в даній справі з а наявними матеріалами справ и та за відсутності представ ника Боржника.

Апеляційний суд, розглянув ши матеріали справи, заслуха вши пояснення повноважного п редставника, всебічно та пов но з' ясувавши обставини, на яких ґрунтуються вимоги і за перечення, об' єктивно оціни вши в сукупності докази, які м ають значення для розгляду с прави і вирішення спору, вста новила, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, а оска ржувана ухвала скасуванню із таких мотивів:

Місцевим господарським су дом, згідно оскаржуваної ухв али, задоволено клопотання г ромадян ОСОБА_3, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 про залучення їх д о участі у справі як заінтере сованих осіб та залучено вищ езазначених осіб до участі у справі у якості заінтересов аних осіб.

Учасники провадження у спр аві про банкрутство визначен і п.22 ст. 1 Закону, а саме це сторо ни, арбітражний керуючий (роз порядник майна, керуючий сан ацією, ліквідатор), власник ма йна (орган, уповноважений упр авляти майном) боржника, а так ож у випадках, передбачених ц им Законом, інші особи, які бер уть участь у провадженні у сп раві про банкрутство, Фонд де ржавного майна України, держ авний орган з питань банкрут ства, представник органу міс цевого самоврядування, предс тавник працівників боржника , уповноважена особа акціоне рів або учасників товариств з обмеженою чи додатковою ві дповідальністю;

Відповідно до п. 22 ст. 1 Закону України “Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом” з аінтересовані особи стосовн о боржника - юридична особа, ст ворена за участю боржника, ке рівник боржника, особи, що вхо дять до складу органів управ ління боржника, головний бух галтер (бухгалтер) боржника, у тому числі і звільнені з робо ти за рік до порушення провад ження у справі про банкрутст во, а також особи, які знаходят ься у родинних стосунках із з азначеними особами та підпри ємцем (фізичною особою) - боржн иком, а саме: подружжя та їх ді ти, батьки, брати, сестри, онук и. Для цілей цього Закону заін тересованими особами стосов но керуючого санацією чи кре диторів визнаються особи в т акому ж переліку, як і заінтер есовані особи стосовно боржн ика.

Враховуючи вищенаведені п оложення чинного законодавс тва, апеляційний суд вважає, щ о місцевим господарським суд ом було правомірно задоволен о клопотання громадян ОСОБ А_3, ОСОБА_6, ОСОБА_7 про залучення їх до участі у спра ві як заінтересованих осіб, а тому даній частині та в част ині залучення громадян ОСО БА_3, ОСОБА_6, ОСОБА_7 до участі у справі як заінтерес ованих осіб оскаржувана ухва ла є законною та обґрунтован ою та законною.

Крім того, оскаржуваною ухв алою господарського суду м. К иєва зупинено провадження у справі № 44/44-б-50/813 до розгляду Ром енським міськрайонним судом Сумської області справи №2-3/2010 за позовом ОСОБА_3, ОСОБ А_6 та ОСОБА_7 до ТОВ “МП” П ульс” про визнання права вла сності. В обґрунтування своє ї позиції суд першої інстанц ії посилається на те, що подал ьший розгляд справи та прийн яття остаточного рішення щод о визнання боржника банкруто м є неможливими до остаточно го розгляду Роменським міськ районним судом Сумської обла сті справи №2-3/2010, оскільки, пред метом даного спору є зокрема визнання права власності на товариство з обмеженою відп овідальністю “Мале підприєм ство “Пульс” і в разі ліквіда ції даного товариства будуть зачіпатися права нових можл ивих власників.

Між тим, зазначений висново к суду першої інстанції щодо зупинення провадження у спр аві слід визнати таким, що зро блений з неправильним застос уванням норм процесуального права (п. 4 ч. 1 ст. 104 ГПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 41 ГПК Укр аїни господарські суди розгл ядають справи про банкрутств о у порядку провадження, пере дбаченому цим Кодексом, з ура хуванням особливостей, встан овлених Законом України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом".

Частиною 1 ст. 99 ГПК України в становлено, що в апеляційній інстанції справи переглядаю ться за правилами розгляду ц их справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, п ередбачених у цьому розділі.

Частиною 5 ст. 106 ГПК України п ередбачено, що апеляційні ск арги на ухвали місцевого гос подарського суду розглядают ься в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних ск арг на рішення місцевого гос подарського суду.

Статтею 79 ГПК України встан овлено, що господарський суд зупиняє провадження у справ і в разі неможливості розгля ду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи , що розглядається іншим судо м. Господарський суд має прав о зупинити провадження у спр аві за клопотанням сторони, п рокурора, який бере участь в с удовому процесі, або за своєю ініціативою у випадках: 1) при значення господарським судо м судової експертизи; 2) надсил ання господарським судом мат еріалів до слідчих органів; 3) заміни однієї з сторін її пра вонаступником внаслідок рео рганізації підприємства, орг анізації.

З аналізу положень вищенав еденої норми процесуального права, можна зробити висново к, що підставами для зупиненн я провадження у справі є, з одн ого боку, неможливість розгл яду такої справи до вирішенн я іншої справи, а з іншого боку , пов' язаність цих справ між собою.

Підставами для порушення п ровадження у справі про банк рутство відповідно до ч. 3 ст. 6 З акону України “Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом” є наявність безспірних в имог кредитора (кредиторів) д о боржника, які сукупно склад ають не менше трьохсот мінім альних розмірів заробітної п лати і не були задоволені бор жником протягом трьох місяці в після встановленого для їх погашення строку.

Як вбачається з заяви про по рушення провадження справи п ро банкрутство 28.03.2008 року на вик онання рішення Господарсько го суду Сумської області від 13.03.2008 р. було видано наказ № 13/87-08 (06-5 -9/115) про стягнення з боржника н а користь Кредитора заборгов аність в сумі 122919,27 грн. Зазначен ий наказ було виконано частк ово, що підтверджується пост ановою державного виконавця про повернення виконавчого документа стягувачеві № 256/15 ві д 10.12.2008р. в зв' язку з неможливі стю відсутністю майна боржни ка в результаті чого заборго ваність становить 92263,61грн. Нат омість, кредитор є векселеде ржателем векселя №783378584675 на сум у 90643,09, виданого ТОВ “МП” Пульс” . Даний вексель 21.07.2008р. було пред ' явлено до оплати, що підтве рджується актом від 21.07.2008р. Одна к, вексель не було оплачено. Ст аном на час подання даної зая ви, заборгованість боржника перед кредитором становить 1 82906,70грн..

З огляду на вищевикладене, а пеляційний господарський су д зазначає, що на час прийнятт я оскаржуваної ухвали існува ли підстави для порушення пр овадження у справі про банкр утство боржника та для його п одальшого здійснення.

Як зазначалось вище, суд пер шої інстанції в мотивувальні й частині оскаржуваної ухвал и зазначає, що подальший розг ляд справи про банкрутство б оржника неможливий до виріше ння Роменським міськрайонни м судом Сумської області спр ави №2-3/2010, про визнання права вл асності на ТОВ “Мале підприє мство “Пульс”. і в разі лікві дації даного товариства буду ть зачіпатися права нових мо жливих власників. Предметом позову у даній справі є визна ння недійсними установчих до говорів, рішень міськвиконко му, статуту ТОВ “Мале підприє мство “Пульс”, визнання част ково недійсним свідоцтва про право на спадщину, визнання п рава власності на ТОВ “Мале п ідприємство “Пульс”.

Однак, апеляційна інстанці я вважає за необхідне зазнач ити, що на момент винесення ос каржуваної ухвали об' єктив ної неможливості здійснення подальшого провадження у да ній справи про банкрутство д о вирішення справи №2-3/2010 Ромен ським міськрайонним судом Су мської області не існувало, о скільки за результатами розг ляду даної справи може зміни тись лише склад учасників Бо ржника.

Крім того, апеляційний госп одарський суд вважає за необ хідне зазначити наступне.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 86 ГПК У країни ухвала господарськог о суду повинна містити мотив и винесення ухвали з посилан ням на законодавство. При цьо му, статтею 79 ГПК України визн ачені підстави для зупинення провадження у справі. З огляд у на положення ст. 86 ГПК Україн и, господарський суд, приймаю чи ухвалу про зупинення пров адження у справі, в її мотивув альній частині повинен обґру нтувати її винесення наявніс тю обставин, що відповідно до ст. 79 є підставами для зупинен ня провадження у справі, поси лаючись при цьому на норми чи нного законодавства. Проте, я к вбачається з тексту мотиву вальної частини оскаржувано ї у даній справі ухвали, судом першої інстанції при її прий нятті не було наведено обґру нтування того, у чому саме пол ягає неможливість розгляду д аної справи про банкрутство.

Враховуючи вищевикладений аналіз норм чинного законод авства, обставин справи та на явних у її матеріалах доказі в, апеляційна інстанція вваж ає, що місцевий господарськи й суд при винесенні оскаржув аної ухвали, необґрунтовано дійшов висновку про наявніст ь підстав для зупинення пров адження у справі про банкрут ство ТОВ “МП “Пульс”.

За таких обставин, апеляцій ний господарський суд конста тує, що вимоги скаржника про с касування оскаржуваної ухва ли в частині зупинення прова дження у справі, які викладен і в апеляційній скарзі, обґру нтовані та відповідають вимо гам чинного законодавства.

Відповідно до ч. 4 ст. 106 ГПК Укр аїни у випадках скасування а пеляційною інстанцією ухвал про відмову у прийнятті позо вної заяви або заяви про пору шення справи про банкрутство , про повернення позовної зая ви або заяви про порушення сп рави про банкрутство, зупине ння провадження у справі, при пинення провадження у справі , про залишення позову без роз гляду або залишення заяви у п ровадженні справи про банкру тство без розгляду справа пе редається на розгляд місцево го господарського суду.

Враховуючи викладене, керу ючись Законом України Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом” та ст.ст. 4-1, 32, 33, 34, 43, 79, 86, 9 1, 94, 99, 101 - 106 Господарського проц есуального кодексу України, апеляційний господарський с уд, --

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу До чірнього підприємства “Юрид ичний центр” задовільнити.

2. Ухвалу господарського суд у міста Києва від 26.11.2010 р. у справ і № 44/44-б-50/813 с касувати в частині задоволен ня клопотання громадян ОСО БА_3, ОСОБА_6, ОСОБА_7 пр о зупинення провадження у сп раві № 44/44- б-50/813 та в частині зупинення пр овадження у справі № 44/44-б-50/813 до в ирішення цивільної справи №2 -3/2010, що знаходиться в провадже нні Роменського міськрайонн ого суду Сумської області.

3. В іншій частині ухвалу гос подарського суду міста Києва від 26.11.2010 р. у справі № 44/44-б-50/813 зали шити без змін.

4. Справу № 44/44-б-50/813 направити до господарського суду міста К иєва.

Головуючий суддя Дзюбко П.О.

Судді Сотніков С.В.

Су лім В.В.

08.02.11 (відправлено)

Дата ухвалення рішення01.02.2011
Оприлюднено15.02.2011
Номер документу13726770
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —44/44-б-50/813

Ухвала від 06.02.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 15.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Постанова від 05.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 23.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 18.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 28.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Постанова від 13.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 30.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Постанова від 01.02.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Дзюбко П.О.

Ухвала від 26.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні