Рішення
від 09.02.2011 по справі 35/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА



 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  35/22

09.02.11

За позовом            Товариства з обмеженою відповідальністю "Глобал Констракшн"  

до             Фізичної особи –підприємця ОСОБА_1

про                           стягнення 23 634,95 грн.

                                                                                                   Суддя Літвінова М.Є.

Представники:

від позивача:  Двоєглазов Д.О. –предст. за довір. №б/н від 17.11.2010р.;

від відповідача: Кошмак М.В. –предст. за довір. №б/н від 15.01.2011р.

У судовому засіданні 09.02.2011 на підставі ч. 2 ст. 85 Господарського процесуального кодексу України було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Обставини справи:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги  Товариства з обмеженою відповідальністю "Глобал Констракшн" до Фізичної особи – підприємця ОСОБА_1 про стягнення 21 200,00 грн. заборгованості по сплаті орендної плати за договором № оренди нежитлового приміщення від 31.10.2009, 1157,04 грн. заборгованості по сплаті комунальних платежів, 434,60 грн. інфляційних втрат та стягнення судових витрат.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 29.12.2010 порушено провадження у справі №35/22, розгляд справи призначено на 24.01.2010.

Представник позивача в судовому засіданні 24.01.2011 надав документи на виконання вимог ухвали суду про порушення провадження у справі від 29.12.2010, підтримав позовні вимоги та просив суд задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.  

Представник відповідача в судове засідання з'явився, однак вимоги ухвали суду про порушення провадження у справі від 29.12.2010р. не виконав, витребуваних судом документів не надав, у наданих поясненнях визнав позовні вимоги у повному обсязі.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.01.2011, на підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи відкладено на 09.02.2011.  

Представник позивача у судовому засіданні 09.02.2011 підтримав позовні вимоги та просив суд задовольнити позов, надав додаткові документи до матеріалів справи

Представник відповідача у наданих поясненнях визнав позовні вимоги у повному обсязі та просив розстрочити виконання рішення строком на 12 місяців.

Представник позивача заперечував проти заявленого клопотання про розстрочку виконання рішення.  

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, Господарський суд міста Києва,-  

   

ВСТАНОВИВ:

31.10.2009 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Глобал Констракшн" (далі –позивач) та Фізичною особою –підприємцем ОСОБА_1 (далі –відповідач) було укладено договір оренди нежитлового приміщення № 6 (далі - договір).

Відповідно до п. 1.1. договору позивач, як орендодавець, зобов'язується передати, а відповідач, як орендар,  зобов'язався прийняти в тимчасове, строкове, платне користування частину нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, загальною площею 70,0 кв.м.

Згідно із ч. 1 ст. 763 Цивільного кодексу України договір найму укладається на строк, встановлений договором.

Відповідно до п. 8.1. договору, строк договору встановлений з 01.11.2009 по 31.10.2010.

Як передбачено п. 3.1.1. договору, після підписання договору позивач зобов'язаний передати приміщення відповідачу по акту приймання-передачі не пізніше 01.11.2009.

На виконання умов договору, 01.11.2009 позивач передав відповідачу орендоване приміщення, що підтверджується актом приймання-передачі від 01.11.2009.

Відповідно до п.3.2.2. договору на відповідача покладений обов'язок вносити орендні платежі своєчасно і у повному обсязі, незалежно від наслідків господарської діяльності.

Орендна плата, згідно із п.п. 2.3., 2.4. договору, сплачується орендарем щомісяця до 5 числа поточного місяця.

Згідно із п. 2.1. договору за користування приміщенням відповідач сплачує позивачу орендну плату, місячний розмір якої на момент початку дії договору становить 10 600,00 грн. Розмір щомісячної орендної плати підлягає обов'язковій індексації з урахуванням середньомісячного індексу інфляції за попередній місяць.

Як передбачено п.2.5. договору, вартість компенсації по комунальних послугах (електроенергія, вода, центральне опалення, експлуатаційні та інші послуги), вивозу побутових відходів не входять до складу орендної плати і сплачуються орендарем окремо згідно фактичного використання на підставі виставлених орендодавцем рахунків. Оплата комунальних послуг здійснюється протягом 5 банківських днів з моменту виставлення орендодавцем рахунків (п. 3.2.5. договору).

Факт надання послуг з оренди приміщення, а також комунальних послуг, передбачених договором підтверджується наявними в матеріалах справи копіями актів здачі прийняття робіт (надання послуг). Факт передачі відповідачеві рахунків на оплату комунальних послуг підтверджується реєстрами документів, в яких містяться відомості про отримання відповідачем вищезазначених рахунків.

Листом №106 від 28.09.2010 позивач повідомив відповідача про закінчення 31.10.2010 договору оренди та просив підготувати приміщення до підписання акту прийому-передачі.

Обґрунтовуючи свої позовні вимоги, позивач зазначає про те, що в порушення умов договору відповідач не сплатив у повному обсязі орендну плату за користування приміщенням за вересень і жовтень 2010, надані комунальні послуги та суму додатково проіндексованої орендної плати, у зв'язку з чим у відповідача виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 22 791,64 грн.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному розгляді у судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст.32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку. Зобов’язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до ст.ст. 11, 626 Цивільного кодексу України договір є підставою виникнення цивільних прав та обов’язків.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків (ст. 626 Цивільного кодексу України).

Згідно із ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Статтею 283 Господарського кодексу України передбачено, що за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Як передбачено частинами 1 та 5 статті 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст. 629 Цивільного кодексу України).

Згідно із ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов‘язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб‘єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов‘язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов‘язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Зазначене також кореспондується із положеннями ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, якими передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов’язання є його невиконання або виконання з порушенням умов,  визначених змістом зобов’язання (неналежне виконання).

Як свідчать матеріали справи та надані представниками сторін пояснення, станом на дату звернення з позовом до суду та дату вирішення спору у судовому засіданні відповідач не сплатив у повному обсязі орендну плату з урахуванням її індексації та не оплатив комунальні послуги, у зв'язку з чим у відповідача виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 22 791,64 грн.

Відповідач у наданих поясненнях не заперечував проти наявності у нього заборгованості перед позивачем.  

Як передбачено ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Згідно з приписами ст. 216 ГК України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Статтею 230 ГК України визначено, що порушення зобов’язання є підставою для застосування господарських санкцій (неустойка, штраф, пеня). Штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов’язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов’язання.

Неустойкою відповідно до ст. 549 ЦК України є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов’язання. Відповідно до ч. 2 ст. 551 ЦК України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до п. 5.3. договору за несвоєчасне перерахування платежів за оренду орендар виплачує орендодавцю пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми, яка належить перерахуванню за кожний день прострочення платежу.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

На підставі зазначених норм законодавства та умов договору позивач просить стягнути з відповідача за несвоєчасну сплату платежів за договором пеню у розмірі 706,56 грн. та проценти річні у розмірі 136,75 грн., розраховуючи їх із суми боргу у розмірі 22791,64 грн. за період з 06.09.2010 по 17.11.2010.

Суд вважає наданий позивачем розрахунок пені та процентів річних необґрунтованим, виходячи з того, що до суми боргу, з якої позивач розраховує пеню та проценти річних, включена сума орендної плати за жовтень 2010 у розмірі 10600,00 грн., обов'язок по сплаті якої відповідно до умов договору настає лише з 05.10.2010, та вартість комунальних послуг жовтень 2010 у розмірі 192,84 грн., строк оплати яких, виходячи з дати отримання відповідачем рахунку на їх сплату, настав 05.11.2010.  

Згідно із нижченаведеним розрахунком суду розмір пені становить 566,50 грн., а розмір процентів річних –109,64:

Сума боргу (грн)

Період прострочення

Кількість днів прострочення

Розмір облікової ставки НБУ

Розмір процентів річних

Сума пені за період прострочення

Розмір процентів річних

10600

06.09.2010 - 17.11.2010

73

7,75 %

3 %

328,60

63,6

1398.8

06.09.2010 - 17.11.2010

73

7,75 %

3 %

43,36

8,39

10600

06.10.2010 - 17.11.2010

43

7,75 %

3 %

193,56

37,46

192.84

06.11.2010 - 17.11.2010

12

7,75 %

3 %

0,98

0,19

566,50

109,64

Таким чином, позовні вимоги про стягнення пені та процентів річних підлягають частковому задоволенню у розмірі 566,50 грн. та 109,64 грн. відповідно згідно із розрахунком суду.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Станом на дату звернення з позовом до суду та дату вирішення спору у судовому засіданні відповідач не надав доказів сплати суми заборгованості, не навів підстав для звільнення від обов’язку її сплатити та не спростував обставини, зазначені позивачем у позові.

З урахуванням викладених вище обставин, наявних у матеріалах справи письмових доказів, наданих представником позивача пояснень, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню у загальній сумі 23 467,78 грн.

З огляду на часткове задоволення позову витрати по оплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на позивача і відповідача пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст. 193 Господарського кодексу України, ст. ст. 11, 525, 526, 530, 625, 629, 759, 762 Цивільного кодексу України, ст. ст. 32, 33, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва,-

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Фізичної особи –підприємця ОСОБА_1 (02121, АДРЕСА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Глобал Констракшн" (02222, м. Київ, проспект Маяковського, буд. 26, ідентифікаційний код 35369648) 21 200 (двадцять одну тисячу двісті) гривень заборгованості по сплаті орендної плати, 1 157 (одну тисячу сто п'ятдесят сім) гривень 04 коп. заборгованості по оплаті комунальних послуг, 434 (чотириста тридцять чотири) гривні 60 коп. індексації орендної плати, 566 (п'ятсот шістдесят шість) гривень 50 коп. пені, 109 (сто дев'ять) гривень 64 коп. процентів річних, 234 (двісті тридцять чотири) гривні 68 коп. державного мита та 234 (двісті тридцять чотири) гривні 33 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3. В іншій частині у позові відмовити.

4. Рішення набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження рішення, оформленого відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України, якщо апеляційну скаргу не було подано.

5. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Суддя                                                                                                           М.Є. Літвінова

Дата підписання

повного тексту  рішення: 17.02.2011.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення09.02.2011
Оприлюднено24.02.2011
Номер документу13899929
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —35/22

Рішення від 01.04.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.Ю. Мальцев

Ухвала від 28.12.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Ухвала від 20.12.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Ухвала від 23.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мальцев М.Ю

Постанова від 21.04.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чимбар Любов Олексіївна

Рішення від 09.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Рішення від 14.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Широбокова Людмила Петрівна

Ухвала від 20.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Широбокова Людмила Петрівна

Ухвала від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Широбокова Людмила Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні