Рішення
від 11.02.2011 по справі 39/250-54/121
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 39/250-54/121 11.02.11

За позовом Д очірнього підприємства «Нау ково-виробниче об' єднання « Поверхность»

До Наці ональної телекомпанії Украї ни

Про стягнення компенсації за по рушення майнових прав інтеле ктуальної власності в розмір і

31 125 000 грн.

Суддя Л.В.Прокопенко

Представники:

Від позивача Жиленк ова В.В. - предст. (дов. від 15.07 .2009 р. № 89)

Від відповідача Любчен ко О.М. - предст. (дов. від 07.04.2010 р. № 8-91-16/665)

Обставини справи:

Дочірнє підприємство «Н ауково-виробниче об' єднанн я «Поверхность»звернулося д о Господарського суду міста Києва з позовом до Національ ної телекомпанії України (ві дповідач), в якому просить суд стягнути з відповідача на ко ристь позивача компенсацію з а порушення майнових прав ін телектуальної власності поз ивача у розмірі 31 125 000,00 грн.

Рішенням Господарського с уду міста Києва від 21.12.2009 р. позо вні вимоги задоволено частко во: присуджено до стягнення з Національної телекомпанії У країни на користь Дочірнього підприємства «Науково-вироб ниче об' єднання «Поверхнос ть»21 420 000,00 грн. компенсації за по рушення майнових прав інтеле ктуальної власності, 17 548,92 грн. д ержмита, 215,06 грн. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

Постановою Київського апе ляційного господарського су ду від 17.02.2010 р. судове рішення 1-ї інстанції залишене без змін.

Постановою Вищого господа рського суду України від 22.06.2010 р . судові рішення по справі ска совано зі скеруванням справи на новий розгляд.

Ухвалою суду від 26.07.2010 р. справ у прийнято до провадження су ддею Демченко Т.С.

Розпорядженням заступника Голови суду від 26.11.2010 р. справу п ередано на розгляд судді Про копенко Л.С., яка ухвалою від 01.1 2.2010 р. прийняла справу до свого провадження.

В судових засіданнях 24.12.2010 р., 1 4.01.2011 р. оголошувалися перерви.

В судовому засіданні 14.01.2011 р. п редставником відповідача за явлено клопотання про призна чення судової експертизи.

Клопотання мотивоване тим , що позивачем був залучений д о матеріалів справи матеріал ьний носій із записом начебт о публічного сповіщених відп овідачем програм «КВК».

У зв'язку з тим, що відпові дач заперечує факт публічног о сповіщення відповідних про грам, зазначених у позовній з аяві. Відповідач вважає за не обхідне встановлення факту п ублічного сповіщення відпов ідних програм відповідачем.

Оскільки встановлення такого факту потребує застос ування спеціальних знань, дл я всебічного, повного і об'єкт ивного вирішення даної справ и, у відповідності до приписі в ст. 42 ГПК України, відповідач вважає, що необхідно признач ити судову експертизу та зар опонувая поставити перед суд овим експертом наступні пита ння:

- Чи є відеоза пис, наданий, позивачем, оригі нальним записом, чи мало місц е відтворення відеозапису.

- Чи є наданий поз ивачем відеозапис записом еф іру "Першого національного" т елевізійного каналу.

В судовому засіданні 21.01.2011 р. представником позивача подані письмові заперечення проти задоволення клопотанн я відповідача про призначенн я судової експертизи з насту пних підстав:

1. Відповідачем подав алось аналогічне клопотання під час розгляду справи перш ою інстанцією і це клопотанн я судом не було задоволено. В Рішенні Господарського су ду міста Києва від 21.12.2009 р. зазна чено, що «дослідивши в суд ових засіданнях наявні у мат еріалах справи речові докази : матеріальні носії - сіусі диски із записами телевіз ійних програм КВК, суд дійшов висновку, що вони не можуть бу ти прийняті судом у зв 'язку з тим, що не являються належним и доказами, що підтверджують записи з ефіру телевізійног о каналу «Перший»спірних тел евізійних програм КВК, транс ляція яких здійснювалася від повідачем».

Тобто, судом постановлен о рішення без урахування цих доказів.

В Постанові Київського а пеляційного господарського суду від 17.02.2010 р.

«Досліджуючи речові до кази надані позивачем - сѓі у…сѓі диски із записами те левізійних програм КВК, суд п ершої інстанції дійшов прави льного висновку, що вони не мо жуть бути прийняті судом пер шої інстанції у якості належ них доказів, оскільки не явля ються належними доказами, що підтверджують записи з ефір у телевізійного каналу «Перш ий»спірних телевізійних пор грам КВК-2008, трансляція яких зд ійснювалася відповідачем. На даючи таку оцінку зазначеном у доказу, судом першої інстан ції правомірно було встановл ено неналежність даного дока зу та, відповідно, відмовлено у проведенні експертизи.» .

2. Вищий господарс ький суд України в Постанові від 22.06.2010 р. звернув увагу на нео бхідність дослідження таких обставин:

1) «який обсяг прав і на які об 'єкти авторського пр ава - аудіовізуальні твори м ає ДГІ «Поверхность»(арк. 4 Пос танови);

2) «чи є позивач суб'єкт ом суміжних прав - організаці єю мовлення; які саме виключн і суміжні права отримано ДП « Поверхность»за укладеним з з акритим акціонерним, товарис твом «ТТО АМиК»договором від 26.12.2007 № 101; які об'єкти суміжних пр ав позивача могло бути викор истано відповідачем в кожном у із 23 випадків передані в ефі р «КВН-2008»(арк. 5 Постанови);

3) «та надати оцінку так ож тому, що: після кожного, на д умку позивача, неправомірног о використання НТУ телеперед ач «КВН-2008», ДП «Поверхность»н адавало відповідачеві насту пний матеріальний носій із з афіксованим на ньому записом такої телепередачі»(арк. 5 Пос танови);

4) «окрім врахування ви трат відповідача на створенн я аудіовізуальних творів цик лу «КВН-2008», належить врахуват и також можливий дохід ДП «»П оверхность»від правомірног о, з дозволу (ліцензії) позивач а, використання наведених об 'єктів права інтелектуальної власності іншим особам»(арк . 5 Постанови).

- Вказівки, що містят ься в постанові касаційної і нстанції, є обов'язковими для суду першої інстанції під ча с нового розгляду. Проте, вказ івки ВГСУ, зазначені в Постан ові від 22.06.2010 р. не містять вказі вки про дослідження матеріал ьних носіїв - сЬхі дисків із записами телевізійних прогр ам КВК.

- 3. Матеріальні носі ї (с1\>сІ диски із записами те левізійних програм КВК) є р ечовими доказами, які своїми властивостями свідчать про обставини, які мають значенн я для правильного вирішення спору. Проте, судами першої та апеляційної інстанцій визна но їх неналежними доказами т а ці докази не були покладені в основу судових рішень по сп раві.

- Для роз'яснення пита нь, що виникають при вирішенн і господарського спору і пот ребують спеціальних знань, г осподарський суд призначає с удову експертизу.

- Матеріальні носії містять запис програм КВК з л оготипом «Перший», рекламним и матеріалами, розміщеними в рекламних блоках під час тра нсляції програм, спонсорськи ми матеріалами, розміщеними під час трансляції.

- Позивач пропонує п оставити експерту питання пр о те, чи є відеозапис оригін аїьний та чи мало місце відтв орення відеозапису.

- В матеріалах справ и є нотаріально посвідчені п ояснення особи, яка зробила ц ей запис з ефіру телеканалу ОСОБА_3, про одночасну фікса цію ефіру телеканалу «Перший »(УТ-1) під час перегляду на ком п'ютері з вбудованим ТВ-тюнер ом СОТУІЕ\У РСІ ОУР2, якого при єднана ефірна антена та який має технічну можливість зап ису ефіру на жорсткий диск ко мп'ютера у форматі МРЕС2.

- Запис програм з ефі ру здійснювався на жорсткий диск комп'ютера. З метою долуч ення доказів до матеріалів с прави з жорсткого диску комп 'ютера був здійснений запис і нформації (запис програм з еф іру) на сіусі диски. З жор сткого диску можна зробити з апис на необмежену кількість сіусі дисків і запис на кожному такому диску буде ор игінальним.

- Тобто, з точки зору п озивача, поставлене питання є необгрунтованим та не дово дить позицію відповідача про не здійснення ним трансляці ї програм КВК.

- Щодо запитання « чи мале місце відтворення ві деозапису», то відповідно до Закону України «Про автор ське право та суміжні права» відтворення - виготовлення о дного або більше примірників твору, відеограми, фонограми в будь-яків матеріальній фор мі, а також їх запис для тимчас ового чи постійного зберіган ня в електронній (у тому числі цифровій), оптичній або іншій формі, яку може зчитувати ком п'ютер; виходячи з визначення , наведеного в законі, диск, як ий містить запис будь-якої ін формації є за своєю природою примірником носія інформаці ї, а так як інформація якимось чином потрапила на носій, то, відповідно, було відтворення інформації.

- Носії були переглян уті в судових засіданнях та м істить певну інформацію, про що свідчать матеріали справ и. Тобто, відбулось відтворен ня інформації - відтворення в ідеозапису.

- З'ясування факту чи є запис на носії не потребує сп еціальних знань.

- Щодо питання, чи є н аданий позивачем відеозапис записом ефіру «Першого наці онального»телевізійного ка налу, то записи містять логот ип «Перший».

- Відповідно до Закон у України «Про телебачення т а радіомовлення»логотип (фір мовий, торговий знак) - будь-як а комбінація позначень (слов а, літери, цифри, зображувальн і елементи, комбінації кольо рів), які придатні для вирізне ння програм чи передач одніє ї телерадіоорганізації від і ншої.

- Логотип «Перший»мі ститься на всіх записах на ди сках і для встановлення наяв ності або відсутності в запи су логотипу не потрібно воло діти спеціальними знаннями.

Враховуючи вищенаведене, суд відмовляє в задоволенні клопотання про призначення судової експертизи.

В судовому засіданні 21.01.2011 р. о голошена перерва для виготов лення повного тексту рішення .

Ознайомившись з матеріала ми справи, заслухавши поясне ння представників сторін, су д, -

ВСТАНОВИВ:

26.12.2007 р. між Дочірнім підприє мством «Науково-виробниче об ' єднання «Поверхность» та З акритим акціонерним товарис твом «ТТО АМиК»укладено дого вір №101, згідно умов якого ЗАТ « ТТО АМиК»як правоволоділець передає, а ДП «Науково-виробн иче об' єднання «Поверхност ь»як правонабувач отримує пр аво на здійснення телевізійн ої зйомки, створення аудіо ве рсії 11 концертів «КВН-2008. Откры тая Украинская Лига», що б удуть проводитися правовлас ником у м. Києві протягом 2008 р. т а наступне створення із ауді о версії аудіовізуальних тво рів.

Відповідно до вказаного до говору та акту приймання-пер едачі прав по договору № 101 від 26.12.2007 р., підписаного між сторон ами, позивач отримав наступн і права:

виключне право на здійснен ня телевізійної зйомки конце ртів «КВН-2008. Открытая Украи нская лига», створення ауді овідеоверсії 11 (одинадцяти) ко нцертів та наступне створенн я творів з аудіовідеоверсії концертів, виключне право на здійснення прем' єрної теле візійної трансляції творів п о ефірному, супутниковому і к абельному телебаченню, виклю чне право на здійснення наст упних (після прем'єрної транс ляції) телевізійних трансляц ій телепередач по ефірному, с упутниковому і кабельному те лебаченню;

права на використання ориг інальних циклових телевізій них передач під назвою «КВН-200 8. Высшая лига»у кількості 12 (дв анадцять) випусків та «КВН-2008. П ремьер лига»у кількості 10 (дес ять) випусків, а саме: виключне право на здійснення прем' є рної телевізійної трансляці ї телепередач «КВН-2008. Высшая л ига»та «КВН-2008. Премьер лига»п о ефірному, супутниковому і к абельному телебаченню, виклю чне право на здійснення наст упних (після прем'єрної транс ляції) телевізійних трансляц ій телепередач по ефірному, с упутниковому і кабельному те лебаченню;

виключне право на використ ання фрагментів творів і тел епередач для їх анансування по телебаченню, радіо, в пресі ;

виключне право переривати телевізійну трансляцію твор ів і телепередач випусками н овин та/чи розміщувати всере дині телевізійної трансляці ї творів та телепередач рекл амні матеріали, спонсорську рекламу;

виключне право на розміщен ня в місці проведення концер тів рекламних матеріалів, сп онсорської реклами, проведен ня PR-акцій в рекламних цілях;

виключне право на використ ання в назві творів та телепе редач словосполучення «КВН» , а також повної назви концерт ів «КВН-2008. Открытая Украинс кая лига», телепередач «КВН -2008. Высшая лига»та «КВН-2008. Прем ьер лига»;

право передавати третім ос обам права на використання т ворів та телепередач в межах території та строку їх дії ві дповідно до умов договору № 101 від 26.12.2007 р.

Позивач стверджує, що в ході здійснення моніторингу теле візійного простору України н а предмет дотримання авторсь ких та суміжних прав ТОВ «Ком унікаційний альянс», яке пер емогло у відкритих пропозиці ях на моніторинг ТАМ панелі у 2008-2012 р.р., оголошених Асоціаціє ю «Індустріальний Телевізій ний комітет», що підтверджує ться наявним у матеріалах сп рави листом за вих. № 0701-01 від 01.07.200 9 р., у період з 04.10.2008 р. по 05.04.2009 р. були встановлені та зафіксовані факти телевізійної трансляц ії в ефірі каналу «Перший»пр ограм КВК, а саме:

- «КВН-2008. Открытая Украинск ая лига», що транслювалась 04.10.2008 р., час трансляції 19:04:46, термі н трансляції 01:40:02;

- «КВН-2008. Открытая Украинск ая лига», що транслювалась 12.10.2008 р., час трансляції 16:25:51, термі н трансляції 01:41:18;

- «КВН-2008. Открытая Украинск ая лига», що транслювалась 19.10.2008 р., час трансляції 19:12:42, термі н трансляції 01:36:15;

- «КВН-2008. Высшая лига», що тран слювалась 25.10.2008 р., час трансляц ії 18:14:19, термін трансляції 02:28:04;

- «КВН-2008. Открытая Украинск ая лига», що транслювалась 02.11.2008 р., час трансляції 19:05:09, термі н трансляції 01:41:18;

- «КВН-2008. Открытая Украинск ая лига», що транслювалась 09.11.2008 р., час трансляції 19:04:53, термі н трансляції 01:37:27;

- «КВН-2008. Открытая Украинск ая лига», що транслювалась 16.11.2008 р., час трансляції 19:05:05, термі н трансляції 01:40:19;

- «КВН-2008. Высшая лига», що тран слювалась 23.11.2008 р., час трансляц ії 18:50:05, термін трансляції 01:36:15;

- «КВН-2008. Открытая Украинск ая лига», що транслювалась 30.11.2008 р., час трансляції 19:04:56, термі н трансляції 01:43:12;

- «КВН-2008. Открытая Украинск ая лига», що транслювалась 07.12.2008 р., час трансляції 19:06:50, термі н трансляції 01:43:55;

- «КВН-2008. Открытая Украинск ая лига», що транслювалась 14.12.2008 р., час трансляції 18:58:36, термі н трансляції 01:40:05;

- «КВН-2008. Открытая Украинск ая лига», що транслювалась 21.12.2008 р., час трансляції 19:03:43, термі н трансляції 01:37:27;

- «КВН-2008. Высшая лига», що тран слювалась 28.12.2008р., час трансляці ї 18:54:53, термін трансляції 01:40:19;

- «КВН-2008. Открытая Украинск ая лига», що транслювалась 04.01.2009 р., час трансляції 19:22:44, термі н трансляції 01:44:17;

- «КВН-2008. Высшая лига», що тран слювалась 11.01.2009 р., час трансляц ії 18:53:38, термін трансляції 01:43:12;

- «КВН-2008. Высшая лига», що тран слювалась 18.01.2009 р., час трансляц ії 19:00:09, термін трансляції 01:43:55;

- «КВН-2008. Высшая лига», що тран слювалась 25.01.2009 р., час трансляц ії 19:00:23, термін трансляції 01:40:05;

- «КВН-2008. Высшая лига», що тран слювалась 01.02.2009 р., час трансляц ії 18:59:53, термін трансляції 01:51:25;

- «КВН-2008. Высшая лига», що тран слювалась 08.02.2009 р., час трансляц ії 18:56:38, термін трансляції 01:51:36;

- «КВН-2008. Высшая лига», що тран слювалась 15.02.2009 р., час трансляц ії 18:55:37, термін трансляції 01:44:17;

- «КВН-2008. Высшая лига», що тран слювалась 22.02.2009 р., час трансляц ії 18:53:16, термін трансляції 01:51:25;

- «КВН-2008. Высшая лига», що тран слювалась 15.03.2009 р., час трансляц ії 18:49:01, термін трансляції 01:51:36;

- «КВН-2008. Высшая лига», що тран слювалась 05.04.2009 р., час трансляц ії 18:33:50, термін трансляції 02:08:55.

Також на підтвердження вка заних фактів позивачем надан о суду

ефірну довідку відповідач а про вихід на «Першому Націо нальному» програми КВК-2008, від повідно до якої трансляції з дійснювалися 04.10.2008 р. о 19.04 протяг ом 1 год. 41 хв. 19 сек., 12.10.2008 р. о 15.26 прот ягом 1 год. 42 хв. 36 сек., 19.10.2008 р. о 19.12 пр отягом 1 год. 37 хв. 22 сек., 25.10.2008 р. о 18.14 протягом 1 год. 20 хв. 13 сек., 02.11.2008 р. о 19.05 протягом 1 год. 41 хв. 20 сек., 09.11.2008 р . о 19.04 протягом 1 год. 39 хв. 11 сек., 16.11.2 008 р. о 19.05 протягом 1 год. 41 хв. 48 сек., 23.11.2008 р. о 18.50 протягом 1 год. 52 хв. 41 се к., 30.11.2008 р. о 19.05 протягом 1 год. 45 хв. 01 сек., 07.12.2008 р. о 19.06 протягом 1 год. 45 хв . 03 сек., 14.12.2008 р. о 18.58 протягом 1 год. 41 хв. 07 сек., 21.12.2008 р. о 19.03 протягом 1 год . 49 хв. 10 сек., 28.12.2008 р. о 18.55 протягом 1 г од. 57 хв. 58 сек., 04.01.2009 р. о 19.02 протягом 1 год. 48 хв. 07 сек., 11.01.2009 р. о 18.53 протяг ом 1 год. 55 хв., 18.01.2009 р. о 19.00 протягом 1 год. 50 хв. 06 сек., 25.01.2009р. о 19.00 протяго м 1 год. 51 хв. 30 сек., 01.02.2009р. о 18.59 протяг ом 1 год. 51 хв. 29 сек., 08.02.2009р. о 18.56 протя гом 1 год. 51 хв. 49 сек., 15.02.2009 р. о 18.55 про тягом 1 год. 51 хв. 19 сек., 22.02.2009 р. о 18.53 п ротягом 1 год. 52 хв. 11 сек., 15.03.2009 р. о 18 .49 протягом 2 год. 05 хв., 05.04.2009 р. о 18.33 пр отягом 2 год. 19 хв. 09 сек.,

ефірні довідки за № ML-260609 від 26. 06.2009 р., в яких міститься інформа ція щодо розміщення рекламни х матеріалів в ефірі телевіз ійного каналу «Перший»Націо нальної телекомпанії Україн и під час здійснення телевіз ійної трансляції програм КВК , зокрема 15.02.2009 р., 23.11.2008 р., 19.10.2008 р., 30.11.2008 р ., 12.10.2008 р., 02.11.2008 р., 25.10.2008р., 16.11.2008 р., 09.11.2008 р., 22.02.20 09 р., 15.03.2009 р., 04.10.2008 р., 01.02.2009 р., 07.12.2008 р., 18.01.2009 р., 25.01.2009 р., 08.02.2009 р., 14.12.2008 р., 21.12.2008 р., 28.12.2008 р., 04.01.2009 р., 11.01.2009 р., 08.02.2009 р.;

ефірні довідки від 28.10.2009 р., в я ких міститься інформація щод о розміщення спонсорських ма теріалів в ефірі телевізійно го каналу «Перший»Національ ної телекомпанії України під час здійснення телевізійної трансляції програм КВК 07.12.2008 р. за № МЛ-281009-6, 30.11.2008 р. за № МЛ-281009-5, 09.11.2008 р. за № МЛ-281009-3, 16.11.2008 р. за № МЛ-281009-4, 02.11.2008р. за № МЛ-281009-2, 01.02.2009 р. за № МЛ-281009-8, 08.02.2009 р. за № МЛ-281009-9, 15.02.2009 р. за № МЛ-281009-10, 15.03.2009 р. за № МЛ-281009-12, 22.02.2009 р. за № МЛ-281009-11, 05.04.2009 р . за № МЛ-281009-13, 14.12.2008 р. за № МЛ-281009-7;

ефірна довідка за № МЛ-281009-14 ві д 28.10.2009 р., в якій міститься інфор мація щодо трансляції анонсі в програм КВК в ефірі телевіз ійного каналу «Перший»Націо нальної телекомпанії Україн и 03-04, 10-13, 15-19, 21-25, 29-31 жовтня 2008 р., 01-02, 05-21, 23, 27-30 листопада 2008 р., 01-14, 16-30 грудня 2008р., 04 , 08-11, 16-25 січня 2009 р., 03-28 лютого 2009 р., 01-16 б ерезня 2009 р. (надані позивачу на запит від ТОВ «Комунікаційн ий альянс»).

Також на підтвердження фак ту сповіщення позивачем нада но журнали із розміщеними те левізійними програмами відп овідача, в яких зазначаються телепрограми «КВК», зокрема «Спутник телезрителя»№ 43 (тра нсляція 25.10.2008 р. о 18.15), № 44 (трансляц ія 02.11.2008 р. о 19.05), № 45 (трансляція 09.11.2008 р. о 19.05), № 46 (трансляція 16.11.2008 р. о 19.05), № 47 (трансляція 23.11.2008 р. о 18.50), № 48 (тран сляція 30.11.2008 р. о 19.05), № 49 (трансляці я 07.12.2008 р. о 19.05), № 50 (трансляція 14.12.2008 р . о 19.00), № 51 (трансляція 21.12.2008 р. о 19.05), № 52 (трансляція 28.12.2008 р. о 19.00), № 6 (транс ляція 08.02.2009 р. о 19.00), № 7 (трансляція 15.02.2009 р. о 19.00), № 8 (трансляція 22.02.2009 р. о 19.00), № 11 (трансляція 15.03.2009 р. о 18.55), № 14 (т рансляція 05.04.2009 р. о 18.30) та Парк »№ 40 (трансляція 04.10.2008 р. о 19.00), № 41 (тр ансляція 12.10.2008 р. о 19.00), № 42 (трансля ція 19.10.2008 р. о 19.10), № 1 (трансляція 04.01.20 09 р. о 19.00), № 2 (трансляція 11.01.2009 р. о 19.00), № 3 (трансляція 18.01.2009 р. о 19.00), № 4 (тра нсляція 25.01.2009 р. о 19.00), № 5 (трансляці я 01.02.2009 р. о 19.00).

Носії із записами телепрог рам «КВН»передані позивачем відповідачу згідно актів пр иймання-передачі програм, на явними у матеріалах справи: № 8 від 15.03.2009 р., № 7 від 22.02.2009 р., № 6 від 15.02.20 09 р., № 5 від 08.02.2009 р., № 3 від 25.01.2009 р., № 2 ві д 18.01.2009 р., № 1 від 08.01.2009 р., № 12 від 28.12.2008 р., № 10 від 07.12.2008 р., № 11 від 14.12.2008 р., № 9 від 30 .11.2008 р., № 8 від 23.11.2008 р., № 7 від 16.11.2008 р., № 6 в ід 09.11.2008 р., № 5 від 02.11.2008 р., № 4 від 25.10.2008 р ., № 3 від 19.10.2008 р., № 2 від 12.10.2008 р.

Представник позивача пояс нив, що вказані носії передан і під час проведення перегов орів щодо укладення договору на використання вказаних об ' єктів інтелектуальної вла сності, проте, такий договір у кладений не був, тоді як носії були протиправно використан і відповідачем.

З огляду на положення ч. 1 ст. 424, ч. 1 ст. 440, ч. 1 ст. 452 Цивільного код ексу України, ч. 1 ст. 440 ЦК Україн и, ч.1 ст. 15, ч. 1 ст. 41 Закону України «Про авторське право і суміж ні права», позивач вважає сво є право власника майнових ав торських право порушеними і просить стягнути з відповіда ча компенсацію за неправомір не використання об' єктів ін телектуальної власності.

Розмір заявленої до стягне ння компенсації становить 31 1 25 000 грн. (50 мінімальних заробітн их плат) згідно ст. 52 Закону Укр аїни «Про авторське право і с уміжні права».

В обґрунтування вказаного розміру компенсації позивач зазначає, що телевізійний ка нал «Перший», який належить в ідповідачу, є одним з найбіль ш розповсюджених телеканалі в країни та має максимальне п окриття 98% території України. Телевізійні трансляції відб увалися тривалий час - з жов тня 2008 року по квітень 2009 рік заг альним обсягом ефірного часу більше 40 годин, що достатньо п ідтверджує навмисне порушен ня прав позивача.

Відповідач проти задоволе ння позовних вимог заперечив з таких підстав.

На думку відповідача, позив ачем не доведено факт публіч ного сповіщення відповідаче м аудіовізуальних творів, ос кільки

подані позивачем в якості д оказів публічного сповіщенн я в ефірі відповідача аудіов ізуальних творів ефірні дові дки є виключно робочим докум ентом і не можуть вважатися н алежним доказом по справі і с відчити про факт публічного сповіщення відповідачем спі рних аудіовізуальних творів , вони є підробленими і не відп овідають вимогам ст. 207 ЦК Укра їни щодо оформлення правочин ів;

подані журнал обліку перед ач, рекламні договори та прог рами телепередач у друковани х виданнях, не мають відношен ня до телевізійної трансляці ї та не підтверджують переда чу сигналів, а матеріальні но сії з записом КВК в якості док азів здійснення відповідаче м трансляції програм КВК поз ивачем надані не були, хоча тр ансляція може здійснюватися лише з матеріальних носіїв, т ак як це передбачає технолог ічний процес виходу програм в ефір;

надані позивачем акти скла дені із порушенням норм чинн ого законодавства;

позивач не надав суду належ них доказів, які б доводили фа кт наявності у позивача викл ючних прав на програми КВК та факт телевізійної трансляці ї відповідних програм КВК в е фірі телеканалу «Перший».

Також відповідач посилаєт ься на те, що визначений позив ачем розмір компенсації за п орушення виключних майнових прав інтелектуальної власно сті є завищеним та необґрунт ованим.

Відповідно до пп. 4,5 ст. 48 Закон у України «Про телебачення і радіомовлення»усі передачі , які телерадіоорганізація т ранслювала чи ретранслювала або забезпечувала їх трансл яцію чи ретрансляцію у повні й та незмінній формі третьою особою (оператором телекому нікацій), повинні бути записа ні і зберігатися протягом 14 дн ів від дати їх розповсюдженн я, якщо у цей строк не надійшло скарги щодо їхнього змісту. Т обто, позивач мав право зверн утися до відповідача з прете нзіями щодо трансляції перед ач протягом 14-денного терміну , що зроблено не було.

Відповідно до ст. 32 та 33 Зако ну України «Про авторське пр аво та суміжні права»позивач ем не надано доказів передач і матеріальних носіїв, з яких могла здійснюватися трансля ція, тоді як без них технологі чно не можливо проводити тра нсляцію.

Відповідач виробляє прогр ами для державних потреб та в иконує державне замовлення щ одо трансляції вказаних прог рам; з вересня 2008 р. по квітень 200 9 р. відповідачем здійснювала ся трансляція програм сторон нього виробника поза межами державного замовлення, і згі дно переліку таких програм, п рограми КВК відсутні, як відс утні і будь-які документи від позивача щодо трансляції вк азаних програм.

Згідно постанови Вищого го сподарського суду України ві д 22.06.2010 р., якою справу скеровано на новий розгляд, зазначено в якості підстав для скасуван ня судових рішень по справі - невстановлення обсягу прав, а також того, на які об' єкти а вторського права - аудіовіз уальні твори - має право поз ивач, чи є позивач суб' єктом суміжних прав - організаціє ю мовлення, які саме виключні суміжні права отримав позив ач за укладеним з ЗАТ «ТТО «АМ иК»договором, які об' єкти с уміжних прав позивача могли бути використані відповідач ем в кожному з 23 випадків пере дачі в ефір «КВН-2008», невирахув ання можливого доходу позива ча від правомірного використ ання наведених об' єктів пра ва інтелектуальної власност і іншим особам.

Проаналізувавши матеріал и справи та пояснення предст авників сторін, суд дійшов ви сновку про те, що позовні вимо ги є обґрунтованими та підля гають частковому задоволенн я з наступних підстав.

Підстави звернення поз ивача до суду за захистом сво го порушеного права

В матеріалах справи дос татньо доказів того, що позив ач є суб' єктом суміжних пра в в даному випадку і звернувс я до суду за їх захистом право мірно, а саме.

Як зазначено вище, згідно до говору № 101 від 26.12.2007 р., підписано го між позивачем та Закритим акціонерним товариством «ТТ О АМиК», позивач отримав викл ючне право на здійснення тел евізійної зйомки, створення аудіоверсії концертів «КВН-2 008. Открытая Украинская ли га»та наступне створення із аудіоверсії аудіовізуальни х творів, виключне право на ви користання телевізійних пер едач «КВН-2008. Высшая лига», «КВН -2008. Премьер лига», а також викл ючне право на здійснення по е фірному, супутниковому та ка бельному телебаченню прем' єрної та наступних телевізій них трансляцій створених поз ивачем із аудіоверсії концер тів «КВН-2008. Открытая Украин ская лига»аудіовізуальни х творів та телепередач «КВН -2008. Высшая лига», «КВН-2008. Премье р лига».

Вказаний договір був чинни м та дійсним протягом 2008-2009 рокі в, є таким і станом на час розг ляду справи, у зв' язку з чим у суду відсутні підстави для т ого, щоб ставити під сумнів вк азаний договір як підставу д ля виникнення у його сторін п рав та обов' язків.

ЗАТ «ТТО АМиК»згідно зміст у договору є особою, яка орган ізувала концерт (виступ) кома нд КВН, право на зйомку якого о тримав позивач.

Відносини ЗАТ «ТТО АМиК»з о собами, які виступали в конце рті та організовували його п остановку, позивача як контр агента за договором № 101 від 26.12.2 007 р. не стосуються, як і не стос уються відповідача по даній справі, і не є предметом судов ого розгляду, у зв' язку з чим суд не має жодних підстав зді йснювати перевірку дотриман ня їх авторських прав під час укладення договору № 101 від 26.12.2 007р. та його виконання.

В даному випадку позивачем в результаті проведення від еозйомки відзнято (зафіксова но) аудіовізуальні твори, яки ми згідно ст. 1 Закону України «Про авторське право і суміж ні права»є твори, що фіксують ся на певному матеріальному носії (кіноплівці, магнітній плівці чи магнітному диску, к омпакт-диску тощо) у вигляді с ерії послідовних кадрів (зоб ражень) чи аналогових або дис кретних сигналів, які відобр ажають (закодовують) рухомі з ображення (як із звуковим суп роводом, так і без нього), і спр ийняття яких є можливим викл ючно за допомогою того чи інш ого виду екрана (кіноекрана, т елевізійного екрана тощо), на якому рухомі зображення віз уально відображаються за доп омогою певних технічних засо бів.

Згідно ст. 17 Закону авторами аудіовізуального твору є: а) р ежисер-постановник; б) автор с ценарію і (або) текстів, діалог ів; в) автор спеціально створе ного для аудіовізуального тв ору музичного твору з тексто м або без нього; г) художник-по становник, д) оператор-постан овник.

Перераховані особи, які є сп івавторами аудіовізуальног о твору, приймають участь у йо го створенні до проведення з йомки, тобто, перебувають у пр авовідносинах з ЗАТ «ТТО АМи К», а не з позивачем, який зафі ксував готові аудіовізуальн і твори на відеоплівку, право на що отримано ним згідно дог овору № 101 від 26.12.2007 р.

Позивач, в свою чергу, згідн о умов укладеного договору є власником відеограм як об ' єкта суміжних прав згід но ст. 1, 35 Закону України «Про а вторське право і суміжні пра ва», і саме незаконне викорис тання відеограм стало підста вою для звернення до суду за з ахистом порушеного права.

Згідно ст. 36 Закону виробник и відеограм, їх спадкоємці (пр авонаступники) та особи, яким на законних підставах перед ано суміжні майнові права що до відеограм, є суб' єктами с уміжних прав.

Відповідно до ст. 40 Закону до майнових прав виробників фо нограм і виробників відеогра м належить їх виключне право на використання своїх фоног рам, відеограм і виключне пра во дозволяти чи забороняти і ншим особам: а) відтворення (пр яме і (або) опосередковане) сво їх фонограм і відеограм у буд ь-якій формі і будь-яким спосо бом; б) розповсюдження серед п убліки фонограм, відеограм т а їх примірників шляхом перш ого продажу або іншої переда чі права власності; в) комерці йний прокат фонограм, відеог рам і їх примірників, навіть п ісля їх розповсюдження, здій сненого виробником фонограм и чи відеограми або за їх дозв олом; г) публічне сповіщення ф онограм, відеограм та їх прим ірників через будь-які засоб и зв'язку таким чином, що будь- яка особа може отримати до ни х доступ з будь-якого місця і в будь-який час за їх власним ви бором; д) будь-яку видозміну св оїх фонограм, відеограм; е) вве зення на митну територію Укр аїни фонограм, відеограм та ї х примірників з метою їх поши рення серед публіки.

Саме за захистом вказаних п орушених прав і звернувся по зивач до суду.

Таким чином, з врахуванням в исновків постанови Вищого го сподарського суду України ві д 22.06.2010 р., позивач є суб' єкто м суміжних прав на відеограм и зйомок концертів «КВН-2008. Отк рытая Украинская лига»у вигляді аудіовідеоверсій 11 (одинадцяти) концертів.

Конкретні отримані права н а використання вказаних об' єктів суміжних прав чітко пе рераховані в договорі № 101 від 26.12.2007 р.

Щодо факту порушення виклю чних майнових прав позивача як власника суміжних прав

Матеріалами справи беззап еречно доводиться факт поруш ення відповідачем майнових п рав позивача як власника с уміжних прав на відеограм и зйомок концертів «КВН-2008. Отк рытая Украинская лига»у вигляді аудіовідеоверсій 11 (о динадцяти) концертів.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про телебачення і рад іомовлення», трансляція (тел ерадіотрансляція) - початков а передача, яка здійснюється наземними передавачами, за д опомогою кабельного телебач ення або супутниками будь-як ого типу в кодованому або

відкритому вигляді телевізі йних чи радіопрограм, що прий маються населенням.

В процесі судового розгляд у було встановлено, що відпов ідачем в період з 04.10.2008 р. по 05.04.2009 р . була здійснена телевізійна трансляція в ефірі каналу «П ерший»програм КВК, що підтве рджується наявними у матеріа лах справи доказами.

Зокрема, факт використання відповідачем відеограм підт верджується матеріальними н осіями - dvd дисками із записам и відповідних телевізійних п рограм КВК, трансляція яких з дійснювалася відповідачем; е фірною довідкою, підписаною посадовими особами відповід ача, яка містить інформацію п ро трансляцію програм КВК в е фірі телеканалу «Перший»; еф ірними довідками ТОВ «Комуні каційний альянс», в яких міст иться інформація щодо розміщ ення рекламних, спонсорських матеріалів в ефірі телевізі йного каналу «Перший»Націон альної телекомпанії України під час здійснення телевізі йної трансляції програм КВК, інформація щодо трансляції анонсів програм КВК в ефірі т елевізійного каналу «Перший »Національної телекомпанії України; журналами із розміщ еними телевізійними програм ами відповідача, в яких зазна чаються в тому числі і телепр ограми «КВК», зокрема, «Спутн ик телезрителя»та Парк» .

Суд не погоджується з тверд женням відповідача про те, що подана позивачем ефірна дов ідка відповідача про вихід н а «Першому Національному»пр ограми КВК-2008 не може вважатис я належним доказом здійсненн я відповідачем телевізійної трансляції програм КВК в ефі рі телеканалу «Перший», оскі льки вона не належить відпов ідачу, так як оформлена з пору шенням вимог до письмової фо рми правочину, а підрозділ з н азвою «Дирекція програм НТКУ в Національній компанії Укр аїни відсутній.

Вказана довідка не є правоч ином в розумінні ст. 202 ЦК Украї ни, тому передбачені ч. 2 ст. 207 ЦК України вимоги до письмової форми правочину не є обов'язк овими для її оформлення.

Твердження відповідача пр о відсутність підрозділу з н азвою «Дирекція програм НТКУ »в Національній компанії Укр аїни спростовується наявним и у матеріалах справи доказа ми, зокрема довідкою про вихі д на Першому Національному к аналі програм стороннього ви робника поза межами державно го замовлення з вересня 2008р. по квітень 2009р., підписаною в тому числі і директором дирекції програм Зорка О.Г. (вказан а довідка надана відповіда чем).

Твердження відповідача що до необхідності отримання лі цензії для здійснення моніто рингу телепрограм спростову ються відсутністю такої вимо ги у чинному законодавстві.

Відповідно до ст. 13 Закону Ук раїни «Про Національну раду з питань телебачення та раді омовлення», Національна рада здійснює офіційний монітори нг телерадіопрограм.

Проте, вищевказаним Законо м України «Про Національну р аду з питань телебачення та р адіомовлення»не встановлен о жодних обмежень щодо прове дення моніторингу телевізій ного простору України на пре дмет дотримання авторських т а суміжних прав іншими суб' єктами господарювання.

Той факт, що позивач не ско ристався своїм правом відпов ідно до пп. 4,5 ст. 48 Закону Україн и «Про телебачення і радіомо влення» протягом 14 днів від да ти трансляції звернутися до відповідача з претензією, не позбавляє його права зверну тися з позовом до суду у перед бачений законодавством стро к звернення до суду. Також вка зана обставина не свідчить п ро відсутність у позивача пр етензій до відповідача з при воду трансляції вказаних про грам.

Суд приймає в якості належ них доказів по справі ефірні довідки ТОВ «Комунікаційний альянс», підготовлені за рез ультатами здійснення вказан им суб' єктом господарюванн я моніторингу телевізійного простору України на предмет дотримання авторських та су міжних прав.

В судовому засіданні було в становлено, що ТОВ «Комуніка ційний альянс»є переможцем у відкритих пропозиціях на мо ніторинг ТАМ панелі у 2008-2012 р.р., о голошених Асоціацією «Індус тріальний Телевізійний комі тет», що підтверджується ная вним у матеріалах справи лис том за вих. № 0701-01 від 01.07.2009 р., напра вленим Асоціацією «Індустрі альний Телевізійний комітет »на адресу ТОВ «Комунікаційн ий альянс». У вищевказаному л исті за вих. № 0701-01 від 01.07.2009 р. з пос иланням на офіційний сайт Ас оціації «Індустріальний Тел евізійний комітет://www.itk.org.ua зазна чено, що Індустріальний Теле візійний Комітет (ІТК) - це га лузева асоціація, що предста вляє інтереси телевізійного ринку України. ІТК об' єднує найбільш рейтингові телекан али країни: Інтер, 1+1, Новий, ICTV, СТ Б, канал «Україна», ТЕТ, НТН, М1, М2, ТОНІС, К1. Крім того, членами Асоціації є рекламні агентст ва Publicis Groupe Media, Provid/BBDO, ADV Group та Media Arts, а також великі рекламодавці: україн ські представництва Unilever та Procter& Gamble. Метою ІТК є захист інтерес ів членів асоціації, забезпе чення саморегулювання галуз і, створення оптимальних умо в для професійної діяльності .

Суду надано лист за вих. № МЛ -281009-1 від 28.10.2009 р., направлений ТОВ « Комунікаційний альянс»на ад ресу позивача у відповідь на запит позивача № 160 від 19.10.2009 р., в якому ТОВ «Комунікаційний ал ьянс»підтвердило, що займаєт ься моніторингом телевізійн ого простору як переможець т ендеру на моніторинг телебач ення, що проводився Індустрі альним Телевізійним комітет ом.

Відповідно до ч. 1 ст. 55 Закону України «Про телебачення і р адіомовлення»анонси переда ч є інформацією для телегляд ачів і радіослухачів та мают ь відповідати вимогам ст. 59 За кону. Згідно п. (в) ч. 1 ст. 59 Закону України «Про телебачення і р адіомовлення», телерадіоорг анізація зобов'язана, зокрем а поширювати об'єктивну інфо рмацію.

В матеріалах справи наявні друковані видання Парк» №№ 40-42 за 2008р., №№ 1-5 за 2009р.та «Спутни к телезрителя»№ № 43-52 за 2008 р., № № 6-8, 11, 14 за 2009 р., які містять інформа цію про заплановану трансляц ію циклу програм КВК (анонси) п ротягом 7 (семи) місяців підряд з жовтня 2008р. по квітень 2009р. на н аступні дати, які співпадают ь з датами трансляції програ м КВК, зазначеними в наявних у матеріалах справи ефірних д овідках відповідача та ТОВ « Комінікаційний альянс»: 04.10.2008р ., 12.10.2008р., 19.10.2008р., 25.10.2008р., 02.11.2008р., 09.11.2008р., 16.11.2008р ., 23.11.2008р., 30.11.2008р., 07.12.2008р., 14.12.2008р., 21.12.2008р., 28.12.2008р ., 04.01.2009р., 11.01.2009р., 18.01.2009р., 25.01.2009р., 01.02.2009р., 08.02.2009р ., 15.02.2009р., 22.02.2009р., 15.03.2009р., 05.04.2009р.

Оскільки відповідач не над ав доказів на підтвердження внесення змін у телепрограми станом на вищевказані дати т а заміни трансляції програм КВК іншими програмами, на під твердження факту трансляції протягом часу, зазначеного у телепрограмах для трансляці ї програм КВК, будь-яких інших , ніж КВК, програм, суд дійшов в исновку, що вищевказані теле програми є належними доказам и, які дозволяють зробити імо вірний висновок про факт тра нсляції програм КВК на телек аналі «Перший»у визначені у них дати та час.

Твердження відповідача пр о те, що ним не здійснювалася і не могла здійснюватися тран сляція програм КВК, оскільки відповідач не отримував від позивача матеріальних носії в із записами вказаних прогр ам КВК, з яких відповідно до те хнологічного процесу виходу програм в ефір може здійснюв атися трансляція, спростовую ться матеріалами справи, оск ільки у матеріалах справи на явні акти приймання-передачі програм, якими були зафіксов ані факти передачі позивачем відповідачу матеріальних но сіїв із записами телепрограм «КВН», які є предметом спору.

У суду відсутні підстави ст авити під сумнів пояснення п редставника позивача, який с тверджує про проведення пере говорів з приводу укладення договору щодо використання з аписів телепрограм КВН, у зв' язку з чим вказані записи і бу ли передані відповідачу.

Також судом не приймається до уваги твердження відпові дача про відсутність вказани х програм у переліку програм стороннього виробника поза межами державного замовленн я, наданому відповідачем, оск ільки сама по собі відсутніс ть передач у переліку не може свідчити про відсутність їх трансляції.

Щодо наданих суду договору № 1105-24 про розповсюдження рекл ами імені або найменування т а знака для товарів і послуг с понсорів від 30.10.2008 р., укладеног о між відповідачем та ТОВ «АД В Енерджі», договору № 25/11/08/1224-24 ві д 25.11.2008 р., укладеного між відпов ідачем та ТОВ «МА «Максимум Е двертайзинг», актів прийманн я-передачі послуг до вищевка заних договорів та ефірних д овідок, то вказані документи не містять інформації щодо р озміщення реклами та спонсор ських матеріалів в будь-яких інших програмах, ніж КВК.

Таким чином, матеріалами сп рави доведено належним чином факт здійснення відповідаче м в період з 04.10.2008р. по 05.04.2009 р. телев ізійних трансляцій в ефірі к аналу «Перший»програм КВК.

При цьому, з врахуванням вис новків постанови Вищого госп одарського суду України від 22.06.2010 р. суд зазначає, що в кожн ому з 23 випадків передачі в еф ір «КВН-2008»використовувалися відеограми як об' єкт суміж них прав позивача.

В той же час, вказане викори стання не мало в якості підст ави укладення відповідного д оговору з позивачем як власн иком суміжних прав на ві деограми зйомок концертів «К ВН-2008. Открытая Украинская лига»у вигляді аудіовідеов ерсій 11 (одинадцяти) концертів .

Відповідно до ч. 2 ст. 40 Закону майнові права виробників фо нограм і виробників відеогра м можуть передаватися (відчу жуватися) іншим особам на під ставі договору, в якому визна чаються спосіб використання фонограми (відеограми), розмі р і порядок виплати винагоро ди, строк дії договору, строк в икористання фонограми (відео грами), територія, на яку розпо всюджуються передані права, тощо.

Вказане дає підстави для ви користання позивачем способ ів захисту порушеного права, передбачених, в тому числі, ст . 52 Закону України «Про авторс ьке право і суміжні права».

Щодо визначення розміру компенсації

Пунктом (г) частини 1 ст. 5 2 Закону України «Про авторсь ке право і суміжні права»пер едбачено, що при порушеннях б удь-якою особою авторського права і (або) суміжних прав, пе редбачених статтею 50 Закону, н едотриманні передбачених до говором умов використання тв орів і (або) об'єктів суміжних прав, використанні творів і о б'єктів суміжних прав з обход ом технічних засобів захисту чи з підробленням інформаці ї і (або) документів про управл іння правами чи створенні за грози неправомірного викори стання об'єктів авторського права і (або) суміжних прав та інших порушеннях особистих н емайнових прав і майнових пр ав суб'єктів авторського пра ва і (або) суміжних прав суб'єк ти авторського права і (або) су міжних прав мають право, зокр ема, подавати позови про відш кодування збитків (матеріаль ної шкоди), включаючи упущену вигоду, або стягнення доходу , отриманого порушником внас лідок порушення ним авторськ ого права і (або) суміжних прав , або виплату компенсацій.

Відповідно до п. (г) ч. 2 ст. 52 Зак ону України «Про авторське п раво і суміжні права», суд має право постановити рішення ч и ухвалу, в тому числі, про вип лату компенсації, що визнача ється судом, у розмірі від 10 до 50000 мінімальних заробітних пл ат, замість відшкодування зб итків або стягнення доходу.

При визначенні компенсаці ї, яка має бути виплачена замі сть відшкодування збитків чи стягнення доходу, суд зобов'я заний у встановлених межах (в ід 10 до 50000 мінімальних заробіт них плат) визначити розмір ко мпенсації, враховуючи обсяг порушення та (або) наміри відп овідача.

Згідно п. 33 Рекомендацій Пре зидії Вищого господарського суду України від 10.06.2004 р. № 04-5/1107 «П ро деякі питання практики ви рішення спорів, пов' язаних із захистом прав інтелектуал ьної власності»зазначено, що стягнення зазначеної компен сації є одним з видів відпові дальності за порушення автор ського права, який застосову ється як альтернативний захі д у випадку неможливості точ ного обчислення завданих у з в'язку з правопорушенням зби тків та розміру отриманого п орушником доходу. У визначен ні розміру такої компенсації господарським судам необхід но виходити з конкретних обс тавин справи і загальних зас ад цивільного законодавства , встановлених ст. 3 ЦК України , зокрема, справедливості, доб росовісності та розумності.

Крім того, п. 33 Рекомендацій П резидії Вищого господарсько го суду України від 10.06.2004 р. № 04-5/1107 «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов' язани х із захистом прав інтелекту альної власності»встановле но, що компенсація підлягає в иплаті у разі доведення факт у порушення майнових прав су б'єкта авторського права і (аб о) суміжних прав, а не розміру заподіяних збитків. Таким чи ном, для задоволення вимоги п ро виплату компенсації доста тньо наявності доказів вчине ння особою дій, які визнаютьс я порушенням авторського пра ва і (або) суміжних прав. Розмі р компенсації визначається с удом у межах заявлених вимог у залежності від характеру п орушення, ступеню вини відпо відача та інших обставин. Зок рема, враховується: триваліс ть порушення та його обсяг (од но- або багаторазове викорис тання об'єкта авторського пр ава); передбачуваний розмір з битків потерпілої особи; роз мір доходу, отриманого внасл ідок правопорушення; кількіс ть потерпілих осіб; наміри ві дповідача; можливість віднов лення попереднього стану та необхідні для цього зусилля тощо.

В матеріалах справи наявні наступні докази, подані пози вачем в обґрунтування заявле ного ним розміру компенсації , які підтверджують понесені позивачем витрати по отрима нню прав та створенню телеві зійної версії концертів КВК:

- договір № 101 від 26.12.2007 р., укладе ний між ЗАТ «ТТО АМиК» та пози вачем, відповідно до п. 2.1. ст. 2 як ого вартість прав на програм и КВК, що передаються позивач у, становить 2 400 000,00 доларів США;

- договір № 47 від 12.09.2008 р. та звіт до цього договору від 20.10.2008 р., ук ладений між позивачем та ТОВ «АМІК Україна», відповідно д о якого ТОВ «АМІК Україна»зо бов' язалось за дорученням п озивача здійснити за рахунок позивача укладення договору оренди приміщення великого залу Міжнародного центру кул ьтури і мистецтв профспілок України у період з 27.11.2008 р. по 30.11.2008 р. для проведення телевізійн ої зйомки ігор Вищої Українс ької ліги КВК вартістю 168 000,00 грн . (з ПДВ), рахунок-фактура № 116 від 11.11.2008 р. на суму 168 000,00 грн. (з ПДВ) та б анківська виписка за 18.11.2008 р., на дана КМФ АКБ «Укрсоцбанк», пр о перерахування позивачем на рахунок Міжнародного центру культури і мистецтв профспі лок України суми в розмірі 168 000 ,00 грн. (з ПДВ) згідно рахунку-фа ктури № 116 від 11.11.2008 р. за оренду ве ликого залу 27-30.11.2008 р.;

- договір № 45 від 01.04.2008 р. та звіт до цього договору від 04.07.2008 р., ук ладений між позивачем та ТОВ «АМІК Україна», відповідно д о якого ТОВ «АМІК Україна»зо бов' язалось за дорученням п озивача здійснити за рахунок позивача укладення договору оренди приміщення великого залу Міжнародного центру кул ьтури і мистецтв профспілок України у період з 23.05.2008р. по 28.05.2008р . для проведення телевізійно ї зйомки ігор Вищої Українсь кої ліги КВК вартістю 252 000,00 грн. (з ПДВ), рахунок-фактура № 48 від 08.04.2008 р. на суму 252 000,00 грн. (з ПДВ) та б анківська виписка за 15.04.2008 р., на дана АБ «АвтоЗАЗбанк», про пе рерахування позивачем на рах унок Міжнародного центру кул ьтури і мистецтв профспілок України суми в розмірі 252 000,00 грн . (з ПДВ) згідно рахунку-фактур и № 48 від 08.04.2008 р. за оренду велико го залу 23-28.05.2008 р.;

- договір № 38 від 25.05.2008 р. та звіт до цього договору від 04.07.2008 р., ук ладений між позивачем та ТОВ «АМІК Україна», відповідно д о якого ТОВ «АМІК Україна»зо бов' язалось за дорученням п озивача здійснити за рахунок позивача укладення договору оренди приміщення великого залу Міжнародного центру кул ьтури і мистецтв профспілок України у період з 03.10.2008 р. по 07.10.2008 р. для проведення телевізійн ої зйомки ігор Вищої Українс ької ліги КВК вартістю 210 000,00 грн . (з ПДВ), рахунок-фактура № 99 від 26.09.2008р. на суму 210000,00 грн. (з ПДВ) та б анківська виписка за 30.09.2008 р., на дана АБ «АвтоЗАЗбанк», про пе рерахування позивачем на рах унок Міжнародного центру кул ьтури і мистецтв профспілок України суми в розмірі 210 000,00 грн . (з ПДВ) згідно рахунку-фактур и № 99 від 26.09.2008 р. за оренду велико го залу 03-07.10.2008 р.;

- договір № 31 від 11.02.2008 р. та звіт до цього договору від 11.02.2008 р., ук ладений між позивачем та ТОВ «АМІК Україна», відповідно д о якого ТОВ «АМІК Україна»зо бов' язалось за дорученням п озивача здійснити за рахунок позивача укладення договору оренди приміщення великого залу Міжнародного центру кул ьтури і мистецтв профспілок України у період з 31.03.2008 р. по 05.04.2008 р. для проведення телевізійн ої зйомки ігор Вищої Українс ької ліги КВК вартістю 252 000,00 грн . (з ПДВ) та договір № 8 від 12.02.2008 р., у кладений на виконання догово ру № 31 від 11.02.2008 р. між ТОВ «АМІК Ук раїна»та Підприємством ФПУ « Міжнародний центр культури і мистецтв профспілок України »на суму 252000,00 грн., рахунок-факт ура № 15 від 12.02.2008 р. на суму 253 200,00 грн . (з ПДВ) та банківська виписка за 19.02.2008р., надана АБ «АвтоЗАЗба нк», про перерахування позив ачем на рахунок Міжнародного центру культури і мистецтв п рофспілок України суми в роз мірі 253 200,00 грн. (з ПДВ) згідно раху нку-фактури № 15 від 12.02.2008 р. за оре нду великого залу 31.03.-05.04.2008р.;

- рахунок-фактура № 130 від 02.12.2008р . на суму 4800,00 грн. (з ПДВ) та банків ська виписка за 04.12.2008 р., надана А Б «АвтоЗАЗбанк», про перерах ування позивачем на рахунок Міжнародного центру культур и і мистецтв профспілок Укра їни суми в розмірі 4800,00 грн. (з ПД В) згідно рахунку-фактури № 130 в ід 02.12.2008 р. за оренду одягу, сцени ;

- договір № 102-з/08/13 від 27.02.2008р., укла дений між позивачем та ДП «Го тель «Україна», відповідно д о якого ДП «Готель «Україна» зобов' язалось надати позив ачу послуги з організації пр ийому, розміщення та комплек сного обслуговування окреми х осіб, рахунок-фактура № Ук-00031 46 від 15.12.2008 р. на суму 7185,74 грн. (з ПДВ) та банківська виписка за 24.12.2008 р., надана АБ «АвтоЗАЗбанк», пр о перерахування позивачем на рахунок ДП «Готель «Україна »суми в розмірі 6038,10 грн. (з ПДВ) з гідно рахунку-фактури № Ук-0003146 від 15.12.2008 р. за проживання в готе лі учасників програм КВК; рах унок-фактура № Ук-0000999 від 12.05.2008р. н а суму 8 410,99 грн. (з ПДВ) та банківс ька виписка за 14.05.2008р., надана АБ «АвтоЗАЗбанк», про перераху вання позивачем на рахунок Д П «Готель «Україна»суми в ро змірі 8 410,99 грн. (з ПДВ) згідно рах унку-фактури № Ук-0000999 від 12.05.2008 р. з а проживання в готелі учасни ків програм КВК; рахунок-факт ура № Ук-0000787 від 27.03.2008 р. на суму 9 462,37 грн. (з ПДВ) та банківська випи ска за 11.04.2008 р., надана АБ «АвтоЗА Збанк», про перерахування по зивачем на рахунок ДП «Готел ь «Україна»суми в розмірі 9 462,37 грн. (з ПДВ) згідно рахунку-фак тури № Ук-0000787 від 27.03.2008р. за прожив ання в готелі учасників прог рам КВК; рахунок-фактура № Ук-0 002269 від 29.09.2008р. на суму 8033,38 грн. (з ПДВ ) та банківська виписка за 30.09.2008 р., надана АБ «АвтоЗАЗбанк», пр о перерахування позивачем на рахунок ДП «Готель «Україна »суми в розмірі 6 982,01 грн. (з ПДВ) з гідно рахунку-фактури № Ук-0002269 від 29.09.2008 р. за проживання в готе лі учасників програм КВК;

- договір № 2/03-08/26 від 18.03.2008 р., укла дений між позивачем та ТОВ «Т ік-Так», відповідно до якого Т ОВ «Тік-Так»зобов' язалось н адати позивачу послуги з тех нічного забезпечення заходу позивача «КВК-2008»з 31.03.2008 р. по 05.04.2008 р. на суму 122 400,00 грн. (з ПДВ), акт зд ачі-приймання робіт (послуг) в ід 07.04.2008р. до договору № 2/03-08/26 від 18.0 3.2008р. на суму 122400,00 грн. (з ПДВ), рахун ок-фактура № 350 від 18.03.2008 р. на суму 122400,00 грн. (з ПДВ) та банківська ви писка за 19.03.2008 р. про перерахува ння позивачем на рахунок ТОВ «Тік-Так»суми в розмірі 122 400,00 г рн. (з ПДВ) згідно рахунку-факт ури № 350 від 18.03.2008 р. за забезпечен ня КВК-2008;

- договір № 5/05-08/30 від 20.05.2008 р., укла дений між позивачем та ТОВ «Т ік-Так», відповідно до якого Т ОВ «Тік-Так»зобов' язалось н адати позивачу послуги з тех нічного забезпечення заходу позивача «КВК-2008»з 23.05.2008р. по 28.05.2008 р. на суму 122400,00 грн. (з ПДВ), акт зда чі-приймання робіт (послуг) ві д 28.05.2008 р. до договору № 5/05-08/30 від 20.05.2 008р. на суму 122400,00 грн. (з ПДВ), рахун ок-фактура № 701 від 20.05.2008р. на суму 122 400,00 грн. (з ПДВ) та банківська в иписка за 21.05.2008 р. про перерахув ання позивачем на рахунок ТО В «Тік-Так»суми в розмірі 122 400,00 грн. (з ПДВ) згідно рахунку-фак тури № 701 від 20.05.2008 р. за забезпече ння КВК-2008;

- договір № 1/10-08/35 від 01.10.2008 р., укла дений між позивачем та ТОВ «Т ік-Так», відповідно до якого Т ОВ «Тік-Так»зобов' язалось н адати позивачу послуги з тех нічного забезпечення заходу позивача «КВК-2008»з 03.10.2008 р. по 07.10.2008 р. на суму 122 400,00 грн. (з ПДВ), рахуно к-фактура № 1462 від 01.10.2008 р. на суму 122 400,00 грн. (з ПДВ) та банківська ви писка за 03.10.2008 р. про перерахува ння позивачем на рахунок ТОВ «Тік-Так»суми в розмірі 122 400,00 г рн. (з ПДВ) згідно рахунку-факт ури № 1462 від 01.10.2008 р. за забезпечен ня КВК-2008;

- договір № 1/11-08/42 від 20.11.2008 р., укла дений між позивачем та ТОВ «Т ік-Так», відповідно до якого Т ОВ «Тік-Так»зобов' язалось н адати позивачу послуги з тех нічного забезпечення заходу позивача «КВК-2008»з 27.11.2008р. по 30.11.2008р . на суму 84 672,00 грн. (з ПДВ), рахунок -фактура № 1851 від 20.11.2008 р. на суму 8467 2,00 грн. (з ПДВ) та банківська вип иска за 28.11.2008 р. про перерахуван ня позивачем на рахунок ТОВ « Тік-Так»суми в розмірі 84672,00 грн . (з ПДВ) згідно рахунку-фактур и № 1851 від 20.11.2008р. за забезпечення КВК-2008;

- договір № 99(1)/32 від 24.05.2008 р., уклад ений між позивачем та ДКП «Те лерадіокомпанія «Київ», відп овідно до якого ДКП «Телерад іокомпанія «Київ»зобов' яз алось надати позивачу послуг и з технічного забезпечення зйомок телевізійної програм и позивача з 23.05.2008 р. по 28.05.2008р. на су му 11 640,00 грн. (з ПДВ), рахунок-факту ра № 8 від 29.05.2008 р. на суму 11 640,00 грн. (з ПДВ) та банківська виписка за 30.05.2008 р., надана КМФ АКБ «Укрсоцб анк», про перерахування пози вачем на рахунок ДКП «Телера діокомпанія «Київ»суми в роз мірі 11640,00 грн. (з ПДВ) згідно раху нку-фактури № 8 від 29.05.2008 р. за над ання технічних послуг;

- договір № 209(1)/41 від 20.11.2008 р., уклад ений між позивачем та ДКП «Те лерадіокомпанія «Київ», відп овідно до якого ДКП «Телерад іокомпанія «Київ»зобов' яз алось надати позивачу послуг и з технічного забезпечення зйомок телевізійної програм и позивача з 27.11.2008 р. по 30.11.2008 р. на су му 39 240,00 грн. (з ПДВ), рахунок-факту ра № 19 від 21.11.2008 р. на суму 39 240,00 грн. (з ПДВ) та банківська виписка за 28.11.2008 р. про перерахування пози вачем на рахунок ДКП «Телера діокомпанія «Київ»суми в роз мірі 39 240,00 грн. (з ПДВ) згідно рах унку-фактури № 19 від 21.11.2008 р. за на дання технічних послуг;

- договір № 48(1)/27 від 24.03.2008 р., уклад ений між позивачем та ДКП «Те лерадіокомпанія «Київ», відп овідно до якого ДКП «Телерад іокомпанія «Київ»зобов' яз алось надати позивачу послуг и з технічного забезпечення зйомок телевізійної програм и позивача з 31.03.2008 р. по 05.04.2008 р. на су му 12 726,00 грн. (з ПДВ), рахунок-факту ра № 00006 від 28.03.2008 р. на суму 12 726,00 грн. (з ПДВ), банківська виписка за 31.03.2008 р. надана АБ «АвтоЗАЗбанк» , про перерахування позиваче м на рахунок ДКП «Телерадіок омпанія «Київ»суми в розмірі 12 726,00 грн. (з ПДВ) згідно рахунку № 00006 від 28.03.2008 р. та акт приймання-з дачі робіт від 07.04.2008 р. на суму 12 726 ,00 грн. (з ПДВ);

- рахунок-фактура № 00015 від 17.10.2008 р. на суму 5 750,00 грн. (з ПДВ), банків ська виписка за 27.10.2008 р. надана А Б «АвтоЗАЗбанк», про перерах ування позивачем на рахунок ДКП «Телерадіокомпанія «Киї в»суми в розмірі 5 750,00 грн. (з ПДВ ) згідно рахунку № 00015 від 17.10.2008 р.;

- рахунок-фактура № СФ-0001389 від 03.12.2008 р. на суму 40 320,00 грн. (з ПДВ) та б анківська виписка за 04.12.2008 р., на дана АБ «АвтоЗАЗбанк», про пе рерахування позивачем на рах унок ТОВ «ЮКА»суми в розмірі 40 320,00 грн. (з ПДВ) згідно рахунку-ф актури № СФ-0001389 від 03.12.2008 р. за прож ивання в готелі учасників пр ограм КВК;

- рахунок-фактура № СФ-0001178 від 10.10.2008р. на суму 43 330,00 грн. (з ПДВ) та б анківська виписка за 16.10.2008 р., на дана КМФ АКБ «Укрсоцбанк», пр о перерахування позивачем на рахунок ТОВ «ЮКА»суми в розм ірі 43 330,00 грн. (з ПДВ) згідно рахун ку-фактури № СФ-0001178 від 10.10.2008 р. за п роживання в готелі учасників програм КВК;

- рахунок-фактура № СФ-0000546 від 19.05.2008 р. на суму 40 362,00 грн. (з ПДВ) та а кт здачі-приймання робіт (пос луг), підписаний між позиваче м та ТОВ «ЮКА»про надання пос луг згідно рахунку-фактури № СФ-0000546 від 19.05.2008р. на суму 40362,00 грн. (з ПДВ) по проживанню в готелі уч асників програм КВК;

- рахунок-фактура № СФ-0000341 від 07.04.2008р. на суму 46 242,00 грн. (з ПДВ) та б анківська виписка за 09.04.2008 р., на дана АБ «АвтоЗАЗбанк», про пе рерахування позивачем на рах унок ТОВ «ЮКА»суми в розмірі 46 242,00 грн. (з ПДВ) згідно рахунку-ф актури № СФ-0000341 від 07.04.2008 р. за прож ивання в готелі учасників пр ограм КВК;

- рахунок-фактура № 1179 від 08.10.200 8 р. на суму 16 447,93 грн. (з ПДВ) та банк івська виписка за 16.10.2008р., надан а КМФ АКБ «Укрсоцбанк», про пе рерахування позивачем на рах унок ДП «Готельний комплекс «Національний»УСВР України »суми в розмірі 16 447,93 грн. (з ПДВ) з гідно рахунку-фактури № 1179 від 08.10.2008р. за проживання в готелі у часників програм КВК;

- рахунок-фактура № 1396 від 01.12.2008 р. на суму 3 823,85 грн. (з ПДВ), рахуно к-фактура № 1389 від 30.11.2008 р. на суму 7 661,01 грн. (з ПДВ) та банківська ви писка за 04.12.2008 р., надана АБ «Авто ЗАЗбанк», про перерахування позивачем на рахунок ДП «Гот ельний комплекс «Національн ий»УСВР України»сум в розмір ах 3823,85 грн. (з ПДВ) згідно рахунк у-фактури № 1396 від 01.12.2008 р. та 6 960,69 гр н. (з ПДВ) і 700,32 грн. (з ПДВ) згідно р ахунку-фактури № 1389 від 30.11.2008 р. за проживання в готелі учасник ів програм КВК;

- рахунок-фактура № ГН-0000460 від 06.10.2008 р. на суму 7 040,00 грн. (з ПДВ) та б анківська виписка за 16.10.2008 р., на дана АБ «АвтоЗАЗбанк», про пе рерахування позивачем на рах унок ВАТ «Готель «Прем' єр Палац»суми в розмірі 28 160,00 гр н. (з ПДВ) згідно рахунку-факту ри № ГН-0000460 від 06.10.2008р. за проживан ня в готелі учасників програ м КВК;

- рахунок-фактура № ГН-0002582 від 02.10.2008 р. на суму 35 200,00 грн. (з ПДВ) та б анківська виписка за 06.10.2008 р., на дана АБ «АвтоЗАЗбанк», про пе рерахування позивачем на рах унок ВАТ «Готель «Прем' єр Палац»суми в розмірі 35200,00 гр н. (з ПДВ) згідно рахунку-факту ри № ГН-0002582 від 02.10.2008 р. за проживан ня в готелі учасників програ м КВК;

- рахунок-фактура № ГН-0001841 від 29.05.2008 р. на суму 314,00 грн. (з ПДВ) та ба нківська виписка за 30.05.2008р., над ана КМФ АКБ «Укрсоцбанк», про перерахування позивачем на рахунок ВАТ «Готель «Прем' єр Палац»суми в розмірі 314,00 г рн. (з ПДВ) згідно рахунку-факт ури № ГН-0001841 від 29.05.2008р. за додатко ві послуги;

- рахунок-фактура № ГН-0001838 від 27.05.2008 р. на суму 42 243,50 грн. (з ПДВ) та б анківська виписка за 29.05.2008р., на дана КМФ АКБ «Укрсоцбанк», пр о перерахування позивачем на рахунок ВАТ «Готель «Прем' єр Палац»суми в розмірі 42 243,50 грн. (з ПДВ) згідно рахунку-фак тури № ГН-0001838 від 27.05.2008 р. за прожив ання в готелі учасників прог рам КВК;

- рахунок-фактура № ГН-0000012 від 07.04.2008 р. на суму 40 290,00 грн. (з ПДВ) та б анківська виписка за 11.04.2008 р., на дана АБ «АвтоЗАЗбанк», про пе рерахування позивачем на рах унок ВАТ «Готель «Прем' єр Палац»суми в розмірі 40 290,00 гр н. (з ПДВ) згідно рахунку-факту ри № ГН-0000012 від 07.04.2008р. за проживан ня в готелі учасників програ м КВК.

Також, визначаючи розмір ко мпенсації, суд приймає до ува ги наступні обставини: відпо відач здійснював використан ня об' єктів суміжних прав п озивача, усвідомлюючи протип равність своїх дій, оскільки в матеріалах справи наявні п исьмові пояснення відповіда ча, використання відповідаче м об' єктів авторських та су міжних прав носило тривалий систематичний характер, оскі льки трансляція програм КВК здійснювалась протягом 7 (сем и) місяців з жовтня 2008 р. по квіт ень 2009 р.; використання відпові дачем об' єктів авторських т а суміжних прав було багатор азовим, оскільки в матеріала х справи наявні докази виход у програм КВК в ефір у кількос ті 23 раз, що становить більше 40 годин телевізійного ефірног о часу; розмір доходу за розмі щення рекламних та спонсорсь ких матеріалів в програмах К ВК, трансляція яких здійснюв алась відповідачем, є значни м, що підтверджується наявни ми у матеріалах справи догов орами № 25/11/08/1224-24 від 25.11.2008 р. з ТОВ «МА «Максимум Едвертайзинг»та № 1105-24 від 30.10.2008 р. з ТОВ «АДВ Енерджі »та актами приймання-передач і послуг до вищевказаних дог оворів; телевізійний канал « ПЕРШИЙ», який належить відпо відачу, є одним з найбільш роз повсюджених телеканалів кра їни та має максимальне покри ття 98% території України.

На момент подачі позивачем позовної заяви до суду 21.07.2009 р. м інімальна заробітна плата бу ла встановлена у розмірі 630,00 гр н. згідно ст. 55 Закону України « Про Державний бюджет України на 2009 рік»№ 835-VI від 26.12.2008 р.

За таких обставин вимоги по зивача про стягнення з відпо відача компенсації за поруше ння майнових прав інтелектуа льної власності позивача є о бґрунтованими та підлягають задоволенню частково у розм ірі 34000,00 мінімальних заробітни х плат, які діяли на момент под ання позову, що становить 21 420 000, 00 грн.

На підставі вищевикладено го та керуючись ст. ст. 49, 82-89, ГПК У країни, ст. 52 Закону України «П ро авторське право і суміжні права», суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задо вольнити частково.

2. Стягнути з Національної т елекомпанії України (04119, м. Киї в, вул. Мельникова, 42, р/р 35223016000821 в У ДК у Шевченківському районі ГУДКУ м. Києва, МФО 820019, ідентифі каційний код 23152907), а у разі відс утності грошових коштів - з бу дь-якого іншого рахунку вияв леного державним виконавцем під час виконання рішення су ду на користь Дочірнього під приємства «Науково-виробнич е об' єднання «Поверхность» (01133, м. Київ, бул. Лесі Українки , буд. 34, р/р 26000030175581 в Радянському відділенні КМВ АКБ «Укрсоцб анк», МФО 322012, ідентифікаційний код 21652215) 21 420 000,00 грн. (двадцять один мільйон чотириста двадцять тисяч гривень 00 коп.) компенса ції за порушення майнових пр ав інтелектуальної власност і, 17 548,92 грн. (сімнадцять тисяч п' ятсот сорок вісім гривень 92 ко п.) державного мита, 215,06 грн. (дві сті п' ятнадцять гривень 06 ко п.) витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу.

3. В задоволенні решти позов них вимог відмовити.

4. Видати наказ після наб рання рішенням законної сили .

5. Рішення може бути оскарж ене в апеляційному порядку п ротягом 10 днів з дня його прий няття.

Суддя Л.В.Прокопенко

Дата ухвалення рішення11.02.2011
Оприлюднено24.02.2011
Номер документу13899988
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення компенсації за по рушення майнових прав інтеле ктуальної власності в розмір і 31 125 000 грн

Судовий реєстр по справі —39/250-54/121

Ухвала від 14.12.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Марченко О.В.

Ухвала від 16.11.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Марченко О.В.

Постанова від 24.03.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій B.B.

Ухвала від 02.03.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій B.B.

Ухвала від 17.02.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій B.B.

Ухвала від 17.02.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій B.B.

Постанова від 24.12.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Постанова від 24.12.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 01.09.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 01.09.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні