Постанова
від 17.02.2011 по справі 39/291
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

39/291

донецький апеляційний господарський суд

 

Постанова

Іменем України

15.02.2011 р.           справа №39/291

Донецький апеляційний господарський суд  у складі колегії суддів:

головуючого:Діброви Г.І.    

суддів:

Бойченка К.І., Чернота Л.Ф.

при секретарі:Клименко К.О.

за участю  представників сторін:   

від позивача:від відповідача:не з»явивсяне з»явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргуТовариства з обмеженою відповідальністю "ЛОГІСТИКА І СЕРВІС", м. Макіївка Донецької області

на ухвалу господарського суду Донецької області про повернення зустрічної позовної заяви

від24.01.2011 року

у справі№ 39/291 (суддя Морщагіна Н.С.)

за позовом:Приватного підприємства "СОНАТА-ТОРГ",               м. Київ

до відповідача:

Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛОГІСТИКА І СЕРВІС", м. Макіївка Донецької області

про:

стягнення 10251 грн. 72 коп.

                                                            ВСТАНОВИВ:

Позивач, Приватне підприємство "СОНАТА-ТОРГ", м. Київ, звернувся до господарського суду з позовною заявою до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛОГІСТИКА І СЕРВІС", м. Макіївка Донецької області, про стягнення  10251 грн. 72 коп.

Відповідач, Товариство з обмеженою відповідальністю "ЛОГІСТИКА І СЕРВІС", м. Макіївка Донецької області, звернувся до господарського суду Донецької області із зустрічним позовом до Приватного підприємства "СОНАТА-ТОРГ", м. Київ про визнання відсутності права вимоги  щодо стягнення заборгованості у розмірі 10251 грн. 72 коп. за договором на поставку продукції             № 1/196-С від 26.02.10 р.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 24.01.2011р., на підставі п.п. 4, 6, 10 статті 63 Господарського процесуального кодексу України, повернуто без розгляду зустрічну позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛОГІСТИКА І СЕРВІС", м. Макіївка Донецької області.

Відповідач, Товариство з обмеженою відповідальністю "ЛОГІСТИКА І СЕРВІС", м. Макіївка Донецької області, з прийнятою ухвалою суду першої інстанції від 24.01.2011 р. не погодився, тому він звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить Донецький апеляційний господарський суд ухвалу господарського суду Донецької області від 24.01.2011р. скасувати та прийняти нове рішення, яким прийняти до розгляду його зустрічну позовну заяву.

Представники сторін до  судового засідання не з'явилися, про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином. Про причину неявки суд не повідомили, своїми процесуальними правами, передбаченими статтею 22 Господарського процесуального кодексу України, не скористалися, ніяких клопотань з цього приводу судовій колегії не надали, явка сторін ухвалою суду від 31.01.11р. не була визнана обов'язковою, неявка  без поважних причин у судове засідання представників сторін не тягне за собою перенесення розгляду справи на інші строки, тому справу розглянуто за наявними в ній матеріалами, а повний текст постанови направляється сторонам по справі в установленому порядку.

Колегія суддів Донецького апеляційного господарського суду у відповідності до статті 101 Господарського процесуального кодексу України на підставі встановлених фактичних обставин переглядає матеріали господарської справи та викладені в скарзі доводи щодо застосування судом при розгляді справи норм матеріального та процесуального права, що мають значення для справи.

Згідно частини 5 статті 106 Господарського процесуального кодексу України, апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господарського суду.

Обговоривши доводи апеляційної скарги, дослідивши правильність застосування судом першої інстанції норм процесуального права України, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до статті 60 Господарського процесуального кодексу України, відповідач має право до прийняття рішення зі спору подати до позивача зустрічний позов для спільного розгляду з первісним позовом. Зустрічний позов повинен бути взаємно пов'язаний з первісним.

Статтею 57 Господарського процесуального кодексу України встановлені документи, що додаються до позовної заяви.

Так, зокрема, згідно з п.п. 3, 31 ч. 1 ст. 57 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату державного мита у встановленому порядку і розмірі та  витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Як встановлено господарським судом, при поданні відповідачем зустрічної позовної заяви, доказів сплати державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу надано не було, що згідно з пунктами 4,  10 частини 1 статті 63 Господарського процесуального кодексу України є підставою для повернення позовної заяви без розгляду.

Судом першої інстанції правомірно не прийнято до уваги заяву позивача про відстрочення сплати державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, оскільки чинним господарським процесуальним кодексом України не передбачено можливості відстрочення сплати судових витрат. Крім того, позивач на надав до суду доказів звільнення його в установленому порядку від сплати державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Згідно приписів ст. 56 Господарського процесуального кодексу України, позивач зобов»язаний при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів, якщо цих документів у сторін немає.

У відповідності до п. 2 ч. 1 ст. 57 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються, зокрема, документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Позивач не надав до суду першої інстанції доказів надсилання копії зустрічної позовної заяви на адресу відповідача.

З огляду на наведене, судова колегія вважає, що господарський суд обґрунтовано дійшов висновку про повернення зустрічної позовної заяви і доданих до неї документів без розгляду, оскільки до зустрічної позовної заяви не було додано доказів сплати державного мита, витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу та доказів направлення копії зустрічної позовної заяви на адресу відповідача.

Доводи апеляційної скарги не прийняті судовою колегією до уваги, оскільки не підтверджені матеріалами справи та не впливають на правомірність винесеної господарським судом ухвали.

Таким чином, колегія суддів не вбачає підстав для скасування ухвали господарського суду Донецької області від 24.01.11р.

З урахуванням вищевикладеного, судова колегія Донецького апеляційного господарського суду дійшла висновку, що відповідно до вимог статті 43 Господарського процесуального кодексу України  ухвала господарського суду Донецької області від 24.01.2011р. у справі № 39/291 відповідає нормам процесуального права України, а доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду.

Керуючись ст.ст.  99, 101, 102, 103, 105, 106 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд, -

                                     П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛОГІСТИКА І СЕРВІС", м. Макіївка Донецької області на ухвалу господарського суду Донецької області від 24.01.2011 року у справі № 39/291 - залишити без задоволення, ухвалу господарського суду Донецької області від 24.01.2011р. у справі № 39/291 –залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, направляється сторонам по справі в триденний строк  та може бути оскаржена  до Вищого господарського суду України через Донецький апеляційний господарський суд у двадцятиденний строк.

Головуючий                                                                    Г.І. Діброва

Судді                                                                                К.І. Бойченко

                                                                                                 Л.Ф. Чернота

                                                                                         

Надруковано 5  прим.:

1 –у справу;

2,3  –сторонам ;

4 –ГСДО;

5 –ДАГС.                     

                                          Ложка Н.Л.

Дата ухвалення рішення17.02.2011
Оприлюднено01.03.2011
Номер документу13933416
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —39/291

Ухвала від 04.09.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Харакоз К.С.

Ухвала від 19.09.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Харакоз К.С.

Судовий наказ від 23.10.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Харакоз К.С.

Рішення від 11.10.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Харакоз К.С.

Ухвала від 23.08.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Харакоз К.С.

Ухвала від 02.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

Ухвала від 06.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

Постанова від 17.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 26.01.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

Ухвала від 31.01.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні