Рішення
від 24.02.2011 по справі 2/220-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

24.02.11р. Справа № 2/220-09

За позовом Об'єднання сп іввласників багатоквартирн ого будинку "Прогрес" по АДР ЕСА_1, пл. Леніна,6, м.Новомоско вськ

до Відповідача-1: Приват ного підприємства "Георгій Р ", м. Новомосковськ

Відповідача -2: Фонду комуна льного майна територіальної громади Новомосковської міс ької ради, м. Новомосковськ

Третя особа: Комунальне під приємство "Новомосковське мі жрайонне бюро технічної інве нтаризації", м. Новомосковськ

про визнання недійсним укладеного між Фондом комун ального майна Новомосковськ ої міської ради та ПП «Георгі й Р» договору від 11.09.2008р. купівл і-продажу нежитлового приміщ ення

Суддя Боділовська М.М.

Представники:

від Позивача: Романенко П .В., довіреність б/н від 09.02.11р.; Сор ока Л.О., паспорт №АК736721 виданий 15.12.99р.

від Відповідача -1:Смола С.В., довіреність № 17-12/2010 від 17.12.2010р.

від Відповідача -2: не з'явивс я.

від Третьої особи: не з'явив ся.

присутній: ОСОБА_1, паспо рт НОМЕР_1 виданий 02.04.2007р.

СУТЬ СПОРУ:

Розглядається позов Об'є днання співвласників багато квартирного будинку "Прогрес " по АДРЕСА_1, АДРЕСА_2, м. Новомосковськ до Відповідач а-1: Приватного підприємства "Г еоргій Р", м. Новомосковськ, Ві дповідача-2: Фонду комунально го майна територіальної гром ади Новомосковської міської ради, м. Новомосковськ, Третя особа: Комунальне підприємст во "Новомосковське міжрайонн е бюро технічної інвентариза ції", м. Новомосковськ про визн ання недійсним укладеного мі ж Фондом комунального майна Новомосковської міської рад и та ПП «Георгій Р»договору в ід 11.09.2008р. купівлі-продажу нежит лового приміщення.

Розгляд справи відкладавс я; строк розгляду спору було п родовжено, провадження у спр аві було зупинено, в зв'язку з призначенням судової ксперт изи.

Сторони були належним чино м повідомлені про час та місц е розгляду справи.

Позивач підтримує позовні вимоги.

Відповідач-1 позов не визнає , посилаючись на його неправо мірність.

Відповідач-2 представника д ля участі в судовому засідан ні не направив, заперечень до позову не надав.

Третя особа надіслала до су ду заяву, в якій просить розгл ядати справу у відсутність ї ї представника.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників сторін, господарс ький суд, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається із змісту п озовної заяви Об'єднання спі ввласників багатоквартирно го будинку «Прогрес»по АДР ЕСА_1, АДРЕСА_2 було створ ене за рішенням зборів власн иків квартир багатоквартирн ого будинку по АДРЕСА_1 - АДРЕСА_2 у місті Новомосков ську від 16.10.2007р., зареєстроване як юридична особа 30.03.2008р.

З метою реалізації стату тних завдань та керуючись ст . 11 Закону «Про об'єднання спів власників багатоквартирног о будинку» Позивач за актом п риймання-передачі від 07.07.2008р. пр ийняв від СКУ «Трубник» на св ій баланс житловий комплекс будинку по АДРЕСА_1, АДРЕ СА_2 у місті Новомосковську .

У червні 2009 року посадовими о собами Приватного підприємс тва «Георгій Р» було заявлен о вимогу допустити їх у підва л будинку по АДРЕСА_1 - АД РЕСА_2 у місті Новомосковсь ку на тій підставі, що ПП «Геор гій Р» є власником нежилого п риміщення загальною площею 1 12,3 кв.м., яке розташоване у підв алі будинку. Дану обставину В ідповідач-1 обґрунтовує тим, щ о зазначене приміщення було ним придбане за договором ку півлі-продажу від 11.09.2008р., а прав о власності зареєстроване КП «Новомосковське міжрайонне бюро технічної інвентаризац ії»16.09.2008р.

11 вересня 2008р. між Фондом ко мунального майна територіал ьної громади Новомосковсько ї міської ради та приватним п ідприємством «Георгій Р»був укладений договір купівлі-п родажу окремого індивідуаль но визначеного майна нежитло вого приміщення, посвідчений приватним нотаріусом Новомо сковського міського нотаріа льного округу ОСОБА_2 (№ 4358 р еєстру).

Позивач вважає, що Договір в ід 11.09.2008р. купівлі-продажу окрем ого індивідуально визначено го майна нежитлового приміще ння, посвідчений приватним н отаріусом Новомосковського міського нотаріального окру гу ОСОБА_2 (№ 4358 реєстру) супе речить закону й порушує прав а та законні інтереси Позива ча.

Оспорюваний договір купів лі-продажу не містить належн ого опису нерухомого майна; у договорі зазначено, що предм етом купівлі-продажу є окрем е індивідуально визначене ма йно - нежиле приміщення загал ьною площею 112,3 кв.м., а саме: А Не жиле приміщення (матеріал ст ін - цегла) - загальною площею 112 ,3 (сто дванадцять цілих і три д есятих) кв.м., яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1. Не вка зана повна адреса.

Відповідач-1 на підставі осп орюваного договору претенду є на приміщення у підвалі буд инку по АДРЕСА_1 - АДРЕСА _2. Однак у наявному в Позивач а технічному паспорті на буд инок по АДРЕСА_1 - АДРЕСА _2, у підвалі будинку не вказа не окреме індивідуально визн ачене нежиле приміщення зага льною площею 112,3 кв.м.

Позивач стверджує, що оскіл ьки підвальні приміщення буд инку по АДРЕСА_1 -АДРЕСА_ 2 є об'єктом спільної власно сті співвласників будинку, в они не можуть належати до ком унальної власності, тому осп орюваний договір купівлі-про дажу, за яким Відповідач-2 відч ужив цей підвал Відповідачу- 1 суперечить закону.

Позивач вважає також непра вомірною реєстрацію на підст аві оспорюваного договору ку півлі-продажу права власност і Відповідача-1 на нежиле прим іщення загальною площею 112,3 кв .м., яке знаходиться за адресою : АДРЕСА_1.

Як вказано у витягу про держ авну реєстрацію підставою дл я реєстрації права власності Відповідача-1 на нежиле примі щення загальною площею 112,3 кв.м ., яке знаходиться за адр есою: АДРЕСА_1 був договір купівлі-продажу від 11.09.2008р., пос відчений приватним нотаріус ом Новомосковського міськог о нотаріального округу ОСО БА_2 (реєстровий № 4358).

Судом забезпечене клопота ння Позивача про забезпеченн я позову: накладено арешт на с пірне приміщення і заборонен о вчиняти певні дії, що стосую ться предмету спору.

Відповідач позов не визнає з підстав, викладених у відзи ві на позов.

На вимогу Позивача Відпові дач надав технічний паспорт на спірне нежиле приміщення.

Згідно довідки Управління з питань надзвичайних ситуа цій та у справах захисту насе лення від наслідків Чорнобил ьської катастрофи Дніпропет ровської областної державно ї адміністрації, за адресою АДРЕСА_1 знаходиться схови ще V класу № 15423 загальною площ ею 93,4 м2 (вбудоване, місткіст ю 100 чол., площею для укриваєм их 75 м2, рік вводу в експлуа тацію 1956).

Згідно з Директивою началь ника Штабу Цивільної оборони України від 24.06.93 № 5/030 захисні сп оруди, які не відповідали вим огам БНіП II-11-77* та БНіП 2.01.51 -9 0 (сховища колишнього V класу) були переведені у розр яд підвальних приміщень і зн яті з обліку.

Згідно з обліковими даними 1993 року захисна споруда № 15423 зн аходилася на балансовому утр иманні житлово-комунального відділу Новомосковського тр убного заводу, перебувала у д ержавної власності в сфері у правління Міністерства чорн ої металургії УРСР.

В подальшому житловий фонд заводу було передано у комун альну власність міста.

Приміщення захисної спору ди є нежитловим приміщенням, яке по своєму призначенню не відноситься до приміщення с умісного користування і може використовуватися окремо ві д загально-експлуатаційного плану житлового будинку.

Позивач звернувся до суду з клопотанням про призначення судової будівельно-технічно ї експертизи. В процесі розгл яду справи виникли питання с тосовно відповідності опису у спірному договорі майна в н атурі та його місцерозташува ння, для чого необхідно здійс нити огляд приміщень, їх обмі рювання, а також дослідження технічної документації, що п отребує спеціальних знань у сфері будівництва та архітек тури, в зв'язку з чим суд прийш ов до висновку про доцільніс ть задоволення клопотання По зивача і призначення судової будівельно-технічної експер тизи. Проведення судової екс пертизи було доручено Дніпро петровському науково-дослід ному інституту судових експе ртиз.

Згідно висновку № 1658 судової будівельно-технічної експер тизи в об'єднанні співвласни ків багатоквартирного будин ку «Прогрес»по вул. Радянськ ій, № 28 в м. Новомосковську нежи тлове приміщення (матеріал с тін - цегла) загальгою площею - 112,3 кв.м. існує, в технічному пас порті значиться і розташован е в підвальному поверсі в цен тральній частині житлового б удинку в осях «А-Б».

Нежитлове приміщення було призначене як захисна спору да (сховище). На момент дослідж ення воно виведене з категор ії сховища класу № 15423, загально ю площею 93,4 кв.м.

Нежитлове приміщення по ву л. Радянській, № 28 складається з наступних приміщень: тамбу ра № 1, площею 19,0 кв.м.; нежилого п риміщення № 2, площею 37,3 кв.м.; неж илого приміщення № 3, площею 13,2 кв.м.; нежилого приміщення № 4, п лощею 21,3 кв.м.; тамбура № 5, площею 4,3 кв.м.; туалета № 6, площею 1,4 кв.м .; туалета № 7, площею 1,4 кв.м.; кори дора № 8, площею 4,6 кв.м.; нежилого приміщення № 9, площею 8,0 кв.м., за гальною площею - 93,4 кв.м. та кори дору № 10 площею - 18,9 кв.м., функціо нальне призначення якого - це обслуговування та доступ до сховища з усіх сторін підвал ьного приміщення. Загальна п лоща - 112,3 кв.м.

До складу приміщення, площе ю 112,3 кв.м., розташованого у буди нку АДРЕСА_1 входить захис на споруда - сховище площею 93,4 к в.м.

Коридор ( № 10 будинку літ. "А" те хнічного паспорту), площею 18,9 к в.м. входить в площу приміщенн я, площею 112,3 кв.м., розташо ваного у будинку АДРЕСА_1 в підвальному поверху і явля ється функціональною части ною захисної споруди (сховищ а) V класу № 15423 загальною площею 93,4 кв.м.

Функціональне призначення приміщення коридору № 10 - це об слуговування та доступ до сх овища з усіх сторін підвальн ого приміщення, являється пі дсобним (запасним) приміщенн ям сховища. Приміщення корид ору технологічно пов'язано з усіма входами та виходами до сховища, а також був додатков им виходом із сховища через і снуючі віконні отвори в зовн ішній фасадній стіні житлово го будинку на випадок руйнац ії.

Зазначений коридор існува в як допоміжна частина захис ної споруди (сховища), його фун кціональне призначення - це ш видкий доступ до сховища з ус іх сторін підвального приміщ ення, особливо при неможливо сті доступу (у випадку руйнац ії будинку, або його окремих ч астин), а також був додатковим виходом із сховища через існ уючі віконні отвори в зовніш ній фасадній стіні будинку н а випадок руйнації.

По довжині коридору розміщ ені труби центрального опале ння, які знаходяться в незадо вільному стані і потребують ремонту, в той час проектом на реконструкцію нежитлового п риміщення передбачено замін у інженерних мереж з відокре мленням системи опалення від сховища від житлового будин ку, що не вплине на опале ння приміщень будинку усіх м ешканців.

По обидві сторони сховища розташовані комори для поб утового обслуговування меш канців квартир будинку. У зв' язку з тим, що сховище н е відноситься до сумісного користування з мешканцями жи тлового будинку і може викор истовуватися окремо від зага льно-експлуатаційного плану житлового будинку, для його обслуговування необхід но забезпечити доступ по всь ому периметру сховища. На дум ку експерта відповідальніст ь за стан і експлуатацію інже нерних мереж, які проходять п о коридору № 10 на довжині - 15,12 м.п , в межах сховища повинна бути покладена на власників цих п риміщень.

Власникам цього нежитлово го приміщення (згідно надани х документів, договору купів лі-продажу від 21.11.2008р) необхідно забезпечувати безперешкодн ий доступ до цих інженерних м ереж спеціалізованим служба м, що обслуговують данні мере жі, здійснювати обслуговуван ня цього трубопроводу (ремон тувати, заміняти на нові, якщо виникнуть будь-які пошкодже ння.), утримувати інженерні ме режі в задовільному стані, не сти повну відповідальність з а стан мереж, які проходять по коридору № 10 в межах сховища.

Доступ до комор № С, С1, С11, С111, С 1v здійснюється через сходову клітину № Сv1, яка розташована ближче до цих комор.

Доступ до комор LХХV11, LХХХ111, LХХ 1Х, LХХХ, LХХХ11, LХХХ111, LХХV1v LХХХV, LХХV1, LХХХV11, LХХХV111, LХХХ1Х з дійснюється через сходову кл ітину LХХV, яка розташована зі сторони вищеперелічених ком ор.

На реконструкцію (робочий п роект) нежитлового приміщенн я захисна споруда (сховища) ма ється позитивне комплексне з аключення Дніпропетровсько ї Державної експертизи від 10.0 4.2009 р. № 456, в якому експерти не вия вили будь-яких відступів або порушень будівельних норм і правил санітарних, противоп ожежних, екологічних норм.

Якби були угледені будь-які порушення, які б ущімляли поб утові умови мешканців кварти р житлового будинку, робочий проект на реконструкцію неж итлового приміщення не був б и прийнятий Державною експер тизою і рекомендований до ви конання будівельних робіт, я ка тільки має дозвіл на перев ірку робочих проектів, пов'яз аних з реконструкцією або но вим будівництвом будь-яких б удівель та споруд.

Позивач надав зауваження з приводу висновку судової е кспертизи і клопотання про в иклик судового експерта у су дове засідання для надання п ояснень, у зв'язку із незрозум ілістю висновку експертизи. Дослідивши матеріали екперт ного дослідження, суд не вваж ає їх незрозумілими, в зв'язку з чим не знаходить підстав дл я задоволення клопотання Поз ивача.

Встановлені судом обстави ни справи свідчать про відсу тність підстав для задоволен ня позовних вимог про визнан ня недійсним договору від 11.09.08 р. купівлі-продажу окремого і ндивідуально визначеного ма йна, укладеного між Фондом ко мунального майна Новомосков ської міської ради та ПП "Геор гій Р".

Згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу Укра їни на Позивача належить пок ласти судові витрати і варті сть судової експертизи.

Керуючись викладеним, ст. 49, с т. ст. 82-85 Господарського процес уального кодексу України, го сподарський суд, -

ВИРІШИВ:

У позові відмовити.

Скасувати заходи забезпеч ення позову, застосовані ухв алою господарського суду Дні пропетровської області від 2 3.10.09р. у справі № 2/220-09.

Скасувати арешт нежилог о приміщення - загальною площ ею 112,3 кв.м., яке знаходиться за а дресою: АДРЕСА_1, право вла сності на яке зареєстроване КП «Новомосковське міжрайон не БТ1», (реєстраційний № 23839779) за ПП «Георгій Р»на підставі ук ладеного між Фондом комуналь ного майна Новомосковської м іської ради та Приватним під приємством «Георгій Р»(ЄДРПО У 35204243) і посвідченого приватни м нотаріусом Новомосковсько го міського нотаріального ок ругу ОСОБА_2 (№ 4358 реєстру) до говору купівлі продажу від 11.0 9.2008р.

Скасувати заборону Приват ному підприємству «Георгій Р »укладати договори, які пере дбачають набуття будь-якою і ншою особою прав (застави, кор истування тощо) на нежиле при міщення загальною площею 112,3 к в.м., яке знаходиться за адресо ю: АДРЕСА_1.

Скасувати заборону Приват ному підприємству «Георгій Р »виконувати власними силами чи із залученням підрядних о рганізацій будь-які будівель ні, ремонтні або інші роботи у нежилому приміщенні загальн ою площею 112,3 кв.м., яке знаходит ься за адресою: АДРЕСА_1.

Стягнути з Об'єднання співв ласників багатоквартирного будинку "Прогрес" по АДРЕСА _1, АДРЕСА_2 в м. Новомосков ську ( АДРЕСА_3; код ЄДРПОУ 3 4893637) на користь Приватного під приємства "Георгій Р" (51200, Дніпр опетровська обл., м. Новомоско вськ, вул. Радянська, буд. 33, кв. 22 ; код ЄДРПОУ 35204243) 2 319, 84 грн. (дв і тисячі триста дев'ятнадцят ь грн. 84 коп.) вартості судової е кспертизи.

Видати наказ.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання.

Рішення суду може бути оска ржене протягом десяти днів з дня підписання рішення шлях ом подання апеляційної скарг и до Дніпропетровського апел яційного господарського суд у.

Суддя М.М. Боділовська

Повне рішення підписано 02.03.2 011р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення24.02.2011
Оприлюднено09.03.2011
Номер документу13974000
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/220-09

Ухвала від 12.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

Постанова від 04.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Хрипун O.O.

Ухвала від 20.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Хрипун O.O.

Ухвала від 23.12.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Постанова від 13.12.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Рішення від 24.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 02.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 05.02.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні