Вирок
від 28.12.2010 по справі 1-99
МОСТИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-99

за 2010 рік

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2010 року Мостиський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді - Білоус Ю.Б.,

при секретарі Кривяк О.В.,

з участю: адвоката ОСОБА_1,

адвоката - ОСОБА_2,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Мостиська справу про обвинувачення:

1. ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. Хоросниця, Мостиського району Львівської області та мешканця АДРЕСА_1, українця, громадянина України, з базовою загальною середньою освітою, непрацюючого, неодруженого, невійськовозобовязаного, раніше судимого 22.05.2002року місцевим судом Старосамбірського району Львівської області за ч.2, 3 ст.185, ч.2 ст.289 КК України на 3(три) роки 6(шість) місяців позбавлення волі,

2. ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_5, уродженця с. Хоросниця, Мостиського району Львівської області та мешканця АДРЕСА_1, українця, громадянина України, з повною загальною середньою освітою, учня СПТУ в с.м.т.Нижанковичі, Старосамбірського району Львівської області, неодруженого, військовозобовязаного, раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.125 КК України,

ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_7, уродженця с. Поповичі, Мостиського району Львівської області та мешканця АДРЕСА_1, українця, громадянина України, з вищою освітою, працюючого на посаді директора ТзОВ «Хідновицьке» в с. Хідновичі, Мостиського району Львівської області, одруженого, військовозобовязаного, раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.125 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

13.04.2010 року, о 16.00 год. підсудний-потерпілий ОСОБА_5, знаходячись на вулиці біля житлового будинку за місцем свого проживання в АДРЕСА_1, під час суперечки, що виникла, з приводу пошкодження його майна та на грунті неприязних відносин між ним та потерпілою - ОСОБА_6, умисно, стиснувши її за руки та штовхнувши спиною до підводи, спричинив їй легкі тілесні ушкодження у вигляді синців на руках та спині. Вказані обставини побачили сини потерпілої - підсудні ОСОБА_3 та ОСОБА_4 та під впливом сильного душевного хвилювання, викликаного неправомірними діями ОСОБА_5 почали наносити останньому удари руками по обличчю, завдавши йому легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоровя, у вигляді струсу головного мозку, та легкі тілесні ушкодження у вигляді синця та саден на обличчі та шиї.

Підсудний потерпілий ОСОБА_5 в судовому засіданні вину свою не визнав та пояснив, що 13.04.2010року біля 16.00год. коли він вийшов на подвіря житлового будинку за місцем свого проживання в АДРЕСА_1, побачив, що підвода, під керуванням ОСОБА_7 здійснила наїзд на його огорожу та пошкодила її. Він зробив зауваження сусідці потерпілій ОСОБА_6, так як вона найняла підводу для своїх господарських робіт та просив її відшкодувати йому завдані збитки. Проте вона, перебуваючи в стані алкогольного спяніння розпочала суперечку. Під час конфлікту між ним та потерпілою ОСОБА_6, вони штовхалися та шарпали один одного за одяг, однак він їй ударів не наносив, а лише схопив потерпілу руками та притиснув до підводи для того, щоб та не змогла нанести йому удари.

Підсудний ОСОБА_3 в судовому засіданні вину свою не визнав та пояснив, що про конфлікт, який відбувся між його матірю та ОСОБА_5 його повідомила сестра ОСОБА_8.В цей час він знаходився в приміщенні будинку за місцем свого проживання в АДРЕСА_1. Коли він вибіг на вулицю, то побачив, що його мати ОСОБА_6, знесилена лежить на землі, а між його братом ОСОБА_4 та ОСОБА_5 відбувалася бійка. Зазначає, що жодного удару потерпілому підсудному ОСОБА_5 він не наносив.

Підсудний ОСОБА_4 в судовому засіданні вину свою визнав частково та пояснив, що про конфлікт, який відбувся між його матірю та ОСОБА_5 його повідомила сестра ОСОБА_8.В цей час він знаходився в приміщенні будинку за місцем свого проживання в АДРЕСА_1. Коли він вибіг на вулицю, то схопив ОСОБА_5 за плече і наніс йому удар по обличчю. Його брат - ОСОБА_3 в цей час піднімав лежачу на землі матір - ОСОБА_6 Зазначає, що він удари ОСОБА_5 наносив ненавмисно, а лише для того що хотів припинити конфлікт між його матірю та ОСОБА_5

Не дивлячись на невизнання вини підсудними - ОСОБА_5 та ОСОБА_3, та часткове визнання вини підсудним ОСОБА_4 їх вина у інкримінованих їм злочинах на переконання суду, доказана добутими і вивченими у судовому засіданні доказами:

- показами потерпілої ОСОБА_6, яка в судовому засіданні показала, що 13.04.2010року близько 16.00год. їздові, яких вона найняла для своїх господарських робіт, здійснили наїзд підводою на огорожу її сусіда ОСОБА_5 та пошкодили її. Через це ОСОБА_5 затримав їздового ОСОБА_7 допоки той не відшкодує йому завданої шкоди. Вона втрутилась до нього з проханням, щоб той відпустив їздових. Між ними почався конфлікт, під час якого ОСОБА_5 схопив її за руки та стиснув, після чого притиснув її до підводи. Зазначає, що вона має хворобу серця з приводу чого перебуває на диспансерному обліку, внаслідок стресу та завданих їй тілесних ушкоджень вона відчула запаморочення та впала на землю.

- висновком судово-медичного експерта ОСОБА_9, даним ним в судовому засіданні про те, що легкі тілесні ушкодження у вигляді синців на руках у потерпілої ОСОБА_6 могли виникнути від стиску, а синець на спині від дії тупих предметів або при ударі до таких.

- показами свідка ОСОБА_10, яка в судовому засіданні показала, що 13.04.2010року близько 16.00год. коли вона знаходилась на вулиці за місцем свого проживання в АДРЕСА_1 то почула крик та побачила як підсудні - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 наносили кулаками рук та ногами удари її чоловіку ОСОБА_5, при чому ОСОБА_4 знаходився спереду від підсудного потерпілого ОСОБА_5, а ОСОБА_3 ззаду. Від зазначених тілесних ушкоджень її чоловік ОСОБА_5 став себе погано почувати, після чого вона повідомила по телефону Мостиський РВ ГУМВС України у Львівській області про наведені обставини.

- показами свідка ОСОБА_11, яка в судовому засіданні показала, що 13.04.2010року близько 16.00год. вона знаходилась в приміщенні будинку за місцем свого проживання в АДРЕСА_1. Коли вийшла на вулицю то побачила як підсудні - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 вже розходились, при чому виражались нецензурними словами, у батька підсудного потерпілого ОСОБА_5 були синці на обличчі.

- показами свідка ОСОБА_7, який в судовому засіданні показав, що 13.04.2010року ОСОБА_6, найняла підводу для своїх господарських робіт. Коли він заїжджав підводою на територію подвіря то не справився з керуванням, внаслідок чого здійснив наїзд на огорожу потерпілого підсудного ОСОБА_5 та пошкодив її. Побачивши це ОСОБА_5 вдарив його рукою по обличчю та скинув його з підводи. Він сказав йому, що усуне завдані збитки через 5хв. та пішов виготовляти штахети для огорожі. Конфлікту, який відбувався між ОСОБА_5 та ОСОБА_3, ОСОБА_4 не бачив. Бачив лише як ОСОБА_5 схопив ОСОБА_6 за руки.

- показами свідка ОСОБА_12, який в судовому засіданні показав, що 13.04.2010року він був разом із їздовим ОСОБА_7 на підводі. Коли вони заїжджали підводою на територію подвіря то через раптові технічні несправності підводи ОСОБА_7 не справився з керуванням, внаслідок чого здійснив наїзд на огорожу підсудного потерпілого ОСОБА_5 та пошкодив її. Побачивши це ОСОБА_5 вдарив ОСОБА_7 рукою по обличчю. Конфлікту, який відбувався між ОСОБА_5 та ОСОБА_3, ОСОБА_4 не бачив. Бачив лише як ОСОБА_5 притиснув ОСОБА_6 до підводи.

- показами свідка ОСОБА_8, яка в судовому засіданні показала, що 13.04.2010року близько 16.00год. коли вона знаходилась на вулиці за місцем свого проживання в АДРЕСА_1, то побачила як ОСОБА_5 скинув їздового ОСОБА_7 з підводи. Вона повідомила про це мати - ОСОБА_6 Коли та підійшла до ОСОБА_5, він схопив її руками, притиснув до підводи та кинув на землю. Після чого на вулицю вибігли її брати - ОСОБА_3, ОСОБА_4 та почали шарпати ОСОБА_5 за одяг.

- показами свідка ОСОБА_13, яка в судовому засіданні показала, що 13.04.2010року вона була разом із їздовим ОСОБА_7 та ОСОБА_12 на підводі. Конфлікту, який відбувався між ОСОБА_5 та ОСОБА_3, ОСОБА_4 не бачила. Бачила як ОСОБА_5 схопив ОСОБА_6 руками, притиснув до підводи, пізніше до колеса підводи, після чого остання впала на землю.

Доказами по кримінальній справі також являються :

- акт судово-медичного дослідження № 59/2010 від 14.04.2010 року, згідно якого у ОСОБА_5 виявлено струсу головного мозку, який відноситься до легких тілесних ушкоджень з короткочасним розладом здоровя, а також синець та садна на обличчі та шиї, які кваліфікуються як легкі тілесні ушкодження. Перелічені ушкодження утворилися від дії тупих предметів та могли виникнути 13.04.2010року.

- виписка із медичної карти амбулаторного(стаціонарного) хворого №1589, згідно якої ОСОБА_5 знаходився на стаціонарному лікуванні в Мостиській ЦРЛ з 15.04.2010року по 23.03.2010року;

- листок непрацездатності серії НОМЕР_1 виданий Мостиською КЦРЛ 23.04.2010року, згідно якого ОСОБА_5 звільнений від роботи з 15.04.2010року по 24.04.2010року;

- акт судово-медичного дослідження № 60/2010 від 14.04.2010 року, згідно якого у ОСОБА_6 виявлено синці на руках та спині, які утворилися від дії тупих предметів, або при ударах до таких, могли виникнути 13.04.2010року та відносяться до легкого тілесного ушкодження;

- матеріали про відмову в порушенні кримінальної справи по заявах ОСОБА_5, ОСОБА_6 № 320 0215;

Незважаючи на невизнання вини підсудним потерпілим ОСОБА_5 у вчиненні ним злочину, передбаченого ч.1 ст. 125 КК України, оскільки він вважає, що так як він не наносив удари потерпілій ОСОБА_6, а лише стиснув її руками та притиснув до підводи, то не міг завдати їй легких тілесних ушкоджень, його вина стверджується актом судово-медичного дослідження № 60/2010 від 14.04.2010 року, а також висновком судово медичного експерта ОСОБА_9, даним ним в судовому засіданні про те, що легкі тілесні ушкодження у вигляді синців на руках у потерпілої ОСОБА_6 могли виникнути від стиску, а синець на спині від дії тупих предметів або при ударі до таких.

Суд не приймає до уваги покази підсудного ОСОБА_3 в частині, що він не наносив ударів підсудному потерпілому ОСОБА_5, такі суд розцінює, як необєктивні та надумані, що дані суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності, оскільки, такі спростовуються дослідженими доказами у справі, зокрема актом судово-медичного дослідження № 59/2010 від 14.04.2010 року, показами підсудного потерпілого ОСОБА_5, та свідка ОСОБА_10, які є логічними та послідовними і недовіряти яким у суду немає підстав.

Однак суд не приймає до уваги покази підсудного потерпілого ОСОБА_5 в тій частині, що потерпіла ОСОБА_6 та підсудні - ОСОБА_3, ОСОБА_4 при наведених вище обставинах перебували в стані алкогольного спяніння, оскільки такі не підтверджені належними доказами та спростовуються показами останніх.

Зазначені докази переплітаються між собою і відтворюють реальну картину подій, які мали місце між ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_4 та ОСОБА_3 13.04.2010року.

Аналізуючи зібрані по справі докази і оцінюючи їх в сукупності суд знаходить винність підсудного - потерпілого ОСОБА_5 в інкримінованому йому злочині доведеною. Вважає, що його дії вірно кваліфіковано за ч. 1 ст. 125 КК України, оскільки він своїми діями умисно спричинив ОСОБА_6 легке тілесне ушкодження. Також вірно кваліфіковано дії підсудних ОСОБА_4 та ОСОБА_3 за ч.2 ст. 125 КК України, оскільки вони своїми діями умисно спричинили підсудному потерпілому ОСОБА_5 легке тілесне ушкодження з короткочасним розладом здоровя.

При призначенні покарання підсудним суд враховує обставини справи, ступінь тяжкості вчинених ними злочинів, дані про особи підсудних і обставини, що помякшують та обтяжують покарання.

Обставиною, що помякшує покарання підсудним - ОСОБА_4 та ОСОБА_3 є вчинення ними злочину під впливом сильного душевного хвилювання, викликаного неправомірними діями ОСОБА_5

Враховується те, що підсудні вчинили злочин невеликої тяжкості, за місцем проживання характеризуються позитивно.

Приймаючи до уваги наведені обставини в сукупності, суд приходить до висновку, що підсудним ОСОБА_5, ОСОБА_4 та ОСОБА_3 слід призначити покарання у виді штрафу. Таке покарання суд вважає необхідним і достатнім для виправлення осіб та попередження нових злочинів.

Заявлений підсудним потерпілим ОСОБА_5 цивільний позов про відшкодування моральної шкоди слід задовольнити частково.

Приймаючи таке рішення, суд враховує ступінь моральних та фізичних страждань у звязку з заподіянням потерпілому легких тілесних ушкоджень з короткочасним розладом здоровя, тривалість перебування на амбулаторному лікуванні, порушення нормального життєвого укладу потерпілого, а тому вважає, що з підсудних ОСОБА_4 та ОСОБА_3 слід стягнути солідарно в користь потерпілого підсудного ОСОБА_5 800 гривень за заподіяну моральну шкоду.

Що стосується заявленого цивільного позову потерпілою ОСОБА_6, то такий також підлягає до часткового задоволення з наступних підстав.

При визначенні розміру моральної шкоди, яку слід стягнути з потерпілого підсудного ОСОБА_5 в користь ОСОБА_6, суд враховує, що в наслідок злочину потерпіла зазнала фізичний біль та страждання у звязку з ушкодженням здоровя, душевні страждання, у звязку з протиправною поведінкою щодо неї, а також характер і розмір фізичних страждань потерпілої, тяжкість вимушених змін у її життєвих стосунках. Однак, виходячи з засад розумності, виваженості та справедливості, враховуючи ролі кожного з учасників у вказаному конфлікті, матеріальний та фізичний стан сторін, суд вважає, що розмір моральної шкоди, яку слід стягнути з потерпілого підсудного ОСОБА_5 в користь потерпілої ОСОБА_6, повинен становити 500 грн.

Керуючись ст.ст. 323, 324 КПК України, суд,

З А С У Д И В:

Визнати винним ОСОБА_3 у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.125 КК України і призначити йому покарання у виді штрафу в сумі 850 (вісімсот пятдесят) гривень.

Визнати винним ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.125 КК України і призначити йому покарання у виді штрафу в сумі 850 (вісімсот пятдесят) гривень.

Визнати винним ОСОБА_5 у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.125 КК України і призначити йому покарання у виді штрафу в сумі 510 (пятсот десять ) гривень.

Цивільний позов ОСОБА_5 задовольнити частково. Стягнути солідарно з ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в користь ОСОБА_5 800 (вісімсот) гривень моральної шкоди.

Цивільний позов ОСОБА_6 задовольнити частково. Стягнути з ОСОБА_5 в користь ОСОБА_6 500 (пятсот) гривень моральної шкоди.

На вирок протягом 15 діб з дня його проголошення може бути подана апеляція до апеляційного суду Львівської області через Мостиський районний суд.

Суддя (підпис) Ю.Б. Білоус

З оригіналом згідно :

Суддя Ю.Б. Білоус

Вирок вступив в законну силу “____“


20__ року.

Суддя Ю.Б. Білоус

СудМостиський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення28.12.2010
Оприлюднено23.12.2022
Номер документу14136002
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-99

Постанова від 03.08.2010

Кримінальне

Ємільчинський районний суд Житомирської області

Гресько В. А.

Ухвала від 16.06.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Пікановський Б. В.

Ухвала від 16.06.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Пікановський Б. В.

Ухвала від 04.08.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Петришин І. П.

Вирок від 06.07.2011

Кримінальне

Новоселицький районний суд Чернівецької області

Павлінчук С. С.

Постанова від 12.05.2011

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Мельничук Ю. В.

Постанова від 17.01.2011

Кримінальне

Київський районний суд м. Сімферополя

Можелянський Віктор Анатолійович

Вирок від 10.03.2011

Кримінальне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Дячук О. О.

Вирок від 28.12.2010

Кримінальне

Мостиський районний суд Львівської області

Білоус Юрій Богданович

Постанова від 26.11.2010

Кримінальне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Семко Галина Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні