Рішення
від 21.12.2007 по справі 4/423
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

4/423

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  4/423

21.12.07

За позовом     ТОВ "Альфа інвестбуд"

до                     Комунальне підприємство "Київжитлоспецексплуатація"

про                    визнання права оренди та забезпечення виконання умов договору

Суддя  Борисенко І.І.

Представники:

  

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

 Позивач звернувся з позовом про визнання права оренди на нежиле приміщення загальною площею 432,5 кв. м., розташованого за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, буд. 30 та зобов'язання КП „Київжитлоспецексплуатація” виконувати умови договору оренди від 25 вересня 2007 року відповідно до п.1 ст. 770 ЦК України.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що у разі зміни власника майна, переданого в оренду, до нового власника переходять права та обов'язки орендодавця. Проте відповідач своїми діями вказаних вимог закону не визнає, заперечуючи проти права позивача на оренду приміщень.

Відповідач проти позову заперечує. На його думку, намагання позивача зобов'язати Комунальне підприємство „Київжитлоспецексплуатація” виконувати умови договору суперечить чинному законодавству та порушують право власності. Свої заперечення відповідач виклав в відзиві на  позовну заяву від 17.12.2007р.  

Розглянувши документи і матеріали, подані учасниками процесу, заслухавши пояснення представників сторін та з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються їх вимоги і заперечення, оцінивши докази, які мають значення для справи, Господарський суд міста Києва, -

                                                         

ВСТАНОВИВ:

25.09.2007 року між Об`єднанням енергетичних підприємств „Галузевий резервно-інвестиційний фонд розвитку енергетики” та Товариством з обмеженою відповідальністю „Альфа Інвестбуд” був укладений Договір оренди, за яким Об`єднання енергетичних підприємств „Галузевий резервно-інвестиційний фонд розвитку енергетики” виступав в якості орендодавця, і зобов'язувався передати Товариству з обмеженою відповідальністю „Альфа Інвестбуд”, як орендарю за цим договором, в орендне користування нежиле приміщення загальною площею 432,5 кв. м., розташоване за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, буд. 30 для здійснення підприємницької діяльності та розміщення закладу торгівлі.

25.09.2007 року Судова палата у господарських справах Верховного суду України прийняла постанову, на підставі касаційної скарги на постанову Вищого Господарського суду України від 23 травня 2007 року у справі № 3/51 за позовом Київської міської ради до Міністерства палива та енергетики України, якою зобов'язала Міністерство палива та енергетики України передати майно, а саме нежилі приміщення загальною площею 432 кв. м, які розташовані на першому поверсі будинку за адресою м. Київ. вул. Хрещатик,30 до комунальної власності територіальної громади м. Києва, на баланс Комунального підприємства „Київжитлоспецексплуатація”.

Як вбачається з Постанови Верховного суду України, в грудні 2006 року Київська міська рада звернулась до господарського суду з позовом до Міністерства палива та енергетики України, в якому просила суд зобов'язати відповідача передати до комунальної власності територіальної громади м. Києва нежилі приміщення загальною площею 432 м. кв., які розташовані на першому поверсі в будинку за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 30. Рішенням Господарського суду міста Києва від 03.04.2007 року позов задоволено. Постановою Вищого господарського суду України від 23.05.2007 року вказане рішення скасовано, в позові відмовлено.

Для виконання постанови Судової палати у господарських справах Верховного суду України від 25.09.2007 року, Міністр палива та енергетики України Ю. Бойко видав наказ № 490 від 15 жовтня 2007 року, яким зобов'язав Об`єднання енергетичних підприємств „Галузевий резервно-інвестиційний фонд розвитку енергетики” передати до комунальної власності територіальної громади м. Києва нежитлове приміщення загальною площею 432,5 кв. м., розташоване на першому поверсі будинку № 30 по вул. Хрещатик у м. Києві, на баланс Комунального підприємства „Київжитлоспецексплуатація”.

Таким чином, станом на дату підписання договору оренди, приміщення перебувало в оперативному управлінні  ОЕП „Галузевий резервно-інвестиційний фонд розвитку енергетики”.

Комісія, до складу якої входили представники комунального підприємства „Київжитлоспецексплуатація” та Об'єднання енергетичних підприємств „Галузевий резервно-інвестиційний фонд розвитку енергетики”, склала акт приймання-передачі нежитлового приміщення загальною площею 432,5 кв. м., розташоване на першому поверсі будинку № 30 на вул. Хрещатик у м. Києві у комунальну власність територіальної громади м. Києва.

Власником майна на праві оперативного управління було Міністерство палива та енергетики, на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2000 року № 174-р, яке в свою чергу наказом від 12 вересня 2007 року № 435 „Про передачу приміщення” передало приміщення на вул. Хрещатик, будинок № 30 на баланс ОЕП „Галузевий резервно-інвестиційний фонд розвитку енергетики”, що надав зазначене приміщення в оренду ТОВ „Альфа інвестбуд” за договором оренди від 25.09.2007 року.

Відповідно до ст. 137 Господарського кодексу України правом оперативного управління визнається речове право суб'єкта господарювання, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом) для здійснення некомерційної господарської діяльності, у межах, встановлених цим Кодексом та іншими законами, а також власником майна (уповноваженим ним органом). Власник майна, закріпленого на праві оперативного управління за суб'єктом господарювання, здійснює контроль за використанням і збереженням переданого в оперативне управління майна безпосередньо або через уповноважений ним орган і має право вилучати у суб'єкта господарювання надлишкове майно, а також майно, що не використовується, та майно, що використовується ним не за призначенням. Право оперативного управління захищається законом відповідно до положень, встановлених для захисту права власності.

Відповідно до Постанов Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 25.09.2007 року змінився власник орендованого ТОВ „Альфа інвестбуд” майна, на територіальну громаду м. Києва, з передачею майна на баланс КП „Київжитлоспецексплуатація”.

Відповідно до ст. 770 Цивільного кодексу України у разі зміни власника речі, переданої у найм, до нового власника переходять права та обов'язки наймодавця. Сторони можуть встановити у договорі найму, що у разі відчуження наймодавцем речі договір найму припиняється.

З договору оренди від 25.09.2007 року вбачається, що він не містить умови щодо його припинення у зв'язку зі зміною власника.

Стаття 396 Цивільного кодексу України надає право особі, яка має речове право на чуже майно, на захист цього права, у тому числі і від власника майна, відповідно до положень глави 29 цього Кодексу.

Згідно статті 398 Цивільного кодексу України право володіння виникає на підставі договору з власником або особою, якій майно було передане власником, а також на інших підставах, встановлених законом.

Пункт 2 ст. 386 ЦК України встановлює, що власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.

Згідно ст. 180 Господарського кодексу України зміст господарського договору становлять умови договору, визначені угодою його сторін, спрямованою на встановлення, зміну або припинення господарських зобов'язань, як погоджені сторонами, так і ті, що приймаються ними як обов'язкові умови договору відповідно до законодавства. Господарський договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін повинна бути досягнута згода. При укладенні господарського договору сторони зобов'язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору.

Як вбачається з Договору від 25.09.2007 року між сторонами було досягнуто згоди з усіх істотних умов договору, зокрема щодо предмету, ціни та строку дії договору.

Відповідач доказів виконання умов договору оренди від 25.09.2007 року суду не надав, право оренди позивача не визнає.

За таких обставин, позов визнається судом обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Витрати по сплаті державного мита та оплаті інформаційно-технічного забезпечення судового процесу покладаються на відповідача, відповідно  до ст. 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85  ГПК України, суд -  

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати право оренди Товариства з обмеженою відповідальністю

„Альфа інвестбуд” (м. Київ, 01004, вул. Пушкінська/ б-р Т. Шевченка, 28/9, код ЄДРПОУ 32735571) на нежиле приміщення загальною площею 432,5 кв. м., розташоване за адресою: вул. Хрещатик, буд. 30 в м. Києві, згідно договору від 25.09.2007 року.

Зобов'язати Комунальне підприємство „Київжитлоспецексплуатація” (м. Київ, 01034, вул. Володимирівська, 51-а, код ЄДРПОУ 03366500) виконувати умови Договору оренди від 25 вересня 2007 року відповідно до п.1 ст. 770 ЦК України.

Стягнути з Комунального підприємства „Київжитлоспецексплуатація” (м.  Київ, 01034, вул. Володимирівська, 51-а, код ЄДРПОУ 03366500) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Альфа інвестбуд” (м. Київ, 01004, вул. Пушкінська/б-р Шевченка, 28/9, код ЄДРПОУ 32735571) 85 грн. 00 коп. державного мита та 118грн.00коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

  Суддя                                                                                              Борисенко І.І.                                                                                

Дата ухвалення рішення21.12.2007
Оприлюднено12.03.2008
Номер документу1417065
СудочинствоГосподарське
Суть                   визнання права оренди та забезпечення виконання умов договору

Судовий реєстр по справі —4/423

Ухвала від 20.05.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Ухвала від 25.03.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.Ю. Гринько

Постанова від 17.04.2014

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Чернота Л.Ф.

Ухвала від 03.04.2014

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Чернота Л.Ф.

Ухвала від 19.03.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Сорока М.О.

Постанова від 14.08.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Ухвала від 23.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Ухвала від 17.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Запорощенко M.Д.

Ухвала від 03.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Запорощенко M.Д.

Ухвала від 06.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Запорощенко M.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні