Постанова
від 19.02.2008 по справі 36/406
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

36/406

      КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД       

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8                                                            т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 19.02.2008                                                                                           № 36/406

 Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

 головуючого:          Андрієнка  В.В.

 суддів:            Малетича  М.М.

             

 За участю представників:

 від позивача - Піліпенко Д.О.

 від відповідача - Коваленко О.П., Ткаченко О.В.

 розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Марко Центр"

 на рішення Господарського суду м.Києва від 26.12.2007

 у справі № 36/406  

 за позовом                               Товариства з обмеженою відповідальністю "Марко Центр"

 до                                                   Фонду державного майна України

                                                  Регіонального відділення Фонду державного майна України по місту Києву

             

                       

 про                                                  зобов"язання вчинити певні дії

 

ВСТАНОВИВ:

 ТОВ «Марко Центр» звернулось до суду з позовом про:

- зобов'язання Фонду державного майна України включити до переліку об'єктів державної власності, що підлягають приватизації шляхом викупу цілісний майновий комплекс Київського підприємства “Матеріально-технічного забезпечення та постачання харчової сировини”за адресою: вул. Жмеринська, 2-а;

- зобов'язання Регіонального відділення Фонду державного майна України по м. Києву укласти з позивачем договір купівлі-продажу цілісного майнового комплексу за адресою: вул. Жмеринська, 2-а, що знаходиться в оренді у Київського підприємства “Матеріально-технічного забезпечення та постачання харчової сировини”.

Рішенням Господарського суду м. Києва від 26.12.2007 р. в задоволенні позову відмовлено повністю.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, ТОВ «Марко Центр» звернулось  до Київського апеляційного господарського суду  з апеляційною скаргою,  в якій просить  рішення скасувати та прийняти нове рішення про задоволення  позову.

Свої вимоги апелянт обґрунтовує тим, що рішення місцевого господарського суду прийняте з неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи, місцевий господарський суд неправильно застосував та порушив норми процесуального та матеріального  права.

Зокрема заявник посилається на те, що відповідачі безпідставно відмовляють ТОВ “Марко Центр” у приватизації шляхом викупу цілісного майнового комплексу Київського підприємства “Матеріально-технічного забезпечення та постачання харчової сировини”, що знаходиться за адресою: вул. Жмеринська, 2-а; 28.11.2007 р.

Відповідач 1  подав до суду відзив на апеляційну скаргу ТОВ “Марко Центр”, у якій просив відмовити останньому у її задоволенні та залишити без змін рішення місцевого господарського суду.

Дослідивши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів встановила  наступне.

07.07.1994 р. між Регіональним відділенням  Фонду державного майна України по місту Києву та Організацією орендарів Київського орендного підприємства матеріально-технічного забезпечення  та постачання харчової сировини був укладений договір оренди № 196.

Згідно умов вказаного договору Регіональне відділення  Фонду державного майна України по місту Києву передало, а Організація орендарів прийняла в оренду майно Київського підприємства матеріально-технічного забезпечення  та постачання харчової сировини.

12.05.2005 р. відбулись збори трудового колективу Київського орендного підприємства матеріально-технічного забезпечення  та постачання харчової сировини на яких було прийнято рішення ініціювати приватизацію державного майна, що орендується Київським орендним підприємства матеріально-технічного забезпечення  та постачання харчової сировини, шляхом його викупу  товариством з обмеженою відповідальністю, створеним з числа членів трудового колективу орендного підприємства. Також вирішено створити з числа членів трудового колективу Київського орендного підприємства матеріально-технічного забезпечення  та постачання харчової сировини товариство з обмеженою відповідальністю “Марко Центр”.

На виконання вказаного рішення було  створено ТОВ “Марко Центр”.

У зв'язку із необхідністю приведення договору оренди від 07.07.1994 р. № 196 у відповідність до вимог чинного законодавства, 14.04.2006 р. між Регіональним відділенням  Фонду державного майна України по місту Києву та Київським орендним підприємством “Матеріально-технічного забезпечення та постачання харчової сировини” був укладений договір до договору оренди цілісного майнового комплексу Київського підприємства “Матеріально-технічного забезпечення та постачання харчової сировини”.

На підставі п. 1.1 договору Регіональне відділення  Фонду державного майна України по місту Києву передало, а Київське орендне підприємство “Матеріально-технічного забезпечення та постачання харчової сировини”прийняло в строкове платне користування цілісний майновий комплекс Київського підприємства “Матеріально-технічного забезпечення та постачання харчової сировини”.

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ “Марко Центр” була подана до Регіонального відділення  Фонду державного майна України по місту Києву заява про включення цілісного майнового комплексу Київського орендного підприємства матеріально-технічного забезпечення та постачання харчової сировини до переліку об'єктів, що підлягають приватизації шляхом викупу ТОВ “Марко Центр”, проте у задоволенні заяви було відмовлено.

Спір у даній справі виник у зв'язку із тим, що позивач вважає відмову відповідачів у включенні цілісного майнового комплексу Київського орендного підприємства матеріально-технічного забезпечення та постачання харчової сировини до переліку об'єктів, що підлягають приватизації шляхом викупу ТОВ “Марко Центр”, такою, що не відповідає чинному законодавству та просить суд винести рішення про зобов'язання відповідачів вчинити відповідні дії, а відповідачі проти вищезазначених вимог позивача заперечують.  

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що вимоги не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Цілісний майновий комплекс Київського орендного підприємства матеріально-технічного забезпечення та постачання харчової промисловості, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Жмеринська, 2-а, є державною власністю.

Відповідно до ст. 30 Закону України "Про приватизацію державного майна" спори, що виникають у процесі приватизації, вирішуються в установленому порядку судом.

Здійснення приватизації державного майна покладено на органи, перелік яких наведено у частинах першій, шостій і сьомій статті 7 Закону України "Про приватизацію державного майна". Такими органами є:

- Фонд державного майна України, його регіональні відділення та представництва - щодо майна, яке є державною власністю;

- органи приватизації в Автономній Республіці Крим - щодо майна, яке є у власності Автономної Республіки Крим згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.94 N 238 "Про розмежування державного майна України між загальнодержавною власністю та власністю Автономної Республіки Крим".

В силу ст. 2  Закону України "Про приватизацію державного майна" приватизація здійснюється на основі принципів  пріоритетного права трудових колективів на придбання майна своїх підприємств, а також принципів  застосування переважно конкурентних способів у разі приватизації невеликих державних підприємств, законсервованих об'єктів та об'єктів незавершеного будівництва, підприємств торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування населення, готельного господарства, туристичного комплексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" Фонд державного майна України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, місцеві Ради затверджують за поданням органів приватизації переліки об'єктів, які перебувають відповідно у загальнодержавній власності, власності Автономної Республіки Крим та комунальній власності і підлягають:

- продажу на аукціоні, за конкурсом;

-          викупу.

Покупці подають до відповідного органу приватизації заяву про включення підприємства до одного із зазначених у цій статті переліків об'єктів, що підлягають приватизації (п. 4 ст. 7 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)").

Орган приватизації розглядає подану заяву і в разі відсутності підстав для відмови у приватизації включає підприємство до переліків, зазначених у частині першій цієї статті (п. 5 ст. 7 згаданого вище Закону).

В силу ст. 11 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" викуп застосовується щодо об'єктів малої приватизації:  

- не проданих на аукціоні, за конкурсом;

- включених до переліку об'єктів, що підлягають приватизації шляхом викупу;

- зданих в оренду, якщо право на викуп було передбачено договором оренди, укладеним до набрання чинності Законом України "Про оренду державного майна".

Як встановлено судом, ТОВ “Марко Центр” було подано до Регіонального відділення  Фонду державного майна України по місту Києву заяву про включення цілісного майнового комплексу Київського орендного підприємства матеріально-технічного забезпечення та постачання харчової сировини до переліку об'єктів, що підлягають приватизації шляхом викупу ТОВ “Марко Центр”.

Як вбачається з статуту ТОВ “Марко Центр”, метою створення останнього є спільна участь членів трудового колективу Київського орендного підприємства матеріально-технічного забезпечення  та постачання харчової сировини у приватизації державного майна, що орендується Київським орендним підприємства матеріально-технічного забезпечення  та постачання харчової сировини, шляхом його викупу (п. 2.1 статуту).

Пріоритетне право трудового колективу на на придбання майна своїх підприємств закріплене у ст.  2  Закону України "Про приватизацію державного майна".

Оскільки ТОВ “Марко Центр”є господарським товариством, створеним трудовим колективом Київського орендного підприємства матеріально-технічного забезпечення  та постачання харчової сировини, органи приватизації не мають правових підстав для відмови останньому у приватизації шляхом викупу цілісного майнового комплексу Київського підприємства “Матеріально-технічного забезпечення та постачання харчової сировини” за адресою: вул. Жмеринська, 2-а.  

З огляду на викладене судова колегія дійшла висновку про те, що відмова Фонду державного майна України включити до переліку об'єктів державної власності, що підлягають приватизації шляхом викупу ТОВ “Марко Центр” цілісний майновий комплекс Київського підприємства “Матеріально-технічного забезпечення та постачання харчової сировини” за адресою: вул. Жмеринська, 2-а, є необґрунтованою та зроблена із порушенням норм чинного законодавства про приватизацію.

За таких обставин вимоги ТОВ “Марко Центр” до Фонду державного майна України включити до переліку об'єктів державної власності, що підлягають приватизації шляхом викупу ТОВ “Марко Центр” цілісний майновий комплекс Київського підприємства “Матеріально-технічного забезпечення та постачання харчової сировини” за адресою: вул. Жмеринська, 2-а є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Враховуючи наявність у ТОВ “Марко Центр” права на приватизацію шляхом викупу цілісного майнового комплексу Київського підприємства “Матеріально-технічного забезпечення та постачання харчової сировини” за адресою: вул. Жмеринська, 2-а, вимоги про зобов'язання Регіонального відділення Фонду державного майна України по м. Києву укласти з позивачем договір купівлі-продажу вказаного цілісного майнового комплексу також є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 99, 101, 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, Київський апеляційний господарський суд , -

ПОСТАНОВИВ:

 1.          Рішення Господарського суду міста Києва від 18.10.2007 року у справі № 36/406 скасувати повністю та прийняти нове рішення.

2.          Позов задовольнити повністю.

3.          Зобов'язати Фонд державного майна України (м. Київ, вул. Кутузова, 18/9, код 00032945) включити до переліку об'єктів державної власності, що підлягають приватизації шляхом викупу Товариством з обмеженою відповідальністю “Марко Центр” (м. Київ, вул. Рейтарська, 35-а, код 33551355) цілісний майновий комплекс Київського підприємства “Матеріально-технічного забезпечення та постачання харчової сировини” за адресою: вул. Жмеринська, 2-а.

4.                    Зобов'язати           Регіональне відділення Фонду державного майна України по м. Києву (м. Київ, вул. Шевченка, 50-г, код 19030825) укласти з Товариством з обмеженою відповідальністю “Марко Центр” (м. Київ, вул. Рейтарська, 35-а, код 33551355) договір купівлі-продажу цілісного майнового комплексу за адресою: вул. Жмеринська, 2-а, що знаходиться в оренді у Київського підприємства “Матеріально-технічного забезпечення та постачання харчової сировини”.

5.          Стягнути     з     Фонду  державного майна України (м. Київ, вул. Кутузова, 18/9, код 00032945)  на  користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Марко Центр” (м. Київ, вул. Рейтарська, 35-а, код 33551355) 42,5 грн. державного мита та 59,00 грн. витрат  на інформаційно-технічне  забезпечення судового процесу.

6.          Стягнути     з     Регіонального відділення Фонду державного майна України по м. Києву (м. Київ, вул. Шевченка, 50-г, код 19030825) на  користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Марко Центр” (м. Київ, вул. Рейтарська, 35-а, код 33551355) 42,5 грн. державного мита та 59,00 грн. витрат  на інформаційно-технічне  забезпечення судового процесу.

7.          Стягнути     з     Фонду  державного майна України (м. Київ, вул. Кутузова, 18/9, код 00032945)  на  користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Марко Центр” (м. Київ, вул. Рейтарська, 35-а, код 33551355) 21,25 грн. державного мита за перегляд рішення в апеляційному порядку.

8.          Стягнути     з     Регіонального відділення Фонду державного майна України по м. Києву (м. Київ, вул. Шевченка, 50-г, код 19030825) на  користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Марко Центр” (м. Київ, вул. Рейтарська, 35-а, код 33551355) 21,25 грн. державного мита за перегляд рішення в апеляційному порядку.

9.          Доручити Господарському суду м. Києва видати накази на виконання даної постанови.

 Головуючий суддя                                                                      

 Судді                                                                                          Малетич  М.М.

 21.02.08 (відправлено)

Дата ухвалення рішення19.02.2008
Оприлюднено12.03.2008
Номер документу1421960
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/406

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Постанова від 10.02.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Полянський А.Г.

Ухвала від 15.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Полянський А.Г.

Рішення від 15.07.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хілінська В.В.

Постанова від 21.10.2008

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Постанова від 21.10.2008

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Постанова від 15.05.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Першиков Є.В.

Ухвала від 18.04.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Першиков Є.В.

Постанова від 19.02.2008

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні