Рішення
від 31.07.2009 по справі 9/588-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКО Ї ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

31.07.09 Справа № 9/588-08.

За позовом: ОСОБА_1, м. Глу хів

До відповідачів: 1. ОСОБА_2 , м. Київ

2. Глухівської районної держ авної адміністрації Сумсько ї області, м. Глухів

3. Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Добробут-1», с. Обложки,

Глухівський район, Сумська область

Третя особа: ОСОБА_3, м. Гл ухів

про визнання недійсним ріш ення загальних зборів та ска сування державної реєстраці ї змін до установчих докумен тів

Суддя Заєць С. В.

при секретарі судового зас ідання Гордієнко Ж.М.

за участю представників ст орін:

позивача: ОСОБА_4 за дові реністю №159158 від 25.09.2008 р., на оголо шення повного тексту рішення не прибув

першого відповідача ОСОБ А_5, довіреність від 22.06.2009 року , ОСОБА_6 довіреність від 2 2.12.2008 року

другого відповідача: Тид ень В.М. довіреність № 01-48/1859 ві д 13.10.2008р., Лавриненко Т.В. дов іреність №01-48/478 від 13.10.2008р.

третього відповідача: не пр ибув

третьої особи: не прибув ,

В судовому засіданні 24.07.2009 ро ку оголошувалася перерва до 11 год. 00 хв. 31.07.2009 року.

Суть спору: позивач звернув ся до господарського суду Су мської області з вимогами пр о визнання недійсними Загаль них зборів учасників ТОВ «До бробут-1» від 29.08.2008 року та рішен ь загальних зборів учасників від 29.08.2008 р. та скасування держа вної реєстрації змін до уста новчих документів ТОВ «Добро бут-1». Свої позовні вимоги обґ рунтував тим, що загальні збо ри проведені з порушенням по рядку скликання та проведенн я, встановлених чинним закон одавством України та Статуто м товариства.

Представник позивача у суд овому засіданні, позовні вим оги підтримав повністю та пр осив їх задовольнити.

Представник першого відпо відача (ОСОБА_2.) згідно від зиву на позовну заяву зазнач ає, що п.6.4.1. Статуту Товариства не відповідав вимогам чинно го законодавства та п.6.6. Стату ту. За попередньою усною домо вленістю Загальні збори учас ників було призначено на 29.08.2008 р оку за адресою: м. Глухів, вул. С паська, 19 на 9год.30 хв. На збори бу ло винесені питання визначен і в протоколі №7. На зборах бул и присутні ОСОБА_1 особист о, ОСОБА_9 за довіреністю ОСОБА_3, ОСОБА_6 за довіре ністю ОСОБА_2 При цьому пр едставник першого відповіда ча зазначає, що ознайомившис ь з протоколом №7 та змінами до Статуту учасники ОСОБА_1 та ОСОБА_9 «з іі слів за дов іреністю від ОСОБА_3.» пер ед підписами затребували 40 000 г рн. за своїм розподілом тільк и після цього пообіцяли пост авити підписи на протоколі і в Статуті. Зазначена сума гро шей була знята з рахунку ОС ОБА_10 і передана ОСОБА_1 т а ОСОБА_9, але підписи так і не були поставлені, після чог о всі необхідні документи бу ли передані на реєстрацію. Кр ім цього, представник першог о відповідача просить суд вр ахувати, що некваліфіковане керівництво підприємства зі сторони ОСОБА_1 та ОСОБА _9, як директора та головного бухгалтера на протязі 2007-2008 рок ів призвело до збільшення за боргованості підприємства п еред іншими кредиторами.

Крім того, у відзиві на позо вну заяву від 30.06.2009 року перший відповідач зазначає, що в дан ій справі одна і та сама особа виступає як в якості позивач а, так і в якості представника третього відповідача.

Другий відповідач згідно в ідзиву на позовну заяву зазн ачає, що вимоги викладені в по зовній заяві, які стосуються порушень норм права при держ авній реєстрації змін до уст ановчих документів ТОВ «Добр обут -1» є неправомірними та не обґрунтованими, оскільки всі необхідні документи, які виз начені п.1 ст.29 Закону України « Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб - підприємців» були надані де ржавному реєстратору Глухів ської райдержадміністрації Лавриненко Т.В., яка і пров ела державну реєстрацію відп овідних змін. Законних підст ав для відмови в реєстрації з мін у державного реєстратора не було. Крім цього, другий ві дповідач просить суд врахува ти, що відповідальність за ві дповідність установчих доку ментів нормам законодавства несуть засновники (учасники ) юридичної особи.

Третій відповідач - ТОВ «Д обробут-1» згідно відзиву заз начає, що позовні вимоги визн ає в повному обсязі, оскільки було порушено порядок склик ання зборів учасників товари ства, встановлений ст.61 Закону України «Про господарські т овариства», порушено порядок проведення зборів учасників товариства, встановлений ст .60 Закону України «Про господ арські товариства» та поруше но вимоги Статуту товариства , так як збори учасників товар иства є повноважними якщо на них приймають участь учасни ки, що мають 100% голосів, а при ви рішенні питань про внесення змін до Статуту необхідна од ностайність на Загальних збо рах учасників (п.10.4 Статуту). Ди ректор ТОВ «Добробут-1», який о дночасно є і одним із засновн иків підприємства був 29.08.2008 рок у у відрядженні у м. Харків, а т ому бути присутнім на зборах , які проходили в м. Глухів не м іг, отже, був відсутній кворум . Крім цього, третій відповіда ч вважає, що державна реєстра ція Статуту в редакції 2008 року проведена з порушенням ст. 29 З акону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в», оскільки відносно даної н орми для проведення державно ї реєстрації змін до установ чих документів відповідні до кументи подає юридична особа . Згідно ст. 62 Закону України «П ро господарські товариства» та п.10.9. Статуту в редакції 2007 ро ку єдиною особою уповноважен ою виступати від імені ТОВ «Д обробут-1» є директор підприє мства. Будь-які інші представ ники мають виступати лише на підставі довіреності видано ї директором товариства. Крі м цього, третій відповідач вв ажає, що державна реєстрація Статуту в редакції 2008 року про ведена з порушенням ст.8, ст.30 та п.1 ст.27 Закону України «Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб - підпр иємців», оскільки обставини, викладені вище свідчать про те, що установчі документи не відповідають вимогам чинног о законодавства.

Третя особа, в своїх письмов их поясненнях у справі, позов ні вимоги визнав в повному об сязі, просить суд їх задоволь нити та зазначив, що про час та місце проведення зборів не з нав, в самих зборах участі не б рав, свої повноваження на збо рах нікому не передавав, жодн их довіреностей чи доручень спрямованих на це не видав та не укладав.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення по вноважних представників сто рін, оцінивши надані докази, с уд встановив:

14.02.2007 року державним реєстрат ором Глухівської райдержадм іністрації Сумської області зареєстровано юридичну особ у ТОВ «Добробут-1».

Засновниками ТОВ «Добробу т-1» стали три фізичні особи: ОСОБА_1 (Позивач), ОСОБА_2 (Відповідач 1), ОСОБА_3 (Трет я особа).

29 серпня 2008 р. проведено загал ьні збори учасників Товарист ва. Рішеннями зборів затверд жено Статут Товариства в нов ій редакції.

16.09.2008 р. державним реєстратор ом Глухівської райдержадмін істрації Сумської області за реєстровано Статут ТОВ «Добр обут-1» в новій редакції.

Порядок скликання та прове дення загальних зборів товар иства з обмеженою відповідал ьністю встановлено ст. 60 та ст . 61 Закону України «Про господ арські товариства» та Статут ом товариства в редакції 2007 р. , чинного на момент проведенн я таких зборів.

Згідно ст. 61 вказаного Закон у, про проведення загальних з борів товариства учасники по відомляються передбаченим с татутом способом з зазначенн ям часу і місця проведення зб орів та порядку денного. Пові домлення повинно бути зробле но не менш як за 30 днів до склик ання загальних зборів. Будь-х то з учасників товариства вп раві вимагати розгляду питан ня на загальних зборах учасн иків за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 д нів до початку зборів. Не пізн іш як за 7 днів до скликання за гальних зборів учасникам тов ариства повинна бути надана можливість ознайомитися з до кументами, внесеними до поря дку денного зборів. З питань, н е включених до порядку денно го, рішення можуть прийматис я тільки за згодою всіх учасн иків, присутніх на зборах.

Відповідно до ст. 60 Закону Ук раїни «Про господарські това риства», будь-хто з учасників товариства з обмеженою відп овідальністю вправі вимагат и розгляду питання на загаль них зборах учасників за умов и, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до почат ку зборів.

Згідно ч. 2 ст. 60 Закону Україн и «Про господарські товарист ва», учасники зборів, які беру ть участь у зборах, реєструют ься з зазначенням кількості голосів, яку має кожний учасн ик. Цей перелік підписується головою та секретарем зборі в.

Однак, про проведення Загал ьних зборів 29.08.2008 р. учасники то вариства (позивач та третя ос оба) належним чином не повідо млялись, з документами, внесе ними до порядку денного, не оз найомлювались, при проведенн і зборів не реєструвались, на зборах присутніми не були.

Як вбачається з матеріалів справи, Позивач знаходився з а межами м. Глухів (перебував у відрядженні у м. Харкові), що п ідтверджується поданими док ументами, зокрема, наказом №3 в ід 27.08.2008р., посвідченням про від рядження, листом на адвокатс ький запит (а.с.54-55-І том, а.с. 14-15, 36-37 - ІІ том) Тому, протокол в частин і, в якій зазначено що, позивач був присутній на зборах, не ві дповідає дійсності.

Крім того, в протоколі № 7 ві д 29.08.2008 р., зазначено, що на зборах від імені ОСОБА_3 була при сутня ОСОБА_9 за довірені стю від 29.08.2008 р. В судовому засід анні представник третьої осо би пояснив, що ОСОБА_3 дові реності такої не видавав, про проведення загальних зборів нічого не знав, на зборах прис утнім не був. Третя особа знах одився за межами м. Глухів, що підтверджується довідкою ві д 20.07.2007 року (а.с. 38 - ІІ том) А отже, і в цій частині протокол № 7 ві д 29.08.2008 р. не відповідає дійснос ті.

Згідно положень ст. 61 Закону України «Про господарські т овариства», загальні збори у часників товариства з обмеже ною відповідальністю склика ються головою товариства або виконавчим органом товарист ва.

Представник ТОВ «Добробут -1» пояснив, що голова товарист ва не обирався, а виконавчому органу про проведення загал ьних зборів нічого відомо не було, а тому виконавчий орган загальні збори не скликав, ро зсилання повідомлень не орга нізовував. Засновники товари ства до виконавчого органу з вимогою про скликання загал ьних зборів не звертались.

Згідно ст. 60 Закону України « Про господарські товариства », ведення протоколу організ овує голова зборів.

Із врахуванням вищевиклад еного, з огляду на те, що голов а зборів не обирався, на прото колі № 7 від 29.08.2008 року відсутні п ідписи інших засновників, пі дпис представника першого ві дповідача на протоколі засві дчено нотаріусом лише 16 верес ня 2008 р., дата складання протоко лу викликає сумнів в її досто вірності.

У відповідності до п. 17 (абзац ів 2, 3) Постанови Пленуму Верхо вного Суду України від 24.10.2008 рок у № 13, рішення загальних зборі в учасників (акціонерів) та ін ших органів господарського т овариства є актами, оскільки ці рішення зумовлюють наста ння правових наслідків, спря мованих на регулювання госпо дарських відносин, і мають об ов' язковий характер для суб ' єктів цих відносин.

У зв' язку з цим підставами для визнання недійсними ріш ень загальних зборів акціоне рів (учасників) господарсько го товариства можуть бути: по рушення вимог закону та/або у становчих документів під час скликання та проведення заг альних зборів товариства; по збавлення акціонера (учасник а) товариства можливості взя ти участь у загальних зборах ; порушення прав чи законних і нтересів акціонера (учасника ) товариства рішенням загаль них зборів.

Згідно пункту 21 Постанови П ленуму Верховного Суду Украї ни від 24.10.2008 року № 13, рішення заг альних зборів господарськог о товариства можуть бути виз наними недійсними в судовому порядку у випадку недотрима ння процедури їх скликання, в становленої статтями 43, 61 Зако ну України «Про господарські товариства».

Права учасника (акціонера) т овариства можуть бути визнан і порушеними внаслідок недот римання вимог закону про скл икання і проведення загальни х зборів, якщо він не зміг взят и участь у загальних зборах, н алежним чином підготуватися до розгляду питань порядку д енного, зареєструватися для участі у загальних зборах то що.

Також, у відповідності до п. 2.11 Рекомендацій Президії Вищо го господарського суду Украї ни «Про практику застосуванн я законодавства у розгляді с прав, що виникають з корпорат ивних відносин» від 28.12.2007 року № 01-5/14, під час вирішення спорів п ро визнання недійсними рішен ь загальних зборів суду слід з' ясувати, чи відповідає ос порювань рішення вимогам чин ного законодавства та/або ко мпетенції органу, що прийняв це рішення, чи були загальні з бори правомочними, чи було до тримано визначеного законом порядку скликання і проведе ння загальних зборів однією із підстав недійсності рішен ь загальних зборів, зокрема є відсутність протоколу загал ьних зборів, підписаного від повідно до частини дев' ятої статті 41 Закону України «Про господарські товариства» го ловою та секретарем зборів.

Суд дійшов висновку, що зага льні збори засновників ТОВ « Добробут-1» від 29.08.2008 року склик ались та проводились з поруш енням порядку встановленого чинним законодавством Украї ни та Статутом підприємства, які призвели до порушень пра в інших учасників товариства , а тому рішення, прийняті на З агальних зборах учасників ТО В «Добробут-1» та оформлені Пр отоколом № 7 від 29.08.2008 року є неді йсними.

Відповідно до ст. 29 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців» для пров едення державної реєстрації змін до установчих документ ів такі документи подає юрид ична особа.

Відповідно до ст. 62 Закону Ук раїни «Про господарські това риства» та п. 10.9 Статуту в редак ції 2007 року, особою уповноваже ною виступати від імені ТОВ « Добробут-1» є директор підпри ємства.

Будь-які інші особи мають пр аво виступати від імені підп риємства виключно на підстав і довіреності, виданої дирек тором Товариства.

Директором ТОВ «Добробут-1» є ОСОБА_1, що підтверджуєт ься Протоколом №4 Загальних з борів учасників ТОВ «Добробу т-1» від 22.01.2008 року (а.с.41 І том).

З матеріалів справи вбачає ться, що для проведення реєст рації змін до установчих док ументів (реєстрації Статуту в новій редакції) документи п одавав ОСОБА_6, який діяв б ез належних на то повноважен ь, оскільки не є директором то вариства і не отримував від т овариства довіреності на вчи нення таких дій.

Відповідно до п. 13 ст. 29 Закону України «Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців», пр оведення державної реєстрац ії змін до установчих докуме нтів юридичної особи здійсню ється за процедурами, передб аченими частинами першою - п'я тою статті 25 та частинами друг ою-третьою статті 27 цього Зако ну для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Згідно ст. 25 Закону України « Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб - підприємців», державний реє стратор за відсутності підст ав для залишення документів, які подані для проведення де ржавної реєстрації юридично ї особи, без розгляду зобов'яз аний перевірити ці документи на відсутність підстав для в ідмови у проведенні державно ї реєстрації юридичної особи , які передбачені частиною пе ршою статті 27 цього Закону.

Державна реєстрація вчиня ється за відсутності підстав для відмови у проведенні дер жавної реєстрації.

Згідно ст. 19 Конституції Укр аїни, органи державної влади та органи місцевого самовря дування, їх посадові особи зо бов'язані діяти лише на підст аві, в межах повноважень та у с посіб, що передбачені Консти туцією та законами України.

Таким чином, норми ст. 19 Конст итуції України, в сукупності з нормами ст. 25, ст. 27 та п. 11 ст. 29 За кону України «Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців », встановлює обов' язок дер жавного реєстратора залишит и без розгляду документи, які подані для проведення держа вної реєстрації змін до уста новчих документів юридичної особи, якщо документи подано особою, яка не має на це повно важень.

Разом з тим, відповідно до с т. 30 та п. 1 ст. 27 Закону України «П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб - підприємців», державний реє стратор відмовляє у проведен ні державної реєстрації змін до установчих документів юр идичної особи у разі невідпо відності установчих докумен тів вимогам частини третьої статті 8 цього Закону.

Згідно п. 3 ст. 8 Закону Україн и «Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців», установч і документи повинні відповід ати чинному законодавству Ук раїни.

Враховуючи, що рішення, прий няті на загальних зборах від 29.08.2008 року є недійсними, держав на реєстрація Статуту ТОВ «Д обробут-1» в новій редакції пр оведена з порушенням порядку вчинення реєстраційних дій, державну реєстрацію Статуту ТОВ «Добробут-1» в редакції 2008 року (номер запису в ЄДР 16121050005000284) слід скасувати.

Форми та способи захисту ци вільних прав та інтересів вс тановлені в ст. 16 Цивільного к одексу України та ст. 20 Господ арського кодексу України.

В зазначених нормах права н е передбачено такий спосіб з ахисту цивільного права, як в изнання недійсними загальни х зборів, а отже такі вимоги не підлягають розгляду в госпо дарських судах. Тому, суд прип иняє провадження в частині п озовних вимог про визнання з агальних зборів недійсними з а п. 1 ч. 1 ст. 80 Господарського про цесуального кодексу України .

За таких обставин, суд визна є позовні вимоги такими, що пі длягають задоволенню частко во.

З огляду на вищевикладене з аперечення першого та другог о відповідачів проти позову судом відхиляються. Крім тог о, дані заперечення повністю спростовуються матеріалами справи. У відповідності до ст атті 33 Господарського процес уального кодексу України, ко жна сторона повинна довести ті обставини, на які вона поси лається як на підставу своїх вимог і заперечень. Статтею 34 ГПК України встановлено, нал ежність та допустимість дока зів. Господарський суд прийм ає тільки ті докази, які мають значення для справи. Перший в ідповідач не подав належних доказів повідомлення позива ча і третьої особи не менше як за тридцять днів із зазначен ням часу і місця проведення з агальних зборів та їх порядк у денного.

Відповідно до статей 44, 49 ГПК України, витрати по сплаті де ржавного мита в розмірі 170,00 грн . та витрати на інформаційно - технічне забезпечення судов ого процесу в розмірі 78,67 грн. п окладаються на першого та др угого відповідачів в рівних частинах. Витрати по оплаті д ержавного мита в розмірі 85 грн . та витрати на інформаційно - технічне забезпечення судов ого процесу в розмірі 39,33 грн. в ідносяться на позивача.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 К онституції України, статтею 16 Цивільного кодексу України , статтями 41, 60, 61 Закону України «Про господарські товариств а», статтями 8, 27, 29, 30 Закону Украї ни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців», статтям и 4, 12, 33, 34, 43, 47 - 49, 82 - 85 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнит и частково.

2. Визнати недійсними р ішення, прийняті на Загальни х зборах учасників ТОВ «Добр обут-1» (код за ЄДРПОУ 34171673, місце знаходження 41453, Сумська облас ть, Глухівський район, с. Облож ки, вул. Коцеби, 63) від 29.08.2008р, офор млені Протоколом № 7 від 29.08.2008 р.

3. Скасувати державну р еєстрацію Статуту ТОВ «Добро бут-1» (код за ЄДРПОУ 34171673, місцез находження 41453, Сумська област ь, Глухівський район, с. Обложк и, вул. Коцеби, 63) в редакції 2008 р. (номер запису в ЄДР 16121050005000284).

4. Припинити проваджен ня за позовними вимогами про визнання недійсними загальн их зборів учасників ТОВ «Доб робут-1» від 29.08.2008р.

5. Стягнути з ОСОБА_2 (АДРЕСА_1, ід. номер НОМЕР _1) на користь ОСОБА_1 (АД РЕСА_2, ід. номер НОМЕР_2) 85 г рн. 00 коп. державного мита, 39 грн . 34 коп. витрат на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу.

6. Стягнути з Глухівськ ої районної державної адміні страції Сумської області (Су мська обл., м. Глухів, вул. Києво -Московська, 43, ід. код 04058108) на кор исть ОСОБА_1 (АДРЕСА_2, і д. номер НОМЕР_2) 85 грн. 00 коп. д ержавного мита, 39 грн. 33 коп. вит рат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

7. Видати накази після н абрання рішенням законної си ли.

8. Скасувати заходи заб езпечення позову, встановлен і ухвалою господарського суд у Сумської області від 25.09.2008 рок у по справі №9/588-08 про заборону д ержавному реєстратору Глухі вської райдержадміністраці ї проводити будь-які реєстра ційні дії щодо ТОВ «Добробут -1» та заборону внесення змін д о відомостей про юридичну ос обу, які містяться в Єдиному д ержавному реєстрі.

СУДДЯ С. В. ЗАЄЦЬ

Повний текст рішення вигот овлений та підписаний 31.07.2009 рок у.

Дата ухвалення рішення31.07.2009
Оприлюднено05.04.2011
Номер документу14432210
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/588-08

Постанова від 16.05.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Рішення від 31.07.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 15.05.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Ухвала від 14.07.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

Ухвала від 17.03.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Гончар Т.В.

Ухвала від 27.03.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

Ухвала від 31.03.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

Ухвала від 25.02.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

Постанова від 29.01.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Ухвала від 10.02.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні