Рішення
від 18.03.2011 по справі 11/185
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 11/185 18.03.11

За позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "К ут"

до Приватного підприємства "Київбуд"

про усунення перешкод у кори стуванні приміщенням та зобо в' язання вчинити дії

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники:

від позивача Савенков О.В. - представн ик

від відповідача Горбенко В.В. - представни к

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарсь кого суду міста Києва переда ні позовні вимоги Об'єднання співвласників багатокварти рного будинку "Кут" про зобов' язання Приватного підприємс тва "Київбуд" усунути перешко ди у користуванні нежитловим и приміщеннями загальною пло щею 588 кв.м технічного (сімнадц ятого) поверху житлового буд инку, який знаходиться за адр есою: АДРЕСА_1 шляхом їх зв ільнення та зобов' язання ві дповідача передати позивачу нежитлові приміщення загаль ною площею 588 кв.м технічного (с імнадцятого) поверху житлово го будинку, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

Позовні вимоги мотивовані тим, що укладений між позивач ем та відповідачем контракт, за яким відповідачу були пер едані спірні приміщення, виз нано судом недійсним. Однак, ч исленні вимоги позивача про необхідність повернення при міщень залишені відповідаче м без відповіді.

Відповідач проти позову за перечує та вважає, що не переш коджає позивачу у користуван ні спірними приміщеннями, а т ому не має підстав для переда чі позивачу технічного пове рху № 17 житлового будинку АД РЕСА_1

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши представни ків сторін, суд

В С Т А Н О В И В :

28.10.2003 між Об'єднанням спі ввласників багатоквартирно го будинку "Кут" (замовник) та П риватним підприємством "Київ буд" (інвестор-підрядник) укла дено Контракт на інвестуванн я та виконання будівельних р обіт по переобладнанню нежит лових приміщень технічного п оверху житлового будинку в ж итлові квартири за адресою: АДРЕСА_1 (далі - Контракт).

Згідно з п. 1 Контракту на пер іод переобладнання нежитлов их приміщень 17-го поверху в жи тлові квартири замовник пере дає інвестору підряднику по Акту площу 588 кв.м на правах пер едачі зазначеної площі після закінчення переобладнання у власність інвесторів, визна чених замовником у відповідн ості до закону про інвестиці йну діяльність та розпорядже ння РДА № 718 від 27.10.2003.

Рішенням Апеляційного суд у міста Києва від 28.01.2005 у справі № 22-603/05 за позовом ОСОБА_1, О СОБА_2, ОСОБА_3 до Об'єднан ня співвласників багатоквар тирного будинку "Кут", Приватн ого підприємства "Київбуд", ОСОБА_4, треті особи: ОСОБА _5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 про в изнання контракту недійсним позов задоволено та визнано недійсним Контракт на інвес тування та виконання будівел ьних робіт по переобладнанню нежитлових приміщень техніч ного поверху житлового будин ку в житлові квартири за адре сою: АДРЕСА_1, укладений мі ж Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку "К ут" і Приватним підприємство м "Київбуд" 28.10.2003.

Вказаним рішенням встанов лено, що контракт було укладе но з порушенням Статуту Об'єд нання співвласників багаток вартирного будинку "Кут".

Відповідно до ч. 4 ст. 35 Господ арського процесуального код ексу України рішення суду з ц ивільної справи, що набрало з аконної сили, є обов'язковим д ля господарського суду щодо фактів, які встановлені судо м і мають значення для виріше ння спору.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 19 Закон у України "Про об'єднання спів власників багатоквартирног о будинку" спільне майно спів власників багатоквартирног о будинку складається з непо дільного та загального майна .

Неподільне майно перебува є у спільній сумісній власно сті співвласників багатоква ртирного будинку. Неподільне майно не підлягає відчуженн ю.

Неподільне майно - неподіль на частина житлового комплек су, яка складається з частини допоміжних приміщень, конст руктивних елементів будинку , технічного обладнання буди нку, що забезпечують належне функціонування жилого будин ку (ст. 1 Закону України "Про об'є днання співвласників багато квартирного будинку").

Відповідно до Закону Украї ни "Про об'єднання співвласни ків багатоквартирного будин ку" допоміжні приміщення баг атоквартирного будинку - при міщення, призначені для забе зпечення експлуатації будин ку та побутового обслуговува ння мешканців будинку (сходо ві клітини, вестибюлі, перехі дні шлюзи, позаквартирні кор идори, колясочні, кладові, смі ттєкамери, горища, підвали, ша хти і машинні відділення ліф тів, вентиляційні камери та і нші технічні приміщення).

Таким чином, спірні приміще ння технічного поверху переб увають у спільній сумісній в ласності співвласників Об'єд нання співвласників багаток вартирного будинку "Кут", що та кож встановлено рішенням Апе ляційного суду міста Києва в ід 28.01.2005 у справі № 22-603/05.

Ухвалою апеляційного суду міста Києва від 12.10.2010 у справі № 22-24255 за позовом ОСОБА_6 до Пр иватного підприємства "Київб уд", третя особа Об'єднання спі ввласників багатоквартирно го будинку "Кут" про визнання п рава власності та зобов' яза ння вчинити дії, залишено без змін рішення Дарницького ра йонного суду міста Києва від 05.08.2010 про відмову у задоволенні позову ОСОБА_6. про визнан ня за ним права власності на к вартиру, як на новостворену р іч.

Судові рішення у даній спра ві також мотивовані тим, що сп ірні приміщення технічного п оверху належать мешканцям бу динку, які в ньому проживають .

Як свідчать матеріали спра ви, 20.01.2004 на виконання Контракту позивач передав відповідачу площу технічного поверху в р озмірі 588 кв.м житлового будин ку АДРЕСА_1 за Актом прийм ання-передачі нежитлових при міщень.

Відповідно до ст. 216 Цивільн ого кодексу України недійсни й правочин не створює юридич них наслідків, крім тих, що пов 'язані з його недійсністю. У ра зі недійсності правочину кож на із сторін зобов'язана пове рнути другій стороні у натур і все, що вона одержала на вико нання цього правочину, а в раз і неможливості такого поверн ення, зокрема тоді, коли одерж ане полягає у користуванні м айном, виконаній роботі, нада ній послузі, - відшкодувати ва ртість того, що одержано, за ці нами, які існують на момент ві дшкодування.

Відповідно до ч. 3 ст. 11 Цивіл ьного кодексу України цивіль ні права та обов'язки можуть в иникати безпосередньо з акті в цивільного законодавства.

Згідно з ст. 526 Цивільного код ексу України зобов'язання ма є виконуватися належним чино м відповідно до умов договор у та вимог цього Кодексу, інши х актів цивільного законодав ства, а за відсутності таких у мов та вимог - відповідно до зв ичаїв ділового обороту або і нших вимог, що звичайно ставл яться.

У зв' язку з визнанням судо м недійсним Контракту від 28.10.20 03, позивач звернувся до відпов ідача з листом № 12 від 01.03.2010, в яко му просив до 15.03.2010 передати Об'є днанню співвласників багато квартирного будинку "Кут" клю чі від спірних технічних при міщень.

Вказаний лист був отримани й відповідачем 03.03.2010, що підтвер джується повідомленням про в ручення рекомендованого пош тового відправлення.

Однак, як свідчать матеріал и справи, відповідач спірні п риміщення за актом приймання -передачі позивачу не поверн ув.

14.04.2010 головою правління ОСББ "Кут" ОСОБА_8., власником неж итлового приміщення (майстер ня № 7) ОСОБА_9. та жильцем бу динку ОСОБА_10., складено Ак т огляду нежитлових приміщен ь, в якому зафіксовано неможл ивість доступу до нежитлових приміщень технічного (сімна дцятого) поверху житлового б удинку, який знаходиться за а дресою: АДРЕСА_1, у зв' язк у з тим, що їх займає відповіда ч.

Відповідно до ст. 34 Господар ського процесуального кодек су України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відпо відно до законодавства повин ні бути підтверджені певними засобами доказування, не мож уть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Обов' язок доказування та подання доказів, відповідно до ст. 33 Господарського проце суального кодексу України, р озподіляється між сторонами виходячи з того, хто посилаєт ься на певні юридичні факти, які обґрунтовують його вимог и та заперечення.

Жодних належних та допусти мих доказів того, що відповід ач повернув спірні приміщенн я позивачу суду не надано.

Також відповідачем не нада но суду доказів на підтвердж ення того, що з 18.03.2004 позивач пер екрив вхід до спірних приміщ ень, у зв' язку з чим відповід ач з даного часу не має доступ у вказаних приміщень.

Згідно з ч. 1 ст. 16 Цивільного к одексу України визначено, що кожна особа має право зверну тися до суду за захистом свог о особистого немайнового або майнового права та інтересу .

Відповідно до ст. 391 Цивільно го кодексу України власник м айна має право вимагати усун ення перешкод у здійсненні н им права користування та роз поряджання своїм майном.

Оскільки Контракт на інве стування та виконання будіве льних робіт по переобладнанн ю нежитлових приміщень техні чного поверху житлового буди нку в житлові квартири за адр есою: АДРЕСА_1 від 28.10.2003, за як им спірні приміщення передан і відповідачу, визнано недій сним в судовому порядку, ріше ння суду, яким вказаний контр акт визнано недійсним, є чинн им, доказів на підтвердження повернення відповідачем при міщень позивачу суду не нада но, позовні вимоги є обґрунто ваними та такими, що підлягаю ть задоволенню в повному обс язі.

У зв' язку із задоволення м позову судові витрати згід но ст. 49 Господарського процес уального кодексу України пок ладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 35, 43, 44, 49, 82-85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Господарс ький суд міста Києва

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити п овністю.

2. Зобов' язати Приватне під приємство "Київбуд" (02088, м. Київ, вул. Коцюбинського,20, ідентифі каційний код 32527284) усунути пере шкоди у користуванні нежитло вими приміщеннями загальною площею 588 (п' ятсот вісімдеся т вісім) кв.м технічного (сімна дцятого) поверху житлового б удинку, який знаходиться за а дресою: АДРЕСА_1 шляхом їх звільнення.

3. Зобов' язати Приватне під приємство "Київбуд" (02088, м. Київ, вул. Коцюбинського,20, ідентифі каційний код 32527284) передати Об'є днанню співвласників багато квартирного будинку "Кут" (02068, м . Київ, пр-т П. Григоренка, 15, іден тифікаційний код 26051532) нежитло ві приміщення загальною площ ею 588 (п' ятсот вісімдесят віс ім) кв.м технічного (сімнадцят ого) поверху житлового будин ку, який знаходиться за адрес ою: АДРЕСА_1.

4. Стягнути з Приватного під приємства "Київбуд" (02088, м. Київ, вул. Коцюбинського,20, ідентифі каційний код 32527284, з будь-якого р ахунку виявленого під час ви конання рішення) на користь О б'єднання співвласників бага токвартирного будинку "Кут" (02 068, м. Київ, пр-т П. Григоренка, 15, ід ентифікаційний код 26051532) держа вне мито у розмірі 85 (вісімдес ят п' ять) грн. 00 коп. та 236 (двіст і тридцять шість) грн. 00 коп. вит рат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

Видати накази після набран ня рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання, оформленого відповід но до ст. 84 Господарського про цесуального кодексу України , та може бути оскаржене в поря дку та у строки, визначені Гос подарським процесуальним ко дексом України.

Суддя Ю.М. См ирнова

Дата підписання ріше ння: 23.03.2011

Дата ухвалення рішення18.03.2011
Оприлюднено08.04.2011
Номер документу14624664
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/185

Ухвала від 09.10.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 02.10.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 10.09.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 29.08.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 22.08.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 04.11.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 04.11.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 22.02.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Ухвала від 06.11.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 09.10.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні