Рішення
від 04.04.2011 по справі 53/126
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 53/126 04.04.11

За позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Коньячний д ім «Зоряний»в особі Київсько ї філії «СМК»Товариства з об меженою відповідальністю «К оньячний дім «Зоряний»

До Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

Про стягнення 3 500,63 грн.

Суд дя Грєхова О. А.

Представники сторін:

від позивача: Грищенко А.О. - представник за довіреніст ю від 01.07.2009

від відповідача: не з`явився

СУТЬ СПОРУ :

Заявлено позов про стя гнення з Фізичної особи - підп риємця ОСОБА_1 заборгован ості за Договором № 21-02/09 від 06.01.2009 в розмірі 3 500,63 грн., в тому числі 3 381,17 грн. основного боргу, 63,18 грн . пені, 51,26 грн. збитків від інфля ції, 5,02 грн. 3% річних.

В обґрунтування своїх позо вних вимог позивач посилаєть ся на укладений між сторонам и договір, на виконання умов я кого позивачем було поставле но відповідачу товар згідно з видатковими накладними, до лученими до матеріалів справ и, за який відповідач належни м чином не розрахувався. У зв' язку з простроченням відпові дачем виконання зобов' язан ь щодо своєчасної оплати пос тавленого товару позивач так ож просить суд стягнути з від повідача річні та інфляційні на підставі ст.. 625 ЦК України.

Ухвалою Господарського с уду міста Києва від 17.03.2011 поруше но провадження по справі № 53/126, розгляд справи призначено н а 04.04.2011.

Відповідач відзив на позов не надав, явку уповноваженог о представника в судове засі дання не забезпечив, про час т а місце судового розгляду бу в повідомлений належним чино м. Ухвали суду, позовна заява н адсилались відповідачу на вс і відомі адреси, в тому числі н а юридичну адресу підприємст ва згідно відомостей з єдино го державного реєстру підпри ємств та організацій України .

У відповідності з положенн ями п. 3.6 Роз'яснення Вищого арб ітражного суду України “Про деякі питання практики засто сування Господарського проц есуального кодексу України” від 18.09.1997 № 02-5/289 особи, які беруть у часть у справі, вважаються по відомленими про час і місце ї ї розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштово ю адресою, зазначеною у позов ній заяві.

У п. 4 Інформаційного листа В ищого господарського суду Ук раїни від 02.06.2006 № 01-8/1228 зазначено, щ о до повноважень господарськ их судів не віднесено устано влення фактичного місцезнах одження юридичних осіб або м ісця проживання фізичних осі б - учасників судового процес у на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому прим ірники повідомлень про вруче ння рекомендованої кореспон денції, повернуті органами з в'язку з позначками “адресат вибув”, “адресат відсутній” і т. п., з урахуванням конкретн их обставин справи можуть вв ажатися належними доказами в иконання господарським судо м обов'язку щодо повідомленн я учасників судового процесу про вчинення цим судом певни х процесуальних дій.

За таких обставин, господар ський суд вважає, що відповід ач не скористався своїм прав ом на участь представника у с удовому засіданні.

При цьому, суд вважає достат німи матеріали справи для сл ухання справи у відсутності відповідача відповідно до ст . 75 Господарського процесуаль ного кодексу України за наяв ними в ній матеріалами.

На виконання вимог ст. 81-1 ГПК України складено протоколи судових засідань, які долуче но до матеріалів справи.

Розглянувши подані позива чем документи і матеріали, вс ебічно і повно з' ясувавши ф актичні обставини, на яких ґр унтується позов, об' єктивно оцінивши докази, які мають зн ачення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Госп одарський суд міста Києва,

ВСТАНОВИВ:

06 січня 2009 року між стор онами було укладено Договір №21-02/09 купівлі-продажу товарів, відповідно до п.1.1 якого позив ач, як продавець, продає, а від повідач, як покупець, в свою че ргу, купує та оплачує товар на умовах та в порядку, визначен ими даним Договором.

Товар - це будь-яка продукц ія, в асортименті, кількості т а за цінами, вказаними у накла дних, що засвідчують передач у-приймання товару від прода вця покупцю та є невід' ємни ми частинами цього договору (п. 1.2 договору).

Згідно з пунктом 2.1 договору асортимент та кількість тов ару визначаються за заявкою та зазначаються в накладних.

Пунктом 4.1 договору п ередбачено, що ціни на товар в казуються в накладних продав ця, що є додатками до цього Дог овору. Оплата здійснюється в національній валюті України .

Відповідно до п. 4.3 дого вору розрахунок за кожну пар тію товару (фактично поставл ений товар) здійснюється пок упцем протягом 14 календарних днів з моменту поставки.

На виконання умов Договор у позивачем передано відпові дачу товар на суму 25 950,70 грн. Фак т передачі та отримання това ру підтверджується видатков ими накладними, які підписан і повноважними представника ми сторін та скріплені печат ками без зауважень та прийма ються судом, як належні доказ и виконання позивачем догові рних зобов' язань. Належним чином засвідчені копії вище вказаних документів, залучен і до матеріалів справи.

Відповідач, як покупець, у мови Договору належним чином не виконав, вартість отриман ого товару повністю не оплат ив.

До того ж сторонами було про ведено звірку взаємних розра хунків та підписано 2-х сторон ній Акт звірки розрахунків с таном на 10.11.2010, в якому сторони у згодили факт та розмір забор гованості відповідача перед позивачем, визначивши її у су мі 3 981,17 грн. Наведений доказ пр иймається судом до уваги та в изнається безумовним підтве рдженням наявності боргу з б оку відповідача.

Укладений Договір є підста вою для виникнення у сторін г осподарських зобов'язань від повідно до ст. ст. 173, 174 ГК Україн и (ст. ст. 11, 202, 509 ЦК України), і згід но ст. 629 ЦК України є обов'язков ими для виконання сторонами.

В силу ч. 1 ст. 193 ГК України, суб 'єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання належн им чином відповідно до закон у, інших правових актів, догов ору, а за відсутності конкрет них вимог щодо виконання зоб ов'язання - відповідно до вимо г, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому, до вико нання господарських договор ів застосовуються відповідн і положення ЦК України з урах уванням особливостей, передб ачених ГК України.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК Ук раїни одностороння відмова в ід зобов'язання або одностор оння зміна його умов не допус кається, якщо інше не встанов лено договором або законом. З обов'язання має виконуватися належним чином відповідно д о умов договору та вимог цьог о Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства, а за відс утності таких умов та вимог - в ідповідно до звичаїв діловог о обороту або інших вимог, що з вичайно ставляться.

В силу ст. 599 ЦК України зобов 'язання припиняється виконан ням, проведеним належним чин ом.

Згідно з ч. 1 ст. 655 ЦК України з а договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) пере дає або зобов' язується пере дати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов' язується прийняти майно (тов ар) і сплатити за нього певну г рошову суму.

Таким чином, позовні вимог и в частині стягнення з відпо відача суми основного боргу у розмірі 3 500,63 грн. є обґрунтова ними та підлягають задоволен ню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 611 ЦК Україн и у разі порушення зобов'язан ня настають правові наслідки , встановлені законом або дог овором.

В силу положень договору (п. 7.3) за порушення термінів опла ти товару покупець сплачує п еню у розмірі подвійної облі кової ставки НБУ, що діє на пер іод прострочення, нараховану на суму простроченого плате жу за кожний день прострочен ня.

Відповідно до ст. 549 ЦК Україн и неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, я кі боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчисл юється у відсотках від суми н есвоєчасно виконаного грошо вого зобов'язання за кожен де нь прострочення виконання.

В силу положень ч. 6 ст. 232 ГК Ук раїни нарахування штрафних с анкцій за прострочення викон ання зобов' язання, якщо інш е не встановлено законом або договором, припиняється чер ез шість місяців від дня, коли зобов' язання мало бути вик онано.

Сума пені, що підлягає стягн енню з відповідача розрахова на позивачем виходячи з облі кової ставки встановленої По становами НБУ в межах встано вленого законом строку (не бі льше ніж за 6 місяців) та склад ає 63,18 грн. (розрахунок є додатк ом до позовної заяви).

Положеннями статті 625 ЦК Укр аїни передбачено, що боржник , який прострочив виконання г рошового зобов' язання, на в имогу кредитора зобов' язан ий сплатити суму боргу з урах уванням встановленого індек су інфляції за весь час прост рочення, а також три проценти річних від простроченої сум и, якщо інший розмір проценті в не встановлений договором або законом.

З огляду на вищевикладене т а наявність прострочення з п ерерахування коштів за спожи вання теплової енергії, суд п огоджується з розрахунком су ми інфляційних збитків у роз мірі 51,26 грн. та з розрахунком 3% р ічних у розмірі 5,02 грн. наданим и позивачем і вважає їх обґру нтованими.

Згідно зі ст. 33 ГПК України ко жна сторона повинна довести ті обставини, на які вона поси лається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Докази, подані позивачем, ві дповідачем належним чином не спростовані.

Таким чином, позовні вимоги є обґрунтованими та такими, щ о підлягають задоволенню у п овному обсязі.

Враховуючи, що відповідно до ст. 44 ГПК України позивачем понесені судові витрати, пов ' язані з розглядом справи, з окрема витрати на оплату інф ормаційно-технічного забезп ечення судового процесу та с плати державного мита, то заз начені витрати відшкодовуют ься за рахунок відповідача (с т. 49 ГПК України).

Керуючись ст. 193 ГК України, с т.ст. 525, 526 ЦК України, ст. ст. 33, 49, 82-85 Г ПК України,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнит и повністю.

2. Стягнути з Фізичної особ и-підприємця ОСОБА_1 (АДР ЕСА_1, ідентифікаційний ном ер НОМЕР_1) з будь-якого рах унку, виявленого державним в иконавцем під час виконання судового рішення, на користь Товариства з обмеженою відп овідальністю «Коньячний дім «Зоряний»в особі Київської філії «СМК»Товариства з обме женою відповідальністю «Кон ьячний дім «Зоряний»(03126, м. Киї в, вул. Сім' ї Сосніних, 7-А, код ЄДРПОУ 34281196) заборгованість у р озмірі 3 500 (три тисячі п' ятсот ) грн. 63 коп., 63 (шістдесят три) грн .. 18 коп. пені, 5 (п' ять) грн.. 02 коп. 3 % річних, 51 (п' ятдесят одна) грн . 26 коп. збитків від інфляції, 102 (сто дві) грн. 00 коп. державного мита та 236 (двісті тридцять шіс ть) грн. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу.

3. Видати наказ після набр ання рішенням законної сили.

Рішення набирає законн ої сили після закінчення стр оку подання апеляційної скар ги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання ап еляційної скарги рішення, як що його не скасовано, набирає законної сили після розгляд у справи апеляційним господа рським судом.

Суддя Грєхова О.А .

Дата підписання: 05.04.2011

Дата ухвалення рішення04.04.2011
Оприлюднено12.04.2011
Номер документу14696465
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 3 500,63 грн. Суд дя Грєхова О. А

Судовий реєстр по справі —53/126

Ухвала від 07.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Рішення від 04.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 17.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Рішення від 19.04.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 23.03.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Рішення від 02.07.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Рішення від 17.04.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 14.08.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні