Рішення
від 19.04.2010 по справі 53/126
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 53/126 19.04.10

За позовом Закритого а кціонерного товариства «Імп ульс»

до Товариства з обмежен ою відповідальністю «О'КЕЙ У країна»

про стягнення 69 866,11 грн.

Суддя Грєхова О. А.

Представники сторін:

від позивача: Пустовіт Ю .О. - представник за довіре ністю № 10/163 від 28.01.2010р.

від відповідача: не з' явил ись

СуТЬ СПОРУ:

Заявлено позов про стяг нення з Товариства з обмежен ою відповідальністю «О'КЕЙ У країна»заборгованості за До говором поставки № 490/10/07-ПТ від 2 2.10.2007р. в розмірі 69 866,11 грн., в тому ч ислі 59 897,87 грн. - основного бор гу, 7 691,35 грн. - інфляційних, 2 276,35 г рн. - 3% річних та судові витра ти.

В обґрунтування заявлени х вимог ЗАТ «Імпульс»посилає ться на неналежне виконання ТОВ «О'КЕЙ Україна»умов дого вору поставки № 490/10/07-ПТ від 22.10.2007р .

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 23.03.2010р. поруш ено провадження у справі, роз гляд справи призначено у суд овому засіданні, зобов' язан о сторони виконати певні дії .

Представник позивача в суд овому засіданні уточнив позо вні вимоги та просив суд стяг нути з відповідача 58 076,77 грн. ос новного боргу, 5 685,06 грн. інфляці йних, 1 864,26 грн. 3% річних та судові витрати.

Вказана заява розглядаєт ься судом як заява про зменше ння позовних, у зв' язку з чим відсутні підстави припиненн я провадження щодо розгляду вимог від яких позивач відмо вився. Зазначена позиція вик ладена у п. 6 Інформаційного ли ста Вищого господарського су ду від 13.08.2008 року № 01-8/482, п. 17 Інформа ційного листа Вищого господа рського суду України від 20.10.2006 р оку № 01-8/2351 в яких зазначалося, з окрема, що в разі зменшення по зовних вимог, якщо його прийн ято господарським судом, має місце нова ціна позову, виход ячи з якої й вирішується спір ; факт зменшення ціни позову о бов'язково відображається го сподарським судом в описовій частині рішення зі справи, пр и цьому будь-які підстави для припинення провадження у сп раві в частині зменшення поз овних вимог у господарського суду відсутні.

Представник відповідача в засідання не з'явився, вимог и ухвали суду від 23.03.2010р. не вико нав.

Сторони належним чином пов ідомлені про розгляд справи згідно з поштовими реквізита ми учасників судового процес у, наявними в матеріалах спра ви, в т.ч. за адресою зазначені й в довідці про включення в ЄД РПОУ.

Судом, у відповідності з вим огами ст. 81-1 ГПК України, складе но протокол судового засідан ня, який долучено до матеріал ів справи.

Розглянувши надані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення уповноваженого пре дставника, суд

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матер іалів справи, 22.10.2007р. між ЗАТ «Ім пульс»(постачальник) та ТОВ « О'КЕЙ Україна»(покупець) укла дено договір поставки № № 490/10/07-П Т (надалі - договір), відповід но до умов якого постачальни к зобов' язався в порядку та на умовах, визначених цим дог овором, та відповідно до замо влень покупця поставляти тов ар, а покупець зобов' язався в порядку та на умовах, визнач ених цим договором, прийняти товар і оплатити його вартіс ть за цінами вказаними у відп овідній специфікації.

Укладений договір є підста вою для виникнення у сторін г осподарських зобов'язань від повідно до ст. ст. 173, 174 ГК Україн и (ст. ст. 11, 202, 509 ЦК України), і згід но ст. 629 ЦК України є обов'язков им для виконання сторонами.

В силу ч. 1 ст. 193 ГК України, суб 'єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання належн им чином відповідно до закон у, інших правових актів, догов ору, а за відсутності конкрет них вимог щодо виконання зоб ов'язання - відповідно до вимо г, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому, до вико нання господарських договор ів застосовуються відповідн і положення ЦК України з урах уванням особливостей, передб ачених ГК України.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК Ук раїни одностороння відмова в ід зобов'язання або одностор оння зміна його умов не допус кається, якщо інше не встанов лено договором або законом. З обов'язання має виконуватися належним чином відповідно д о умов договору та вимог цьог о Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства, а за відс утності таких умов та вимог - в ідповідно до звичаїв діловог о обороту або інших вимог, що з вичайно ставляться.

Стаття 712 ЦК України регулює відносини, що виникають із до говору поставки. Так, за догов ором поставки продавець (пос тачальник), який здійснює під приємницьку діяльність, зобо в'язується передати у встано влений строк (строки) товар у в ласність покупця для викорис тання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях , не пов'язаних з особистим, сі мейним, домашнім або іншим по дібним використанням, а поку пець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього пев ну грошову суму.

Відповідно до ч. ч. 2, 3 ст. 712 ЦК У країни до договору поставки застосовуються загальні пол оження про купівлю-продаж, як що інше не встановлено догов ором, законом або не випливає з характеру відносин сторін . Законом можуть бути передба чені особливості регулюванн я укладення та виконання дог оворів поставки, у тому числі договору поставки товару дл я державних потреб.

Відповідно до ст. 264 ГК Україн и матеріально-технічне поста чання та збут продукції виро бничо-технічного призначенн я і виробів народного спожив ання як власного виробництва , так і придбаних у інших суб'є ктів господарювання, здійсню ються суб'єктами господарюва ння шляхом поставки, а у випад ках, передбачених цим Кодекс ом, також на основі договорів купівлі-продажу. Законодавс твом можуть бути передбачені особливості поставки окреми х видів продукції виробничо- технічного призначення або в иробів народного споживання , а також особливий порядок зд ійснення поставки продукції для державних потреб. Основн і вимоги щодо укладення та ви конання договорів поставки в становлюються цим Кодексом, іншими законодавчими актами .

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, суд вваж ає, що вимоги позивача підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 32 ГПК України дока зами у справі є будь-які факти чні дані, на підставі яких гос подарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обс тавин, на яких ґрунтуються ви моги і заперечення сторін, а т акож інші обставини, які мают ь значення для правильного в ирішення господарського спо ру.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень.

Відповідно до п. 3.1. договору поставка товару здійснюєтьс я на умовах DDP рампа магазину « О'КЕЙ», згідно ІНКОТЕРМС 2000 за а дресами вказаними в замовлен і.

Поставка товару до місця по ставки здійснюється транспо ртом постачальника. Постачал ьник зобов' язаний поставит и товар в строк вказаний поку пцем. Якщо час доставки товар ів зазначено в графіку з точн істю до дня, постачальник пов инен доставити товари до 17 год ин дня, зазначеного в графіку . Якщо в графіку зазначений ча с доставки, постачальник пов инен доставити товари до тіє ї години дня, що вказана в граф іку. Графік доставки надаєть ся постачальнику не менше ні ж за 7 днів до моменту початку поставки відповідного товар у відповідним магазином «О'К ЕЙ» (п. п. 3.2., 3.4. договору).

На виконання договору пози вач поставив відповідачу тов ар відповідно до видаткових накладних (в матеріалах спра ви), а відповідач розрахувавс я з позивачем частково забор гувавши 58 076,77 грн.

Відповідно до п. 8.2. договору сторони погодили, що покупец ь здійснює оплату товару про тягом 45 днів з моменту поставк и товару та тільки у випадку, я кщо сума за розрахунковий пе ріод буде складати не менше, н іж 500 грн.

Оскільки остання поставка була здійснена 27.10.2008р., відпові дач повинен був повністю пог асити заборгованість до 10.12.2008р .

Відповідно до ст. 692 ЦК Україн и покупець зобов'язаний опла тити товар після його прийня ття або прийняття товаророзп орядчих документів на нього, якщо договором або актами ци вільного законодавства не вс тановлений інший строк оплат и товару. Покупець зобов'язан ий сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Згідно ст. 43 ГПК України госп одарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім перекона нням, що ґрунтується на всебі чному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сук упності, керуючись законом.

Таким чином, наявність забо ргованості відповідача пере д позивачем у сумі 58 076,77 грн. за д оговором поставки № 490/10/07-ПТ від 22.10.2007р.документально підтверд жується, відповідачем не спр остована, а тому підлягає стя гненню.

Крім того, позивач також про сить суд стягнути з відповід ача 5 685,06 грн. інфляційних та 1 864,26 грн. 3% річних.

Відповідно до ст. 610 ЦК Укра їни порушенням зобов' язанн я є його невиконання або вико нання з порушенням умов, визн ачених змістом зобов' язанн я (неналежне виконання).

Відповідно до п. 1 ст. 612 ЦК Укра їни боржник вважається таким , що прострочив, якщо він не пр иступив до виконання зобов' язання або не виконав його у с трок, встановлений договором або законом.

Згідно зі ст. 611 ЦК України, у р азі порушення зобов' язання , настають наслідки, передбач ені договором або законом.

Дії відповідача є порушенн ям грошових зобов' язань, то му є підстави для застосуван ня встановленої законодавст вом відповідальності.

Відповідно до ст.. 625 Цивільно го кодексу України боржник н е звільняється від відповіда льності за неможливість вико нання грошового зобов' язан ня. Боржник, який прострочив в иконання грошового зобов' я зання, на вимогу кредитора зо бов' язаний сплатити суму бо ргу з урахуванням встановлен ого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простро ченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений д оговором або законом.

Оскільки матеріалами спра ви підтверджується простроч ення відповідачем грошового зобов' язання, з нього на під ставі статті 625 Цивільного код ексу України підлягають стя гненню 1 864,26 грн. - 3 % річних та 5 6 85,06 грн. - інфляційних витрат, р озмір яких визначений за обґ рунтованим розрахунком пози вача.

Відповідно до ст. 49 ГПК Укра їни витрати по сплаті держав ного мита в розмірі 656,26 грн. та в итрати на інформаційно-техні чне забезпечення судового пр оцесу в розмірі 236, 00 грн. підляг ають стягненню з відповідача на користь позивача.

Відповідно до ч. 2 п. 4.2 Роз' яс нення президії Вищого арбітр ажного суду України від 04.03.1998р. № 02-5/78 «Про деякі питання практ ики застосування розділу 6 Го сподарського процесуальног о кодексу України»якщо позив ач завищив ціну позову, або у п роцесі розгляду спору зменши в позовні вимоги, або господа рський суд відмовив у стягне нні певних сум, державне мито у цій частині не повертаєтьс я.

На підставі викладеного, к еруючись ст. ст. 82-85 ГПК України , суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольни ти.

2. Стягнути з Товариства з о бмеженою відповідальністю « О'КЕЙ Україна»(01032, м. Київ, бул. Ш евченка, 33, код 34356884 з будь-якого р ахунку, виявленого державним виконавцем під час виконанн я рішення) на користь Закрито го акціонерного товариства « Імпульс»(58005, м. Чернівці, вул. Го ловна, 124, код 14272771) 58 076 (п' ятдесят в ісім тисяч сімдесят шість) гр н. 77 коп. основного боргу, 5 685 (п' ять тисяч шістсот вісімдесят п' ять) грн.. 06 коп. інфляційних , 1 864 (одна тисяча вісімсот шіст десят чотири) грн. 26 коп. 3% річни х, 656 (шістсот п' ятдесят шість ) грн.. 26 коп. державного мита, 236 (д вісті тридцять шість) грн. 00 ко п. витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу.

3. Видати наказ після набра ння рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили п ісля закінчення десятиденно го строку з дня його належног о оформлення та підписання, і може бути оскаржено в апеляц ійному або касаційному поряд ку.

Суддя Грєхова О.А.

Дата ухвалення рішення19.04.2010
Оприлюднено20.11.2010
Номер документу9551472
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 69 866,11 грн

Судовий реєстр по справі —53/126

Ухвала від 07.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Рішення від 04.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 17.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Рішення від 19.04.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 23.03.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Рішення від 02.07.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Рішення від 17.04.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 14.08.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні