Постанова
від 12.04.2011 по справі 39/37-10
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 квітня 2011 р. № 39/37-10

Вищий господарський суд Ук раїни у складі колегії судді в:

Коробенко Г.П. - головуючо го,

Катеринчук Л.Й., Міщенко П.К.

розглянувши матеріали

касаційної скарги товариства з обмеженою відповідальністю виробничо -комерційного товариства "АР ГО"

на постанову Дніпропетровського апеля ційного господарського суду

від 17.02.2011р.

у справі господарського суду Дніпр опетровської області

за позовом товариства з обмеженою ві дповідальністю виробничо-ко мерційного товариства "АРГО"

до товариства з обмеженою ві дповідальністю "МЕТМАШ-КРБ"

про розірвання договору про з берігання із правом користув ання та визнання його недійс ним

та за зустрічним позовом товариства з обмеженою відповідальністю "МЕТМАШ-КРБ "

до товариства з обмеженою ві дповідальністю виробничо-ко мерційного товариства "АРГО"

про зобов' язання виконати ум ови договору

за участю представників за первісним позовом:

позивача: не з' явився,

відповідача: не з' явив ся

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарс ького суду Дніпропетровсько ї області від 29.01.2010 року по спра ві № 39/37-10 на виконання рішення п остійно діючого третейськог о суду "Південно-східний Міжр егіональний" від 26.01.2010 року у сп раві № 2501/10 сторонам у справі ви дано накази.

Постановою Дніпропетр овського апеляційного госпо дарського суду від 17.02.2011р. ухвал у господарського суду Дніпро петровської області від 29.01.2010 р оку по справі №39/37-10 скасовано. В задоволенні заяв ТОВ ВКТ "АРГ О" та ТОВ "МЕТМАШ-КРБ" про видач у виконавчих документів на в иконання рішення третейсько го суду відмовлено.

Не погоджуючись з п остановою, ТОВ ВКТ "Арго" зверн улось з касаційною скаргою д о Вищого господарського суду України, в якій просить її ска сувати, мотивуючи скаргу пор ушенням судом норм матеріаль ного та процесуального права .

Колегія суддів, прийма ючи до уваги межі перегляду с прави в касаційній інстанції , проаналізувавши на підстав і фактичних обставин справи застосування норм матеріаль ного та процесуального права при винесенні оспорюваного судового акту, знаходить не обхідним в задоволенні касац ійної скарги відмовити, врах овуючи наступне.

Відповідно до ч.2 ст.56 Зак ону України "Про третейські с уди" при розгляді заяви про ви дачу виконавчого документа к омпетентний суд повинен витр ебувати справу з постійно ді ючого третейського суду.

З матеріалів справи №39/ 37-10 та справи №2501/10 постійно діюч ого третейського суду "Півде нно-східний Міжрегіональний " слідує, що 22.01.2010р. між ТОВ ВКТ "АР ГО" в особі Генерального дире ктора ОСОБА_1 (Поклажодаве ць) та ТОВ "МЕТМАШ-КРБ" в особі виконуючого обов' язки Дире ктора ОСОБА_2 (Зберігач) ук ладено договір про зберіганн я із правом користування, згі дно якого поклажодавець пере дає, а зберігач приймає на збе рігання із правом користуван ня майно згідно акту опису й а решту майна серії АА №903145 від 22.0 1.2010 року з додатками серії АА № 317626, серії АА №317629 з правом вчинят и дії щодо використання тако го майна, запобігання зменше нню його вартості і функціон альної цінності, охорони вла сними силами та силами залуч ених на незаборонених законо давством підставах осіб.

Майном, яке передаєтьс я, є завод з металоупаковки (лі нії/цехи по виробництву банк и, по різанню, лакуванню, літог рафуванню жесті), митний ліце нзійний склад разом із земел ьними ділянками, який розташ ований за адресою: Чернівець ка область, м. Хотин.

Відповідно до п.5.3 Догов ору сторони погодили, що всі с пори, які виникають з правові дносин, визначених договором , підлягають розгляду і виріш енню у постійно діючому трет ейському суді "Південно-схід ний Міжрегіональний" згідно з його регламентом.

В подальшому між сторо нами виник спір, за результат ами розгляду якого рішенням постійно діючого третейсько го суду "Південно-східний Між регіональний" від 26.01.2010 року у с праві № 2501/10 первісний позов ТО В ВКТ "Арго" про розірвання вищ езгаданого договору і визна ння його недійсним та зустрі чний позов ТОВ "МЕТМАШ-КРБ" про зобов' язання виконати умов и договору задоволено частко во.

26.01.2010 року на виконання р ішення третейського суду до господарського суду Дніпроп етровської області звернули сь ТОВ ВКТ "Арго" та ТОВ "МЕТМАШ -КРБ" із заявами про видачу ви конавчого документа, які суд ом 1-інстанції ухвалою від 29.01.2010 року були задоволені.

Відповідно до п.п.2 та 6 ч. 6 ст. 56 зазначеного Закону комп етентний суд відмовляє в зад оволенні заяви про видачу ви конавчого документа, якщо сп рава, по якій прийнято рішенн я третейського суду, не підві домча третейському суду відп овідно до закону, якщо склад т ретейського суду, яким прийн ято рішення, не відповідав ви могам статей 16 - 19 цього Закону.

Згідно п. 7 ст. 6 Закону Ук раїни "Про третейські суди" тр етейські суди в порядку, пере дбаченому цим Законом, можут ь розглядати будь-які справи , що виникають із цивільних та господарських правовідноси н, за винятком справ у спорах щ одо нерухомого майна, включа ючи земельні ділянки.

В ході апеляційного пе регляду справи апеляційний г осподарський суд встановив, що предметом третейського с пору є спір щодо нерухомого м айна та земельної ділянки, що свідчить про непідвідомчіс ть справи третейському суду.

Відповідно до ст.14 Зако ну України "Про третейські су ди" сторони мають право вільн о призначати чи обирати трет ейський суд та третейських с уддів.

У постійно діючих трет ейських судах призначення чи обрання третейських суддів здійснюється із затверджено го відповідно до статті 8 цьог о Закону списку третейських суддів, який за регламентом ц ього постійно діючого третей ського суду може мати обов' язковий чи рекомендаційний х арактер.

Відповідно до положен ь ст. 16 Закону України "Про трет ейські суди" склад третейськ ого суду формується шляхом п ризначення чи обрання третей ських суддів (третейського с удді). У постійно діючому трет ейському суді кількісний та персональний склад третейсь кого суду визначається за пр авилами, встановленими регла ментом третейського суду. У т ретейському суді для вирішен ня конкретного спору сторони на свій розсуд можуть домови тися про кількісний і персон альний склад третейського су ду.

Відповідно до ч.2 ст.17 Зак ону України "Про третейські с уди" формування складу трете йського суду для вирішення к онкретного спору здійснюєть ся в порядку, погодженому сто ронами.

Судом апеляційної інс танції встановлено, що матер іали третейської справи не м істять доказів погодження ст оронами для розгляду спору у третейській справі №2501/10 саме складу суду в особі третейсь кого судді Єнчева Ф.І., що свід чить про недотримання сторо нами вимог Закону України "Пр о третейські суди".

Отже, апеляційним господа рським судом під час перегля ду справи були встановле ні обставини, що підтверджую ться певними доказами, яким п опередній суд дав належну оц інку, правом переоцінки яких в силу приписів ст. 1117 ГПК Укра їни касаційна інстанція не н аділена, з огляду на що та врах овуючи відсутність порушень норм матеріального і процес уального права, колегія вваж ає постанову про скасування ухвали суду 1-ї інстанції та в ідмову у задоволенні заяв по зивача і відповідача такою, щ о відповідає чинному законод авству України та обставинам справи, підстави для скасува ння якої відсутні.

Керуючись ст. 1115, 1117, 1118, 1119 - 11113 Г осподарського процесуально го кодексу України, Вищий гос подарський суд України, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні кас аційної скарги відмовити.

Постанову Дніпропетр овського апеляційного госпо дарського суду від 17.02.2011р. у спр аві № 39/37-10 залишити без змін.

Головуючий суддя : Г.П. Коробенко

Судді: Л.Й. Катеринчук

П.К. Міщенко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення12.04.2011
Оприлюднено19.04.2011
Номер документу14884717
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —39/37-10

Ухвала від 22.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 13.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 04.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Постанова від 12.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Ухвала від 24.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Постанова від 17.02.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 17.02.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 17.02.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Верхогляд Тетяна Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні