Постанова
від 13.04.2011 по справі 30/211-10
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 квітня 2011 р. № 30/211-10

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

Божок В.С.- головуючого,

Данилової Т.Б.,

Сибіги О.М.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали касаційної скарги Приватного підприємства " Прем' єр-Авто"

на постанову Дніпропетровського апеля ційного господарського суду від 13.12.2010

у справі господарського суду Дніпр опетровської області

за позовом Приватного підприємства "Прем' єр-Авто"

до фізичної особи-підприємц я ОСОБА_1

третя особа Дочірнє підприємство "Ейв он Косметікс Юкрейн"

про стягнення 54230, 29 грн.

в судовому засіданні взял и участь представники:

від позивача: Демченко І.П. - дов. від 15.02.2011

від відповідача: ОСОБА_2 - дов. від 10.04.2011

від 3-ої особи: не з' явились

ВСТАНОВИВ:

Рішенням від 22.09.2010 госпо дарського суду Дніпропетров ської області (суддя: Євстигн еєва Н.М.) позовні вимоги задов олено частково. Стягнено з фі зичної особи-підприємця ОС ОБА_1. на користь позивача су му нестачі в розмірі 54 230,25 грн., в итрати зі сплати державного мита в розмірі 542 грн., витрати н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу в сумі 236 грн., витрати на послуги адвоката в сумі 1 700 грн. В решті позовних вимог відмовлено.

Постановою від 13.12.2010 Дніпропе тровського апеляційного гос подарського суду (судді: Лисе нко О.М.- головуючий, Джихур О.В ., Виноградник О.М.) рішення від 22.09.2010 господарського суду Дні пропетровської області скас овано. В задоволенні позовни х вимог відмовлено.

Постанова мотивована тим, щ о згідно з пунктом 16.2 Правил пр и перевезеннях вантажів авто мобільним транспортом право на пред'явлення перевізнику претензій мають: а) вантажові дправник або вантажоодержув ач - у випадку втрати вантажу і за умови подання товарно-тра нспортної накладної з підпис ом водія (експедитора переві зника) про прийняття ним вант ажу для перевезення. Врахову ючи те, що водій відповідача н е приймав товар до перевезен ня в порядку, визначеному Пра вилами, і не підписував товар но-транспортну накладну і пе релік товару з боку відповід ача, тому позовні вимоги не пі длягають задоволенню.

Не погоджуючись з постанов ою приватне підприємство "Пр ем' єр-Авто" звернулось до Вищого господарського суд у України з касаційною скарг ою і просить її скасувати, пос илаючись на те, що судом поруш ені норми матеріального та п роцесуального права, зокрема , ст. 924 Цивільного кодексу Укра їни, ст. 314 Господарського коде ксу України, ст. 133 Статуту авто мобільного транспорту УРСР ".

Колегія суддів, приймаючи д о уваги межі перегляду справ и в касаційній інстанції, про аналізувавши на підставі фак тичних обставин справи засто сування норм матеріального і процесуального права при ви несенні оспорюваного судово го акта, знаходить необхідни м у задоволенні касаційної с карги відмовити.

Господарськими судами вст ановлено, що 01.12.2009 ДП "Ейвон Косм етікс Юкрейн" (замовник) та ПП "Прем' єр-Авто" (виконавець) ук лали договір про надання тра нспортно-експедиторських по слуг №8, відповідно до умов яко го позивач забезпечував пере везення вантажу (косметичної продукції) за маршрутом м.Киї в - м.Дніпропетровськ.

Пунктом 6.9 договору встанов лено, що у випадку виявлення п ід час розвантаження втрати, нестачі, псування або пошкод ження вантажу, що був прийнят ий до перевезення, вантажоод ержувачем складається акт із зазначенням виду та кількос ті втраченого, зіпсованого а бо пошкодженого вантажу та х арактеру збитків, що підпису ється виконавцем (водієм вик онавця). У випадку відмови вик онавця (водія виконавця) від п ідписання акту, про це робить ся відмітка в акті та він підп исується в односторонньому п орядку вантажоодержувачем. З азначений акт має обов'язков у силу для виконавця та є підс тавою для відшкодування збит ків.

У випадку втрати, нестачі, п сування або пошкодження вико навцем вантажу, виконавець з обов'язаний відшкодувати ва ртість втраченого вантажу у розмірі згідно товаросупров ідної документації з урахува нням ПДВ.

На виконання умов договору за товаро-транспортною накл адною 12ААА №527988 ПП "Прем`єр-Авто" здійснило перевезення відпо відно до заявки від 04.03.2010 № UN-135.

12.03.2010 після доставки вантажу до місця призначення та пере вірки вантажу на складі ДП "Ей вон Косметікс Юкрейн" складе но акт, відповідно до якого пр и зовнішньому огляді кузову автомобіля було виявлено пор ушення цілісності свинцової пломби (маркування ТД-03/AVON) на ку зові автомобіля, ознаки вскр иття та переопломбування пло мби №6572082, пошкодження тенту у в ерхній частині кузову; при ві дкритті кузова автомобіля вс тановлено: наявність вантажу (коробів) з порушеною цілісні стю упаковки шляхом фізичної дії; наявність вантажу (проду кції) розсипаної по кузову ав томобіля; відсутність вантаж у, що розміщувався на дерев' яному піддону біля заднього борту кузова автомобіля зага льною кількістю 1984 штук. Даний акт підписаний з боку ПП "Пре м`єр-Авто" водієм ОСОБА_3 та ДП "Ейвон Косметікс Юкрейн"

Відповідно до розрахунку д о акту нестачі від 12.03.2010 загальн а сума нестачі продукції скл адає 54 230,29 грн., яку позивач відш кодував ДП "Ейвон Косметікс Ю крейн".

Предметом позовних вимог є стягнення нестачі продукції з СПД ОСОБА_1 з яким водій ОСОБА_3. знаходиться у труд ових відносинах і який надав ав ПП "Прем' єр-Авто" транспо ртні послуги на перевезення вантажу ДП "Ейвон Косметікс Ю крейн" за маршрутом: сел.Щасли ве - м.Дніпропетровськ.

Згідно з пунктом 10.10 Правил п еревезень вантажів автомобі льним транспортом в Україні, затверджених наказом Мініст ерства транспорту України ві д 14.10.1997 за № 363, зареєстрованих в М іністерстві юстиції України 20.02.1998 за №128/2568 (із змінами і доповн еннями), за домовленістю стор ін водій може виконувати обо в'язки супровідника вантажів (експедитора).

Пунктами 10.12, 10.13 Правил переве зень вантажів автомобільним транспортом в Україні перед бачено, що здача замовником і приймання перевізником вант ажів, що перевозяться навало м, наливом або в контейнерах, п ередбачають визначення та за пис маси вантажу в товарно-тр анспортній накладній. Тарні та штучні вантажі приймаютьс я перевізником із зазначення м в товарно-транспортній нак ладній маси вантажу та кільк ості вантажних місць. Маса та рних і штучних вантажів визн ачається замовником перед по данням їх перевізнику та заз начається на вантажних місця х. порядок визначення ваги ва нтажів наведений у розділі 6 ц их Правил, відповідно до яког о на упакованих та штучних не упакованих вантажах, крім ти х, які перевозяться навалом, з амовник повинен зазначити ма су брутто і нетто.

Як встановлено господарсь кими судами у товарно-трансп ортній накладній 12ААА № 527988 зам овник визначив масу брутто в антажу 11 482 кг, кількість місць- 26. Акт від 12.03.2010, підписаний посад овою особою ПП “Прем`єр-Авто” містить відомості про наявн ість свинцевої пломби (марку вання ТД-03/AVON), про яку в товарно- транспортній накладній дани х не має.

Пунктами 13.1 та 13.2 Правил перев езень вантажів автомобільни м транспортом в Україні вста новлено, що перевізник здає в антажі у пункті призначення вантажоодержувачу згідно з т оварно-транспортною накладн ою.

Здача вантажів вантажооде ржувачу у пункті призначення по масі і кількості проводит ься у порядку і способом, з яки ми вантажі були прийняті від вантажовідправника (зважува нням на вагах, обмірюванням, п ідрахунком місць та інше).

За пунктом 11.6 Правил перевез ень вантажів автомобільним т ранспортом в Україні після п рийняття вантажу згідно з то варно-транспортною накладно ю водій (експедитор) підписує всі її екземпляри.

Господарські суди дійшли в исновку, що оскільки в перелі ку товару та в оригіналі накл адної, відсутній підпис воді я, таким чином позивачем не до ведено приймання продукції в ідповідачем ФОП ОСОБА_1 чи водієм ОСОБА_3. тобто пози вачем не надано доказів підп исання 4 екземплярів товарно -транспортної накладної у ві дповідності до п.11.5 Правил пер евезень вантажів автомобіль ним транспортом в Україні.

Частиною 2 статті 34 Господар ського процесуального кодек су України встановлено, що об ставини справи, які відповід но до законодавства повинні бути підтверджені певними за собами доказування, не можут ь підтверджуватись іншими за собами доказування.

Відповідно до пунктів 15.1, 15.2 П равил перевезень вантажів ав томобільним транспортом в Ук раїні у разі зіпсування або п ошкодження вантажу, а також у разі розбіжностей між перев ізником і вантажовідправник ом (вантажоодержувачем) обст авини, які можуть служити під ставою для матеріальної відп овідальності, оформляються а ктом за формою, що наведена в д одатку 4.

Перевізник, вантажовідпра вник і вантажоодержувач засв ідчують в акті такі обставин и: а) невідповідність між найм енуванням, масою і кількістю місць вантажу в натурі і тими даними, які зазначені у товар но-транспортній накладній; б ) порушення або відсутність п ломб на кузові автомобіля аб о контейнері; в) простій автом обіля у пунктах вантаження і розвантаження понад встанов лені норми часу; г) інші обстав ини (пошкодження упаковки, ва нтажу), які можуть служити під ставою для матеріальної відп овідальності сторін.

Згідно з пунктом 16.2 Правил пе ревезень вантажів автомобіл ьним транспортом в Україні, п ри перевезеннях вантажів авт омобільним транспортом прав о на пред'явлення перевізник у претензій мають: а) вантажов ідправник або вантажоодержу вач - у випадку втрати вантажу і за умови подання товарно-тр анспортної накладної з підпи сом водія (експедитора Перев ізника) про прийняття ним ван тажу для перевезення.

Отже, господарськими судам и встановлено, що водій відпо відача не приймав товар до пе ревезення в порядку, визначе ному Правилами перевезень ва нтажів автомобільним трансп ортом в Україні, і не підписув ав товарно-транспортну накла дну і перелік товару з боку в ідповідача, тому позовні вим оги не підлягають задоволенн ю.

Зважаючи на викладене, коле гія суддів вважає, що апеляці йним господарським судом дан а правильна юридична оцінка обставинам справи, тому пост анова відповідає чинному за конодавству України та обста винам справи і підстав для її скасування немає.

На підставі викладеного, к еруючись ст. 1115, п.1 ст. 1119, ст.11111 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України

ПОСТАНОВИВ :

В задоволенні касацій ної скарги відмовити.

Постанову від 13.12.2010 Дніпропет ровського апеляційного госп одарського суду зі справи № 30/211-10 залишити без змін.

Головуючий В.С. Божок

Судді Т.Б. Дан илова

О.М. Сиб іга

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення13.04.2011
Оприлюднено19.04.2011
Номер документу14884920
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/211-10

Постанова від 13.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Ухвала від 30.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Ухвала від 03.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Судовий наказ від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Постанова від 13.12.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лисенко Олена Миколаївна

Судовий наказ від 08.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 22.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 07.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 21.07.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 08.07.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні