Рішення
від 28.05.2009 по справі 2-5/2009
ТРОЇЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-5

2009 рік

РIШЕННЯ

ІМ’ЯМ УКРАЇНИ

28 травня 2009 року Троїцький районний суд Луганської області у складі:

головуючого судді Суського О.І.,

при секретарі Кім Т.Ф.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Троїцьке цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, заподіяною дорожньо-транспортною пригодою, -

ВСТАНОВИВ:

З позовом до суду звернувся позивач про відшкодування шкоди, заподіяної дорожньо-транспортною пригодою, в обгрунтуванні позовних вимог зазначив, що 5 листопада 2004 року о 20 годині 00 хвилин по вул. Комсомольській смт. Троїцьке Луганської області сталася дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої він отримав тяжкі тілесні ушкодження, крім того йому було завдано значну матеріальну шкоду у вигляді суттєвого пошкодження його автомобіля, що належить йому на праві приватної власності. Вартість ремонтних робіт вказаного автомобілю складає 3640 гривень, вартість запасних частин і нових деталей та матеріалів складає 2770 гривень, вартість послуг експерта по складанню калькуляції складає 187 гривень, загальна сума матеріальних збитків становить 6597 гривень. Також позивач вважає, що йому було завдано моральну шкоду відповідачем, яка полягає у фізичному болі та стражданнях, які він зазнав у зв’язку з отриманням ним тяжких тілесних ушкоджень - видаленням у нього селезінки, у зв’язку з чим із-за погіршення стану здоров’я по вині відповідача він потребує дієтичного харчування та придбання ліків для лікування наслідків ушкодження його здоров’я внаслідок завданої дорожньо-транспортної пригоди, а також позивач втратив можливість виконувати роботу, якою заробляв собі на життя і завдану йому моральну шкоду він оцінює в сумі 15000 гривень, сплачені ним судові витрати, пов’язані із розглядом справи в сумі 278 гривень., та витрати, пов’язані з оплатою допомоги адвоката в сумі 2500 гривень.

Позивач у судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив суд їх задовольнити, стягнути з відповідача суму нанесених матеріальних збитків останнім в наслідок пошкодження автомобілю, здійснення ремонту автомобіля, відповідної експертизи та закупівлі автозапчастин у розмірі 6597 грн., відшкодувати йому витрати на закупівлю ліків під час курсу лікування за наслідками дорожньо-транспортної пригоди - 726 гривень 53 копійки та відшкодувати завдану йому моральну шкоду в сумі 15 000 гривень.

Відповідач у судове засідання на неодноразові виклики не з’явився, про час і місце слухання справи був повідомлений належним чином.

Суд, вислухавши позивача, враховуючи те, що відповідач до суду не з’явився, вважає можливим розглянути дану справу за відсутності відповідача, а також вивчивши доводи, матеріали справи, встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Так, вивчивши матеріали справи, судом було встановлено, що позивач 5 листопада 2004 року о 20 годині 00 хвилин по вул. Комсомольській смт. Троїцьке Луганської області внаслідок дорожньо-транспортна пригоди отримав тяжкі тілесні ушкодження, крім того йому було завдано значну матеріальну шкоду у вигляді суттєвого пошкодження його автомобіля, що належить йому на праві приватної власності. Згідно рахунку-фактури від 17 травня 2006 року вартість запасних частин і нових деталей та матеріалів, придбаних позивачем для ремонту автомобілю складає 2770 гривень (л.с. 12), та згідно рахунку-фактури від 17 травня 2006 року вартість ремонтних робіт вказаного автомобілю після наслідків дорожньо-транспортної пригоди складає 3640 гривень (л.с. 10). Згідно квитанції до прибуткового касового ордера № 4 від 19 січня 2009 року вартість послуг експерта по складанню калькуляції складає 187 гривень (л.с. 11). Загальна сума матеріальних збитків завданих відповідачем становить 6597 гривень. Згідно наданих чеків позивачем були придбані ліки під час курсу лікування за наслідками дорожньо-транспортної пригоди на суму 726 гривень 53 копійки, судові витрати складають 278 гривень.

Перевіривши надані позивачем докази, судом було встановлено, що саме відповідач винний у вчинені дорожньо-транспортної пригоди, а отже відповідач своїми діями заподіяв шкоду майну позивача, завдавши матеріальні збитки та моральну шкоду,

Відповідно до ст. 1166 ч. 1 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ст.. 1167 ч. 1 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини...

Судом було встановлено, що відповідачем з його вини було заподіяну позивачу моральну шкоду, яку останній оцінює на сумі 15 000 гривень, яка полягає у фізичному болі та стражданнях, які позивач зазнав у зв’язку з отриманням тяжких тілесних ушкоджень - видаленням у позивача селезінки, у зв’язку з чим із-за погіршення стану здоров’я по вині відповідача позивач потребує дієтичного харчування та придбання ліків для лікування наслідків ушкодження здоров’я внаслідок завданої дорожньо-транспортної пригоди, а також позивач втратив можливість виконувати роботу, якою заробляв собі на життя, але суд не може погодитися з оцінкою позивача завданої йому моральної шкоди у сумі 15 000 гривень, вказана сума не підтверджується викладеними позивачем обставинами, є завищеною, і за таких обставин суд вважає доцільним задовольнити позовні вимоги частково у частині стягнення з відповідача спричиненої ним моральної шкоди, стягнувши з нього суму моральної шкоди у розмірі 3 000 гривень.

Також позивач ні чим не підтвердив вказані ним у позовній заяві витрати, пов’язані з оплатою допомоги адвоката у сумі 2500 гривень, які він просить стягнути з відповідача.

За таких обставин суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги частково, стягнувши з відповідача на користь позивача суму матеріальних збитків, завданих дорожньо-транспортною пригодою у розмірі 7323 гривні 53 копійки, суму завданої відповідачем позивачу моральної шкоди у розмірі 3000 гривень, та сплачені позивачем судові витрати у розмірі 278 гривень.

За вказаних обставин, враховуючи те, що відповідач відмовляється у добровільному порядку відшкодувати завдану ним позивачу шкоду, враховуючи вищевикладені обставини, суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги частково, стягнувши з відповідача спричинені ним позивачу матеріальні збитки, що підтверджуються матеріалами справи, у повному обсязі та спричинену моральну шкоду у розмірі 3000 тисяч гривень, в іншій частині позовних вимог відмовити.

На підставі вищезазначеного, ст. ст. 1166 ч. 1, ст. 1167 ч. 1 ЦК України,

Керуючись ст. ст. 10, 11, 33, 60, 212-215, п. 6 ст. 110 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, заподіяною дорожньо-транспортною пригодою задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 суму матеріальних збитків, завданих дорожньо-транспортною пригодою у розмірі 7323 гривні 53 копійки та суму завданої моральної шкоди у розмірі 3000 гривень та сплачені позивачем судові витрати у розмірі 278 гривень.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Луганської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги.

СудТроїцький районний суд Луганської області
Дата ухвалення рішення28.05.2009
Оприлюднено05.05.2011
Номер документу15108896
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-5/2009

Ухвала від 05.05.2015

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Мамчин П. І.

Ухвала від 30.12.2013

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Соболєва І. П.

Ухвала від 04.11.2013

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Соболєва І. П.

Ухвала від 15.04.2009

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Дорошенко А. В.

Рішення від 28.08.2009

Цивільне

Стахановський міський суд Луганської області

Бондаренко Н.О.

Рішення від 31.03.2009

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Гандзюк Д. М.

Рішення від 28.05.2009

Цивільне

Троїцький районний суд Луганської області

Суський О. І.

Ухвала від 10.06.2009

Цивільне

Петровський районний суд м.Донецька

Мірошниченко В.В.

Рішення від 08.12.2009

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Лиходєдов Андрій Віталійович

Рішення від 04.02.2009

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Ничик Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні