Рішення
від 31.03.2009 по справі 2-5/2009
ЯРЕМЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

Справа № 2-5/ 2009р.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 березня 2009 року. м. Яремче

Яремчанський міський суд І вано-Франківської області

в складі: головуючого-судді Гандзюка Д.М.

секретаря Вацик Х.М.

з участю: представників поз ивача Гайдащука Р.Я., Кур дибана М. В.

відповідачів: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_ 6

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в місті Яремче справу за поз овом Приватної фірми "Овен" до ОСОБА_5, ОСОБА_4, ОСОБ А_3, ОСОБА_7, ОСОБА_6, про зобов' язання відповідачів не чинити перешкоди в корист уванні земельною ділянкою, с тягнення майнової і морально ї шкоди, -

встановив:

Позивач звернувся в суд з позовом до відповідачів пр о усунення перешкод в корист ування земельною земельною д ілянкою площею 24887.43 м кв. АДРЕ СА_1, стягення 31800 гр. майнової , 5000 гр. моральної шкоди та судо вих витрат.

Представники позивача в су довому засіданні позов підтр имали. Представник Гайдащу к Р.Я. суду пояснив, що позива ч користується земельною діл янкою площею 24887.43 м кв. АДРЕСА _1 на підставі договору орен ди. На ділянці проводяться ро боти по будівництву оздоровч ої бази. Позивач уклав з підря дними організаціями договор и на виконання будівельно-мо нтажних робіт. Але відповіда чі перешкоджають позивачу ко ристуватися земельною ділян кою і виконувати будівельні роботи. Вони не допускають те хніку на ділянку, ображають, п огрожують і проганяють з діл янки працівників. Внаслідок цього техніка і працівники п ростоюють. Підрядні організа ції заявили до позивача прет ензії про неможливість викон увати роботу через дії відпо відачів і необхідність прове сти оплату за простої. Позива ч змушений був оплатити вист авлені йому штрафи за невико нання умов договору в розмір і 31800 гр.. Представник позивача також вважає, що крім майново ї шкоди, позивачу завдана і мо ральна шкода. Така шкода поля гає приниженні ділової репут ації фірми перед партнерами. Розмір моральної шкоди пози вач оцінює в 5000 гр.. Представник позивача просить задоволити позов.

Відповідачка ОСОБА_3 по зов не визнала. Вона пояснила , що земельна ділянка, яку орен дує позивач, належить відпов ідачам. Тією ділянкою корист увалися ще їхні діди, потім ба тьки, а зараз користуються ві дповідачі. Відповідачка вваж ає, що всі дії позивача щодо бу дівництва, і всі документи, як і має позивач відносно ділян ки, є незаконними. До тих пір, д оки відповідачі не доведуть незаконність дій позивача у суді, позивач не може виконув ати будівельні роботи і відп овідачі не дозволять цього р обити. Відповідачка ствердил а, що позивачу не завдано жодн ої шкоди і позов заявлений ли ше з метою полякати відповід ачів. Тому вона просить відмо вити в позові.

Відповідачка ОСОБА_4 по зов не визнала. Вона пояснила , що з будівельної техніки на д ілянці працював тільки ескав атор і йому ніхто не перешкод жав робити. Відповідачка ств ердила, що відповідачі не доз воляють позивачу проводити б удівельні роботи, оскільки з емельна ділянка належить від повідачам. Вона просить тако ж відмовити в позові.

Відповідач ОСОБА_6 позо в також не визнав. Він пояснив , що підтримує пояснення відп овідачки ОСОБА_3, позаяк з емельна ділянка належала йог о дідові. Відповідач стверди в, що він не перешкоджав позив ачу проводити роботи, але вва жає, що позивач не має права пр оводити будівельні роботи. В ідповідач просить відмовити в позові.

Відповідач ОСОБА_5 позо в не визнав. Він пояснив, що го ворив представникам позивач а нічого не будувати, доки три ває спір. Відповідач стверди в, що забороняє позивачу пров одити будівельні роботи і пр осить відмовити в позові.

Відповідач ОСОБА_7 в суд ове засідання не з' явився б ез поважної причини, але про д ату і місце розгляду справи б ув належно повідомлений.

Суд, засухавши пояснення ос іб, які беруть участь у справі , показання свідків, дослідив ши письмові докази та оцінюю чи досліджені докази в сукуп ності, вважає, що позов підляг ає задоволенню з таких підст ав.

Поясненнями представника позивача, які стверджуються копією договору оренди (а.с. 8-10) , копією угоди про внесення зм ін до цього договору (а.с. 104), вст ановлено, що позивач є землек ористувачем земельної ділян ки площею 24887.43 кв. м АДРЕСА_1.

Поясненнями представника позивача, які стверджуються даними в договорі оренди (а.с. 8), дозволі на виконання будіве льних робіт (а.с. 12), договорі № 12 (а.с. 60-62), договорі № 07 (а.с. 63-68), витяг у про реєстрацію права власн ості на нерухоме майно (а.с. 105), в становлено, що на орендовані й земельній ділянці позивач проводить роботи по будівниц тву оздоровчої бази.

Відповідно до положень ст. 9 5 ЗК України, позивач як землек ористувач має право самостій но господарювати на землі, сп оруджувати жилі будинки, вир обничі та інші будівлі. Поруш ені права землекористувача п ідлягають відновленню в поря дку, встановленому законом. З гідно правил ст. 152 ЗК України, з емлекористувач може вимагат и усунення будь-яких порушен ь його прав на землю, навіть як що ці порушення не пов' язан і з позбавленням права волод іння земельною ділянкою, і ві дшкодування збитків.

Поясненнями представника Гайдащука Р.Я., які в судов ому засіданні по суті визнал и відповідачі ОСОБА_3, ОС ОБА_4, ОСОБА_6, ОСОБА_5, в становлено, що всі відповіда чі перешкоджають позивачу ко ристуватися земельною ділян кою і проводити будівельні р оботи. Вказана обставина ств ерджується також показанням и свідків ОСОБА_8, ОСОБА_ 9 та даними, які відображені в копії постанови про відмов у в порушенні кримінальної с прави (а.с. 15), рапорті (а.с. 16), лист ах (а.с. 57-59).

Поясненнями представника позивача та даними в листах (а .с. 58, 59), копіях платіжних доруче нь (а.с. 56), встановлено, що внасл ідок дій відповідачів позива чу заподіяна майнова шкода в розмірі 31800 гр. та моральна шко да в розмірі 5000гр.. Суд вважає р озмір відшкодування моральн ої шкоди обгрунтованим, врах овуючи тривалі незаконні дії відповідачів.

Відповідно до правил ст. ст. 1166, 1167 ЦК України, майнова і мора льна шкода, завдана неправом ірними діями, відшкодовуєтьс я особою, яка її завдала. В суд овому засіданні відповідачі не довели, що шкода позивачу з авдано не з їх вини, а заперече ння відповідачів проти заявл ених вимог суд вважає непере конливими.

На підставі ст. ст. 95, 152, 158 ЗК Укр аїни, ст. ст. 1166, 1167 ЦК України та к еруючись ст. ст. 209, 213-215 ЦПК Україн и, суд, -

вирішив:

позов задоволити.

Зобов' язати ОСОБА_5, ОСОБА_4, ОСОБА_3, ОСОБА_7 , ОСОБА_6 не чинити перешко ди ПФ "Овен" в користуванні зем ельною ділянкою площею 24887.43 кв . м АДРЕСА_1, Івано-Франківь кої області.

Стягнути з ОСОБА_5, ОСО БА_4, ОСОБА_3, ОСОБА_7, ОСОБА_6 в солідарному поряд ку в користь ПФ "Овен" 31800 гривен ь майнової, 5000 гривень моральн ої шкоди та 365 гривень судових витрат.

Заяву про апеляційне оскар ження рішення може бути пода но протягом 10 днів з дня прого лошення рішення. Апеляційна скарга подається протягом 20 д нів після подання заяви про а пеляційне оскарження до Апел яційного суду Івано-Франківс ької області через Яремчансь кий міський суд.

Рішення набирає законної с или після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву н е було подано. Якщо було подан о заяву про апеляційне оскар ження, але апеляційна скарга не була подана протягом 20 дні в, рішення набирає законної с или після закінчення цього с троку. У разі подання апеляці йної скарги рішення, якщо йог о не скасовано, набирає закон ної сили після розгляду спра ви апеляційним судом.

СудЯремчанський міський суд Івано-Франківської області 
Дата ухвалення рішення31.03.2009
Оприлюднено16.05.2011
Номер документу15153722
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-5/2009

Ухвала від 05.05.2015

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Мамчин П. І.

Ухвала від 30.12.2013

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Соболєва І. П.

Ухвала від 04.11.2013

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Соболєва І. П.

Ухвала від 15.04.2009

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Дорошенко А. В.

Рішення від 28.08.2009

Цивільне

Стахановський міський суд Луганської області

Бондаренко Н.О.

Рішення від 31.03.2009

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Гандзюк Д. М.

Рішення від 28.05.2009

Цивільне

Троїцький районний суд Луганської області

Суський О. І.

Ухвала від 10.06.2009

Цивільне

Петровський районний суд м.Донецька

Мірошниченко В.В.

Рішення від 08.12.2009

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Лиходєдов Андрій Віталійович

Рішення від 04.02.2009

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Ничик Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні