Ухвала
від 27.04.2011 по справі 22/243-48/95
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа № 22/243-48/95 27.04.11

За позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю з іноземною і нвестицією "Тетра Пак"

до Публічного акціонерного товариства "Завод дитячого х арчування "Салюс"

про стягнення заборгованост і та штрафних санкцій

Суддя Бойко Р.В

Представники сторін:

Від позивача: Гендель В.А., Зайченко П.Ю.

Від відповідача: Гелла С.В.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю з іноземн ою інвестицією "Тетра Пак" зве рнулося до господарського су ду міста Києва з позовом до Ві дкритого акціонерного товар иства "Завод дитячого харчув ання "Салюс" (після зміни орган ізаційно-правової форми - Пу блічне акціонерне товариств о "Завод дитячого харчування "Салюс") про стягнення заборго ваності та штрафних санкцій.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідачем за укл аденим договором №51-09-100 ОМ від 01 .01.2009 р. зобов' язання щодо опла ти поставленого товару викон ані не у повному обсязі, що є п ідставою для стягнення боргу в судовому порядку. Крім того , позивач просить стягнути з в ідповідача пеню та 3% річних за прострочення виконання грош ового зобов' язання.

Рішенням господарського с уду міста Києва від 10.09.2010 р. у спр аві №22/243, залишеним без змін по становою Київського апеляці йного господарського суду ві д 16.11.2010 р., позов задоволено, стяг нуто з Відкритого акціонерно го товариства "Завод дитячог о харчування "Салюс" на корист ь Товариства з обмеженою від повідальністю з іноземною ін вестицією "Тетра Пак" 759 315,82 грн. о сновного боргу, 80 762,79 грн. пені, 20 836,11 грн. 3% річних, 8 609,14 грн. витрат по сплаті державного мита та 236,00 грн. витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу.

Постановою Вищого господа рського суду України від 01.03.2011 р . рішення господарського суд у міста Києва від 10.09.2010 р. та пост анову Київського апеляційно го господарського суду від 16.1 1.2010 р. скасовано, а справу №22/243 пе редано на новий розгляд до го сподарського суду міста Києв а.

Згідно протоколу розподіл у справи між суддями справу № 22/243 призначено до розгляду гол овуючому судді Бойко Р.В.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 09.03.2011 р. справ у № 22/243 прийнято до свого прова дження та присвоєно їй новий номер № 22/243-48/95, розгляд справи пр изначено на 28.03.2011 р.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 28.03.2011 р. розгл яд справи відкладено до 27.04.2011 р. у зв' язку із заявленим відп овідачем клопотанням та необ хідністю витребування додат кових доказів.

Від представника Товарист ва з обмеженою відповідальні стю з іноземною інвестицією "Тетра Пак" надійшло клопотан ня про забезпечення позову, в якому позивач просив заборо нити відповідачу вчиняти пев ні дії, а саме відчужувати нал ежне йому на праві власності рухоме і нерухоме майно у буд ь-який спосіб, змінювати місц езнаходження та реорганізац ію юридичної особи у будь-яки й спосіб.

Відповідно до ст. 66 Господар ського процесуального кодек су України господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який пода в позов, або з своєї ініціатив и має право вжити передбачен их статтею 67 цього Кодексу зах одів до забезпечення позову. Забезпечення позову допуска ється в будь-якій стадії пров адження у справі, якщо невжит тя таких заходів може утрудн ити чи зробити неможливим ви конання рішення господарськ ого суду.

Судом в задоволенні клопот ання про забезпечення позову відмовлено, оскільки позива чем не надано доказів з якими приписи ст. 66 Господарського процесуального кодексу Укра їни пов'язують можливість вж иття заходів забезпечення по зову.

26.04.2011 р. через канцелярію суду представник відповідача над ав клопотання про призначенн я судової почеркознавчої екс пертизи, в якому запропонува в господарському суду питанн я, що мають бути роз'яснені суд овим експертом.

В судове засідання предста вники позивача з'явилися, на в иконання вимог ухвали суду н адали документи, проти призн ачення експертизи заперечув али.

Представник відповідача в судове засідання з'явився, ви моги ухвали суду виконав, зая влене клопотання про признач ення експертизи підтримав.

Відповідач зазначає, що під писи на товарно-транспортних накладних та довіреностях н а осіб, які одержували такий т овар, є різними, а товарно-тран спортні накладні №1830017760 від 29.05.2009 р., №18300018864 від 07.08.2009 р. та №1830017761 від 29.05.200 9 р. взагалі не містять підписі в осіб, які отримали товар.

До того ж, на необхідність в становлення такої відповідн ості звертається увага в пос танові Вищого господарськог о суду України від 01.03.2011 р.

Відтак, для правильного вир ішення спору необхідно встан овити чи підписані товарно-т ранспортні накладні уповнов аженою особою.

Роз'яснення вказаного пита ння можливе шляхом проведенн я почеркознавчої експертизи .

Крім того, за наслідками про ведення почеркознавчої експ ертизи існує необхідність ви значення дійсного розміру за боргованості, що утворилася за договором №51-09-100 ОМ від 01.01.2009 р.

Роз'яснення вказаного пита ння можливе шляхом проведенн я економічної експертизи.

Відповідно до п.1.2 Інструкці ї про призначення та проведе ння судових експертиз та екс пертних досліджень, затвердж еної наказом Міністерства юс тиції України від 8 жовтня 1998 р. N 53/5 (у редакції наказу Міністе рства юстиції України від 30 гр удня 2004 р. N 144/5) експертиза, для ви рішення питань якої необхідн і знання з різних галузей зна нь або різних напрямів у межа х однієї галузі знань, є компл ексною.

За таких обставин, у даній с праві для роз' яснення питан ь, необхідних для правильног о вирішення спору, має бути пр изначена комплексна експерт иза.

Відповідно до ст. 41 Господар ського процесуального кодек су України для роз'яснення пи тань, що виникають при виріше нні господарського спору і п отребують спеціальних знань , господарський суд признача є судову експертизу. Учасник и судового процесу мають пра во пропонувати господарсько му суду питання, які мають бут и роз'яснені судовим експерт ом. Остаточне коло цих питань встановлюється господарськ им судом в ухвалі. Проведення судової експертизи доручаєт ься державним спеціалізован им установам чи безпосереднь о особам, які відповідають ви могам, встановленим Законом України "Про судову експерти зу". Особа, яка проводить судов у експертизу користується пр авами і несе обов'язки, зазнач ені у статті 31 цього Кодексу.

Заслухавши пояснення пред ставників учасників судовог о процесу та розглянувши мат еріали справи суд дійшов вис новку про необхідність призн ачення у справі судової комп лексної експертизи, проведен ня якої необхідно доручити К иївському науково-дослідном у інституту судових експерти з з метою з' ясування наведе них в ухвалі питань.

Відповідно до ст. 79 Господар ського процесуального кодек су України господарський суд зупиняє провадження у справ і в разі неможливості розгля ду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи , що розглядається іншим судо м, а також у разі звернення гос подарського суду із судовим дорученням про надання право вої допомоги до іноземного с уду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Господарський суд має прав о зупинити провадження у спр аві у випадках призначення г осподарським судом судової е кспертизи.

За таких обставин, провадже ння у справі підлягає зупине нню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 41, 79, 86 Господар ського процесуального кодек су України, суд -

УХВАЛИВ:

1. В задоволенні к лопотання Товариства з обмеж еною відповідальністю з іноз емною інвестицією "Тетра Пак " про забезпечення позову від мовити.

2. Призначити у справі № 22/243-48/95 комплексу експертизу, пр оведення якої доручити Київс ькому науково-дослідному інс титуту судових експертиз (03680, м . Київ, вул. Смоленська, 6).

3. На вирішення експерт а поставити такі питання:

- чи відповідають підписи ос іб, які містяться в графі "підп ис отримувача вантажу/дата" у сіх наявних в матеріалах спр ави товарно-транспортних нак ладних, зразкам підписів осі б, вказаних в довіреностях, за значених в графі "через кого (д овіреність)" наведених товар но-транспортних накладних?

- чи відповідає підпис, який міститься в графі "підпис отр имувача вантажу/дата" в усіх наявних в матеріалах справи товарно-транспортних наклад них підпису ОСОБА_1, який м іститься в наявних в матеріа лах справи довіреностях?

- в якому розмірі підтверджу ється заборгованість Публіч ного акціонерного товариств а "Завод дитячого харчування "Салюс" перед Товариством з об меженою відповідальністю з і ноземною інвестицією "Тетра Пак" за договором №51-09-100 ОМ від 01.0 1.2009 р.?

4. Відповідно до статті 14 Закону України "Про судову е кспертизу" попередити експер та про кримінальну відповіда льність за статтями 384 та 385 Кри мінального кодексу України.

5. Ухвалу та матеріали с прави №22/243-48/95 надіслати Київськ ому науково-дослідному інсти туту судових експертиз.

6. Зобов' язати сторон и на вимогу експерта негайно надати всі документи та мате ріали, які необхідні для пров едення експертизи. Докази на дання до КНДІСЕ матеріалів д ля експертного дослідження у встановленому порядку напра вити до господарського суду міста Києва.

7. Зобов' язати Товарист во з обмеженою відповідальні стю з іноземною інвестицією "Тетра Пак" надати оригінали д овіреностей та товарно-транс портних накладних, якими обґ рунтовується поставка товар у Публічному акціонерному то вариству "Завод дитячого хар чування "Салюс" згідно догово ру №51-09-100 ОМ від 01.01.2009 р.

8. Зобов' язати Публіч не акціонерне товариство "За вод дитячого харчування "Сал юс" попередньо оплатити варт ість експертизи, докази чого надати в судове засідання пі сля поновлення провадження у справі.

9. Провадження у справі зу пинити до проведення судової експертизи та отримання вис новку експерта.

Суддя Р.В.Бойко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.04.2011
Оприлюднено23.05.2011
Номер документу15555714
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/243-48/95

Ухвала від 15.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 01.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 10.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 21.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 14.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Постанова від 22.06.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гольцова Л.А.

Ухвала від 27.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні