Рішення
від 05.05.2009 по справі 2-4062/09
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 2-4062/09

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

 ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 травня 2009 року Приморським районним судом м. Одеси в складі:

головуючого суді ОСОБА_1

при секретарі Пасинкової В. Є.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі справу за позовом Акціонерного банку «Південний» до ОСОБА_2 про розірвання договору та стягнення збитків -

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2008 року позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про розірвання договору про розірвання договору та стягнення збитків та просить стягнути з відповідача на користь Відкритого акціонерного товариства Акціонерного банку „Південний" заборгованість за договором у сумі 650 гривень 99 коп., витрати на сплату судового збору у сумі 51 грн. та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у сумі 30, 00 гривень. В обґрунтування свого позову позивач вказав, що „07" грудня 2007 року Акціонерним банком „Південний" та ОСОБА_2 було укладено Договір про надання кредитної лінії IS KP 119161 1, згідно умов якого Позивач відкрив Відповідачу кредитну лінію за картковим рахунком № 26253000128271 у сумі 500, 00 (п’ятсот) гривень, строком до 06.12.2009 року, зі сплатою за користування кредитними коштами 36 % річних. Позивач свої зобов’язання за договором виконав, проте відповідач регулярно допускав прострочення обов’язку, передбаченого договором та несвоєчасно сплачував проценти за користування кредитними коштами.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_3 (за довіреністю від 12.06.2008 року), у порядку ст. 31 ЦПК України подала заяву про зміну позовних вимог та просила збільшити позовні вимоги та стягнути з ОСОБА_2 на користь Відкритого акціонерного товариства Акціонерного банку „Південний" заборгованість за договором у сумі 676, 49 (шістсот сімдесят шість, 49) гривень, а також відшкодування витрат на сплату судового збору у сумі 51, 00 грн., витрат на інформаційно-технічне забезпечення процесу у сумі 30 грн., а також витрати на подання об’яв у засобах масової інформації у сумі 570 гривень. Представник позивача також пояснила, що у зв’язку з тим, що строк дії кредитного договору „07" грудня 2007 року закінчився 06.12. 2008 р., на час проведення судового засідання по справі вже не має необхідності розривати договір, так як строк виконання зобов’язань щодо повернення кредиту, процентів за користування кредитними коштами по договору вже настав.

Відповідач ОСОБА_4 у судове засідання не з’явився, про час і місце був повідомленим належним чином, поважних причин неявки суду не представили. Суд у зв’язку з неявкою відповідачів та неповідомленням про поважні причини такої неявки в судове засідання, ухвалив слухати справу у відсутності відповідачів та за згодою позивача, у порядку ст. ст. 224-225 ЦПК України з винесенням заочного рішення на підставі наявних у справі доказів.

Вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

У судовому засіданні встановлено, що 07 грудня 2007 року Акціонерним банком „Південний" та ОСОБА_2 було укладено Договір про надання кредитної лінії IS КР 119161 1, згідно умов якого Позивач відкрив Відповідачу кредитну лінію за картковим рахунком № 26253000128271 у сумі 500, 00 (п’ятьсот, 00) гривень, строком до 06.12.2009 року, зі сплатою за користування кредитними коштами 36 % річних.

Позивач свої зобов’язання за Договором виконав, що підтверджується випискою за рахунками: № 26253000128271, № 22020000128271.

Згідно п. 4.2.2 Договору Відповідач зобов’язався сплачувати Позивачу проценти за користування кредитом.

Згідно п. 3.3 Договору проценти за користування кредитними коштами нараховуються Банком щомісячно, виходячи з умовної кількості днів у році - 360, в передостанній робочий день поточного місяця, а також в день остаточного повернення заборгованості за кредитною лінією. Проценти нараховуються на щоденні залишки використаного ліміту за ставкою 36 %. Проценти за останній місяць року нараховуються по останній день року включно. Проценти підлягають сплаті протягом 2 (двох) календарних днів (враховуючи день нарахування та сплати процентів), проценти, нараховані в день остаточного повернення заборгованості за кредитною лінією, підлягають сплаті у день їх нарахування. Сплата процентів здійснюється шляхом готівкового або безготівкового поповнення карткового рахунку.

Відповідач регулярно допускав прострочення обов’язку, передбаченого п. 4.2.2 Договору Відповідачем несвоєчасно сплачені проценти за користування кредитними коштами. Станом на дату підписання цієї заяви не сплачені проценти за користування кредитними коштами за січень-червень 2008 p., що підтверджується виписками за рахунками: № 22086000128271, №22093100128271.

П 4.3.2 Договору передбачає, що банк має право вимагати від позичальника дострокового повернення суми заборгованості за кредитом, сплати процентів за кредитом шляхом направлення письмової вимоги позичальникові за тридцять календарних днів до планової дати повернення, а в разі невиконання вимоги банку - звернутися до суду, зокрема у випадку несплати процентів за користування кредитними коштами понад тридцять календарних днів від дня їх нарахування.

У зв’язку з простроченням Відповідачем понад 30 календарних днів сплати процентів за користування кредитними коштами Відповідачеві був направлений лист від 24.07.2008 р. вих. № 16/9814 з вимогою дострокового погашення заборгованості по Договору на виконання п. 4.3.2 Договору. Відповідач лист не отримав. Службою безпеки Позивача була проведена робота по врученню вимоги про дострокове погашення заборгованості, однак Відповідач ухиляється від отримання вимоги. Таким чином, Позивач вжив всіх можливих і необхідних заходів для спонукання Відповідача до належного виконання зобов’язань по Договору, але Відповідач продовжує порушувати умови Договору.

При укладанні Договору Позивач розраховував на регулярну сплату процентів за користування кредитними коштами, що зазначається в п. 4.2.2 Договору як обов’язок Відповідача.

Згідно п. 4.2.4 Договору Відповідач зобов’язаний в триденний строк інформувати Позивача про зміну свого місцезнаходження, паспортних даних, місця роботи, номерів телефонів. В порушення вказаної умови Договору Відповідач не повідомив Позивача про зміну номерів телефонів та місця проживання. Проте номери телефонів, вказані в анкеті не відповідають; листи, направлені за відомою Позивачеві адресою, повертаються з відміткою «адресат не проживає».

Отже, Позивач не отримує від Відповідача плати за користування кредитними коштами. Крім того, внаслідок порушення Відповідачем п. 4.2.4 Договору, Позивач позбавлений можливості використати своє право вимагати дострокового повернення кредиту. В той же час втрата контакту з Відповідачем при систематичному прострочені зобов’язань Відповідача по Договору, є підставою вважати, що навряд чи буде повернутий Відповідачем вчасно.

Станом на 03.03. 2009 року сума заборгованості відповідача за кредитним договором становить: 676 гривень 49 коп., з яких:

•   -     заборгованість власне за кредитом -500 грн.;

•   -     заборгованість за простроченими процентами за користування кредитом 176 грн. 49 коп.; Перерахунку розміру вимог позивач не надав.

На момент розгляду справи доказів погашення кредиту та сплати відсотків у суду не має. За таких обставин суд вважає вимоги позивача про стягнення всієї суми заборгованості обґрунтованими та такими, що відповідають умовам договору та ст.1050 ЦК України.

Пунктом 1 ст.1054 Цивільного кодексу України встановлено, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та сплатити проценти.

Частиною 2 ст. 1054 ЦК України передбачено, що до відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 глави 71 ЦК України, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору. Отже, згідно із ч. 2 ст. 1050 Цивільний кодекс України, якщо договором встановлений обов’язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов’язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов кредитного договору та Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства. Одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, передбачено, якщо у зобов’язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Ст. 554 ЦК України встановлено, що у разі порушення боржником зобов’язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя.

Ч. 4 ст. 559 ЦК України передбачено, що порука припиняється після закінчення строку, встановленого в договорі поруки. П.5.3. договору поруки передбачено, що договір діє до повного виконання позичальником або поручителем забезпеченого ним зобов’язання.

Крім того, у судовому засіданні доведено, що внаслідок невиконання відповідачем кредитного договору позивач поніс додаткові витрати по сплаті державного мита у розмірі 51 грн., витрати на ІТЗ судового процесу у розмірі 30 грн., а також витрати по оплаті оголошення у газеті „Чорноморські новини" про виклик відповідача у розмірі 150 грн., що підтверджується меморіальним ордером № 7129 від 10.04.2009 р. та витрати по оплаті оголошення у газеті „Урядовий кур’єр" в розмірі 420 грн., що підтверджується меморіальним ордером № 7149 від 10 квітня 2009 року, разом 570 гривень.

Після всебічного, повного дослідження й оцінки наявних матеріалів та обставин справи суд дійшов висновку щодо необхідності задоволення позовних вимог, вважає їх обгрунтованими і доведеними позивачем та такими, що знайшли своє підтвердження у судовому засіданні.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 526, 546, 549, 1046-1050, 1054, 1055 ЦК України, ст. ст. 3, 10, 11, 60, 88, 209, 212, 214, 215, 224, 226 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позов Акціонерного банку «Південний» до ОСОБА_2 про розірвання договору та стягнення збитків- задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Відкритого акціонерного товариства Акціонерного банку „Південний" заборгованість за договором у сумі 676, 49 (шістсот сімдесят шість) грн.. 49 коп.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Відкритого акціонерного товариства Акціонерного банку „Південний" витрати по сплаті держмита у сумі 51, 00 (п’ятдесят одна, 00) гривня, витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у сумі 30, 00 (тридцять) гривень, а також витрати на подання об’яв у засобах масової інформації у сумі 570, 00 (п’ятсот сімдесят, 00) гривень.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження протягом 10 днів з дня його проголошення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження, або в порядку ч.4 ст.295 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до загального порядку, встановленого ЦПК України.

Дата ухвалення рішення05.05.2009
Оприлюднено24.05.2011
Номер документу15601585
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-4062/09

Рішення від 15.07.2009

Цивільне

Суворовський районний суд м.Херсона

Зубов О. С.

Рішення від 18.06.2009

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Плавич І. В.

Рішення від 05.05.2009

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Домусчі Л. В.

Ухвала від 24.07.2009

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Кальчук Алла Павлівна

Рішення від 21.10.2009

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Кондратенко Микола Вікторович

Судовий наказ від 15.02.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Азарова З.П.

Рішення від 13.11.2009

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Білецька Алла Миколаївна

Рішення від 04.02.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Азарова З.П.

Рішення від 25.12.2009

Цивільне

Комсомольський районний суд м.Херсона

Стамбула Наталя Володимирівна

Ухвала від 06.01.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Азарова З.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні