Рішення
від 30.06.2009 по справі 2-487/2009
БАРИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-487/2009

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2009 року. смт.Баришів ка.

Баришівський районний суд Київської області у складі г оловуючого судді Єременка В. М. при секретарі Галушці В.Ю.

розглянувши у відкритому попередньому судовому засід анні в смт. Баришівка Київськ ої області справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Сели щанської сільської ради Бари шівського району Київської о бласті, про надання додатков ого строку на подання заяви п ро прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Позивачі по справі ОСОБА _1 та ОСОБА_2 звернулися д о суду з даним позовом, стверд жуючи що ІНФОРМАЦІЯ_3 року в с Селище Баришівського рай ону Київської області померл а їх мати ОСОБА_3, що підтве рджується свідоцтвом про сме рть серія НОМЕР_1, видане в иконавчим комітетом Селищан ської сільської ради Баришів ського району Київської обла сті 16.09.2008 року.

Після смерті ОСОБА_3 зал ишилася спадщина, яку вони пр ийняли в управління та волод іння. Користуються речами по мерлої, обробляють земельну ділянку.

У зв, язку із сімейними обст авинами та станом свого здор ов, я в шестимісячний термін п ісля смерті матері позивачі не мали можливості в нотаріа льному порядку провести успа дкування спадщини.

При зверненні в травні міся ці 2009 року до державного нотар іуса Баришівської нотаріаль ної контори, їм пояснили, що во ни пропустили строк для прий няття спадщини і було відмов лено в посвідченні права вла сності на спадкове майно та р оз"яснено, що відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України суд може визна чити додатковий строк достат ній для подання ними заяви пр о прийняття спадщини. Просят ь суд надати їм додатковий ше стимісячний строк на подання заяви до Баришівської держа вної нотаріальної контори дл я прийняття спадщини після с мерті матері ОСОБА_3.

В судовому засіданні позив ачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 п ідтримали в повному обсязі з аявлені ними позовні вимоги та просили суд надати їм дода тковий шестимісячний строк н а подання заяви до Баришівсь кої державної нотаріальної к онтори для прийняття спадщин и після смерті матері ОСОБА _3, котра померла ІНФОРМАЦ ІЯ_3 року в с.Селище Баришівс ького району Київської облас ті.

Представник позивачів - О СОБА_4 підтримав заявлений позов в повному обсязі та поя снив суду, що ІНФОРМАЦІЯ_3 року померла ОСОБА_3, післ я смерті якої залишилась спа дщина. Позивачі в шестимісяч ний строк не змогли звернути сь до нотаріальної контори п ро прийняття спадщини в зв, яз ку із сімейними обставинами. В травні місяці 2009 року вони зв ернулися до державного нотар іуса Баришівської нотаріаль ної контори з необхідними до кументами для оформлення спа дщини, але їм було відмовлено в посвідченні права власнос ті на спадкове майно в зв, язку з пропуском шестимісячного терміну звернення до нотаріа льної контори.

Відповідач в особі Селищан ської сільської ради Баришів ського району Київської обла сті в судове засідання свого представника не направили. Н адіслали листа про те, що визн ають заявлений позов і прося ть справу про встановлення д одаткового строку на прийнят тя спадщини за позовом ОСОБ А_1, ОСОБА_2 розглядати бе з їх участі.

Відповідно до ст. 1270 ЦК Украї ни, для прийняття спадщини вс тановлений шестимісячний ст рок, який починається з часу в ідкриття спадщини.

Згідно із ч.3 ст.1272 ЦК України з а позовом спадкоємця, який пр опустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому дода тковий строк, достатній для п одання ним заяви про прийнят тя спадщини.

В судовому засіданні встан овлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 ро ку в с Селище Баришівського р айону Київської області поме рла мати позивачів по справі - ОСОБА_3, що підтверджуєть ся свідоцтвом про смерть сер ія НОМЕР_1, видане виконав чим комітетом Селищанської с ільської ради Баришівського району Київської області 16.09.20 08 року. Після смерті ОСОБА_3 залишилася спадщина, яку вон и прийняли в управління та во лодіння. Користуються речами померлої, обробляють земель ну ділянку.

Встановлені судом обстави ни підтверджуються: - свідоц твом про смерть ОСОБА_3 ко тра померла ІНФОРМАЦІЯ_3 р оку, серія НОМЕР_1,

- ксерокопією свідоцтва пр о народження ОСОБА_1, про н ародження ОСОБА_2, про шлю б ОСОБА_5 з ОСОБА_3, про ш люб ОСОБА_6 з ОСОБА_1

• - ксерокопіями пасп ортів позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2,

• - довідкою Селищанськ ої сільської ради Баришівськ ого району Київської області №320 від 13.06.2009 року про те, що житло вий будинок з господарськими будівлями в селі АДРЕСА_2 належить ОСОБА_3 згідно з апису «2/98 погосподарської кни ги Селищанської сільської ра ди,

• - іншими матеріалами справи.

Судом також встановлен о, що відразу після смерті О СОБА_3, позивачі по справі вс тупили в володіння та управл іння спадковим майном, однак з поважних причин пропустил и встановлений шестимісячни й строк для прийняття спадщи ни.

Таким чином, суд заслухавши пояснення позивачів, їх пред ставника, дослідивши матеріа ли справи, вважає заявлений п озов обгрунтованим і таким, щ о підлягає до задоволення та визначити їм додатковий дос татній строк на прийняття сп адщини в шість місяців.

Керуючись ст. 30, 60, 130, 208, 215-218, 223 ЦПК України, ст.ст. 1268, 1270, 1272 ЦК України , суд

ВИРІШИВ:

Визначити ОСОБА_1, ІНФ ОРМАЦІЯ_1, жительці АДРЕСА _3 та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІ Я_2, жителю с. Гостролуччя, Б аришівського району Київськ ої області додатковий стро к, достатній для подання ними заяви про прийняття спадщин и після смерті ОСОБА_3, кот ра померла ІНФОРМАЦІЯ_3 ро ку в межах шести місяців з мом енту вступу даного рішення в законну силу.

На рішення протягом десят и днів з дня його проголошенн я може бути подана заява про а пеляційне оскарження та апел яційна скарга на протязі два дцяти днів до апеляційного с уду Київської області через Баришівський районний суд Ки ївської області.

СудБаришівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення30.06.2009
Оприлюднено01.06.2011
Номер документу15811407
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-487/2009

Ухвала від 27.10.2020

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Рудь О. Г.

Рішення від 02.06.2009

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Мельник І.І.

Рішення від 30.06.2009

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Єременко В. М.

Рішення від 01.06.2009

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Свистунова О. В.

Рішення від 06.05.2009

Цивільне

Старобільський районний суд Луганської області

Пелих Олександр Олександрович

Ухвала від 29.04.2009

Цивільне

Якимівський районний суд Запорізької області

Федорець С.В.

Рішення від 10.06.2009

Цивільне

Кіровський районний суд Автономної Республіки Крим

Хачикян А.Х.

Рішення від 25.02.2009

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Сербіна Н.Г.

Рішення від 23.01.2009

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С.М.

Рішення від 26.03.2009

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні