Постанова
від 11.05.2011 по справі 5/33-к
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ Г ОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницько го, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 травня 2011 року Справа № 5/33-К

Рівненський апеляційни й господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Юрчук М.І ., суддя Дужич С.П. , суддя Огоро днік К.М.

при секретарі судового зас ідання Снічук І.О.

за участю представників ст орін:

позивача: представник не з 'явився

відповідача: представник Ободовський О.Є.

третьої особи: представни к не з'явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні Рівненського апеляційног о господарського суду апеляц ійні скарги позивача ОСОБА _1 та третьої особи, яка не за являє самостійних вимог на п редмет спору на стороні пози вача Компанії Дельта капітал СА (Delta Capital SA) на рішення господарс ького суду Житомирської обла сті у справі № 5/33-К від 03.02.11р. (судд я Брагіна Я.В.)

за позовом ОСОБА_1 трет я особа, яка не заявляє самост ійних вимог на предмет спору на стороні позивача Компані я Дельта капітал СА (Delta Capital SA)

до відповідача Товариства з додатковою відповідальніс тю "ЖЛ"

про визнання недійсними рі шень позачергових загальни х зборів від 20.11.10р.

ВСТАНОВИВ:

Розпорядженням голови Рів ненського апеляційного госп одарського суду від 16.03.11р. змін ено склад суду. Суддів Демидю к О.О., Щепанську Г.А. замінено с уддями Дужичем С.П., Огороднік ом К.М.

Рішенням господарського с уду Житомирської області у с праві № 5/33-К від 03.02.11р. у задоволе нні позовних вимог позивачу ОСОБА_1 про визнання недій сними усіх рішень, прийнятих позачерговими загальними зб орами акціонерів закритого а кціонерного товариства, які відбулись 20 листопада 2010 року з а адресою м. Житомир, вул. Щорс а, 67, відмовлено.

Рішення місцевого господ арського суду мотивоване тим , що реєстр власників іменних цінних паперів закритого ак ціонерного товариства (ЗАТ) "Ж итомирські ласощі" станом на 20 листопада 2010 року, складений ПрАТ "Акція - Реєстр", засвідче ний підписом та печаткою не залежного реєстратора, свід чить, що позивач - ОСОБА_1 не був акціонером відповідача станом на час проведення заг альних зборів акціонерів від повідача та на час прийняття спірних рішень, тобто на 20.11.10р.

Право участі в загальних зб орах акціонерів виникає не з моменту фактичного придбанн я акцій, а з моменту внесення в ідповідних змін до реєстру а кціонерів, і реалізується шл яхом участі акціонерів в гол осуванні на загальних зборах . Воно не залежить від кількос ті та класу акцій, власниками яких вони є, - кількість голос ів визначається кількістю пр остих іменних акцій, що належ ать акціонеру.

Оскільки позивач згідно ре єстру власників іменних цінн их паперів закритого акціон ерного товариства "Житомирсь кі ласощі" не був акціонером останнього при проведенні за гальних зборів акціонерів 20. 11.2010 року та прийнятті спірних рішень, то, відповідно, право участі в загальних зборах ві дповідача від 20.11.10р. у позивача не виникло.

Крім того, у матеріалах спра ви відсутні докази, які так і н е надані ні позивачем, ні його представником, що підтвердж ували би порушення при прийн ятті рішень загальними збора ми акціонерів відповідача ві д 20.11.10р.. при підрахунку голосів при прийнятті рішень.

Не погоджуючись з прийнят им рішенням суду першої інст анції ОСОБА_1 - позивач у даній справі та Компанія Дел ьта капітал СА (Delta Capital SA) - третя о соба, яка не заявляє самостій них вимог на предмет спору на стороні позивача звернулися до Рівненського апеляційног о господарського суду із апе ляційними скаргами, в яких пр осять скасувати рішення суду першої інстанції від 03.02.11р. у сп раві 5/33-К та прийняти нове ріше ння, яким позов задовольнити .

Апеляційна скарга позивач а ОСОБА_1 мотивована тим, щ о рішення прийнято з порушен ням норм матеріального та пр оцесуального права, а тому пі длягає скасуванню. Крім того , апелянт, як на підставу скасу вання, посилається на те, що су д першої інстанції помилково вважає, що ОСОБА_1 не є акці онером ЗАТ “Житомирські ласо щі” станом на час проведення загальних зборів акціонерів відповідача та на час прийня ття спірних рішень 20.11.2010 року.

На думку апелянта суд першо ї інстанції зробив неправиль ний висновок про те, що позива чем не надано належних доказ ів, які б підтверджували прав о позивача на участь у загаль них зборах відповідача 20.11.2010 ро ку, адже у судовому засіданні було оглянуто оригінал випи ски ПАТ “Агрокомбанк” про ст ан рахунку у цінних паперах НОМЕР_1 від 15.12.2010 року, завірен а копія була долучена до мате ріалів справи, з якої вбачаєт ься, що ОСОБА_1 належать ім енні цінні акцій ЗАТ “Житоми рські ласощі”. Виписка про ст ан рахунку у цінних паперах НОМЕР_1 від 15.12.2010 року на ім'я ОСОБА_1 засвідчує право вла сності на певну кількість ак цій емітента, як наслідок, і пр аво позивача на участь у зага льних зборах.

Основним акціонером ЗАТ “Ж итомирські ласощі” є Компані я Дельта Капітал СА. Вона воло діє пакетом акцій у розмірі 95, 07% статутного капіталу товари ства. 20.11.2010 року Компанія Дельта Капітал СА не була присутня н а загальних зборах, як наслід ок, був відсутній кворум, що є безумовною підставою для виз нання недійсним загальних зб орів.

Позивач вважає, що господар ський суд Житомирської облас ті прийшов до помилкового ви сновку, що право участі в зага льних зборах акціонерів вини кає не з моменту фактичного п ридбання акцій, а з моменту вн есення відповідних змін до р еєстру акціонерів. Зазначене посилання не ґрунтується на дійсних обставинах та полож еннях чинного законодавства .

Пакет акцій ЗАТ “Житомирсь кі ласощі”, що становить 95,07 % ст атутного фонду вказаного акц іонерного товариства, був на бутий компанією Дельта Капіт ал СА на підставі цивільно-пр авових угод, які не оспорені в судовому порядку і є на сього днішній день дійсними.

Згідно ст. 5 Закону України “ Про Національну депозитарну систему та особливості елек тронного обігу цінних папері в в Україні” іменні цінні пап ери, випущені в документарні й формі (якщо умовами емісії с пеціально не зазначено, що во ни не підлягають передачі), пе редаються у порядку, встанов леному для відступлення прав а вимоги (цесії). У разі відчуж ення знерухомлених іменних ц інних паперів право власност і переходить до нового власн ика з моменту зарахування їх на рахунок власника у зберіг ача.

Жодних обставин, передбаче них вказаною статтею не відб улось, тому були відсутні під стави для внесення змін до Ре єстру власників, який є похід ним документом та не може вва жатись правовстановлюючим.

Ухвалою господарського су ду Житомирської області від 07.07.2010 року у справі № 19-К було нак ладено арешт на акції ЗАТ “Жи томирські ласощі”, належні Д ельта Капітал СА. Дана ухвала була виконана, а відтак жодни х правочинів з цього моменту Компанія Дельта Капітал СА щ одо належних їй акцій не вчин яла.

Також апелянт зазначає, що у статуті ЗАТ “Житомирські ла сощі”, в редакції, яка діяла на момент скликання Загальних зборів 20.11.2010 року, Компанію Дель та Капітал СА було зазначено як засновника - акціонера, яки й володіє пакетом акцій в роз мірі 95,07 %. В судовому засіданні представником Компанії Дель та Капітал СА було надано вип иску про стан рахунку v цінних паперах з якої можна прослід кувати, що компанія Дельта Ка пітал СА є власником акцій ЗА Т “Житомирські ласощі”.

Підсумовуючи зазначене, по зивач приходить до висновку, що компанія Дельта Капітал С А була неправомірно недопуще на до участі в Загальних збор ах 20.11.2010 року, внаслідок цього н а зазначених зборах був відс утній кворум, що є достатньою підставою для визнання їх не дійсними. А відтак є помилков им висновок господарського с уду, що станом на 20.11.2010 року Комп анія Дельта Капітал СА не є ак ціонером, із посиланням на ре єстр акціонерів ПАТ “Акція-р еєстр”, яка незаконно внесла зміни в реєстр на підставі По станови Окружного адміністр ативного суду м. Києва. Постан овою Окружного адміністрати вного суду м. Києва від 27.07.2010 рок у позовні вимоги про визнанн я протиправним і скасування рішення про реєстрацію треть ого-шостого випуску акцій ЗА Т “Житомирські ласощі” задов олені. Правовими наслідками прийняття зазначеного висно вку стало позбавлення акціон ерів ЗАТ “Житомирські ласощі ” права власності на цінні па пери, набуті на підставі дого ворів купівлі-продажу додатк ово емітованих акцій. Зазнач ене означає, що повністю сфор мований статутний фонд ЗАТ “ Житомирські ласощі”, який до винесення оскаржуваного суд ового рішення складав 14 550 211,20 гр н. (і був поділений на 30 312 940 прост их іменних акцій), а внаслідок прийняття цього рішення пов инен бути формально зменшени й до 3 218 721,12 грн. (з поділом на 6 705 699 пр остих іменних акцій). Ухвалою Окружного адміністративног о суду м. Києва по даній справі від 15.11.2010 року роз'яснено оскар жувану постанову від 27.07.2010 року таким чином, що зберігачів (ВА Т “Унікредитбанк”, ПАТ “Агро комбанк”) зобов'язано провес ти операції зі списання з рах унків в цінних паперах належ ні компанії Дельта Капітал С А акції ЗАТ “Житомирські лас ощі”, що складає 28819564 шт. і еквів алентно 13833390,72 грн. Зберігачі ці нних паперів не провели опер ації зі списання з рахунків в цінних паперах належні комп анії Дельта Капітал акції. Об идва документи Окружного адм іністративного суду м. Києва були оскаржені компанією Де льта Капітал СА - подані апеля ційні скарги як на Постанову Окружного адміністративног о суду м. Києва від 27.07.2010 року так і на ухвалу Окружного адміні стративного суду м. Києва від 15.11.2010 року.

Листом від 18 січня 2011 року №2.1-20 /422 Київський апеляційний адмі ністративний суд повідомив, що справа №2а-10585/10/2670 знаходиться у провадженні судді-доповід ача Шурка О.І.

Апеляційна скарга третьої особи, яка не заявляє самості йних вимог на предмет спору н а стороні позивача Компанії Дельта капітал СА (Delta Capital SA) мотив ована тим, що рішення прийнят о з порушенням норм матеріал ьного та процесуального прав а, а тому підлягає скасуванню . Зміст апеляційної скарги тр етьої особи ідентичний зміст у апеляційної скарги позивач а.

Представником позивача по дано відзив на апеляційні ск арги, відповідно до якого він просить суд рішення господа рського суду Житомирської об ласті від 03.02.11р. залишити без зм ін, а апеляційну скаргу - без з адоволення з підстав, виклад ених у відзиві.

Ухвалою Рівненського апе ляційного господарського су ду від 17.03.11р. задоволено клопот ання представника позивача п ро зупинення апеляційного пр овадження у даній справі до в ирішення в порядку апеляційн ого провадження Київським ап еляційним адміністративним судом справи №2а-10585/10/2670. Ухвалою Рівненського апеляційного г осподарського суду від 21.04.11р. п ровадження у справі поновлен о.

До початку розгляду апеля ційних скарг по суті предста вником позивача надано суду письмове клопотання про замі ну відповідача - закритого ак ціонерного товариства "Житом ирські ласощі" на його правон аступника - товариство з дода тковою відповідальністю "ЖЛ" .

Рівненський апеляційний г осподарський суд, заслухавши пояснення представника пози вача у судових засіданнях, ро зглянувши доводи апеляційни х скарг, заперечення на апеля ційну скаргу, дослідивши ная вні матеріали справи, переві ривши повноту встановлення о бставин справи та їх юридичн у оцінку, проаналізувавши пр авильність застосування суд ом першої інстанції норм мат еріального та процесуальног о права, вважає, що рішення гос подарського суду Житомирськ ої області від 03.02.11р. у даній спр аві слід залишити без змін, а а пеляційні скарги позивача ОСОБА_1 та третьої особи, як а не заявляє самостійних вим ог на предмет спору на сторон і позивача Компанії Дельта к апітал СА (Delta Capital SA) - без задоволе ння, виходячи із наступного.

Як вбачається із матеріал ів справи 20 листопада 2010 року б ули проведені позачергові за гальні збори акціонерів ЗАТ "Житомирські ласощі", на яких п рийняті рішення, відображені в протоколі №31 (а.с. 106-117, т.І, а.с.75 - 85, т.2).

Місцевим господарським су дом було на підставі зібрани х письмових доказів встановл ено, що позивач - ОСОБА_1 н е приймав участі в зазначени х вище загальних зборах акці онерів відповідача.

Згідно частини 4 статті 5 Зак ону України "Про національну депозитарну систему та особ ливості електронного обігу ц інних паперів в Україні" підт вердженням права власності на цінні папери є сертифік ат, а в разі знерухомлення цін них паперів чи їх емісії в без документарній формі - виписк а з рахунку у цінних паперах, яку зберігач зобов'язаний на давати власнику цінних папер ів.

Відповідно до частини 2 стат ті 194 Цивільного кодексу (ЦК) Ук раїни до особи, яка набула пра во власності на цінний папір , переходять у сукупності усі права, які ним посвідчуються .

Абзацом 1 частини 1 статті 6 За кону України "Про цінні папер и та фондовий ринок" передбач ено, що акція - це іменний цінн ий папір, який посвідчує майн ові права його власника (акці онера), що стосуються акціоне рного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного това риства у вигляді дивідендів та право на отримання части ни майна акціонерного товари ства у разі його ліквідації, п раво на управління акціонерн им товариством, а також немай нові права, передбачені Циві льним кодексом України та за коном, що регулює питання ств орення, діяльності та припин ення акціонерних товариств, і законодавством про інститу ти спільного інвестування.

Випискою про стан рахунку у цінних паперах НОМЕР_1, ви даної зберігачем - публічни м акціонерним товариством «А грарним комерційним банком» (ПАТ «Агрокомбанк») від 15.12.10р. п ідтверджується, що ОСОБА_1 є власником іменних акцій за критого акціонерного товари ства "Житомирські ласощі" в кі лькості 1 (однієї) акції на заг альну номінальну вартість 0,48г рн. (а.с.65, т.I).

У позовних вимогах позивач стверджує, що його, як акціоне ра ЗАТ "Житомирські ласощі" пр о скликання та проведення по зачергових загальних зборі в акціонерів товариства нале жним чином повідомлено не бу ло: не було розміщення жодних публікацій у пресі із зазнач енням часу і місця проведен ня зборів та порядку денного , що є порушенням вимог ч.1 ст.116 Ц К України, ч.1 ст.88 ГК України, ст .ст. 10, 41, 42, 46-60, Закону України "Про г осподарські товариства" та с татуту ЗАТ "Житомирські ласо щі". ОСОБА_1 вважає, що мають бути визнані усі рішення, які були прийняті на загальних з борах 20.11.10р., оскільки не було кв оруму - до участі у загальних зборах акціонерів не було до пущено мажоритарного акціо нера - Компанію Дельта Капіта л СА, яка володіє 95,07 % статутн ого фонду.

Позивач звернувся до госп одарського суду з позовом пр о визнання недійсними рішень загальних зборів ЗАТ "Житоми рські ласощі", обґрунтовуючи вимоги порушенням відповіда чем при проведенні спірних з агальних зборів відповідача , зокрема, не повідомленням на лежним чином позивача як ак ціонера закритого акціонерн ого товариства "Житомирські ласощі" про скликання та пров едення позачергових загальн их зборів акціонерів товарис тва, не розміщенням жодних пу блікацій в пресі із зазначен ням часу і місця проведення зборів та порядку денного.

За змістом ст. 116 Цивільного К одексу України, ст. 88 Господар ського кодексу України, стат ей 10, 21, 38, 39 Закону України ”Про го сподарські товариства”, ст. 6 З акону України ”Про цінні пап ери і фондовий ринок”, ст. 5 Зак ону України ”Про Національну депозитарну систему та особ ливості електронного обігу ц інних паперів в Україні” до о сновних прав акціонерів нале жать, зокрема, право брати уча сть в управлінні справами то вариства в порядку, визначен ому в установчих документах, крім випадків, передбачених законом; брати участь у розпо ділі прибутку товариства та одержувати його частку (диві денди) пропорційно частці ко жного з учасників; вийти в уст ановленому порядку з товарис тва; одержувати інформацію п ро діяльність товариства; ро зпоряджатися своїми акціями ; право на виділ частки при вих оді чи виключенні учасника з і складу товариства; право на отримання майна, що залишило сь після розрахунків з креди торами у разі ліквідації тов ариства; відшкодування збитк ів, що зумовлені зміною стату тного фонду товариства; вику п на вимогу акціонера його ак цій акціонерного товариств а у випадках, передбачених за коном або статутом товариств а.

Право участі в управлінні а кціонерного товариства здій снюється через такі права ак ціонерів, як: внесення своїх п ропозицій щодо порядку денно го загальних зборів не пізні ше ніж за 30 днів до їх скликанн я; акціонери, які володіють бі льш ніж 10% акцій в цей самий стр ок можуть вимагати включення питань до порядку денного за гальних зборів, вимагати скл икання позачергових зборів а кціонерів у будь-який час і з б удь-якого приводу (якщо викон авчий орган протягом 20 днів не виконає цієї вимоги, акціоне ри мають право скликати їх са мі), проведення ревізійною ко місією перевірки фінансово-г осподарської діяльності, а т акож призначати своїх предст авників для контролю за ходо м реєстрації акціонерів, які прибули для участі в загальн их зборах. Законодавець нада є акціонерам право бути пові домленим про зміни в порядку денному загальних зборів ак ціонерів, якщо такі мають міс це, а також право ознайомлюва тися з документами, що стосую ться порядку денного загальн их зборів.

Право брати участь в управл інні справами товариства об ' єднує в собі кілька прав, по в' язаних з діяльністю акціо нерів щодо управління товари ством. Акціонери реалізують це право через відповідні ор гани товариства, а саме: через вищий орган акціонерного то вариства - загальні збори ак ціонерів, спостережну раду, р евізійну комісію, виконавчий орган товариства, а також чер ез посадових осіб товариства .

Дане право забезпечується обов' язком акціонерного то вариства особисто повідомит и всіх осіб-власників іменни х акцій про дату, місце, час пр оведення загальних зборів не пізніше ніж за 45 днів до їх про ведення. Держателі іменних а кцій повідомляються персона льно в передбачений статутом спосіб (зазвичай шляхом напр авлення рекомендованого лис та).

Відповідно до вимог ст. 43 Зак ону України "Про господарськ і товариства" про проведення загальних зборів акціонерів держателі іменних акцій по відомляються персонально пе редбаченим статутом способ ом. Крім того, загальне повідо млення друкується в місцевій пресі за місцем знаходження акціонерного товариства і в одному із офіційних друкова них видань Верховної Ради Ук раїни, Кабінету Міністрів Ук раїни чи Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку із зазначенням час у і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомл ення повинно бути зроблено н е менш як за 45 днів до скликанн я загальних зборів. У разі нео бхідності може бути зроблен о повторне повідомлення в за значених засобах масової інф ормації.

Як свідчать матеріали спра ви, повідомлення про дату, ч ас та місце проведення, а так ож порядок денний загальних зборів акціонерів відповіда ча від 20.11.10р. опубліковано в офі ційному друкованому органі - газеті "Урядовий кур'єр" від 05.10.2010р. № 184 та місцевій пресі за місцем знаходження ЗАТ "Жито мирські ласощі" - газеті "Житом ирщина" від 05.10.2010р. (а.с. 33 - 40, т. 2).

Згідно ст.40 Закону України "П ро господарські товариства", реєстрація акціонерів (їх пр едставників), які прибули для участі у загальних зборах, зд ійснюється згідно із реєстро м акціонерів у день проведен ня загальних зборів виконавч им органом акціонерного това риства або реєстратором на п ідставі укладеного з ним дог овору.

Реєстр власників іменних ц інних паперів ЗАТ "Житомирсь кі ласощі" станом на 20.11.2010 року, с кладений ПрАТ "Акція - Реєстр", засвідчений підписом та печ аткою незалежного реєстрат ора, оглянутий в засіданні су ду, свідчить, що позивач - ОСО БА_1 не являвся акціонером в ідповідача станом на час про ведення загальних зборів акц іонерів відповідача та на ча с прийняття спірних рішень 20.1 1.10.

Як правомірно прийшов до ви сновку місцевий господарськ ий суд Житомирської області, право участі в загальних збо рах акціонерів виникає не з м оменту фактичного придбання акцій, а з моменту внесення ві дповідних змін до реєстру ак ціонерів, і реалізується шля хом участі акціонерів в голо суванні на загальних зборах. Воно не залежить від кількос ті та класу акцій, власниками яких вони є, - кількість голос ів визначається кількістю пр остих іменних акцій, що належ ать акціонеру. Оскільки пози вач ОСОБА_1 згідно реєстру власників іменних цінних па перів закритого акціонерно го товариства "Житомирські л асощі" не був акціонером оста ннього при проведенні загаль них зборів акціонерів 20.11.2010 ро ку та прийнятті спірних ріше нь, то право участі в загальни х зборах відповідача від 20.11.10р . у нього не виникло.

У матеріалах справи відсут ні докази, що підтверджували би порушення при прийнятті р ішень загальними зборами акц іонерів відповідача від 20.11.10р. при підрахунку голосів при п рийнятті рішень. Жодних дока зів позивачем в обґрунтуванн я таких позовних вимог не над ано.

Пунктом 7.5 регламенту загал ьних зборів акціонерів закри того акціонерного товариств а "Житомирські ласощі" передб ачено, що для підрахунку підс умків голосування загальні з бори обирають лічильну коміс ію.

Відповідно до п. 7.6 цього ж ре гламенту, підсумки голосуван ня з питань порядку денного з агальних зборів підраховую ться членами лічильної коміс ії, про що складається проток ол.

До порядку денного позаче ргових загальних зборів ак ціонерів від 20.11.2010 року було вк лючено і питання про обрання та строк повноважень лічиль ної комісії.

Загальні збори акціонерів відповідача від 20.11.2010 року за результатами розгляду питан ня № 1 порядку денного прийнял и рішення, яким затвердили п ерсональний склад лічильної комісії та встановили, що стр ок повноважень обраної лічил ьної комісії встановлюється на строк, необхідний для пі дведення підсумків голосув ання та оформлення належним чином усіх необхідних докум ентів. Підрахунок голосів, в становлення та фіксація вол евиявлення акціонерів з пита нь, що виносились на розгляд п озачергових загальних зборі в акціонерів відповідача 20.11.201 0 року здійснювався у відпові дності до Статуту та чинного законодавства.

Реєстрація акціонерів (їх представників), які прибули для участі у загальних збор ах, здійснюється згідно з реє стром акціонерів у день пров едення загальних зборів ви конавчим органом акціонерно го товариства або реєстратор ом на підставі укладеного з н им договору (ст. 40 Закону Украї ни "Про господарські товари ства"). Цей реєстр підписуєть ся головою та секретарем збо рів.

Реєстрація акціонерів ЗАТ "Житомирські ласощі", які вия вили бажання взяти участь в позачергових загальних збор ах акціонерів 20.11.2010 року прово дилось на підставі відомост ей реєстру власників іменних цінних паперів закритого ак ціонерного товариства "Житом ирські ласощі" станом на 20.11.2010 р оку, складеним ПрАТ "Акція - Ре єстр", засвідченим підписом т а печаткою незалежного реєс тратора. Фіксування реєстрац ії акціонерів було здійснено у журналі реєстрації акціон ерів та їх уповноважених пре дставників, що прибули на заг альні збори акціонерів ЗАТ "Ж итомирські ласощі". Такий жур нал був оглянутий судом перш ої інстанції у судовому засі данні.

Житомирським територіальн им управлінням Державної ко місії з цінних паперів та фон дового ринку здійснювався ко нтроль за реєстрацією акціон ерів для участі у загальних з борах ЗАТ "Житомирські ласощ і" 20.11.10р., що підтверджується про токолом про проведення контр олю за реєстрацією акціонері в для участі у загальних збор ах відповідача від 20.11.2010 року, згідно якого при реєстрації акціонерів (їх представникі в), які прибули на загальні з бори акціонерів, порушень не виявлено та кворум для пров едення загальних зборів акц іонерів досягнутий і станови ть 94,14191% голосів від загальної кількості голосуючих акцій ЗАТ "Житомирські ласощі" (а.с.50- 56, т.1).

Зазначеним протоколом про проведення контролю за реєс трацією акціонерів для участ і у загальних зборах відпові дача від 20.11.2010 року Житомирсько го територіального управлін ня Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку встановлено, що реєстр власн иків іменних цінних паперів ЗАТ "Житомирські ласощі" міст ив інформацію відповідно до вимог п.5.1 - 5.7 розділу ІІІ Положе ння про порядок ведення реєс трації власників іменних цін них паперів, затвердженого р ішенням Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку від 17.10.2006 року № 1000.

Результати голосування по кожному питанню порядку ден ного оформлені протоколами з асідання лічильної комісії З АТ "Житомирські Ласощі" від 20.11. 2010 р. (а.с.41-74, т.II), яка була обрана бі льшістю голосів на загальних зборах акціонерів 20.11.2010р. згідн о пункту 1 порядку денного (а.с .106-115, т.I).

З врахуванням вимог ст. 33 ГП К України кожна сторона пови нна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і запе речень.

Позивач не довів тих обста вин, на які посилався як на підставу своїх вимог.

З огляду на зазначені обста вини місцевий господарський суд Житомирської області пр авомірно прийшов до висновку , що при проведенні загальни х зборів акціонерів ЗАТ "Жито мирські ласощі" 20.11.10р. та прийня тті спірних рішень не було по рушено норм чинного законода вства та прав позивача.

Судом першої інстанції під ставно відхилені доводи пози вача про відсутність кворуму при проведенні загальних зб орів акціонерів відповідача від 20.11.10р., у зв'язку із недопуще нням до участі у зборах мажор итарного акціонера ЗАТ "Жито мирські ласощі" - Компанії Дел ьта Капітал СА.

За змістом ст. 41 Закону Украї ни "Про господарські товарис тва" загальні збори визнають ся правомочними, якщо в них бе руть участь акціонери, що маю ть відповідно до Статуту то вариства більш як 60 відсоткі в голосів.

Згідно реєстру власників іменних цінних паперів ЗАТ "Житомирські ласощі", станом на 20.11.2010 року Компанія Дельта К апітал СА та позивач не були а кціонерами ЗАТ "Житомирські ласощі" та не володіли акціям и відповідача.

Як вбачається з матеріалів справи, оспорюване рішення з агальних зборів ЗАТ "Житомир ські Ласощі" від 20.11.2010 р., оформле не протоколом №31, відповідає к омпетенції органу, що прийня в це рішення і підстави для ви знання його недійсним відсут ні.

Відповідно до пункту 2.11 Реко мендацій Президії Вищого гос подарського суду України від 28.12.2007 р. №04-5/14 "Про практику застос ування законодавства у розгл яді справ, що виникають з корп оративних відносин" підстава ми недійсності рішень загаль них зборів є такі: а) рішення з агальних зборів не відповід ає нормам чинного законодав ства; б) рішення прийнято неп равомочними загальними збор ами або правомочність загаль них зборів встановити неможл иво; в) рішення з питання, яке в ідповідно до закону вирішуєт ься більшістю у 3/4 голосів при сутніх на загальних зборах а кціонерів, було прийнято про стою більшістю голосів; г) ріш ення прийнято з питання, не в ключеного до порядку денног о загальних зборів; д) рішення з питань зміни розміру ст атутного капіталу акціонерн их товариств прийнято з пор ушенням обов'язку з надання а кціонерам у встановленому за коном порядку інформації, п ередбаченої статтею 40 Закон у України "Про господарські т овариства", або акціонерам бу ло надано недостовірну чи не повну інформацію; е) рішення п рийнято загальними зборами акціонерів, під час скликан ня і проведення яких не було дотримано вимог законодавст ва або статуту акціонерного товариства, якщо це призвело до істотного порушення прав позивача; є) відсутність про токолу загальних зборів, підписаного відповідно до ч астини дев'ятої статі 41 Зако ну України "Про господарські товариства" головою і секрет арем зборів.

Згідно пункту 18 Постанови п ленуму Верховного Суду Украї ни №13 від 24.10.2008 р. "Про практику ро згляду судами корпоративних спорів" безумовною підставо ю для визнання недійсними рі шень загальних зборів у зв' язку з прямою вказівкою зако ну є: прийняття загальними зб орами рішення за відсутності кворуму для проведення зага льних зборів чи прийняття рі шення (статті 41, 42, 59, 60 Закону про господарські товариства); пр ийняття загальними зборами р ішень з питань, не включених до порядку денного загальни х зборів товариства (частина четверта статті 43 Закону про господарські товариства); пр ийняття загальними зборами рішення про зміну статутног о капіталу товариства, якщо не дотримано процедури надання акціонерам (учасник ам) відповідної інформації (статті 40, 45 Закону про господ арські товариства); при виріш енні питання про недійсність рішень загальних зборів у зв 'язку з іншими порушеннями, д опущеними під час скликання та проведення загальних зб орів, господарський суд пови нен оцінити, наскільки ці пор ушення могли вплинути на п рийняття загальними зборам и відповідного рішення.

Відповідно до п. 11 постанови Пленуму Верховного Суду Укр аїни № 13 від 24.10.2008 року "Про практ ику розгляду судами корпорат ивних спорів", акціонери (учас ники) господарського товарис тва не вправі звертатися до суду за захистом прав та інте ресів інших акціонерів (учас ників) господарського товари ства та самого товариства п оза відносинами представниц тва, а також обґрунтовувати с вої вимоги порушенням прав і нших акціонерів (учасників) т овариства.

При вирішенні корпоративн ого спору господарський суд повинен встановити наявніст ь в особи, яка звернулася з поз овом, суб'єктивного матеріал ьного права або законного інтересу, на захист якого под ано позов, а також з'ясувати пи тання про наявність чи відсу тність факту їх порушення аб о оспорювання. Не можна задов ольняти позовні вимоги щодо захисту права, яке може бути порушено у майбутньому і щод о якого невідомо, чи буде воно порушено.

З огляду на зазначене вище, викладені у позовній заяві т а апеляційній скарзі позивач а обставини щодо порушення п рав Компанії Дельта Капітал СА, не можуть бути підставою д ля задоволення позовних вимо г ОСОБА_1.

Господарським судом Житом ирської області правомірно в ідхилено доводи позивача щод о порушень при підрахунках г олосів при проведенні загаль них зборів акціонерів відпов ідача 20.11.10р. Такі доводи спрост овуються регламентом загал ьних зборів акціонерів ЗАТ "Ж итомирські ласощі" та порядк ом денним загальних зборів а кціонерів відповідача 20.11.10р.

До початку розгляду апеляц ійної скарги по суті від пред ставника відповідача надійш ло клопотання про заміну у по рядку процесуального правон аступництва відповідача - з акритого акціонерного товар иства "Житомирські ласощі" на його процесуального правона ступника - товариство з додат ковою відповідальністю "ЖЛ".

Обґрунтовуючи зазначене к лопотання, представник відпо відача зазначає, що загальни ми зборами акціонерів ЗАТ «Ж итомирські ласощі»(протокол № з 1 від 20.11.2010 року) було прийнят о рішення щодо злиття з ТОВ «Б удстайл XXI»та створення Товар иства з додатковою відповіда льністю «ЖЛ», яке діє як право наступник вищевказаних това риств. На підставі даного ріш ення 15 березня 2011 року державни м реєстратором Житомирської міської ради було зареєстро вано Товариство з додатковою відповідальністю «ЖЛ»(ЄДРПО У 37546647).

До клопотання додано копію витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фі зичних осіб-підприємців, у як ому відображений стан юридич ної особи закритого акціонер ного товариства "Житомирські ласощі" - припинено.

Також в обґрунтування пров еденої реорганізації апеляц ійному суду надано витяг із с татуту (титульна та перша сто рінки), з якого вбачається, що товариство з додатковою відп овідальністю «ЖЛ»створене ш ляхом злиття закритого акціо нерного товариства "Житомирс ькі ласощі" та товариства з об меженою відповідальністю «Б удстайл XXI»і є правонаступник ом усього майна цих товарист в, а також майнових та немайно вих прав та обов' язків цих т овариств (п.2.1 Статуту).

Доказами проведеної реєст рації товариства з додатков ою відповідальністю «ЖЛ»є та кож копія свідоцтва про держ авну реєстрацію юридичної о соби та копія Довідки про вкл ючення юридичної особи до ЄД РПОУ.

Відповідно до статті 25 Госп одарського процесуального к одексу України у разі вибутт я однієї з сторін у спірному а бо встановленому рішенням го сподарського суду правовідн ошенні внаслідок реорганіза ції підприємства чи організа ції господарський суд здійсн ює заміну цієї сторони її пра вонаступником, вказуючи про це в рішенні або ухвалі. Усі ді ї, вчинені в процесі до вступу правонаступника а, є обов' я зковими для нього в такій же м ірі, в якій вони були б обов' я зковими для особи, яку він зам інив. Правонаступництво можл иве на будь-якій стадії судов ого процесу.

З огляду на зазначене коле гія суддів задовольняє зазна чене клопотання представник а відповідача та замінює від повідача - закрите акціонерн е товариство "Житомирські ла сощі" на його процесуального правонаступника - товариств о з додатковою відповідальні стю "ЖЛ".

Враховуючи наведене, апеля ційний господарський суд вва жає, що рішення господарсько го суду першої інстанції при йняте з врахування всіх обст авин справи та з дотриманням норм чинного законодавства, а тому не вбачає підстав для й ого зміни чи скасування.

Керуючись ст. ст. 25, 33, 34, 43, 49, 99, 101, 103 - 10 5 ГПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Відповідача - закрите акц іонерне товариство "Житомирс ькі ласощі" замінити на його п роцесуального правонаступн ика - товариство з додатковою відповідальністю "ЖЛ".

Рішення господарського су ду Житомирської області від 03.02.11р. у справі №5/53-К залишити без змін, апеляційні скарги: пози вача ОСОБА_1; третьої особ и, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на сто роні позивача Компанії Дельт а капітал СА (Delta Capital SA) - без задово лення.

Справу №5/53-К повернути госпо дарському суду Житомирської області.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття.

Постанову апеляційної інс танції може бути оскаржено у касаційному порядку протяго м двадцяти днів з дня набранн я постановою апеляційного го сподарського суду законної с или..

Головуючий суддя Юрчук М.І.

Суддя Дужич С.П.

Суддя Огороднік К.М.

СудРівненський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення11.05.2011
Оприлюднено06.06.2011
Номер документу15929773
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/33-к

Ухвала від 25.11.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Брагіна Я.В.

Ухвала від 24.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 24.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Постанова від 11.05.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 17.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Постанова від 12.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Ухвала від 24.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Ухвала від 24.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Постанова від 11.05.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 11.05.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні