Постанова
від 12.07.2011 по справі 5/33-к
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" липня 2011 р. Справа № 5/33-К

Вищий господарський су д України в складі колегії су ддів:

Овечкін В.Е.,

Чернов Є.В.,

Цвігун В.Л.

За участю представників:

Компанія Delta capital SA

ЗАТ "Житомирські ласощі"

розглянувши касаційну ска ргу Жигун С.С.

Гера Р.Ю.

на постанову Рівненського апеляційног о господарського суду

від 11 травня 2011 р.

у справі № 5/33-К господарського суду Ж итомирської області

за позовом ОСОБА_1

до ЗАТ "Житомирські ласощі"

третя особа Компанія Delta capital SA

про визнання рішення загальни х зборів товариства недійсни м

В С Т А Н О В И В:

Рішенням господарського суду Житомирської області в ід 03.02.2011 (суддя Брагіна Я.В.) в позові про визнання недійсни ми рішень позачергових загал ьних зборів акціонерів від 20.1 1.10 відмовлено.

Суд дійшов висновку, що пози вач згідно реєстру власників іменних цінних паперів не бу в акціонером при проведенні загальних зборів акціонерів 20.11.2010, тому не мав права участі в загальних зборах і обставин , які б стверджували таке прав о у встановленому процесуаль ним законом порядку не довед ено, а, відтак, його право оспо рюваними рішеннями не поруше но.

Постановою Одеського апел яційного господарського суд у від 11.05.2011 (судді: Юрчук М.І., Дужи ч С.П., Огороднік К.М.) рішення го сподарського суду Житомирсь кої області від 03.02.2011 залишено б ез зміни.

Компанія Delta capital SA в касаційн ій скарзі просить постанову суду апеляційної інстанції т а рішення господарського суд у першої інстанції скасувати з підстав невідповідності ї х закону, вимоги позову задов ольнити.

Скаржник доводить, що позив ача не було повідомлено про с кликання та проведення загал ьних зборів, чим порушено ст. 4 3 Закону України "Про господар ські товариства", склад манда тної комісії не було обрано у визначеному порядку, в поруш ення вимог ст. 40 Закону Україн и "Про господарські товарист ва" реєстр акціонерів не був с кладений належним чином; ска ржник доводить, що є власнико м 95,07 % частки статутного капіта лу, однак не був повідомлений про скликання та проведення загальних зборів, тому наявн і підстави за нормами ст.ст. 41, 4 2, 59, 60 Закону України "Про господ арські товариства" для визна ння прийнятих загальними збо рами рішень недійсними, висн овок суду про відсутність у п озивача та скаржника прав ак ціонера не відповідає ст.ст. 17 7, 194, 328 ЦК України, ст. 6 Закону Укр аїни "Про цінні папери та фонд овий ринок", ст. 5 Закону Україн и "Про національну депозитар ну систему та особливості ел ектронного обігу цінних папе рів в Україні".

Розпорядженням Вищого гос подарського суду України від 11.07.2011р. №03.09-05/264 для розгляду справ и сформовано колегію у склад і суддів: Овечкін В.Е. - голову ючий, Чернов Є.В., Цвігун В.Л..

Вищий господарський суд Ук раїни у відкритому судовому засіданні дослідив матеріал и справи, доводи касаційної с карги, вважає, що скарга не під лягає задоволенню, виходячи з наступного.

Предметом вимог позову у сп раві є визнання недійсними р ішень позачергових загальни х зборів акціонерів ЗАТ "Жито мирські ласощі", які відбулис я 20.11.10.

Судом встановлено з реєстр у власників іменних цінних п аперів ЗАТ "Житомирські ласо щі" станом на 20.11.2010 року, складен ий ПрАТ "Акція - Реєстр", засвід чений підписом та печаткою н езалежного реєстратора, огля нутий в засіданні суду, свідч ить, що позивач - ОСОБА_1 не являвся акціонером відповід ача станом на час проведення загальних зборів акціонерів відповідача та на час прийня ття спірних рішень 20.11.10.

Згідно реєстру власників і менних цінних паперів ЗАТ "Жи томирські ласощі", станом на 20.11.2010 року Компанія Дельта Ка пітал СА та позивач не бул и акціонерами ЗАТ "Житомирс ькі ласощі" та не володіли акц іями відповідача.

Реєстрація акціонерів (їх п редставників), які прибули дл я участі у загальних зборах, з дійснюється згідно з реєстро м акціонерів у день проведен ня загальних зборів виконавч им органом акціонерного това риства або реєстратором на п ідставі укладеного з ним дог овору (ст. 40 Закону України "Про господарські товариства"). Це й реєстр підписується голово ю та секретарем зборів.

Реєстрація акціонерів ЗАТ "Житомирські ласощі", які виявили бажання взяти участь в позачергових загальних зб орах акціонерів 20.1 1.2010 року пров одилось на підставі відомост ей реєстру власників іменних цінних паперів закритого ак ціонерного товариства "Житом ирські ласощі" станом на 20.11.2010 р оку, складеним ПрАТ "Акція - Ре єстр", засвідченим підписом т а печаткою незалежного реєст ратора. Фіксування реєстраці ї акціонерів було здійснено у журналі реєстрації акціоне рів та їх уповноважених пред ставників, що прибули на зага льні збори акціонерів ЗАТ "Жи томирські ласощі". Такий журн ал був оглянутий судом першо ї інстанції у судовому засід анні.

Житомирським територіальн им управлінням Державної ком ісії з цінних паперів та фонд ового ринку здійснювався кон троль за реєстрацією акціоне рів для участі у загальних зб орах ЗАТ "Житомирські ласощі " 20.1 1.10р.. що підтверджується про токолом про проведення контр олю за реєстрацією акціонері в для участі у загальних збор ах відповідача від 20.11.2010 року, з гідно якою при реєстрації ак ціонерів (їх представників), я кі прибули на загальні збори акціонерів, порушень не вияв лено та кворум для проведенн я загальних зборів акціонері в досягнутий і становить 94.14191% г олосів від загальної кількос ті голосуючих акцій ЗАТ "Жито мирські ласощі".

Зазначеним протоколом про проведення контролю за реєс трацією акціонерів для участ і у загальних зборах відпові дача від 20.11.2010 року Житомирсько го територіального управлін ня Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку встановлено, що реєстр власн иків іменних цінних паперів ЗАТ' "Житомирські ласощі" міст ив інформацію відповідно до вимог н.5.1 - 5.7 розділу 111 Положенн я про порядок ведення реєстр ації власників іменних цінни х паперів, затвердженого ріш енням Державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку від 17.10.2006 року.

Згідно частини 4 статті 5 Зак ону України "Про національну депозитарну систем) та ісобл ивості електронного обігу ці нних паперів в Україні" підтв ердженням права власності на цнні папери є сертифікат, а в разі знерухомлення цінних па перів чи їх емісії в іездокум ентарній формі - виписка з рах унку у цінних паперах, яку збе рігач зобов'язаний іадавати власнику цінних паперів.

Відповідно до частини 2 стат ті 194 Цивільного кодексу (ЦК) Ук раїни до особи, яка тбула прав о власності на цінний папір, п ереходять у сукупності усі п рава, які ним юсвідчуються.

Абзацом 1 частини 1 статті 6 З акону України "Про цінні папе ри та фондовий ринок" іередба чено, що акція - це іменний цін ний папір, який посвідчує май нові права його власника акц іонера), що стосуються акціон ерного товариства, включаючи право на отримання частини і рибутку акціонерного товари ства у вигляді дивідендів та право на отримання частини м айна ікціонерного товариств а у разі його ліквідації, прав о на управління акціонерним товариством, і також немайно ві права, передбачені Цивіль ним кодексом України та зако ном, що регулює іитання створ ення, діяльності та припинен ня акціонерних товариств, і з аконодавством про нститути с пільного інвестування.

Суди дійшли правильних пра вових висновків, що право уча сті в загальних зборах акціо нерів виникає не з моменту фа ктичного придбання акцій. а з моменту внесення відповідни х змін до реєстру акціонерів , і реалізується шляхом участ і акціонерів в голосуванні н а загальних зборах.

Згідно пункту 18 Постанови п ленуму Верховного Суду Украї ни №13 від 24.10.2008 р. "Про практику ро згляду судами корпоративних спорів" безумовною підставо ю для визнання недійсними рі шень загальних зборів у зв'яз ку з прямою вказівкою закону є: прийняття загальними збор ами рішення за відсутності к воруму для проведення загаль них зборів чи прийняття ріше ння (статті 41. 42, 59. 60 Закону про го сподарські товариства): прий няття загальними зборами ріш ень з питань, не включених до п орядку денного загальних збо рів товариства (частина четв ерта статті 43 Закон) про госпо дарські товариства): прийнят тя загальними зборами рішенн я про зміну статутного капіт алу товариства, якщо не дотри мано процедури надання акціо нерам (учасникам) відповідно ї інформації (статті 40, 45 Закону про господарські товариства ); при вирішенні питання про не дійсність рішень загальних з борів у зв'язку з іншими поруш еннями, допущеними під час ск ликання та проведення загаль них зборів, господарський су д повинен оцінити, наскільки ці порушення могли вплинути на прийняття загальними збо рами відповідного рішення.

Відповідно до п. 11 постанови Пленуму Верховного Суду Укр аїни № 13 від 24.10.2008 року "Про практ ику розгляду судами корпорат ивних спорів", акціонери (учас ники) господарського товарис тва не вправі звертатися до с уду за захистом прав та інтер есів інших акціонерів (учасн иків) господарського товарис тва та самого товариства поз а відносинами представництв а, а також обґрунтовувати сво ї вимоги порушенням прав інш их акціонерів (учасників) тов ариства.

При вирішенні корпоративн ого спору господарський суд повинен встановити наявніст ь в особи, яка звернулася з поз овом, суб'єктивного матеріал ьного права або законного і нтересу про захист якого под ано позов, а також з'ясувати пи тання про наявність чи відсу тність факту їх порушення аб о оспорювання.

З огляду на зазначене тве рдження скаржника щодо поруш ення прав Компанії Дельта Ка пітал СА. не можуть бути підст авою для задоволення позовни х вимог ОСОБА_1.

Доводи про порушення власн их прав відхиляються з підст ав не доведення обставин ная вності корпоративних прав на момент прийняття оспорювани х рішень.

Відповідно до статті 111-7 Го сподарського процесуальног о кодексу України, перегляда ючи у касаційному порядку су дові рішення, касаційна інст анція на підставі встановлен их фактичних обставин справи перевіряє застосування судо м першої чи апеляційної інст анцій норм матеріального і п роцесуального права.

Касаційна інстанція не має права встановлювати або вва жати доведеними обставини, щ о не були встановлені у рішен ні або постанові господарськ ого суду чи відхилені ним, вир ішувати питання про достові рність того чи іншого доказу , про перевагу одних доказів н ад іншими, збирати нові доказ и або додатково перевіряти д окази.

Доводи скаржника по суті є н амаганням встановити інші об ставини, ніж ті, що встановлен і судом, довести неправильне застосування норм матеріаль ного права на підставі інших обставин та їх оцінки, що супе речить визначеним ст.1117 Госпо дарського процесуального ко дексу України межам перегляд у справи касаційною інстанці єю.

Виходячи з викладеного, к еруючись ст.ст. 1115, 1117, 1118, 1119, 11111 ГПК Ук раїни, Вищий господарський с уд України

П О С Т А Н О В И В:

Постанову Рівненськог о апеляційного господарсько го суду від 11.05.2011 та рішення гос подарського суду Житомирськ ої області від 03.02.2011 у справі № 5/3 3-К господарського суду Житом ирської області залишити без зміни, а скаргу - без задовол ення.

Головуючий, суддя В. Овечкін

судді Є. Чернов

В. Цвігун

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення12.07.2011
Оприлюднено19.07.2011
Номер документу16978532
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/33-к

Ухвала від 25.11.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Брагіна Я.В.

Ухвала від 24.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 24.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Постанова від 11.05.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 17.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Постанова від 12.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Ухвала від 24.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Ухвала від 24.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Постанова від 11.05.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 11.05.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні