Постанова
від 01.06.2011 по справі 38/16-63
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

Постанова

Іменем України

31.05.2011 р. справа №38/16 -63

Донецький апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Діброви Г.І.

суддів: Бойченка К.І., Чернота Л.Ф.

при секретарі: Ложка Н.Л.

за участю представників сторін:

від позивача:

від відповідача: ОСОБА_1. - за дов. б/н від 20. 09.10 р.

не з»явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Прок Трейд", м . Маріуполь Донецької област і

на ухвалу

господарського суду Донецької області про по вернення позовної заяви

від 29.04.2011 року

у справі № 38/16-63 (суддя Лейба М.О.)

за позовом: Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Прок Трейд" , м. Маріуполь Донецької облас ті

до відповідача: Відділу державної викон авчої служби Жовтневого райо ного управління юстиції в м. М аріуполі, м. Ма ріуполь Донецької області

про: стягнення з державного в иконавця Відділу державної в иконавчої служби Жовтневого районного управління юстиці ї в м. Маріуполі Гайтан Лариси Юріївни моральних збитків у розмірі 80000 грн.; стягнення з на чальника Відділу державної в иконавчої служби Жовтневого районного управління юстиці ї в м. Маріуполі Сахова Євгена Вікторовича моральних збитк ів у розмірі 80000 грн.; притягнен ня до кримінальної відповіда льності начальника відділу д ержавної виконавчої служби Ж овтневого районного управлі ння юстиції у м. Маріуполі - Са хова Є.В., державного виконавц я - Гайтан Л.Ю. за відмову викон ати рішення господарського с уду Донецької області по спр аві № 40/141 від 18.10.2008 р. і наказ госпо дарського суду Донецької обл асті від 24.11.2008 р., які спричинили суттєву шкоду інтересам юри дичних осіб, що передбачено ч . 2 ст. 382 Кримінального кодексу України або сплатити штраф о дну тисячу не облікованих по датком мінімумів доходів гро мадян на розрахунковий рахун ок підприємства “Прок Трейд”

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Товариство з об меженою відповідальністю "Пр ок Трейд", м. Маріупол ь Донецької області, звернув ся до господарського суду з п озовною заявою до відповідач а, Відділу державної виконав чої служби Жовтневого районо го управління юстиції в м. Мар іуполі, м. Маріуполь Донецько ї області, про стягнення з дер жавного виконавця Відділу де ржавної виконавчої служби Жо втневого районного управлін ня юстиції в м. Маріуполі Гайт ан Лариси Юріївни моральних збитків у розмірі 80000 грн.; стяг нення з начальника Відділу д ержавної виконавчої служби Ж овтневого районного управлі ння юстиції в м. Маріуполі Сах ова Євгена Вікторовича морал ьних збитків у розмірі 80000 грн.; притягнення до кримінальної відповідальності начальник а відділу державної виконавч ої служби Жовтневого районно го управління юстиції у м. Мар іуполі - Сахова Є.В., державног о виконавця - Гайтан Л.Ю. за від мову виконати рішення господ арського суду Донецької обла сті по справі № 40/141 від 18.10.2008 р. і на каз господарського суду Доне цької області від 24.11.2008 р., які сп ричинили суттєву шкоду інтер есам юридичних осіб, що перед бачено ч. 2 ст. 382 Кримінального кодексу України або сплатити штраф одну тисячу не обліков аних податком мінімумів дохо дів громадян на розрахункови й рахунок підприємства “Прок Трейд”.

Ухвалою господарського су ду Донецької області від 29.04.2011р ., на підставі п.п. 4, 10 статті 63 Гос подарського процесуального кодексу України, повернуто б ез розгляду позовну заяву То вариства з обмеженою відпові дальністю "Прок Трейд", м. Марі уполь Донецької області.

Позивач, Товариство з обмеж еною відповідальністю "Прок Трейд", м. Маріуполь Д онецької області, з прийнято ю ухвалою суду першої інстан ції від 29.04.2011 р. не погодився, том у він звернувся з апеляційно ю скаргою, в якій просить Доне цький апеляційний господарс ький суд ухвалу господарсько го суду Донецької області ві д 29.04.2011р. скасувати та задовольн ити позовні вимоги.

Представник відповіда ча до судового засідання не з 'явився, про час та місце розгл яду справи був повідомлений належним чином. Про причину н еявки суд не повідомив, своїм процесуальним правом, перед баченим статтею 22 Господарсь кого процесуального кодексу України, не скористався, ніяк их клопотань з цього приводу судовій колегії не надав, явк а сторін ухвалою суду від 19.05.11р . не була визнана обов' язков ою, неявка без поважних причи н у судове засідання предста вників сторін не тягне за соб ою перенесення розгляду спра ви на інші строки, тому справу розглянуто за наявними в ній матеріалами, а повний текст п останови направляється стор онам по справі в установлено му порядку.

Колегія суддів Донецьк ого апеляційного господарсь кого суду у відповідності до статті 101 Господарського проц есуального кодексу України н а підставі встановлених факт ичних обставин переглядає ма теріали господарської справ и та викладені в скарзі довод и щодо застосування судом пр и розгляді справи норм матер іального та процесуального п рава, що мають значення для сп рави.

Згідно частини 5 статті 106 Го сподарського процесуальног о кодексу України, апеляційн і скарги на ухвали місцевого господарського суду розгляд аються в порядку, передбачен ому для розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого г осподарського суду.

Обговоривши доводи апеляц ійної скарги, дослідивши пра вильність застосування судо м першої інстанції норм проц есуального права України, ко легія суддів вважає, що апеля ційна скарга не підлягає зад оволенню, виходячи з наступн ого.

Статтею 57 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни встановлені документи, що додаються до позовної заяви .

Так, зокрема, згідно з п.п. 3, 31 ч . 1 ст. 57 Господарського процесу ального кодексу України до п озовної заяви додаються доку менти, які підтверджують спл ату державного мита у встано вленому порядку і розмірі та витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу.

Згідно п.14 Інструкції про обчислення та справляння де ржавного мита, затвердженої наказом Головної державної п одаткової інспекції України від 22.04.1993р. №15, зареєстрованої в Міністерстві юстиції Україн и від 19.05.1993р. за №50, при сплаті дер жавного мита готівкою до док умента, щодо якого вчиняєтьс я відповідна дія, додається о ригінал платіжного дорученн я з надписом банківської уст анови (на обороті) про зарахув ання суми до державного бюдж ету. Цей напис скріплюється п ершим і другим підписами пос адових осіб та відбитком печ атки установи банку з відміт кою про дату виконання платі жного доручення.

У відповідності до постано ви Кабінету Міністрів Україн и № 825 від 05.08.09р., до позовної заяв и додаються докази про сплат у витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу у сумі 236 грн. в оригіна лі.

Як встановлено господарсь ким судом, при поданні позива чем позовної заяви, належних доказів сплати державного м ита та витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу надано не було (д одані лише копії квитанцій № 6 від 16.03.11р. про сплату державно го мита та № 7 від 16.03.11р. про сплат у витрат з інформаційно-техн ічного забезпечення судових процесів у розмірі 236 грн.), що з гідно з пунктами 4, 10 частини 1 с татті 63 Господарського проце суального кодексу України є підставою для повернення поз овної заяви без розгляду.

Таким чином, суд першої і нстанції правомірно поверну в позовну заяву і додані до не ї документів без розгляду, ос кільки до позовної заяви не б уло додано належних доказів сплати державного мита та ви трат на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу.

Доводи апеляційної скар ги не прийняті судовою колег ією до уваги, оскільки не підт верджені матеріалами справи та не впливають на правомірн ість винесеної господарськи м судом ухвали.

Таким чином, колегія суддів не вбачає підстав для скасув ання ухвали господарського с уду Донецької області від 29.04.11 р.

З урахуванням вищевикладе ного, судова колегія Донецьк ого апеляційного господарсь кого суду дійшла висновку, що відповідно до вимог статті 43 Господарського процесуальн ого кодексу України ухвала г осподарського суду Донецько ї області від 29.04.2011р. у справі № 38/16-63 відповідає нормам процесу ального права України, а дово ди апеляційної скарги не спр остовують висновків суду.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 102, 103, 105, 106 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Донецький апеляційний господарський с уд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Това риства з обмеженою відповіда льністю "Прок Трейд", м. Маріу поль Донецької області на ух валу господарського суду Дон ецької області від 29.04.2011 року у справі № 38/16-63 - залишити без задо волення, ухвалу господарсько го суду Донецької області ві д 29.04.2011 року у справі № 38/16-63 - зали шити без змін.

Постанова набирає законн ої сили з дня її прийняття, нап равляється сторонам по справ і в триденний строк та може б ути оскаржена до Вищого госп одарського суду України чере з Донецький апеляційний госп одарський суд у двадцятиденн ий строк.

Головуючий Г.І. Діброва

Судді К.І. Б ойченко

Л.Ф. Чернота

Надруковано 5 прим.:

1 - у справу;

2,3 - сторонам ;

4 - ГСДО;

5 - ДАГС.

Л ожка Н.Л.

Дата ухвалення рішення01.06.2011
Оприлюднено16.06.2011
Номер документу16112689
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —38/16-63

Ухвала від 25.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

Постанова від 27.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Ухвала від 15.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Постанова від 01.06.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 19.05.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 29.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні