Постанова
від 08.06.2011 по справі 38/458
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" червня 2011 р. Справа № 38/458

"8" червня 2011 року Спр ава №38/458

Вищий господарський суд Ук раїни у складі колегії судді в:

Головуючого судді: Мирошниченка С.В.,

суддів: Барицької Т.Л.,

Губенко Н.М.,

розглянувши касаційну ска ргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Фактор Кап італ"

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 05.04.2011

та на рішення господарського суду міста Києва 03.02.2011

у справі №38/458

за позовом Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Фактор Капі тал"

до Публічного акціонерного т овариства "БМ Банк"

про визнання виконавчого напи су таким, що не підлягає викон анню

в судовому засіданні взяли участь представники:

- позивача Старіков А.В.;

- відповідача Авісов А .В.; Маєвський А.В.;

Розпорядженням секрета ря першої судової палати від 06.06.2011 №03.07-5/311 змінено склад колегі ї суддів, в провадженні якої з находилась дана справа та сф ормовано наступний склад суд дів для розгляду даної справ и: головуючий суддя Мирошнич енко С.В., судді: Барицька Т.Л., Г убенко Н.М.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду міста Києва від 03.02.2011 у спр аві №38/458 (суддя Власов Ю.Л.), зали шеним без змін постановою Ки ївського апеляційного госп одарського суду від 05.04.2011 (судді : Андрієнко В.В., Буравльов С.І., Вербицька О.В.), відмовлено Тов ариству з обмеженою відповід альністю "Фактор Капітал" (над алі позивач/скаржник) в задов оленні позову до Публічного акціонерного товариства "БМ Банк" (надалі відповідач/банк ) про визнання виконавчого на пису, вчиненого приватним но таріусом ОСОБА_1 від 26.10.2010 та ким, що не підлягає виконанню .

Позивач, не погоджуючись із прийнятими у даній справі су довими рішеннями, звернувся до Вищого господарського суд у України з касаційною скарг ою, в якій просить рішення гос подарського суду міста Києва від 03.02.2011 та постанову Київсько го апеляційного господарсь кого суду від 05.04.2011 скасувати, с праву №38/458 направити на новий розгляд до місцевого господа рського суду. Підстави касац ійної скарги обґрунтовуютьс я порушенням судами норм мат еріального та процесуальног о права.

Відповідач відзив на касац ійну скаргу позивача не нада в, що не є перешкодою для суду касаційної інстанції перегл янути в касаційному порядку оскаржувані судові акти.

Перевіривши повноту встан овлення попередніми судовим и інстанціями обставин справ и та правильність застосуван ня ними норм матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України д ійшов висновку про відсутніс ть підстав для задоволення к асаційної скарги з урахуванн ям такого.

Предметом даного спору є в имога позивача визнати недій сним виконавчий напис від 26.10.20 10, вчинений приватним нотаріу сом ОСОБА_1 таким, що не під лягає виконанню.

Обґрунтовуючи підстави по зову, позивач посилається на те, що: - позивач не отримував в ід відповідача жодної вимоги , надісланої відповідно до ст . 35 Закону України "Про іпотеку ", і яка (вимога) має передувати вчиненню нотаріусом виконав чого напису; - в матеріалах вик онавчого провадження відсут ні будь-які документи, що підт верджують безспірність вимо г позивача і на підставі яких нотаріус вчиняв оспорюваний виконавчий напис; - приватни м нотаріусом не перевірена в артість майна, переданого в і потеку за договором іпотеки нерухомого майна №107-2007/DC - 7 від 30.01.2008, і вчинено виконавчий нап ис на звернення стягнення ус ього майна, а не його частини, не зважаючи на те, що його варт ість була узгоджена сторонам и в іншому розмірі, ніж сума, я ку визначив нотаріус, вчиняю чи спірний виконавчий напис.

Відповідно до частини перш ої ст. 35 Закону України "Про іпо теку" у разі порушення основн ого зобов'язання та/або умов і потечного договору іпотекод ержатель надсилає іпотекода вцю та боржнику, якщо він є від мінним від іпотекодавця, пис ьмову вимогу про усунення по рушення. В цьому документі за значається стислий зміст пор ушених зобов'язань, вимога пр о виконання порушеного зобов 'язання у не менш ніж тридцяти денний строк та попередження про звернення стягнення на п редмет іпотеки у разі невико нання цієї вимоги. Якщо протя гом встановленого строку вим ога іпотекодержателя залиша ється без задоволення, іпоте кодержатель вправі розпочат и звернення стягнення на пре дмет іпотеки відповідно до ц ього Закону.

Згідно з частинами першою т а третьою ст. 33 Закону України "Про іпотеку" у разі невиконан ня або неналежного виконання боржником основного зобов'я зання іпотекодержатель впра ві задовольнити свої вимоги за основним зобов'язанням шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки. Право і потекодержателя на зверненн я стягнення на предмет іпоте ки також виникає з підстав, вс тановлених статтею 12 цього За кону. Звернення стягнення на предмет іпотеки здійснюєтьс я на підставі рішення суду, ви конавчого напису нотаріуса а бо згідно з договором про зад оволення вимог іпотекодержа теля.

Таким чином, відповідач (бан к) обґрунтовано звернувся до нотаріуса з клопотанням про вчинення виконавчого напису про звернення стягнення на п редмет іпотеки за договором іпотеки нерухомого майна №107-2 007/DC - 7 від 30.01.2008.

Статтями 87, 88 Закону України "Про нотаріат" передбачено, що для стягнення грошових сум а бо витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють ви конавчі написи на документах , що встановлюють заборгован ість.

Перелік документів, за яким и стягнення заборгованості п ровадиться у безспірному пор ядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабі нетом Міністрів України (пер елік затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.1999 р. № 1172 (далі - Перелік). Н отаріус вчиняє виконавчі нап иси, якщо подані документи пі дтверджують безспірність за боргованості або іншої відпо відальності боржника перед с тягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги мин уло не більше трьох років, а у відносинах між підприємства ми, установами та організаці ями - не більше одного року. Я кщо для вимоги, за якою видаєт ься виконавчий напис, законо м встановлено інший строк да вності, виконавчий напис вид ається у межах цього строку.

Згідно з п. 1 Переліку для оде ржання виконавчого напису на нотаріально посвідчених уго дах, що передбачають сплату г рошових сум, передачу або пов ернення майна, а також право з вернення стягнення на застав лене майно, подаються оригін ал нотаріально посвідченої у годи та документи, що підтвер джують безспірність заборго ваності боржника і встановлю ють прострочення виконання з обов'язання.

Відповідно до п. 282 Інструкці ї для стягнення грошових сум або витребування від боржни ка майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документ ах, що встановлюють заборгов аність.

Згідно з ч. 4 п. 283 Інструкції вч инення виконавчого напису в разі порушення основного зоб ов'язання та (або) умов іпотечн ого договору здійснюється но таріусом після спливу три дцяти днів з моменту одержан ня іпотекодавцем та боржн иком, якщо він є відмінним від іпотекодавця, письмової в имоги про усунення порушень.

Пунктом 284 Інструкції також передбачено, що нотаріус вчи няє виконавчі написи:

якщо подані документи підт верджують безспірність забо ргованості або іншої відпові дальності боржника перед ст ягувачем;

за умови, що з дня виникненн я права вимоги минуло не біль ше трьох років. Якщо для вимог и, за якою видається виконавч ий напис, законом установлен о інший строк давності, викон авчий напис видається у межа х цього строку.

Заборгованість або інша ві дповідальність боржника виз нається безспірною і не потр ебує додаткового доказуванн я у випадках, якщо подані для в чинення виконавчого напису д окументи передбачені Перелі ком документів, за якими стяг нення заборгованості провад иться у безспірному порядку, затвердженому постановою Ка бінету Міністрів України.

При прийнятті судових ріше нь у справі попередні судові інстанції, керуючись нормам и відповідного законодавств а, повно та всебічно дослідив ши обставини справи, перевір ивши їх наявними у справі док азами, яким дали необхідну оц інку, встановивши:

? факт укладення 23.10.2007 та 23.07.2008 мі ж позивачем (позичальником) т а відповідачем (банком) креди тних договорів №№2007-107/ DC та 2008-70/ DC;

? укладення між сторонами у справі іпотечного договору № 107-2007/DC - 7 від 30.01.2008, відповідно до я кого позивач з метою забезпе чення належного виконання зо бов'язань, що випливають з кре дитних договорів №№2007-107/ DC та 2008-70/ DC з повернення відповідачу кр едиту загальною сумою 18 260 162,75 гр н., передав в іпотеку, а відпов ідач прийняв в іпотеку нерух оме майно, що належить позива чу на праві власності;

? порушення позивачем викон ання умов кредитних договорі в №№2007-107/ DC та 2008-70/ DC в частині повер нення як тіла кредиту, так і пр оцентів за користування кред итом;

? право відповідача на зверн ення стягнення на предмет іп отеки до настання строку пог ашення кредиту у разі поруше ння позивачем зобов'язань по кредитним договорам;

? направлення відповідачем позивачу претензії від 17.09.2010, я ка містить вимогу погасити з аборгованість за кредитними договорами №№2007-107/ DC та 2008-70/ DC у роз мірі 92 582 043,22 грн. та попередження про звернення стягнення на п редмет іпотеки за іпотечним договором №107-2007/DC - 7 від 30.01.2008, а та кож факт отримання вказаної претензії позивачем 21.09.2010, що пі дтверджується повідомлення м про вручення поштового від правлення від 17.09.2010 (а.с. 29) та відс утність з боку позивача будь -яких дій щодо усунення поруш ень, про які йдеться у вказані й претензії;

? вартість нерухомого майна , яке є предметом іпотечного д оговору і про звернення стяг нення якого вчинено оспорюва ний виконавчий напис, є значн о меншою ніж заборгованість позивача перед відповідачем за кредитними договорами №№ 2007-107/ DC та 2008-70/ DC;

? звернення відповідача з за явою до нотаріуса щодо вчине ння виконавчого напису на іп отечному договорі №107-2007/DC - 7 ві д 30.01.2008;

? вчинення нотаріусом викон авчого напису про звернення стягнення на майно за іпотеч ним договором №107-2007/DC - 7 від 30.01.2008 в строки, встановлені в ч. 4 п. 283 І нструкції,

дійшли правильного виснов ку про безпідставність заявл ених позивачем вимог про виз нання виконавчого напису так им, що не підлягає виконанню.

Поряд з цим, колегія суддів касаційної інстанції не може погодитися із висновками су дів попередніх інстанцій про те, що обраний позивачем у дан ій справі спосіб захисту пра ва та інтересів не відповіда є законодавчо встановленим с пособам захисту, з огляду на таке.

Згідно з ст. 1 ГПК України під приємства, установи, організ ації, інші юридичні особи, гро мадяни, які здійснюють підпр иємницьку діяльність без ств орення юридичної особи і в ус тановленому порядку набули с татусу суб'єкта підприємниць кої діяльності, мають право з вертатися до господарського суду згідно з встановленою п ідвідомчістю господарських справ за захистом своїх по рушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інте ресів, а також для вжиття п ередбачених цим Кодексом зах одів, спрямованих на запобіг ання правопорушенням.

Відповідно до частини 1 стат ті 15 Цивільного кодексу Украї ни кожна особа має право на за хист свого цивільного права у разі його порушення, невизн ання або оспорювання.

Статтею 16 цього Кодексу зак ріплено перелік способів зах исту цивільних прав та інтер есів, згідно з яким кожна особ а має право звернутися до суд у за захистом свого особисто го немайнового або майнового права та інтересу.

Дана норма кореспондуєтьс я з положеннями статті 20 Госпо дарського кодексу України, я кою визначено способи захист у прав і законних інтересів с уб'єктів господарювання та с поживачів.

Перелік способів захисту п рав та інтересів, зазначений у вказаних нормах, не є вичерп ним; суд може захистити цивіл ьне право або інтерес іншим с пособом, що встановлений дог овором або законом.

Згідно з ст. 87 Закону України "Про нотаріат" для стягнення г рошових сум або витребування від боржника майна нотаріус и вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюю ть заборгованість.

Відповідно до ст. 50 Закону Ук раїни "Про нотаріат" нотаріал ьна дія або відмова у її вчине нні, нотаріальний акт оскарж уються до суду. Право на оскар ження нотаріальної дії або в ідмови у її вчиненні, нотаріа льного акта має особа, прав та інтересів якої стосуються т акі дії чи акти.

Частиною 3 ст. 15 ГК України пе редбачено, що справи у спорах за участю боржника і стягува ча про визнання виконавчо го напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, або про повернення стягненого з а виконавчим написом нотаріу са розглядаються господарсь ким судом за місцезнаходженн ям відповідача або за місцем виконання виконавчого напис у нотаріуса за вибором позив ача.

З огляду на викладене, висно вки судів першої та апеляцій ної інстанцій про те, що спосі б захисту порушеного права ш ляхом визнання виконавчого н апису нотаріуса таким, що не п ідлягає виконанню, не відпов ідає встановленим цивільно-п равововим способам захисту п орушеного права, є помилкови ми та такими, що не ґрунтуютьс я на вимогах чинного законод авства.

Проте, допущені судами попе редніх інстанцій порушення н орм матеріального та процесу ального права не вплинули в ц ілому на правомірність виріш ення даного спору.

Доводи, викладені в касацій ній скарзі, були предметом до слідження суду апеляційної і нстанції, їм дана належна оці нка, тому відхиляються як нео бґрунтовані та такі, що не спр остовують зроблених судами п опередніх інстанцій висновк ів.

Керуючись статтями 1117, 1119, 11111 ГП К України, Вищий господарськ ий суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Фактор Капітал" залишит и без задоволення.

Постанову Київського апел яційного господарського суд у від 05.04.2011 та рішення господар ського суду міста Києва 03.02.2011 у справі №38/458 залишити без змін.

Головуючий суддя С.В. Миро шниченко

Судді: Т.Л. Барицька

Н.М. Губен ко

Дата ухвалення рішення08.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16464195
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —38/458

Постанова від 08.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Волковицька Н. О.

Ухвала від 17.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Волковицька Н. О.

Постанова від 29.02.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Корсакова Г.В.

Рішення від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 27.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Рішення від 02.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Постанова від 08.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Барицька T.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні