Постанова
від 20.06.2011 по справі 6/146-нм
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" червня 2011 р. Справа № 6/146-НМ

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

головуючого Карабаня В.Я.

суддів: Ковтонюк Л.В.

Жаботиної Г.В.

за участю представників ст орін:

від позивача Корнійчук А.Ю. - ди ректор

ОСОБА_1 довірені сть № 2 від 11.01.2011

від відповідача ОСОБА_2. дові реність № 03/15 від 05.01.2011

від третьої особи на сторо ні

позивача ОСОБА_3. довірені сть № 20 від 16.06.2011

від прокуратури Рудак О.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні касаційну

скаргу Житомирського обласно го виробничо-торгівельного о б'єднання місцевої промислов ості "Полісся"

на постанову Рівненського апеляційног о господарського суду від 11.04.20 11

у справі № 6/146-НМ господарського суду Житомирської області

за позовом

третя особа, яка не заявля є самостійних вимог на предм ет спору, на стороні позивача Житомирського обласного виробничо-торгівельного об' єднання місцевої промислово сті "Полісся"

товариство з обмеженою ві дповідальністю "Промислово-т оргівельна фірма "Україна"

до відповідача

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору, на стороні відповіда ча

за участю регіонального відділе ння Фонду державного майна У країни по Житомирській облас ті

Житомирська обласна рада

прокуратури Житомирської області

про визнання права власності

Рішенням господарського суду Житомирської області в ід 11.01.2011 (суддя Терлецька-Байдюк Н.Я.) в задоволенні позову від мовлено.

Постановою Рівненського а пеляційного господарського суду від 11.04.2011 (колегія у складі суддів: Коломис В.В., Мельник О .В., Огороднік К.М.) рішення госп одарського суду Житомирсько ї області від 11.01.2011 залишено без змін.

Не погоджуючись із постано вою Рівненського апеляційно го господарського суду від 11.0 4.2011, Житомирське обласне вироб ничо-торгівельне об'єднання місцевої промисловості "Полі сся" звернулось із касаційно ю скаргою, в якій просить скас увати постанову Рівненськог о апеляційного господарсько го суду від 11.04.2011 та рішення гос подарського суду Житомирськ ої області від 11.01.2011 як такі, що п рийнято з порушенням норм ма теріального та процесуально го права, а справу направити н а новий розгляд до господарс ького суду Житомирської обла сті.

Дослідивши матеріали спра ви, Вищий господарський суд У країни

В С Т А Н О В И В:

У вересні 2010 року Житом ирське обласне виробничо-тор гівельне об'єднання місцевої промисловості "Полісся" звер нулось до господарського суд у Житомирської області з поз овом до регіонального відділ ення Фонду державного майна України по Житомирській обла сті про визнання за ним права власності на нерухоме майно дитячої оздоровчої бази від починку "Орлятко", що розташов ана за адресою: Житомирська о бласть, Житомирський район, с . Левків, вул. Лісова, 53, згідно п ереліку майна, яке визначено в інвентарній справі № 978 (дал і - перелік).

В обґрунтування позову Жит омирське обласне виробничо-т оргівельне об'єднання місцев ої промисловості "Полісся" вк азало наступне:

- відповідно до постанови Пр езидії Житомирської обласно ї ради № П-9-ІІ від 26.07.1985 було пере дано безвідплатно з балансу обкому профспілки робітник ів держустанов на баланс упр авління місцевої промислово сті виконкому Житомирської о бласної Ради народних депута тів основні споруди і підсоб ні приміщення, а також господ арський інвентар та майно пі онерського табору "Орлятко";

- згідно з наказом Житомирсь кого обласного управління мі сцевої промисловості № 180 від 04.09.1985, що прийнято на підставі в казаної постанови Президії Ж итомирської обласної ради пр офспілок від 26.07.985 № П-9-ІІ, здійсн ено передачу майна піонерськ ого табору "Орлятко" з балансу обкому профспілки робітникі в держустанов на баланс фабр ики іграшок та сувенірних ви робів (пізніше перейменовано у фабрику "Житичі"), яка перебу вала в структурі облмісцепро му;

- відповідно до постанови Ра ди Міністрів УРСР № 232 від 10.08.1988 "П ро схему управління місцевою промисловістю"було створено Житомирське виробниче об'єд нання "Полісся", якому було пер едано майно ліквідованого об лмісцепрому;

- наказом Житомирського вир обничого об'єднання "Полісся " від 20.03.1990 № 65 було передано спор уди, обладнання та матеріаль ні цінності з балансу фабрик и "Житичі" на баланс Житомирсь кого виробничого об'єднання "Полісся";

- наказом Житомирського вир обничого об'єднання "Полісся " від 17.05.1991 № 69 на підвідомче стру ктурне підприємство - Мале д ержавне підприємство "Рембуд монаж" - було покладено функ ції оперативного керівництв а діяльністю господарства ба зи відпочинку "Орлятко" (піоне рського табору "Орлятко");

- наказом Житомирського вир обничого об'єднання "Полісся " від 11.11.1991 № 123 Мале державне підп риємство "Рембудмонаж" було л іквідовано і на його основі в наслідок приватизації держа вного майна - державного мал ого підприємства "Рембудмонт аж" шляхом його викупу товари ством покупців членів трудов ого колективу Житомирського малого підприємства "Рембуд монтаж" згідно договору купі влі-продажу державного майна від 06.09.1993 було створено нове Ма ле орендне підприємство "Рем будмонтаж";

- правонаступником малого о рендного підприємства "Рембу дмонтаж" стало товариство з о бмеженою відповідальністю п ромислово-торгівельна фірма "Україна" (згідно його Статуту , затвердженого 03.12.1993).

Посилаючись на те, що наказо м Житомирського виробничого об'єднання місцевої промисл овості "Полісся" від 05.09.2005 № 3 та а ктом приймання-передачі від 30.09.2005 базу відпочинку "Орлятко" було передано з балансу това риства з обмеженою відповіда льністю промислово-торгівел ьна фірма "Україна" на баланс Ж итомирського виробничого об 'єднання місцевої промислово сті "Полісся", проте звернувши сь до комунального підприємс тва "Житомирське обласне між міське бюро технічної інвент аризації" Житомирської облас ної ради з приводу виготовле ння технічної документації т а реєстрації за позивачем пр ава власності на нерухоме ма йно дитячої оздоровчої бази відпочинку "Орлятко", яка розт ашована за адресою: Житомирс ька область, Житомирський ра йон, с. Левків, вул. Лісова, 53, поз ивачу стало відомо, що майнов ий комплекс дитячої оздоровч ої бази відпочинку "Орлятко" з ареєстровано за державою в о собі Регіонального відділен ня Фонду державного майна Ук раїни по Житомирські області на підставі його наказу від 12 .03.2007 № 57, чим порушено права пози вача. Вказане й стало підстав ою для звернення з позовом.

Дослідивши матеріали спра ви, господарський суд Житоми рської області, з яким погоди вся і Рівненський апеляційни й господарський суд, дійшов в исновку про те, що позивачем н е доведено, як того вимагає ст . 32 ГПК України, належними дока зами обставин щодо належност і йому на праві власності спі рного майна, оскільки згідно акту оцінки вартості цілісн ого майнового комплексу мало го орендного підприємства "Р ембудмонтаж" від 27.07.1993 і договор у купівлі-продажу від 06.09.1993, укл аденого між Регіональним від діленням Фонду державного ма йна України по Житомирській області та товариством покуп ців членів трудового колекти ву Житомирського Малого орен дного підприємства "Рембудмо нтаж", останнє придбало майно цілісного майнового комплек су малого орендного підприєм ства "Рембудмонтаж", за виключ енням дитячого оздоровчого т абору "Орлятко", яке залишилос ь на балансі підприємства; зг ідно витягу про реєстрацію п рава власності на нерухоме м айно від 31.07.2007 майновий комплек с дитячого оздоровчого табор у "Орлятко" як такий, що не увій шов до статутного фонду мало го орендного підприємства "Р ембудмонтаж" (правонаступник ом якого та балансоутримувач ем спірного майна є товарист во з обмеженою відповідальні стю "Промислово-торгівельна фірма "Україна" (Статут на арк. с. 63, т. 1)), зареєстрований за держ авою Україна в особі Регіона льного відділення Фонду держ авного майна України по Жито мирській області, що свідчит ь про належність дитячого оз доровчого табору "Орлятко" де ржаві. З урахуванням вказани х висновків в задоволенні по зовних вимог відмовлено.

Обставини та обґрунтуванн я, що викладені в касаційній с карзі, досліджувалися апеляц ійною інстанцією при розгляд і апеляційної скарги, які апе ляційний господарський суд д ослідив повно і дав правильн о юридичну оцінку. З огляду на викладене підстав для задов олення касаційної скарги нем ає.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Г осподарського процесуально го кодексу України, Вищий гос подарський суд України

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу Житом ирського обласного виробнич о-торгівельного об'єднання м ісцевої промисловості "Поліс ся" залишити без задоволення .

Постанову Рівненського ап еляційного господарського с уду від 11.04.2011 у справі № 6/146-НМ зали шити без змін.

Головуючий суддя В.Карабань

судді: Л.Ковтонюк

Г.Жаботина

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення20.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16465316
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/146-нм

Ухвала від 14.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 28.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 10.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Постанова від 20.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Ковтонюк Л.В.

Постанова від 11.04.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Рішення від 11.01.2011

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні